Quantcast
Channel: 155cm.se
Viewing all 419 articles
Browse latest View live

Resa all-inclusive – vad är problemet och vem förlorar?

$
0
0

Att resa all-inclusive har sina baksidor. Vad är problemet, vilka är förlorarna och vilka målgrupper har mer anledningar än andra att välja all-inclusive? Västerbottens folkblad publicerade min insändare som blev utgångspunkt för detta inlägg.

Nyligen publicerade Västerbottens Folkblad en insändare som jag skrivit om all-inclusive och varför detta sätt att resa kräver medvetna beslut. Jag är helt klart kritisk till att resa all-inclusive. I vanlig resa-medvetet-anda är jag snarare för läs-på-och-ta-aktiva-beslut än fel-fel-fel. Jag har full förståelse för varför vissa grupper väljer all-inclusive.

resa all-inclusive
Rubriken för min insändare. Läs hela insändaren här

Att resa all-inclusive

Jag har mina dagar då jag drömmer om att åka på all-inclusive-resa. Senast på Kuba 2016 bodde vi tre nätter på ett all-inclusive-ställe och njöt av fullservice. Då var dagens största bekymmer vilken av hotellrestaurangerna vi skulle välja att äta på och om vi skulle ligga vid poolen eller stranden under dagens första sol-block.

Jag skriver:

Är du en av dem som står inför att boka en resa i sommar? Som vill garantera dig åtminstone en veckas sol och bad? Slippa tänka och ta ansvar. Lämna alla måsten hemma. Ta flyget direkt från Umeå. Allt-i-ett. Jag förstår dig. All-inclusive har sina bekväma fördelar, men inte alltid lika charmiga baksidor.

Jag har alltså full förståelse för den som väljer att resa all-inclusive. Frågan är om det går att göra det mer sällan och om andra ställen går att upptäcka. När jag tänker på alla negativa konsekvenser som att resa all-inclusive ger blir jag inte alls lika sugen.

Vad är problemet med att resa all-inclusive?

De osmickrande baksidorna och kritiken mot all-inclusive är många, här är några av dem.

1. Pengar förflyttas ut ur landet

Vinsterna går inte till den lokala befolkningen och ofta stannar inte ens de intjänade pengarna i landet då utländska investerare ofta äger andelar.

2. Resenärerna möter ingen ny kultur

En av de högre syftena med att resa enligt mig är att man stöter på det annorlunda, får se andra sätt att lösa problem, möta andra människors sätt att tänka och leva. På ett all-inclusive-boende sker allt innanför murarna.

3. Lokalbefolkningen är förlorarna

När fler och fler hotell omvandlas till all-inclusive försvinner efterfrågan på käk på de lokala restaurangerna. Samma sak gäller för lokalägda hotell eller aktiviteter som erbjuds. Verksamheter som vuxit upp får stängas igen och arbetslösheten är ett faktum.

4. Arbetsvillkoren är dåliga

Det kan såklart vara samma på mindre lokala ställen också men för stora kedjor är den enskilda arbetaren oftast lättare att ersätta och det finns ständigt besparings- eller expanderingskrav. När all-inclusive-konceptet bygger på plastband runt armen och kontantfritt agerande så förlorar också personalen värdefull dricks som ibland uppgår till halva lönen.

Jag fortsätter:

Att resa medvetet handlar inte om att alltid välja bort all-inclusive eller vara felfri. Det handlar om att vara tillräckligt påläst för att kunna ta ett aktivt och medvetet beslut. Där du har kunskap om konsekvenserna av ditt agerande. Där du försöker se hela bilden istället för att av slentrian rutin välja det som är mest bekvämt för dig.

Skillnad mellan charter och all-inclusive

Det finns ingen enhetlig definition av varken charterresor eller all-inclusive. De allra flesta all-inclusive-resor är charter men alla charterresor är inte all-inclusive. Charter består oftast av flyg, transfer från flygplatsen och boende för ett totalpris under vanligtvis 1 eller 2 veckor. Charter är ett smidigt sätt att resa som passar många som inte trivs med att förhandla taxipriser de första de gör i ett nytt land. All-inclusive är ett typ av boenden som en del charterdestinationer erbjuder.

All-inclusive är hotellkomplex som har allt i ett. Här finns boende, aktiviteter, mat och oftast ingår allt i ett enda paketpris. Om det bokas med flyg så är även det inkluderat i priset. Bufféer är standard och avstånden är relativt korta. Personalen kan engelska och hela området är oftast innanför murar med tillgång till egen del av stranden. Supertryggt på alla sätt.

För vem passar all-inclusive?

Det finns många målgrupper som all-inclusive passar för. Förutom det uppenbara slappa-och-slippa-tänka-gruppen finns bland annat:

• De med begränsade språkkunskaper

Det finns ofta tillgång till skandinavisk representant från charterbolaget och menyer finns ofta på fler språk än engelska. För den som gillar att resa men skräms av blotta tanken att behöva förklara vägen för en taxiförare eller säkerställa sina kostpreferenser kan all-inclusive vara ett skönt alternativ

• De med barn

Det ökar minst sagt möjligheterna till avkoppling när allt finns inom räckhåll, när det kan ätas på det tider som det behövs och när det är nära mellan mat-pool-boende.

• De med begränsad rörelseförmåga

De som inte kan och orkar gå längre sträckor, som sitter i rullstol eller på annat sätt ofta upplever hinder för att röra sig kan med fördel välja all-inclusive. Många ställen är anpassade för både rullstol och barnvagn. Avstånden är korta och det är garanterat riskfritt att utsättas för knaggliga och ojämna underlag.

• De som reser för första gången

För den som ska resa på egen hand för första gången passar all-inclusive ofta bra. Det finns en trygghet i att allt är serverat och sen går det att äta några mål i stadens restauranger och göra utflykter efter modighetsgrad och allt eftersom acklimatiseringen skett.

Jag är som sagt kritisk till att resa all-inclusive eftersom det så länge det finns efterfrågan kommer fortsätta existera och de problemen jag beskrivit kommer fortsätta finnas kvar. Trots detta finns det alltså grupper som kan resa just tack vare att all-inclusive finns som alternativ och för dem unnar jag verkligen varje semesterdag de kan få. Väldigt många skulle dock kunna ta ett aktivt beslut och resa på ett annat sätt utan nackdelar.

resa all-inclusive

resa all-inclusive

Finns goda exempel av all-inclusive?

Sist men inte minst, är det någon som vet om några all-inclusive-ställen som är lokalägda där de profilerat sig som en anläggning där pengarna stannar i landet och gynnar lokalbefolkningen? Skulle vara kul med lite positiva exempel som går före.

Har du en annan bild av all-inclusive-formen? Är jag för hård och enspårig i min syn på detta populära sätt att resa?

Källor och mer läsning. Kaliber och Schyst resande. Alla bilder är från Varadero i Kuba 2016. 


Vilket ska bli mitt tionde land i Afrika?

$
0
0

Afrika. Annorlunda, autentisk, avlägsen. Spännande och något eget jämfört med allt annat vår planet erbjuder. Jag är så nyfiken på denna världsdel och jag undrar så: Vilket kommer bli mitt tionde land i Afrika?

Det slog mig i samband med att jag skulle åka till Ghana att det var mitt nionde land i den afrikanska kontinenten. Den kontinent som jag just nu känner mig outtröttligt inspirerad av. Jag vill att det ska bli åtminstone en resa dit per år framöver. Helst en i halvåret. Nåja, vi får se hur det blir med det. Det fick mig att börja fundera på vilket som ska bli mitt tionde land i Afrika. I samma veva skrev Annika/Resfredag det här inlägget om vilket land hon ska kombinera med hennes familjs nästa Thailandsvistelse. Kul upplägg tyckte jag så jag började lista, vilka länder står på min lista som möjliga kandidat-10-länder?

Mitt tionde land i Afrika

Många ställen har jag snappat upp som barn och sen dess släpper inte viljan att åka dit. Jag ska ärligt säga att jag inte gjort så mycket research om varje ställe så det kan förekomma en hel del totala missförstånd i detta inlägg. Om detta lär jag ju bli varse när jag väl tar mig dit. Om ni vet bättre än mig om dessa destinationer, feel free att upplysa mig.

I bokstavsordning och alltså utan inbördes ordning. Bildinspiration från respektive blogg.

Gambia

Min lilla kunskap om Västafrika säger att Gambia är ett av de länder som turismen har utvecklats mest inom. Av just den anledningen vore det spännande att åka dit för att se om jag upplever några kontraster till Ghana. Kanske ger det en hint om vad som komma skall i några av de andra västafrikanska länderna som satsar på turism. Om nu turismen vuxit fram så måste det ju finnas en anledning och jag hoppas att det är mer än att några stora hotellkedjor slog upp en massa hotell.

Lena/Ladies Abroad har tidigare varit i Gambia

Gambia. Foto: Lena Löfblad

Kap Verde

I höstas kändes hypen enorm och jag försökte desperat hitta en resa dit till rimligt pris men misslyckades. Nu är jag inte lika sugen längre. Har hört personer vara där som inte är jätteimponerade, i slutändan verkar det vara mest sol och bad (och jag söker ofta något mer än det) och med tanke på vågorna i Ghana känner jag mig inte lika taggad. Om jag inte skulle lära mig kite-surfa förstås. Helt avig är jag dock inte, Kap Verde är helt klart en kandidat.

Towe/Come fly with me har skrivit om Kap Verde

Kap Verde
Kap Verde. Foto: Towe Ahlin

Madagaskar

Min dröm sedan barnsben när jag spelade den försvunna diamanten. Har verkligen exotifierat och mystifierat denna stora ö. Kan säga att inspirationer knappast gick ned när Annika var där före jul.

Annika/Resfredag har ett gäng inlägg på sin blogg

Madagaskar
Madagaskar. Foto: Annika Myhre

Malawi

När vi gjorde vår Södra-afrika-resa var Malawi ett av länder jag var sugen på men som vi fick prioritera bort. Malawisjön, världens nionde största sjö, skulle jag mer än gärna snorkla i. Har en gymnasiekompis som talat mer än gott om landet.

Mauritius

Min uppfattningen att Mauritius är en blandning av vacker natur, ovanliga saker att göra och uppleva samt sol och bad som denna ö har att erbjuda. Passar mig perfekt.

Daniel/Flying Dryden har precis varit där

afrika
Mauritius. Foto: Daniel Ryden

Moçambique

Moçambique är ett av världens fattigaste länder och redan när jag åkte till Tanzania 2007 på ungdomspraktik blev jag intresserad av landet som till skillnad från många andra länder talade portugisiska. Kontrasterna tilltalar mig och jag vet sedan tidigare att inget vatten är så skönt att bada i som det varma vattnet utanför Östafrika. Bonus också för att landet har ett av de vackraste namnen ett land kan ha.

Cathinka/På vift har bland annat varit i Moçambique

Afrika
Mozambique. Foto: Cathinka Ingman

Senegal

Enligt Wikipedia är Senegal en av Afrikas bäst fungerande demokratier vilket i sig ju gör landet intressant. Förutom att landet är känt för Dakar-rallyt så är det också intressant att Senegal helt omsluter Gambia, hur fungerar de diplomatiska relationerna och hur blev det så funderar jag genast på. De har också en rosa sjö som åtminstone ser cool ut på bilder.

Tunisien

När jag var barn åkte mina grannar till Tunisien och det var nog ett av de första länderna som jag uppfattade existera på kontinenten. Älskar mellanöster-mat, vill ha mer Nordafrika efter Marocko och tycker att Tunisien känns som en ultimat destination för i huvudsak sol och bad och lite stadsturer.

