Nu ska vi ut på Pannkaksresan – The Global Edition. Vi ska spana in pannkaksgrannar från andra kulturen och ge alla som inte tror på globalisering och fri rörlighet ett straff.
Ibland kan jag fortfarande känna smaken av ätmogen avocado som blandas med chapatins tydliga smak. Jag har så mycket minnen av det från mina dagar i Tanzania. Nystekta av en mama på gatan som kunde sin sak. Bästa tänkbara start på dagen. Skulle göra mycket för att nån gång ibland byta ut mina traditionella fil-och-fling-frukost mot detta.

Bonus: Just nu genomför jag en läsarundersökning som jag hoppas att du som läsare, nytillkommen eller långvarig, vill fylla i. Det tar ca 2 minuter. Jag har bloggat i snart tre år och det hög tid för treårskontroll och det är du som är läkaren. Jag behöver din hjälp med att anonymt och kollektivt tycka till om Resa medvetet. Tack för att du bidrar!
⇒ Svara på undersökningen här ⇐
Det här är ett blogginlägg om pannkakor men poängen är större än så.
Pannkaksresan och The Swedish Pannkaka
Få saker känns väl så svenskt som pannkakor. Men vi ska inte tro att vi är de enda som kommit på tricket att blanda vätska med mjöl som sedan steks. Nästan varenda region runt om i världen har sin egen variant av pannkakor. Gemensamt är att de är tunna och runda och gjorda på någon typ av malet sädesslag. Har dessa uppstått var och en för sig i tusenårig tradition eller är även detta en del av en tidig globalisering? Ärligt talat så vet jag inte. Är du mathistoriker eller arkeolog eller så kan du väl folkbilda mig.
Jag är ingen matexpert men detta är vad jag kunnat tråla mig fram till. Med reservation för faktafel så tror jag ändå att jag får fram det jag vill.
Världens varianter av pannkakor
Jag konstaterar att det går att hitta pannkaksliknande maträtter/tillbehör och att det 2019 går att få tag på allt detta i Sverige. Nedan följer ett antal pannkaksliknande tillbehör. Intressant nog verkar den svenska pannkakan vara den enda som ätes som huvudrätt i sig, de andra är just en del av en annan rätt.
Pannkakor
Äts i västvärlden, består i grunden av mjölk, ägg och vetemjöl, steks i stekpanna på spisen. Äts med sirap, grädde, glass eller sylt.
Rårakor och raggmunkar
Variant av pannkakor baserade på råriven potatis och lök, ibland ströbröd och ägg. Raggmunkarna görs ihop med en andel pannkakssmet och är Östergötlands landskapsrätt. Svensk rätt som även äts i Central- och Östeuropa.

Chapati
Ursprungligen från Indien men äts även i bland annat Östafrika. Består av vetemjöl, vatten och salt. Steks i olja och äts ofta till frukost eller som ersättning till potatis och ris.
Tortilla
Från Mexico och Centralamerika, är ett runt majstunnbröd och en given del av tacos, enchilada och quesadilla.
Naanbröd
Indiskt bröd som bakas i en lerugn kallad tandoor. Naan bakas på vetemjöl och lite jäst samt ibland med mjölk eller yoghurt. Kan ätas plain utan smaksättning eller med kryddor eller sötning.
Pitabröd eller Libabröd
Ursprungligen från Syrien och äts mycket i Mellanöstern. Består av vetemjöl, vatten och jäst. I västvärlden är pitabröd populärt att äta med kebab eller falafel.
Baghrir
Marockanska pannkakor äts vanligtvis nygräddade med smör och honung. Görs bland annat på mannagryn.
Injera
Basföda i Etiopien och Eritrea. Bakas på sädesslaget teff, vatten, salt och jäst. Ersätter kniv och gaffel och äts med högerhand ofta ihop med grytor. Har en tydlig syra av jästen och en speciell konsistens som jag gissar för många är en vattendelare.

Resa medvetet <3 Globalisering
Så varför skriver en resebloggar om en himla massa sorters pannkakor? Jo, det är tack vare resor som vi har tillgång till alla dessa pannkakavarianter i Sverige. Antingen har pannkakorna för hundratals år sedan flyttats över land och hav och omformats utifrån lokala förutsättningar. Eller så har de uppstått i olika parallella samhällen och sedan i sina egna självständiga varianter transporterats över nationsgränser och kulturer.
Det här är en av miljoner anledningar till varför jag på ett stort plan älskar resor. Och en av miljarder anledningar till varför jag tror på öppna gränser och fri rörlighet. Utbyten, inspiration, fusioner. Det är det som utvecklar världen.
Men så finns det dom där nationalisterna. De som tror på stängda gränser och är kulturfientliga. Men som samtidig älskar fredagstacos. Som lyxar till det med libanesiskt här och där. Den som inte tror på öppna gränser borde vara dömd att äta svensk husmanskost för resten av livet. Lämpligt straff.
Hur många pannkaksvarianter har du ätit?
Vilka av “pannkakorna” ovan har du ätit under pannkaksresan? Kan du se det som en sport att pricka av dem en efter en? Antingen när du reser eller på restauranger runt om i Sverige.