Annika/Resfredag har några bilder från Tunisien

Tunisien
Tunisien. Foto: AnnikaMyhre

Afrikanska länder som inte blir mitt land 10 men ändå finns i tanken

Egypten, Tanzania, Sydafrika, Kenya

Några andra länder i Afrika som jag är sugen på men inte kan bli mitt tionde land (eftersom jag redan varit där) är Egypten, Tanzania, Sydafrika och Kenya. Egypten för att jag vill uppleva Kairo, Tanzania för att Östafrika är något speciellt, Sydafrika för att det finns så mycket mer att upptäcka där och Kenya för att Nairobi är en otroligt spännande stad på den Afrikanska kontinenten.

Etiopien, Eritrea, Somalia

Tre länder jag lär få fortsätta drömma om ett tag till är Etiopien, Eritrea och Somalia. Fy tusan för krig men om jag någon gång kommer dit så ser jag fram emot att äta etiopisk mat och försöka förstå historien bakom konflikterna och utmaningarna länderna står inför.

Om du fick rösta, vilket land tycker du då ska bli mitt tionde?

Tidigare har jag varit i

Egypten, Ghana, Kenya, Marocko, Namibia, Sydafrika, Tanzania, Uganda, Zambia

Resereflektion nr 51: Rannsaka sig och ta ansvar (Hur svårt kan de va?)

$
0
0

Vilket engagemang! Kritik mot all inclusive skapar debatt, kränkta människor och insikter för mig själv. Det slår mig gång på gång att rannsaka sig och ta ansvar tycks vara enormt svårt för många människor. 

Nog kunde jag ana att All inclusive-inlägget skulle skapa engagemang, men så här mycket? I Facebook gruppen Vi som gillar att resa finns det i skrivande stund 436 kommentarer. Jag har hundra reflektioner från detta som jag ska försöka strukturera upp vid tillfälle. Jag börjar här: Hur svårt kan de va att rannsaka sig och ta ansvar?

Rannsaka sig och ta ansvar

Det finns tusen saker som vi gör annorlunda nu som garanterat kändes omständigt och mäckigt i början men som nu går av bara farten. Saker som gynnar andra än en själv. Källsortera, inte röka inomhus, slänga saker i papperskorgar istället för på marken, leta efter svanen-märket när vi handlar tvättmedel. Jag inser att det är smågrejer jämfört med att välja bort all inclusive men vi har ju också lyckats lära oss att uppfostra barn utan aga och slutat se kvinnor som ägodelar.

Jag upplever ett motstånd mot att vilja reflektera. Att orka tänka steget längre, tänka på någon annan än sig själv. Jag tror inte det beror på att folk är onda eller egoistiska. Det är bara det främmande som känns jobbigt och vi glömmer ofta att det som nu går på rutin en gång krävde ett aktivt val.

rannsaka sig och ta ansvar
Inläggets två bilder är som en rebus. En struts som stoppar huvudet i sanden, det får symbolisera många människors agerande och inställning till förändring och en del obekväm kunskap. Inkl mig själv ibland.

Ofta sker förändring när det blir lätt att välja rätt så om jag helt tappar hoppet om mänskligheten får jag lägga min tillit till resebolagens vilja att knuffa deras kunder i en mer hållbar riktning så som matbutikerna gör med ekologisk mat.

Hoppet är det sista som överger människan och länge leve folkbildning!

En gång i veckan skriver jag ett kortare inlägg som jag kallar resereflektion. Du hittar alla i kategorin Resereflektion

Stories från mars 2018

$
0
0

Mars har på det stora hela varit en riktigt skön månad med mycket guldkant i vardagen. Roliga aktiviteter, umgänge med trevligt folk och en årsdag att fira. En vild debatt, en Belgradresa och växtligheter i olika former. 

Stories från mars 2018

Marsresan

Belgrad såklart. Ett resmål jag sett fram emot sen förra sommaren och ett resesällskap som inte går av för hackor. Med ett gemensamt intresse för mat, samhällsfrågor, relationer och karriär fanns det minst sagt mycket att uppleva tillsammans och saker att prata om.

mars stories belgrad
Riktigt så här fint väder var det inte hela vår weekend men minnet är ju selektivt. Här doftar Josephine på jordgubbar i Zemun

Mars favoritinlägg

En personlig favorit är Travel high. Resemomenten som är ren och skär lycka för mig och minnena som gör mig så himla glad. Ett annat är det där inlägget om All-inclusive då jag egentligen tycker jag är snäppet för dömande för min egen smak samtidigt som förändring ibland kräver lite hårt mot hårt. Om jag får fem pers att åtminstone tänka efter innan de bokar all-inclusive nästa gång är jag nöjd.

Mars babe

Måste ju vara något speciellt med henne men Josephine blir månades babe för andra gången. Så klok och upplyftande och imponerande pannben. Här efter en springtur i ett morgonkyligt men soligt Belgrad.

mars
Girlpower i Belgrad

Mars lärdom

Förändring tar tid. Det är väl knappast en ny lärdom eller insikt men däremot har jag blivit påmind om verkligheten igen. På jobbet är vi inne i en väldigt hög utvecklingstakt och det gäller att se till att det ständigt finns en lagom spänning mellan de som springer längst fram och den stora massan. För lite spänd båge skapar ingen förändring, med för mycket går tråden av. Det gäller även jämställdhet som jag ständigt blir varse om. Nu senast jobbrelaterat med en man som inte vill lämna plats för andra och en gubbe på ett fik som gick fram till en ung kvinna och sa att hon va en dålig mamma för att hennes barn var ledset. Och så har vi All-inclusive-debatten som kommer behöva fortsätta föras. Skam den som ger sig, förändring är alltid möjlig.

Marsminne

På vår treårsdag styrde Erik upp en getaway till Eskilstuna där vi åt mer än gott på Jernberghska (kan varmt rekommendera), sov som stockar och vaknade till den här utsikten. Jag blir lycklig som ett barn av att vakna till soluppgång, vilken start!

Mars storie eskisltuna
Eskilstuna morning light

Marsbild

För att street art är så himla vackert
För att våren varje dag segrar
För att jag tror på den inneboende kraften i människan och att den är grön, god, frisk och stark.

Belgrad
Street art i Belgrad

Mars och privatlivet

Det känns om det varit en väldigt bra mars. Jag kom igenom en stor deadlinepuckel på jobbet, vi firade tre år, vi testade matkasse, jag har investerat en massa i mig själv, jag har tagit vara på vintern när den aldrig tycktes ge sig och köpte längdskidor, träningsrutinen sitter och jag avslutade mars med en aktiv påsk.

mars stories
Nöjd efter mina fem första kilometer på längdskidor på flera år. Mina nya skidor och jag kommer vara ett bra team framöver

Marskänslan

Det är svårt att hitta en känslan för mars. Känns som det varit många känslor på tapeten mestadels på den glada skalan. Så jag väljer kontrastfull. Om det nu är en känsla.

mars
Den här bilden får symbolisera kontraster. Den bryter av en av våra väggar i vardagsrummet på ett himla trivsamt sätt. Ännu en resväska har funnits på en loppis och den här hörnan ska snart få en fåtölj för optimal kontrast till en annars hektisk vardag.

Mars reseplanerande

Förutom själva Belgradsresan så har det inte varit så  mycket reseplanerandet. Däremot en hel drös funderingar på sommaren. Det finns några bröllopsdatum att förhålla sig till. En konsert i Berlin. En veckas jobb i Almedalen och en i Sigtuna. Och sen en massa vilda tankar om Nordnorge, Nashville och norra Tyskland eller Polen. Ingen vet riktigt hur det där kommer sluta.

Marslänkar

Mars har varit en riktig guldgruva av intressanta inlägg.

Här finns alla månadslistor med stories från respektive månad

Att göra i Accra i Ghana: Aktiviteter, mat och sevärdheter

$
0
0

Tips på saker att göra i Accra över hela skalan. Från riktigt lokalt och västafrikanskt till mer bekant och västerländskt. Färgsprakande, intensivt, minnesvärt. Något helt eget jämfört med det mesta andra jag upplevt runt om i världen. 

Att resa till Accra är långt ifrån detsamma som att åka till en huvudstad i Europa när det kommer till listan över ställen att pricka av. Innan jag åkte till Accra hade jag svårt att hitta saker att göra. Nu när jag summerar mina dagar i staden hann jag inte alls med allt jag till slut ville pricka av och uppleva i Ghanas huvudstad.

Att göra i Accra i Ghana
Färgstarkt och glatt passar utmärkt för att beskriva Accra

Att göra i Accra i Ghana

Det finns mycket att göra i Accra för den som vill komma staden lite närmare än att bara skrapa på ytan. Här delar jag med mig av små smakbitar av det jag valde att fokusera på. Mina personliga favoriter är fiskemarknaden i Jamestown, området Osu, Makola Market och hantverk hos Wild Gecko.

Områden i Accra

Accra är precis som de flesta andra städer uppdelat i olika områden med olika karaktär, klientel och känsla. Här är några av de områden jag besökte och fick en uppfattning om.

Intensivt i Tudo

Det är i Tudo det händer. Här finns en av stadens busstationer och kring den uppstår naturlig handelsplatser. Makola Market är intensivt och i närheten av Tudo finns både Nationalmuseet och Center for National culture.

Att göra i Accra i Ghana
National Centre for Culture ligger i anslutning till Tudo

Stifft i Airport area

Accras, enligt mig, tråkigaste och mest opersonliga område. Flashiga resorts, höga hotellkomplex och en hel hög ambassader och konsultat. På kort avstånd från flygplatsen, optimalt skapat för affärsturism och turister som snabbast möjliga vill ta sig från flygplats till boende. Den som får för mycket av det goda i Accra kan med fördel åka till detta område för att få air condition-garanterade fik och ett lite lugnare tempo.

Att göra i Accra i Ghana
Passerade något som kändes bekant när jag gick omkring i områdena kring Airport area
Att göra i Accra i Ghana
Lobbyn i Golden Tulip, flashigt värre

Fläktande vid Labadi beach

Accras södra delar möts av havet som med sin långa kustremsa nyttjas till fullo. Labadi beach är en city beach och ett populärt område att hänga i av både turister och locals.

Att göra i Accra i Ghana
Entrén på Labadi beach hintar om vad som väntar

Hippt i North ridge

Öster om Oxford street finns North ridge, ett område där det märks att de med lite mer pengar bor, gissningsvis någon typ av medelklass. Hus omgivna av murar, schyssta matställen och både ett och två casinon.

Att göra i Accra i Ghana
North Ridge har lite mer välbyggda och välmålade hus

Trevligt i Osu

Osu ligger på andra sidan om Oxford street och är det område jag själv bodde och trivdes i. Ett område jag upplevde som tryggt, genuint och stimulerande att gå omkring i. Jag fick många ögonblick av vardagen när jag gick jag gata upp och ned.

Att göra i Accra i Ghana
Kolla Osu – hur mysigt som helst

Aktiviteter att göra i Accra

Accra erbjuder mängder av saker att sysselsätta sig med utan att erbjuda särskilt mycket klassiskt ”att göra”. Men då är ju inte heller Ghana en klassisk turistdestination och det ska den som reser dit vara beredd på. Här är mina bästa tips på saker att göra i Accra för en maximal upplevelse av staden.

Snickra färgglada kistor

Ghana är bland annat känt för att göra färgglada och välsnidade kistor och deras kultur kring begravningar skiljer sig mycket från många andra länder. Längs vägen till Cape Coast såg jag ett gäng män snickra ihop mästerverken och den som vill lära sig mer om bakgrunden kan med fördel ta en guidad tur. Ett tips jag hört gott om men själv inte testat är Kane Kwei Carpentry.

Adress: Teshie Rd, Accra, Ghana

Att göra i Accra
Vilket avslut att begravas i en sån här kista. Bild lånad från http://www.kanekwei.com/

Besök Jamestown Light House och fiskmarknad

James town är Accras äldsta område och ligger vid kusten. Här finns en stor fyr, ett gammalt slavfort och en fiskmarknad. När jag gick förbi kände jag hur jag var omgiven av det ”riktiga Afrika”. Så sugen på att gå ned till fiskmarknaden och det som såg ut som ett bostadsområde. Jag bangade dock eftersom jag inte visste vad som väntade mig. Efter mitt besök läste jag hos Glimt av verden (en norsk reseblogg) att hon gått en guidad tur där som varit intressant.

Adress: Cleland road går att utgå ifrån, enklast att söka på Jamestown Light House

Att göra i Accra
James Town från en höjd med fiskeby och myller
Att göra i Accra
James Town Lighthouse

Bada i Labadi Beach

Med solstolar, kite-surfing, restauranger och självklart bad är Labadi beach en given del av Accra att besöka. Den delen av stranden som jag var på var ganska hetsig och inte så där lugn och fridfull som stränder brukar vara runt om i världen. Oavsett detta, mycket populär och helt klart värt ett besök.

Adress: Labadi beach, ta en taxi, de vet vart du vill, finns en huvudsaklig ingång

Att göra i Accra
Beach häng på Labadi Beach
Att göra i Accra
Lite oklart vad både röd och vit flagg betyder men folks tycks ändå bada
Att göra i Accra
Den här snubben var svingrym. Jag vill så gärna lära mig

Golvas av Makola market

Marknader i många afrikanska länder är en klass för sig. Intensivt och omvälvande. Mycket folk i omlopp, tusen intryck och folk som påkallar uppmärksamhet hela tiden. Här gäller det att hålla koll på sina grejer, det är lätt att bli distraherad av allt som händer runt omkring. Jag vet inte, men jag valde att inte langa fram min kamera och flasha med några pengar i just det här området även om jag inte kände mig osäker en enda gång.

Adress: 5 Kojo Thompson Rd, Accra, Ghana

Att göra i Accra
Det kan lätt upplevas som ett virrvarr och kaos kring Makola Market. Att besöka den Makola Market är något jag verkligen rekommenderar att göra i Accra.
Att göra i Accra
Det här är en av anledningarna till att jag älskar Afrika

Guidad tur på Old Fadama/Agbogbloshie Scrapyard

En av världens största soptippar för elektronik har blivit en möjlighet för människor att återvinna metaller och återanvända trasiga prylar. Det kan låta intressant och romantiskt men arbetsmiljö är långt ifrån hälsosam. Jag hann själv aldrig dit och jag skulle rekommendera att ta en guidad tur för att få ut maximalt av upplevelsen. Ett förslag är att använda sig av Urban adventures. Min gissning är att det är svårt att komma dit som turist och få ett grepp om det hela.

Adress: Abose-Okai Rd, Accra, Ghana

Shoppa hantverk

Det finns åtminstone två ställen som det finns ett stort utbud av hantverk på, Center for National Culture och Wild Gecko Handicrafts. Den första är stor och för en sekund kändes det som jag kommit in i en souk i Marrakech. Lite turistisk känsla men å andra sidan allt i ett och något jag tycker visade en del av Ghana som är viktiga att först med en bredd av hantverk. Wild Gecko Handicrafts drivs av en från början holländsk dam som bott i Ghana hela sitt liv. Där såldes hantverk från lokala artister av hög kvalité.

Adress: Centre for National Culture: John Evans Atta Mills High St, Accra, Ghana
Adress: Wild Gecko Handicraft: Sök är enklast, ligger i närheten av Gulf street

Att göra i Accra
Välsorterat och välorganiserat i Wild Gecko
Att göra i Accra
Snideri i klassisk form hos Wild Gecko
Att göra i Accra
Inne i National Centre for Culture
Att göra i Accra
National Centre for Culture – Alltid kul att komma till ett ställe som har ett klokt tänk,

Njut av resortet Golden Tulip

Det finns de som åker till Accra och bor uteslutande i ett stort och tryggt resort. Jag valde att förlägga en av mina dagar där vilket för min del var optimalt. Det kostade en dryg hundralapp för att få tillgång till pool med solstol, parasoll och handduk. Gratis wifi i toppklass och en maffig prisvärd buffé även om det med Ghana-mått är hutlöst. Toppklass på hela vistelsen rakt igenom och nära till flygplatsen så bra avslut på resan.

Adress: Liberation Road, Accra, Ghana

Att göra i Accra
Kontraster mot allt annat i Accra
Att göra i Accra
Tips att göra i Accra. Njut av Golden Tulip!
Att göra i Accra
En lite efterrättsbuffé på Golden Tulip

Sevärdheter i Accra

Accra har väldigt få klassiska sevärdheter samtidigt som jag skulle säga att hela staden i sig är en enda sevärdhet. Det jag gillade allra bäst med min vistelse var att bara gå omkring och titta. Fanns alltid något nytt att kittla iris med.

Independence square

Att Ghana blev självständigt 1957 går inte att undgå när en har siktet inställt på Independence Square. I den stora rondellen precis framför ”torget” står en väldig triumfbåge vid namn Black star gate och på torget finns den mäktiga Independence arch. I sig är dessa byggnader inget speciellt men om en fantiserar vad självständigheten betyder för landet och hur många viktiga tal som förts på det där torget så blir känslan en annan.

Att göra i Accra
Massivt och tydligt – Black star gate
Att göra i Accra
Independence Arch och den enorma ytan framför

National Museum of Ghana och Central mosque

Två sevärdheter jag inte hann förbi är nationalmuseet och en stora moskén. Kan således inte gå i god för någon av dem men åker jag tillbaka ska jag absolut prioritera att åka dit.

Kwame Nkrumah Memorial Park

Jag är svag för fina parker och tyvärr var den som jag trodde skulle vara den mysigaste stängd för frisering när jag var där. I närheten finns även en fin kyrka.

Adress: High St, Accra, Ghana

Att göra i Accra
Att göra i Accra: Gå förbi den fina Kwame Nkrumah Memorial Park
Att göra i Accra
En fin kyrka

 

Äta i Accra

Ghana är kanske inte det land där jag upplevt mest smaksensationer men däremot har jag flera måltider som gett mig minnen jag kan spara länge. En del av det som finns att göra i Accra är att äta med variation, nedan finns tips längs hela skalan.

Störst feeling: Vid gatan

Den mest autentiska och real local fås direkt på gatan. I ett litet hörn kanske du hittar tre kvinnor som står och lagar mat. Kassawa, matbanan och potatis friteras, bönröror är förberedda och kanske finns till och med nått kött. Intages under något skjul till tak eller som take away. Engelska är säkert en bristvara men någon i kön kanske kan hjälpa till annars funkar alltid pekspråket.

Att göra i Accra
Friterad matbanan, bönröra och kassava direkt från gatan

Bästa smaken: Chez Clarisse

Min sista kväll i Accra hade jag spanat in Chez Clarisse. En av få ”riktiga” restauranger som också låg i en bra prisklass. Det var riktigt gott och bra service. De sålde egengjord ingefärsdricka och jag beställde in en liten. Vilket visade sig vara 0,5 liter och trots att de sa att den var stark kunde jag inte för mitt liv ana att den skulle vara SÅ stark. Jag fick knappt i mig ett kryddmått.

Adress: 8th Ln, Accra, Ghana

Att göra i Accra
Otroligt goda spätt med fräscha och kraftfulla tillbehör hos Chez Clarisse

Fine dining: Santoku

Jag hade sett fram emot att testa fine dining i Accra och hade tittat ut Santoku som såg riktigt fräscht ut. När jag väl kom dit kände jag mig helt malplacerad. Garanterat gott och fräscht men jag insåg att jag inte var i fine-dine-mode. Jag ville ha det betydligt mer rustikt och lokalt så jag vände i dörren.

Adress: N, 16 N Airport Rd, Accra, Ghana

Att göra i Accra
Fine dine på Santoku

Västerländsk wannabe: Ci Gusta! och D café

Det låter kanske inte så lockande men för den som behöver paus från det lokala Ghana är Ci Gusta! eller D café precis vad som behövs. Den första en fräsch glass- och frozen yoghurt bar och den andra ett modernt lunchställe där jag tog en quesadilla.

Adress: Ci Gusta! Patrice Lumumba Rd, Accra, Ghana
Adress: D Café Volta St, Accra, Ghana

Att göra i Accra
Frozen Yoghurt, gott men inget speciellt.
Att göra i Accra
Quesadilla på D Café

Coola hang-arounds: Tea Baa, Café Mondo och The Cupcake Boutique

Det var inte mina godaste Cupcakes men det var en intressant upplevelse att se man och kvinna i kostym-dress att hämta ut en påse cupcake till något förmodat affärsmöte. Cafe Mondo kändes inte särskilt personligt men hade bra wifi och god juice.

Adress: Tea Baa Klannaa St, Accra, Ghana
Adress:
The Cupcake Boutique Ndabaningi Sithole Rd, Accra, Ghana
Adress: Café Mondo Ndabaningi Sithole Rd, Accra, Ghana

Att göra i Accra
Tea Baa var inte öppet när jag gick förbi men såg supermysigt ut
Att göra i Accra
En liten cupcake med hippa utemöbler

Praktiskt om Accra

Det finns två sätt att förbereda sig på att åka till Ghana. Inte alls och åka dit med öppna ögon. Förbereda sig mycket genom att läsa på. Och såklart allt där emellan. För det praktiska finns ett helt inlägg med massor med frågor och svar.

Läs mer om Accra och Ghana

Det var det som saker att göra i Accra. För att vidga bilden lite mer tipsar jag om att läsa dessa inlägg.

Ankomst Accra

En vecka i Ghana

Vad kostar en resa till Ghana?

Gudstjänst och gospel i Ghana

 

Flexpat & Remote Year: Allt-i-ett-koncept för digital nomad

$
0
0

Många drömmer om att kombinera arbete och resor. Lika många är vilsna över hur drömmen ska bli verkligheten. Flexpat och Remote Year är två koncept som löser detta. En digital nomad betalar en månadsavgift och då ingår allt: Kontor, boende, aktiviteter och det sociala nätverket. 

Flexpat och Remote Year för en Digital nomad

Att vara digital nomad målas upp som höjden av lycka. Den optimala kombinationen av arbete och resor. Total frihet och helt bekymmersfritt. Allt fler tar vara på vad digitalisering, stabilare wifi runt om i världen och förbättrade förutsättningar för distansjobb från olika arbetsgivare innebär. Hakuna Matata. Nja, riktigt så rosaskimrande är det självklart inte. En hel del praktiska hinder finns och det har Remote Year och Flexpat skapat en lösning för.

Hur funkar Remote Year och Flexpat?

Grundupplägget är detsamma. Du har ett jobb som kan göras på distans över hela världen. Du bor en månad i en stad. Boende, arbetsplats, lokala aktiviteter och transport mellan städerna ingår. För detta betalar du en månatlig avgift. Ett allt-i-ett-koncept för digitala nomader som vill fokusera på jobb, nätverket och destinationen – inte det praktiska runt omkring. Båda koncepten bygger på en ansökningsprocess för att sätta samman en grupp som kommer ha utbyte av varandra. 

Remote Year

Remote Year pågår i fyra eller tolv månader, med en ny destination för varje månad. I maj drar nästa omgång igång med start i Lissabon och avslut i Mexico City, däremellan spenderas en månad vardera i bland annat Belgrad, Hanoi och Lima. Fyra månader kostar 11 000 USD och ett år 27 000 USD. Läs mer här

Flexpat

Remote Year har varit igång ett tag men utmanas nu av Flexpat som startade sitt första program i april. Först ut är Marrakech och Barcelona står värd för maj. Ett fyra-månaders-program är på ingång. Flexpat känns lite mer otydligt men de är å andra sidan i sin linda. Jag har inte förstått om det går att köra enstaka månader eller om det bygger på en prenumeration. Flexpat kostar 1999 Euro för en månad och då ingår förutom det jag skrev ovan även förflyttning mellan destinationerna. Läs mer här

Är det inte svindyrt?

20 000 kr i månaden kräver givetvis sin inkomst men med tanke på att boende, kontorshyra, aktiviteter och transport mellan städerna ingår tycker jag inte det var så farligt. Det som tillkommer är mat, lokala transporter och de aktiviteter som inte ingår i själva programmet och de kostnaderna går ju att hålla nere. Summan gör givetvis att långt ifrån alla har råd att delta men jag tycker inte priset är hutlöst för en heltidsarbetare även om 27 000 USD känns galet mycket såklart.

Varför jag gillar de två koncepten?

För det första gillar jag koncepten för att de möjliggör möten mellan människor från hela världen och undanröjer praktiska saker som kan hindra människor från att uppleva världen. Det är såklart ingen välgörande hjälteinsats, de tjänar såklart en slant på detta, men oavsett det så byggs globala nätverk vilket i sig är positivt.

Expats och utbytesstudenter samlas ofta för att de finner en gemenskap i att de alla är inflyttade och många gånger har beröringspunkter kring exempelvis kulturkrockar. För svenskar rör det sig om européer eller ibland ännu mer avgränsat till skandinaver, som kan prata av sig. Med Remote year och Flexpat kommer bollplanken istället vara människor från hela världen när gruppen bygger upp sitt eget nätverk och tillsammans kan bolla de utmaningar som det innebär att bo i ett nytt land. Låter som ett optimalt upplägg på utbyte och personlig utveckling.

Digital nomad – att vara eller inte vara, det är frågan

Att vara digital nomad kan göras på många olika sätt. Några som bloggar om livet som global och digital nomad är bland annat Everyday Explorers, Earth wanderess och Swedish nomad.

Andra känner sig inte ett dugg sugna. 4000 mil och Resfredag har bland annat skrivit om detta.

Hur känner du? Tror du Remote Year och Flexpat kan bli stora, finns det en efterfrågan och skulle du själv vilja testa konceptet?

Alla bilder är printscreens från respektive hemsida

Ett år senare: Terrorns effekt på turism i Sverige & Kenya

$
0
0

Idag är det ett år sedan attentatet på Drottninggatan i Stockholm. Redan igår när jag passerade platsen hade det börjat fyllas på med blommor till minne av offren. Det fick mig att fundera på terrorns effekt på turism i Sverige och ännu mer i andra länder. 

Terrorism avskräcker oss från att resa, begränsar vår rörlighet och tar ifrån oss vår frihet. Det i sig är förjävligt ur ett individuellt och globalt perspektiv. Ur ett lokalt perspektiv är terrorns effekt på turism en segdragen mardröm som tar årtionden att kämpa sig igenom som vi sällan får följa när nyhetsbevakningen drar vidare till nästa tragedi.

Terrorns effekt på turism

Terror är givetvis alltid värst för de direkt drabbade men de långsiktiga konsekvenserna kan också vara förödande. Min bild är att resandet till Stockholm i princip inte påverkats alls av attacken. Jag har inga bevis för det men jag har å andra sidan inte sett en enda rubrik om att turismen i Stockholm skulle ha minskat som en följd av attacken den 7 april 2017.

Värre är det för Kenya.

terrorns effekt på turism
Så mycket kärlek vid Drottninggatan på husväggen där lastbilen körde in

Turism i Kenya

Turismen var på frammarsch. Huvudstaden Nairobi blev en allt större mötesplats för affärsturism och den mest utvecklade staden i den östafrikanska regionen. Kuststaden Mombasa lockade sol-och-badtörstare. De stora savannerna erbjöd safari och nervkittlande upplevelser i världsklass. Kenya hade allt. Stadspuls, slappande och spänning. Allt i en exotisk förpackning. Hotell efter hotell byggdes och restauranger slog upp. Turismen skulle bidra till landets utveckling och Kenyas roll som ledare i regionen skulle stärkas.

Nairobi Kenya
Jag på besök i Nairobi 2007

Terror i Kenya

Men så kom terrorattackerna. Under 2011 och 2012 har USA:s Kenyaambassad räknat det till 17 stycken under dessa två år. Många besöksdestinationer klarar sig med både en och två attacker. Ta flera av våra europeiska huvudstäder som exempel, där resor avbokades i närtid men sedan återgick till det normala. Men 17 stycken på två år, jag förstår att folk väljer andra destinationer särskilt när just stränder och safari går att få i grannlandet Tanzania.

Terrorns effekter på turismen i Kenya är påtaglig. Hotellen står tomma, investeringar har gått förlorade. Inkomsterna uteblir och arbetslöshet och en låg levnadsstandard är åter ett faktum. När charterbolagen bedömer att landet eller affären är osäker väljer de andra destinationer och turismen försvinner eller minskar kraftigt. Tunisien är ett sådant exempel. När landet i sig inte har något unikt byts de lätt ut. Flygen kan lika gärna gå till Kanarieöarna och kryssningsfartygen lägga an hos Malta.

Terrorismens osynliga konsekvenser

Så vart vill jag komma? Egentligen ingenstans förutom att ännu en gång sörja över hur överjävligt terrorism är. Några få personer dikterar miljontals personers vardag och möjligheter. Så arg över terrorns effekt på turism. Minskad turism kan ses som ett lyxproblem för den som reser, det går ju alltid att välja en annan destination och det är knappast en rättighet att få åka till Tunisien eller Kenya bara för att en drömt om det. Men för destinationen och befolkningen som ville ta emot turister är det inget lyxproblem. För dem handlar det om liv och död. Både ekonomiskt och bokstavligen.

terrorns effekt på turism
Bild från Sergels torg några dagar efter attacken. Med marschaller står det ”Kärleken vinner alltid”.

Nyttig läsning och fina texter

⇒ En välskriven artikel på temat är Den oförskräckta turisten som publicerades i Fokus hösten 2016. Riktigt bra!

⇒ Katarina/Äntligen vilse skrev en hyllningstext några dagar efter attacken: I stunder som dessa – ett kärleksbrev till Stockholm

⇒ Min egen text dagen från den 8:e april 2017: Stockholms otur, men kärleken vinner ändå

⇒ Ytterligare ett inlägg som jag skrev efter attackerna i Bryssel i mars 2016: Terrorister får inte styra oss

Resereflektion nr 52: Ett år av reflektion och mina favoriter

$
0
0

Tar behovet av reflektion någonsin slut? Svar nej. Det finns alltid något nytt att resereflektera över. Hela 52 stycken, och flera favoriter, har det blivit sen starten för ett år sedan. Lite klokare, lite mer nyanserad, lite mer inspirerad över allt resor (och den här bloggen) ger mig. 

För ett år sedan började med konceptet resereflektioner. Kortare inlägg med en reflektion om något som dykt upp i närtid. Från en resa jag varit på eller saker i min omvärld som fångat min uppmärksamhet. Jag gillar formatet. Det utmanar mig att inte bre ut mig för långt och tillåter mig att skrapa på ytan på många olika frågor utan att allt måste vara så genomtänkt. Det har också varit många otroligt kloka invändningar och kommentarer från er som läser som berikat mig med era perspektiv. Tack snälla för detta!

Resereflektioner – mina favoriter

Ett helt år har gått och jag passade på ett leta reda på några av mina favoriter.

Nr 18: Kan reseupplevelser devalvera?

Nr 23: Vilka resenormer råder?

Nr 28: Resepaus – går det att bli mätt på resor?

Nr 32: Vilka glasögon vill du slipa?

Nr 47: När inget finns för min skull (om icke-turism)

Jag har landat i att jag vill fortsätta göra resereflektioner men vi får se om det blir varje vecka eller mer glest. Jag ska dock försöka fortsätta mig att hålla till min egen gräns på antal tecken för att begränsningen i sig gör mig kreativ.

Alla resereflektioner hittar du i kategorin Resereflektioner


Rösta på Resa medvetet! (I en tävling som kan sticka i ögonen)

$
0
0

Jag ska vara rak på sak utan att be om ursäkt. Jag vill be dig om en tjänst: Rösta på mig. Och jag skäms inte ens för att jag frågar. Nej, jag är stolt över min blogg och hur jag tänker använda den för att göra världen lite bättre genom resor.

En vinst ger uppmärksamhet och uppmärksamhet skapar arenor. Så enkelt är det. Arenor som jag tänker använda för att nå min vision om att resor och turism bara medför positiva effekter. Men vad är det för tävling? Det är Momondo, mitt favoritföretag när det kommer till att boka resor, som utlyser en tävling i olika kategorier. En av dem heter Open World och beskriver mig och min blogg mitt i prick.

⇒ Rösta på mig här ⇐

Rösta på resa medvetet
Det står: Open World kategorin är för influencers som inspirerar oss att resa enligt Momondos 5 principer om att resa – med ett öppet sinne och utan fördomar; resenärer skapar ni vänner vart de än går; som säger ja till nya upplevelser; som reser med en nyfikenhet att utforska den okända; och en passion att dela med sig.

Jag nominerade mig

Så jag nominerade mig och nu gäller det att få så många röster som möjligt för att kunna bli finalist och därefter vilar mitt öde i en jurys händer. Vid anmälan skulle en kort text om varför min kanal passar in på Open World skickas med. Plitade ihop detta. Här ser ni att jag redan provröstat på mig själv. Man får inte vara dum och det räknas inte som fusk. Inte i melodifestivalen heller. Att rösta på sig själv alltså.

rösta på resa medvetet - momondo
Det står: Resa medvetets vision är en värld där resande och turism bara medför positiva effekter. Bloggens uteslutande fokus är att inspirera till mer medvetet resande genom ökad kunskap och reflektion.

Varför Momonodo?

Jag har använt Momondo som tjänst i flera år, prövat flera andra tjänster men ingen har så många tydliga reglage och filter som Monondo har. Sen är det något med gränssnittet som jag gillar. Vet inte hur många timmar jag suttit framför skärmen för att hitta de bästa flygrutterna när vi skulle resa jorden runt. Eller när jag skulle hitta den där perfekta resan som skulle leva upp till alla krav och slutade med toppentider och toppenpris till Ghana.

Ska en medveten bloggare vinna pris av en flygsajt?

Tänk er rubrikerna. En medveten bloggare får pris av en flygbokningssajt. Så omoraliskt förkastligt! All PR är bra PR och så vidare. Får kanske ännu en chans att förklara att jag ser större värden i att resa än de miljömässiga och då inte för mig privat utan för hela världsförbättringen. Om jag vann en massa pengar skulle jag kunna investera dem i ett skapa en lika smidigt tågbokningssajt som Momondo är för flyg – vore ändå höjden av ironi. Om det nu hade ingått prispengar. Nu gör det ju inte det utan snarare nätverk och uppmärksamhet vilket jag värderar ännu högre.

Så kort och gott kära läsare.

Hjälp mig att komma vidare i den här tävlingen och rösta.

 

P.S. Tack på förhand. Om jag vinner hela skiten bjuder jag alla som tillkänna ger sig som medröstare på ett kinderägg vid tillfällen. <3

Äta i Belgrad – restauranger, fine dining och autentisk mat

$
0
0

Äta i Belgrad – att frossa bland fine dining och riktigt god mat på bra restauranger utan att det kostar skjortan. Det är en av mina bästa grenar och ett mål med resan till Belgrad var att äta riktigt gott. Och som jag åt. Och så gott det var.

Till Belgrad reste jag med en annan gourmand som precis som jag uppskattar att lyxa till det i länder där prisläget är ett annat och det går att få väldigt mycket god mat för lite pengar i svenska mått mätt. Jag såg fram emot mustiga grytor, grillat och friska sallader. Husmanskosten i Serbien ska vara bra sägs det. Vår guide beskrev matkulturen i Serbien som meat in meat, meat rolled in meat and meat stuffed with meat. Nåväl, kan bli en utmaning för en person som mig som gärna undviker fläsk och nötkött.

Äta i Belgrad: Restauranger jag rekommenderar

Under våra tre dagar i Belgrad hann vi med fem måltider på restauranger och fyra av dessa är värda att rekommendera vidare. Det var SÅ himla smarrigt. 80 procents chans till vinst är inte illa pinkat, är helt säker på att det finns mängder av fler riktigt bra restauranger i Belgrad. Priserna nedan är för en person.

Äta i Belgrad: Fine dining

Homa – Mat i toppklass

Homa är en av Belgrads högst rankade restauranger och förväntningarna var skyhöga. Avsmakningsmenyn kändes given, all in! Åtta rätter senare var jag sådär skönt mätt, alla smaklökar hade blivit stimulerade. Avslutningen slutade på topp med en otroligt god och kreativ dessert i form av en liten kruka med tre lager. Myntaglass och vit choklad-kräm toppat med mörk choklad

Maten var riktigt god och servicen bra men inget som utmärkte sig. Hela menyn var absolut värt pengarna men det är alltid riskfyllt att ha så höga förväntningar och ärligt talat så blev jag inte blown away. Homa är väl värt ett besök för den som gillar att äta gott.

Prisklass: 9 000 Dinar (ca 780 kr) för åtta rätter avsmakning och lemonad.

Adress: Senjanina Ive, Beograd, Serbien

Äta i Belgrad fine dining

Äta i Belgrad fine dining

Äta i Belgrad fine dining

Äta i Belgrad fine dining

Äta i Belgrad fine dining

Salon 1905 – Bäst i Belgrad

Efter lite mat-googling hittade vi Salon 1905, en syskonrestaurang till den lokalt kända Salon 5. När det visade sig att vi bara bodde 200 meter därifrån bokade vi bord samma kväll. Vägen upp för trappan gav aningar om vad som väntade oss och när vi väl klev in i själva matsalen kändes det som att vi åt med kungligheter.

Servicen var exemplarisk, en sån där gång när jag verkligen ville dricksa. Livebandet i bakgrunden satte stämningen och det höga taket var pricken över i:et. Tre rätter senare och för min del två lemonader var vi extremt nöjda. Maten på Salon 1905 var otroligt vällagad och balanserad. Fräsch, smarrig och elegant.

Prisklass: 6 000 Dinar (ca 520 kr) för tre rätt och och två glas alkoholfritt

Adress: Karađorđeva 48, Beograd 11000, Serbien

Äta i Belgrad fine dining

Äta i Belgrad fine dining

Äta i Belgrad fine dining

Äta i Belgrad fine dining

Äta i Belgrad fine dining

Äta i Belgrad: Autentisk mat

Proleće – Köttigt värre

Jakten på den riktigt lokala maten i Belgrad var en given del av vår weekend. Jag äter vanligtvis inte fläsk- eller nötkött men jag gjorde ett undantag bara för att få uppleva meat with meat som vår guide talade om. Hon rekommenderade Proleće som enligt utsago skulle vara en restaurang som fortfarande känns autentisk och där lokalbor är majoritet av gästerna. Så sant som det var sagt. Skojiga och trevliga servitörer, en riktigt vällagad kötträtt och äkta känsla på hela stället. Hur gott köttet än var så finns det inget som slår en Šopskasallad. Färska grönsaker och riven himmelskt mjuk fetaost. Matorgasm på det.

Prisklass: 120 Dinar (ca 100 kr) för kötträtt, sallad och mineralvatten.

Adress: Vuka Karadžića 11, Beograd 11000, Serbien

Äta i Belgrad restaurang

Äta i Belgrad: Restaurang med fisk

Šaran i Zemun – Klassiskt och genuint

Några kilometer från city ligger Zemun. En gång i tiden var det en egen stad, numer är Zemun ihopväxt med Belgrad. Känslan i området skiljer sig mycket från Belgrad och jag hade kunnat strosa runt i timmar bland de små gulliga husen. En riktigt klassisk restaurang som på alla sätt förtjänar sitt goda rykte är fiskrestaurangen Šaran. Väl inne i lokalen kände jag mig lite schizo. Ena stunden kändes det som jag satt på en murrig kvarterskrog, en annan gång i en alpstuga och en tredje gång i en välruttinerad och välrenomerad restaurang en bra bit ovan snittet. Fisk är deras specialitet och fisk fick det bli. Och Šopskasallad såklart. Otroligt gott och vällagat.

Prisklass: 1600 Dinar (ca 140 kr) för en lunchrätt samt sallad och dryck

Adress

Äta i Belgrad restaurang

Äta i Belgrad restaurang

Mera mattips i Belgrad

Andra restauranger på min lista som jag läst eller hört gott om men personligen inte hann testa är

  • Reka i Zemun – Traditionell serbisk mat i närheten av vattnet
  • Zaplet och Dijagonala 2.0 – Ägs av samma ägare. Dijagonala renoverades när vi var där men det vi såg genom fönsterna såg lovande ut.
  • Radost Fina Kuhinjica – Restaurang med mycket vegetariskt där det känns som en äter i någons hem
  • Salon 5 – Är föregångaren till Salon 1905 och med all säkerhet precis lika bra som 1905:an som vi prövade.
  • Djordje – Sägs vara en trevlig och romantisk lunchrestaurang
  • Restauranggatan Njegoseva – Lär vara omåttligt populär när det är mer än 3 plusgrader i luften med tanke på alla uteserveringar som det fanns plats för. Den restaurang vi prövade utmärkte sig inte men det finns säkert andra alternativt på gatan värda att prova.⇒

⇒ En riktigt trovärdig källa när det gäller att reka och käka mat är Maria på Fantasy dining. Hennes weekendguide om Belgrad har massa bra tips på mat.

Fler blogginlägg om Belgrad

Bilder från Belgrad – 10 glimtar och ögonblick

Medvetet porträtt: Natasha och Belgrad

Resereflektion nr 53: Världens värderingar och extrema Sverige

$
0
0

Hur ser världens värderingar ut och vart på kartan placerar sig Sverige? Ja, inte är det i mitten i alla fall. Så hur långt på ytterkanten befinner vi oss och närmar våra värderingar andras länder eller ökar avståndet? Här är svaret!

De två senaste dagarna har jag varit på folkbildningskonferens och fått med mig ett gäng nya fenomen och perspektiv att hålla koll på. En av dessa handlade om världens värderingar och hur de förändras. Såg dessa bilder första gången 2007 innan jag skulle åka som praktikant till Tanzania för att tydliggöra att de svenska värderingarna jag bär på inte på något sätt kan ses som en mittpool. Vi är extrema på många sätt. Och behöver vara ödmjuka inför det.

Världens värderingar

World Values Survey följer människors värderingar och hur de förändras. De började 1981 med ett 20-tal länder och nu håller de på att samla in data från i princip alla världens länder (beräknas vara klara 2019). Den senaste mätningen publicerades 2015. Den horisontella axeln mäter trygghetsvärderingar och självförverkligande medan den vertikala axeln mäter traditionella och sekulära värderingar.

Spana in filmen nedan och det inte funkar klicka här

Världens värderingar
Senaste mätningen med data från 2010-2014

Hur du kan använda detta när du reser

  1. Spana in filmen och öka din kunskap om hur olika människors värderingar i ett land förändras över tid
  2. Inför en resa, hitta det land du ska åka till och sätt det i relation till Sverige
  3. När du nu vet vilka värderingar som generellt råder i landet, vilka tecken ser du som bekräftar och dementerar detta under din resa?

Om du för en sekund glömde: Precis som värderingar skiljer sig enormt mellan människor i Sverige, skiljer sig även värderingar mellan människor i andra länder.

Alla resereflektioner hittar du i kategorin Resereflektioner

Mina nio favorit-löpar-städer och jag älskar springturism

$
0
0

Löpar-städer, städer runt om i världen där springturen blir en del av resa. Där springturism ger en extra dimension i upplevelsen av landet och där kulisserna är bästa tänkbara motivation. Här är mina nio favoriter – vilka är dina?

I varje ny stad jag besöker försöker jag lägga in ett löp-pass. Delvis för att jag för egen del vill göra två träningspass i veckan men framför allt för att springa sig igenom en stad är en av de bästa sätten att uppleva den. Det finns stunder då träning och turism krockar och då väljer jag i dessa fall alltid turism. Det kan innebära pausa för att ta kort eller välja en viss väg för att den känns intressant även om det tvingar mig att stanna vid fem trafikljus. När allt kommer omkring är träningen en bonus och ett medel, att upptäcka och uppleva är målet

Jag har ett gäng joggingrunder runt om i världen i benen och funderade på vilka mina favorit-löpar-städer är. Att komma på kandidater till den listan var inte svårt. Utmaningen blev snarare att välja ut några stycken och inte rabbla upp alla.

Kriterier för en bra stad att springa i

  • Bra underlag. Det kan vara grusvägar i stora parker, trädäck längs vattnet eller anvisade banor att motionera på.
  • Relativt centralt. Vet inte om det finns någon stad här i världen som inte har något typ av motionsområde. Frågan är hur lättillgängligt och centralt området är för en turist på besök.
  • Motiverande omgivning. Det kan vara mycket att titta på eller andra människor som tränar.

Nio favorit-löpar-städer

I inbördes ordning

1. Amsterdam: Grönskande Vondelpark

Vondelpark är enligt mig Amsterdams vackraste park med allt från stora breda gå-cykel-inlinesgator till mindre grusvägar. Omgiven av grönt i alla toner, diverse olika fåglar, pop-up-marknader vissa dagar i veckan och stillsamma dammar.

Löprunda: Ett yttervarv i parken är 3,5 kilometer.

⇒ Läs mer om Mattips i Amsterdam

löpar-städer

2. Brisbane – Story bridge och boardwalk

Genom hela Brisbane på Australiens östkust rinner Brisbane River. Den korsas av broar och båtar som går som kollektivtrafik så en runda kan bli nästan hur kort och lång som helst. Längs stora delar av floden finns boardwalks och konstverk, ständigt omgiven av en fin stadsbild.

Löprunda: Ett varv mellan broarna Victoria Bridge och Story Bridge är 9 km, perfekt för löp eller powerwalk.

⇒ Läs mer om Östkusten i Australien

3. Budapest: Motionsön Margaret Island

Några stenkast från city ligger Margaret Island. En ö för träning, utomhusbad och skön fristad från stadspulsen. Runt hela ön finns en utmärkt löpslinga med anpassat underlag och markeringar varje kilometer. Dricksvattenstationer, utegym och bollplaner. Tydliga anvisningar och en liten 4H-gård mitt i allt. Hela ön kändes sund med riktigt trevlig stämning.

Löprunda: 5 km ett varv runt, går även att korsa ön för att springa ca 7-8 km, eller såklart kortare sträcka om så önskas.

⇒ Läs mer om Mat i Budapest och aktiviteter att göra

löpar-städer

löpar-städer

4. Lima: Kärleksparken och kattparken

I Lima kan det vara riktigt varmt då staden är belägen i en öken med subtropiskt klimat. Havet fläktar svalkande och längs med kusten har de valt att bygga en flerfilig motorväg. Den som vill träna gör det med fördel högre upp i staden  med utmärkt utsikt och fina promenadstråk.

Löprunda: Från parken Mira Flores till Park of Love och vidare till den kända kattparken vars riktiga namn är John F. Kennedy Park är det 3 km vilket givetvis kan förlängas i båda ändar.

⇒ Läs mer om vad om finns att Se och göra i Lima

5. Malacka: Street art längs vattnet

En av de absolut mest romantiska städer jag sprungit i är den lilla staden Malacka i Malaysia. Kreativiteten har flödat på husfasaderna och den lilla floden Melaka river ringlar sig fram genom staden och längs i princip hela finns antingen gångbanor eller boardwalks. Att springa längs vattnet och vända över på lämplig bro och sen springa hela vägen tillbaka gör att en helt kan slappna av utan att behöva tappa bort sig.

Löprunda: Med Clock Tower som utgångspunkt och upp till The Shore Oceananirum och tillbaka är det knappt 6 km.

⇒ Läs mer om Mysiga Malacka

6. San Francisco: Backträning och Golden Gate-bron

I San Francisco är löpalternativen många. Över Golden Gate bron och tillbaka, längs stranden med Alcatraz i bakgrunden eller upp och ned för valfri backe. Här går det att skapa minst sagt varierad träning för den som önskar.

Löprunda: Golden Gate bron är 2,7 km lång och på båda sidorna finns två stora parker att strutta runt i före eller efter.

⇒ Läs mer om Fyra städer längs USA:s västkust

löpar-städer

7. Singapore: Marinan eller Gradens by the bay

Singapore har bästa tänkbara utsikt för springturer. Ett alternativ är att springa Marian Bay runt som kan förlängas genom att springa längs Boat Quay och Clarke Quay. Ett annat är att springa runt i Garden by the bay som jag personligen skulle kunna spendera en hel weekend i.

Löprunda: Marina Bays minsta varv är 4 km och yttervarvet i parken Garden by the Bay är 3,5 km och då finns det otaliga vägar kors och tvärs att välja mellan

⇒ Läs mer om Singapore

löpar-städer

8. Visby: Ringmuren runt

En av Sveriges vackraste städer passar ypperligt att springa ett varv runt. Längs med muren finns bra springstigar och längs med vattnet bra gångbanor. Välj med fördel en vecka då det är lite mindre folk om du vill slippa trängas.

Löprunda: Yttersidan om muren och ned längs vattnet och sen tillbaka till startpunkten är ca 4 km

⇒ Läs mer om Att göra i Visby

9. Warzsawa: Bland ekorrar i Łazienki Park

Warszawa har en av de maffigaste parkerna jag besökt. Gigantisk på alla sätt och slukar tusentals människor utan att det ens märks. Några turistspots finns det där folk samlas men i övrigt finns det gott om utrymme

Löprunda: Ett varv runt hela parken är drygt 5 km men antalet vägar att välja mellan är fler än vad de flesta orkar springa.

⇒ Läs mer om Att äta i Warszawa

  löpar-städer

Sammanfattningsvis

Min slutsats efter att ha formulerat detta inlägg är att det finns väldigt många bra löpar-städer. Det glädjer mig enormt eftersom goda förutsättningar för att träna uppmuntrar befolkningen att vara hälsosam. Såklart spelar det roll vart i staden du bor men med kreativa tankar går alltid träning att få till. För ännu mer inspiration köp Vagabonds guide till Världens löpning.

Läs mer på temat Vagabondform och springturism

Springturism – sex varför och när träna utomlands?

Träna på resan: Fem konkreta tips – så får du till det

Den värsta springturen i mitt liv

Vilka är dina favorit-löpar-städer?

Vad ska jag göra i sommar? Tankar om sommarplaner

$
0
0

Ja, vad ska jag göra i sommar? Alternativen är så många och sommaren är ju så kort. I mig pågår den där ständiga dragkampen mellan att ha en planerad och att ha en oplanerad sommar. Bra blir det, frågan är hur bra?

Det pågår en ständig dialog mellan mina hjärnhalvor och andra organ över hur mycket jag vill planera i mitt liv. Det finns en balans i det där och jag föredrar alltid planer före oplanerat men frågan är till vilken grad och om det där kan förändras över tid. Inför sommaren 2017 hade jag extremt stora behov av att veta vad jag skulle göra under sommarens alla veckor. I år är jag lite mindre hetsig. Skönt för alla inblandade. Ser fram emot den sommaren då jag känner att jag kan ta noll planer med ro.

Vad ska jag göra i sommar?

🌻 Sommarplaner – saker som är bestämt 🌻

Midsommarbröllop  v.25

Nära vänner från gymnasietiden ska gifta sig och på årets ljusaste dag bjuder dom in till kärleksfest. Det blir lantligt, det blir grillat och det blir dans natten lång. Passar på att umgås lite med storfamiljen hemma och klappa på en bäbismage, jag ska bli faster i augusti!

Jobb på Almedalen v.27

Valår och Almedalen är om möjligt ett ännu mer självklart inslag i mitt jobbår än vad det är alla andra år. Det är en enorm förmån att få förkovra sig i nya kunskaper och perspektiv, stärka nätverket och försöka förstå vart Sverige är på väg. Plus sol och glass såklart, inte att förglömma.

Almedalen - Vad ska jag göra i sommar?
Almedalen och lugnet innan stormen

Värdpar på Englandsbröllop v.28

Barndomsvän ska gifta sig och bröllopet är förlagt i Lake District norr om Manchester i England. Jag har fått äran att vara värdpar och det vankas dessutom vandring med förmodad underbar utsikt.

Ridläger på Hallmyra v.29

Några av sommarens bästa dagar kommer spenderas på Hallmyra och fyra dagars ridläger. Där är tempot ett annat och förutom att jag älskar allt vad hästar heter så är det otroligt skönt att använda kropp snarare än knopp för några dagar.

På samma tema: Resort och ridläger på Hallmyra

Hallmyra - Vad ska jag göra i sommar?
Älskade hästar

Jack Johnson i Berlin v.30

Jag och Erik gillar verkligen att gå på konsert och Jack Johnson har vi båda lyssnat på i flera år. När hans Europa-turné inte tog sig till Sverige får vi helt enkelt ta oss till honom. Det blir en resa till Berlin för konsert med en av världens bästa sing-song-writers.

Jobb på världskongress i Sigtuna v.32

I början av augusti är min organisation IOGT-NTO värdorganisation för den världsomspännande organisationen IOGT International. Det blir möten från hela världen och svenskt fika i sommarstaden Sigtuna. Ännu en sån del av mitt jobb som jag inte klagar på att jag får göra.

🌸 Sommarplaner – möjligheter jag funderar på 🌸

Det kanske verkar som att sommaren är helt fulltecknad av det ovan men så är icke fallet. Det finns plats för mer även om ramarna är rätt så snäva. Jag har absolut inte möjligt att göra allt nedan och den stora frågan är – vad ska jag göra i sommar, alltså vad ska jag prioritera?

Gotland

Det är många som förlänger sin Almedalsvistelse och nyttjar det faktum att de befinner sig på Sveriges egen paradisö. Jag har aldrig stannat kvar så frågan är 2018 ska bli mitt första år då ängsblomster och sand mellan tårna blir avslutet på en intensiv vecka?

På samma tema: 10 saker att göra i Visby

Fårö Gotland - Vad ska jag göra i sommar?
Vem behöver en åka utomlands när detta finns i Sverige?

Nordnorge

Jag drömmer om Nordnorgen och en dag ska jag checka av den där Lunnefågeln på bucketlisten. Även om roadtrippa är en av de sakerna jag gillar allra bäst så känns det rätt långt bort. Även om hemhem är halvvägs dit. Några bekanta överöste Hurtigruten med superlativ här om dagen och längtan efter norska fjordar blev ju inte mindre efter det.

Tyskland

I samband med Jack Johnson finns det alla möjligheter att resa omkring i Tyskland. Jag har aldrig haft ett sug att resa i detta land och funderar på om jag måste skriva ett eget blogginlägg om min relation till detta stora land. Det måste ju vara så mycket mer än autobahn och öl som landet har att erbjuda?

Skottland

Innan eller efter bröllopet i England har jag några dagar som jag skulle kunna förlänga vistelsen med. Jag är sugen på Skottland men två dagar känns inte rättvist. Kanske att jag denna gång måste undvika jakten på att maximera och istället bara planera in en ordentlig resa bland slott och havsbris.

Hemhemma

Att vara hemhemma i Tväråbäck är alltid ett alternativ för vad jag kan göra på min semester. Lata dagar, frukost på trappan, provsimma över lillsjön inför ett kommande Vansbro-sim, spela kort och gosa med hund. Gå barfota i gräset, göra lite kroppsarbete och bara vara. När jag tänker efter låter det helt ljuvligt.

På samma tema: Tväråbäck – the topplista

Tväråbäck - Vad ska jag göra i sommar?
Kvällssol i bästa Tväråbäck

Stockholm

Kära Stockholm, som jag trivs i denna stad och så mycket mysigt som det finns att göra på sommaren. Ändå lockar det inte riktigt. Är nog lite rädd att jag ska fastna i lägenheten och inte nyttja det faktum att jag faktiskt är ledig. Som att jag inte kommer iväg och nyttjar omgivningarna. Några mellandagar blir det ju alltid men jag vet att Stockholm har så mycket mer att ge.

På samma tema: Sevärdheter i Stockholm

Stockholm - Vad ska jag göra i sommar?
Kan vara vilken exotisk stad i Europa som helst och ändå uppskattar jag det inte som jag gör med hus i andra städer

Gratis-resa

Ett av mina större i-landsproblem är att jag och Erik har en tor-resa med SAS som vi samlat ihop som måste nyttjas under 2018. Vi har seriöst problem med att både bestämma vart vi vill åka och när vi kan åka för att maxa detta. Vore ju synd att sumpa en sån här chans på en fjutt-resa till Manchester eller Berlin. Kanske blir det i sommar eller senare i höst.

Om du fick rösta – vad ska jag göra i sommar?

Utan att du har alla detaljer, vilka delar av mina alternativ skulle du rösta för? Några lockande säljargument för det ena eller andra som du vill framföra som kan påverka utgången av sommaren 2018?

Sist men inte minst – vad ska du göra i sommar?

Världen och jag: Fotofavoriter med mig framför kameran

$
0
0

Jag fick ett infall och letade reda på mina favoriter med mig själv på bild och samlade dessa i ett inlägg. I klassisk konst-anda valde jag att döpa de fotografiska verken och jag spar inte krutet. Jag gav dem engelska namn för att göra det hela lite mer svulstigt. 

Det tillhör ovanligheterna att jag kommer ihåg att fota mig själv när jag är ute och reser. Jag håller mig för det mesta bakom linsen även om jag gillar att vara med på bild. Började rota i gömmorna och hittade en del guldkorn i en härlig kompott av minnen från närtid. Från världens alla hör, alltid med lilla mig i fokus.

Världen och jag i bildformat

Colors of Ohird, Makedonien

Det är något med färgerna. Något med lugnet jag vet att jag kände där och då. Något med styrkan jag kände i att resa helt på egen hand och i alla klyschor fånga dagen.

Free fallin’, Kuba

Fångad i exakt moment. Ställer mig i brygga och Erik fotar mig tappert för att få mig i perfekt vinkel i förhållande till horisonten. Så kommer en våg och sanden under mig dras med ned i havet och jag faller ihop. Som en korthus fast stel som ett kylskåp. Ett gott skratt förlänger livet osv.

Game changer, Australien

Nu bygger ju knappast min bloggframgång på den här bilden men den är symbolen för när jag blev resebloggare och ikonen för allt vad Resa medvetet gett mig. Lätt att bli glad av.

High on life on Highway, USA

Jag är så där barnsligt kär, living the dream, när jag och min nyfunna kärlek kör längs highway one längs USA:s västkust. Åh jag hade velat stoppa tiden där och då.

In the footsteps of Captain Cooks, Australien

Jag tillhör bottenligan när det gäller att posera naturligt på bilder och mitt bästa tips är nog att röra på sig på ojämt underlag. Då fokuserar kroppen på att inte trilla i vattnet snarare än på att bli bra på bild. Gissar att Captain Cook som landsteg Australien på denna plats hade helt andra tankar in mind år 1770.

Make the most of Mostar, Bosnien och Hercegovina

Uppe före gryning för att få min beskärda egentid med den berömda Mostar-bron i Bosnien och Hercegovina. Morgontrött men ändå snygg. Hur ofta händer det?

Jack, I’m flying, Albanien

En bild som jag skulle kunna tapetsera hela vardagsrummet med. Likt Rose på Titanic känner jag att hela världen ligger framför mig vid Llogarapasset i Albanien.

Midsummer night’s dream, Sverige

I all enkelhet tycker jag det här är en av de finaste bilderna som är tagna på mig. Blommor förgyller bilder och jag är precis där jag vill vara just där och då.

Run the world in Rimini, Italien

Jag har just klarat av en dagskörning från Florens. Besökt mitt 60:e land och checkat av ännu en löptur under en resa och avslutat med ett dopp i kvällssolen. En stund när jag kickade av att resa och älskade mig själv och livet.

 

The last pic, Nya Zeeland

Med den här kulissen hade jag precis innan denna bild togs gjort ett handstående som Erik lyckats fånga på bild. Jag var SÅ nöjd över det. Sen kom den förbaskade lurendrejaren och det här är den enda bilden jag har kvar från det tillfället, taget med Eriks mobil.

 

Om du bloggar skulle det vara fantastiskt roligt att se dina 10 favoriter med dig i bild och överdrivna rubriksättningar.

Resereflektion nr 54: Jag reser för att se vardagen – gör du?

$
0
0

 Att resa för att se vardagen. Att vilja se det där allmänna och sensationslösa som kontrast till mediernas rapportering som alltid kräver ett nyhetsvärde. Boken för den som reser är världen vacker har gett mig ännu en sak att reflektera över.

Författaren Per J Andersson skriver:

Det här är en värld som nyhetsmedierna aldrig rapporterar om, tänkte jag. För vem vill läsa artiklar om att inget dramatiskt hänt: […] ”Två flickor på väg till skolan i Peking stannade för att plocka blommor, gick sedan vidare utan att tänka mer på det.” Allt det där kan vi bara upptäcka med egna ögon.

Resa för att se vardagen

Definitionen av en nyhet är att det ska vara något nytt, häpnadsväckande, annorlunda. Det vardagliga, självklara, mediokra är således inget som medierna rapporterar om. Vår bild om hur livet i Colombia eller Indonesien är för människorna är därmed ytterst begränsad. Om vi vill ha en uppfattning om every-day-life behöver vi hitta fler källor än ytterligheterna romantiserade filmer och katastrofala nyhetsrubriker. Världen är så mycket mer än så och jag inser att det till mångt och mycket är därför jag reser. Jag vill uppleva naturen och jag vill se vardagen. Det måste inte vara (ska nog helst inte vara när jag tänker efter) hela resas syfte och det måste inte ge en helhetsbild men lite vardagsglimtar söker jag konstant. Jag tror att det var en av anledningarna till att jag gillade Ghana så mycket.

att se vardagen
En vanlig gata i en vanlig liten stad i Ghana, Cape Coast 2018

Jag har däremot svårt att motivera varför jag söker vardagen. Vad är det jag vill ha ut av det, vad ger det mig? Det ska jag klura vidare på. Är vardagslivet något som intresserar dig när du reser? Det är helt ok att svara nej på detta, hos den här bloggen är alla tankar fria!

Alla resereflektioner hittar du i kategorin Resereflektioner och alla inlägg med inspiration från boken finns under taggen För den som reser är världen vacker.


Att göra i Zagreb: weekend-tips för turister och nyfikna

$
0
0

Restips och saker att göra i Zagreb under en weekend i Kroatiens huvudstad för den som liksom mig gillar att vara aktiv under sina resor.  Här finns klassiska sevärdheter och ovanliga och oväntade överraskningar som gör Zagreb till en egen och unik stad. 

Kroatien, vad får du upp för bilder i huvudet? Får jag gissa? Stenstrand, vackra öar och klarblått medelhav? Kanske en och annan port att gå in genom för att komma in i stadskärnan hos några av de mer kända städerna som Split eller Dubrovnik. Liksom alla andra länder har Kroatien en huvudstad och den är precis som alla andra städer jag hittills besökt i mitt liv, väl värt ett besök.

Zagreb och Kroatien har för bara 25 år sedan varit i fullskaligt krig med sina grannländer. Ibland är det svårt att ta in att vi haft krig så när i Europa och att den generation som lever där idag har egna minnen om vad som hänt. För mig är det svårt att resa till ett land som Kroatien utan att sätta landet i ett sådant sammanhang. Så innan alla mina tips på saker att göra i Zagreb, lite historia.

Att göra i Zagreb
Kroatiens flagga och de unika lyktorna som det står mer om längre ned i inlägget
Att göra i Zagreb
För ovanlighetens skull en folktom gata som väntar på att fyllas av surr och skosulor

Zagreb – en gång en tvådelad stad

Zagreb var från början två städer som låg på två närliggande kullar. Den ena staden kallades Kaptol och var kyrkostyrd. Här bodde det mest präster och nunnor och Katedralen var stadens viktigaste byggnad. På den andra kullen bodde vanligt folk. Den staden kallades Gradec och blev så småningom säte för riksdagen.

Att göra i Zagreb
Katedralen på Kaptol-sidan tagen från den andra kullen på Gradec-sidan

De två städerna var långt ifrån vänner. Även om det aldrig varit uttalat krig mellan dem kallades bron över floden som skiljde städerna åt för The Bloody Bridge eftersom alla slagsmål utkämpades där. År 1850 bestämde sig städerna för att slå sig samman och delar av Gradec-sidan omnämns sen dess som old town eller upper town. Idag rinner ingen flod genom staden längre och Bloody Bridge är istället en kort tvärgata vid namn Krvavi Most.

Kroatien är ett sekulariserat land men vår guide sa: ”Det händer att prästerna berättar vad Jesus hade velat att de röstat på och eftersom 90 procent av landets befolkning är katoliker är det inte riktigt läge att som politiker kritisera kyrkan om de vill bli omvalda”.

Kroatien var en del av Jugoslavien och utropade sig som självständigt 1991 varpå de Jugoslaviska krigen följde och ett knappt decennium av oroligheter och komplicerade och mångbottnade konflikter. Sedan 2013 är Kroatien medlemmar i EU och idag bor 1 miljon av landets totalt drygt 4 miljoner invånare i Zagreb.

Att göra i Zagreb
En av många fina parker i Zagreb
Att göra i Zagreb
Färgglada husfasader finns det också
Att göra i Zagreb
The Square, samlingsplatsen och en av de där männen som betytt så mycket för staden

Att göra i Zagreb under en weekend

Mina personliga favoriter av alla tips på saker att göra i Zagreb är Museum of Broken Relationships, Free Walking tour, restaurangen Heritage och Josipa Jurja-parken.

Att göra i Zagreb
Sa jag att det fanns mycket att välja mellan att göra i Zagreb?

Att göra i Zagreb: Kultur och konst som ingen annan

Besök Museum Broken Relationships

Museumet för trasiga relationer är precis som det låter ett museum där hjärtesorg står i centrum. I museumet finns mängder med föremål som alla bär på en historia om krossade relationer. Ungdomskärlekar som försvann, föräldrar som svikit sina barn, bästa vänner som släppt taget. Det är på många sätt hjärtskärande att gå från rum till rum men trots detta bär jag med mig ett fint minne från denna unika upplevelse.

weekend-tips Zagreb
Snobben och berättelsen på Museum of Broken Relationships
weekend-tips Zagreb
Flera av föremålen och historierna finns samlade i en bok
weekend-tips Zagreb
Några fler av föremålen med tillhörande story om en krossad relation

Njut av konst och utsikt längs Strossmayerovo šetalište

Strossmartre är ett promenadstråk i anslutning till stadens funicular och Lotrščaktornet. Här samlas gatukonstnärer och annat uttryck med finfin utsikt över staden. Känslan är alternativ och hippie, med andra ord kreativ och charmig.

weekend-tips Zagreb
Ingången till Strossmartre med konst och utsikt
weekend-tips Zagreb
Fina teckingar
weekend-tips Zagreb
Kreativiteten har flödat
Att göra i Zagreb
Hippiebusen i Strossmartre

Spana efter Street art

Street-art-scenen är som i många länder som varit i konflikter väldigt stor. Här finns den ena maffiga, kreativa, vackra och symboliska målningen efter den andra. Den här valen finns på en stor övergiven byggnad som vår guide erbjöd oss alla att investera i för att köra igång verksamhet. Varför inte?

Att göra i Zagreb
Blåvalshuset som är till salu
Att göra i Zagreb
Riktigt fin street art enligt mitt tycke och smak

Att göra i Zagreb: Var en riktig turist

Häng på en Free walking tour

Jag gillar som bekant konceptet Free walking tour, eller dricks-baserade vandringar som är en mer korrekt benämning. Den jag gick i Zagreb var dessutom väldigt bra. Energifylld guide med bra mix av historia, levnadsöden och vardag. Det sög till rejält i magen när vi satt på trottoaren framför parlamentsbyggnaden och han berättade om att de för bara 25 år sedan dödade varandra på gatan utanför. Han var givetvis partisk i frågan om vem som var boven i dramat och det var där och då mitt intresse att besöka Belgrad tog fart på riktigt.

Att göra i Zagreb
Vår guide berättar vart bloody bridge en gång stod

Kom i stämning längs gågatan

En av Zagrebs gågator med uteserveringar, restauranger och caféer är Tkalčić-gatan som på en de ställen binder samman de två kullarna och gamla städerna Kaptol och Gradec. Här finns uteliv, shopping och mat i stort och smått. Turistigt men samtidigt härligt.

Att göra i Zagreb
Charmigt, inte sant?

Observera en levande turistattraktion när lyktorna tändas

Det finns en gammal tradition som Zagreb-borna inte vill vara utan. Varje kväll går en man genom staden och tänder lyktor på husväggen längs ett antal gator. För hand. Mellan kl 18-20 tänds lyktorna längs fyra km gator, en tur som tar cirka tre timmar. Bland annat finns lyktorna på gatan från St Mark’s kyrkan genom Stone gate.

Att göra i Zagreb
En av alla lyktor som tänds varje kväll och släcks varje morgon

Tajma skottet kl 12 i Lotrščaktornet

Fyra personer har sedan starten 1877 haft det ärofyllda uppdraget att smälla av kanonsalut. Ingen har hittills varit en minut sen och ingen vill heller vara den första så detta är en mycket pålitligt upplevelse. Själv är jag minst sagt nöjd över min tajming med pekfingret på kameran i precis rättan tid.

Att göra i Zagreb
Salut!

Att göra i Zagreb: Slit dina fotriktiga skor

Gå på äggjakt

Åker du till Zagreb hoppas jag att du springer på (eller letar upp) detta ägg. En av de finaste konststyckena jag sett i en stad runt om i världen. Skicka gärna en selfie till mig som bevis på ditt fynd.

Att göra i Zagreb
Ägget!

Lär dig styrdans med hjälp av guidande fotsteg

I parken Josipa Juraj Strossmayera finns det möjlighet att lära sig några klassiska styrdanser. Det går fint att pröva själv i all sin ensamhet eller delta när det spelas livemusik.

Att göra i Zagreb
Da, da, da, chachacha
Att göra i Zagreb
Efter dans fins risk att törsten slår till och då är det ju tur att en sån här fin vattenförsörjare finns i närheten

Promenera genom 2 km parker

Walk the horse shoe. En snabb titt på Zagreb från ovan visar att det finns parker som avlöser varandra formade som en hästsko eller när allt kommer omkring snarare en klassisk skolsittning med raka linjer i en U-form. Den börjar (eller slutar) i anslutning till det stora torget och i U-botten finns den stora tågstationen där tågluffare hängt i parken utanför i alla tider. Parken Josipa Jurja Strossmayera var väldigt mysig med handhållande par på bänkarna och en och annan konstnär.

Att göra i Zagreb
Love is in the air
Att göra i Zagreb
Jag kallar den tågluffarparken. Längst bort i bild finns den stora tågstationen
Att göra i Zagreb
Stora ytor att krascha på för att vila fötterna

Strosa på egen kyrksafari

Det råder ingen brist på kyrkor i Zagreb. Kyrkorna är generellt öppna, det går bra att fota dem och det kostar inget att besöka förutom att en slant såklart alltid uppskattas. Några av de mest klassiska är

  • St Catherine’s church som är rosa på insidan och mycket populär att gifta sig i.
  • St Mark’s church skulle kunna vara taget från vilken Hans och greta-saga alternativt playmobil-borg som helst.
  • Zagrebs Katedral som under en jordbävning rasade samman så klockan stannade på 07.03 och fick så förbli stoppad som ett minne.
Att göra i Zagreb
St Mark’s church eller Markuskyrkan som den heter på svenska. Visst ser det inte ens verklig ut?
Att göra i Zagreb
Legenden om den här minimyrkan i en port genom muren får du lära dig om ifall du går en Free walking tour
Att göra i Zagreb
Klockan som stannade på 07.03 och finns utanför Katedralen

Skippa Botaniska trädgården

Jag brukar gilla att gå igenom parker, inte minst de botaniska som ofta är extra välskötta och intressanta men den Botaniska trädgården i Zagreb föll då inte mig i smaken. Kanske var den för djup för mitt ytliga växt-intresse med för mycket udda växter och för lite färgglada blommor och spexiga blomarrangemang.

Att göra i Zagreb: Ät gott

Inhandla frukt på marknaden

Få saker känns så local som att handla frukt och grönt på en marknad. Bäst gillar jag de små stånden där det syns att det är försäljaren själv som kubat potäterna, gallrat morötterna och plockat plommonen.

Att göra i Zagreb
Markand Dolac – yummi
Att göra i Zagreb
Lite osäker på denna taktik men det verkar som att de lägger ut en vattenmelon för att getingarna ska hänga där istället för på de fruktstånd som de vill sälja från.

Mata dig på på Heritage

Mer hipster än Heritage blir det knappast men lunchen jag köpte var förstaklassiskt hantverk och personalen supertrevlig. Fräscht, lokalt och delikatesser att köpa med sig.

Att göra i Zagreb
Delikatesser på Heritage
Att göra i Zagreb
En av mina godaste måltider på hela Balkanroadtrippen

Övriga mattips

Två ställen jag aldrig hann testa men som rekommenderades av Free walking tour-guiden var La Struck som serverar traditionell kroatisk mat och Kitchen & Grill Plac som är en restaurang med fokus på kött.

Läs mer om Kroatien

Plitvice Nationalpark – sjöar i smaragd och turkost

Att göra i den moderna staden Zadar

Makarska – ett charmerande semesterparadis

Min resa till Zagreb gjorde jag i samband med en tre veckor lång roadtrip längs Balkan. Alla inlägg från den resan finns under taggen Balkanroadtrip

Nudging och resor – att (o)medvetet göra hållbara val

$
0
0

Nudging och resor kan det vara en perfect match in heaven? Svar ja! Det finns miljoner beteenden som behöver knuffas på, både när vi bokar resor och äventyr och när vi väl är utomlands. Jag hoppas på nudge-revolution inom resebranschen. 

Kan vi göra världen lite mer hållbar genom nudging när vi reser? Min bild av människor i allmänhet är att de vill göra det bästa för både sig själva och för världen men lathet, snålhet och okunskap hindrar människor från att vara så ”bra” som de vill vara. I dessa fall kan nudging vara en del av lösningen.

Nudging och resor – göra hållbara val

Det blir en lite lång inledning för att förklara begreppet och sätta det i ett sammanhang. Det mest intressanta kommer längst ned då blir fokus på just nudging och resor.

Men först:

Vad är nudging?

Nudging handlar om att designa en valsituation och ”knuffa” människor i en viss riktning så att de tar ett önskat beslut eller gör ett önskat beteende. I grunden handlar det om att hjälpa människor att ta ett beslut de vill och som ligger i linje med vilka de är. En person som ser sig som miljövän vill också ta miljövänliga beslut. Att då i givet läge får en nudge eller knuff som underlättar ett sådant beslut leder ofta till många hållbara val trots att det kanske är dyrare eller kräver mer ansträngning.

Marknadsföring och nudging ska icke förväxlas. Ekonomi är inte drivkraften bakom nudging. Marknadsföring handlar om att sälja mer, nudging om att förbättra vår välfärd, hälsa eller miljö. Däremot kan de gå hand i hand och måste inte stå emot varandra. Att exempelvis lyfta fram ekologiska val i butik kan både vara för att tjäna mer pengar genom högre marginaler på produkter (marknadsföring) och bidra till att fler får upp ögonen för ekologiska val som är hälsosamma för den enskildas välmående (nudging). Nudging handlar inte heller om att manipulera eller lura människor. En grundbult är att det ska vara säkert och tryggt utan straff om en väljer ”fel”.

Miljö är det mest utforskade området, hälsa är ett annat. Den samlade erfarenheten är att nudging kan vara mycket framgångsrikt och min gissning är att allt fler områden kommer vara fyllda av knuffar. Det jag hoppas mest på är givetvis resor så fler kan göra hållbara val inom resor – både omedvetet och medvetet.

nudging och resor
Har googlat mig till den här pedagogiska bilden. Den börjar högst upp och lotsar oss ned genom en klassisk utslagstävling innan en riktig nudge är godkänd. Källa: Christina Gravert

Olika typer av Nudging

Enkelt sammanfattat finns det tre typer av nudging

Information

Ett exempel på när information är nudging är om exempelvis ett barn är den som kommunicerar att det är 30-väg eller att det är barn på bilder som uppmärksammar att en vägarbete pågår. Ger förhoppningsvis lägre hastighet.

Sociala normer

Att påverka beteende genom sociala normer handlar till exempel om att informera om hur andra människor gör i syfte att skapa ett tryck. ”7 av 10 bland våra kunder väljer grön el” är ett exempel. Ett annat är att följa ett kvarters vattenförbrukning där grannarna kan jämföra sig med varandra. Ingen vill ju så att säga vara sämst i grannskapet.

Ändra fysisk miljö

Det kan handla om att minska storleken på tallrikar för att minska matsvinnet eller ha en salladsbuffé före själva maträtten. Förinställda val som dubbelsidig utskrift eller rutor där rökning får ske är en annan. Min personliga favorit är pianotrappan som gjordes vid Odelplan för några år sedan. Nuding och resor i vardagen.

Exempel på nudging och resor

Exempel på knuffar inom resor – som finns eller kanske en dag kommer finnas
  • Alkoholfritt överst eller med mer lockande bilder/text. Samma med vegetariskt.
  • Glada och ledsna smilyes när AC:n varit på länge
  • Gröna fotsteg fram till soptunnor som leder människor rätt
  • Information och tips som ingjuter mod att agera mot brott mot mänskliga rättigheter så som barnaga och sexköp
  • Klimatkompensera flygresor – förkryssat vid bokning
  • Klimatsmarta bilar som standardalternativ vid bilhyra
  • Mindre buffétallrikar eller väga sin tallrik innan mat slängs
  • Resebyråer lyfter fram lokala och eco-friendly aktiviteter mer attraktivt eller beskriver att dessa är mest populära
  • Skylt om att hänga upp handduk som kan återanvändas
  • Tåg framhävs som möjligt vid sök av flygresor
  • Utsläppsmängd som faktor vid val av olika flygbolag/flygplan/resor
  • Välja bort det miljövänliga, alltså markerade miljöval som standrad som kräver aktiv handling vid bokning av resor

Vilka fler exempel har du sett eller skulle vilja se?

nudge och rökning
Exempel på en nudge som visserligen uppmuntrar rökning men å andra sidan begränsar den passiva

Kritik mot nudging

Självklart finns det kritik mot nudging. Det finns de som hävdar att det är manipulation. Andra menar att det kan finnas olika åsikter om vad som anses ”rätt” och att det därmed kan utnyttjas och bli väldigt fel. En annan kritik är att nudge-hypen gör att människor smiter från ansvar genom att hänvisa till just valsituationerna. Svaret på det är att nudging inte ska ersätta styrmedel eller regleringar och att en del saker faktiskt inte går att beskatta eller styra och då kan nudging passa bra. Sedan finns alltid diskussionen om beteenden och attityder hör ihop. Det finns de som hävdar att attityder leder till förändrat beteende och tvärtom men även de som menar att de inte hänger ihop att vi därmed inte kan luta oss tillbaka för att vi har det ena eller andra.

Krockar nudging och det medvetna?

Kanske. Min definition av att resa medvetet är ju själva medvetenheten, att aktivt ta beslut och veta vad en gör och varför oavsett om det är ”bra eller dåligt”, ”rätt eller fel”. Nudging får oss att ibland medvetet, ibland omedvetet göra hållbara eller hälsosamma val. Det spelar inte så stor roll om det är medvetet eller inte – resultatet blir ju bra i vilket fall som helst. Optimalt vore såklart om en nudge skapar en medvetenhet som gör att personen väljer det alternativet även om det inte framhävs lika tydligt nästa gång (som ex hänga upp handduk som jag numer gör på rutin på alla hotell.)

För dig som är extra intresserad

  • Gå med i facebook-gruppen Nudging Sweden (ett nätverk inom den gobala nudge-rörelsen)
  • Läs på hos Nudging Swedens hemsida
  • Läs boken Nudge av nobelpristagaren Richard Thaler
  • Läs rapporten What choice do we have? med olika lyckade exempel med allt från family planning till spara vatten
  • Testa dig fram, i hemmet, på jobbet, på gatan och se vad som tycks funka.

Ett kort litet tack – jag gick till final!

$
0
0

Tack, tack, tack alla ni som röstade på mig i Momondos tävling Open World. Det räckte till en nödvändig delseger – nu är jag i final! Nu väntas gala och prisutdelning till den som tar hem hela kalast. 

För några veckor sedan bad jag om hjälp med att rösta på mig för att komma vidare till steg två i Momondos tävling – nu kan frukten skördas och det är dags att säga TACK!

Finalist i Momondos Open World

Ödet för min finalplats ligger nu i juryns händer och jag kommer otåligt får vänta en hel månad på det slutgiltiga resultatet om vem som vinner ära och schyssta priser.

Att vara i final innebär att:

  • Jag har en biljett till eventet Open World Award den 23:e maj som Momondo ordnar
  • Jag har chans att bli utsedd till vinnare av en jury och därmed få åka till Köpenhamn och gå på en digital workshop där jag även träffa vinnarna från andra länder.
  • Jag, om jag vinner, får 12 000 kr i prispengar att köpa resor för – kul va?!

Det blir långt ifrån lätt att kamma hem det här med tanke på att jag har koll på delar av mitt motstånd även om jag personligen och högst partiskt såklart tycker att Resa medvetet är den bästa ambassadören för att öppna upp världen genom resor.

Den 25:e april 2016…

…alltså för exakt två år sedan, publicerade jag det här inlägget om Urufolket i Titicacasjön som turistattraktion. Ett av mina första ”medvetna” inlägg när bloggen var i spädbarnsålder. Ett ämne som fortfarande är både klurigt och intressant som en kan ha många olika åsikter om. Mycket har hänt i mitt bloggande sedan dess men den upplevelsen satte många spår i mina tankebanor.

Tack snälla återigen till alla er som röstade och som troget följer mig och den här bloggens utveckling mot nya oanade höjder!

Asante sana – Tack så mycket på swahili

Lite tankar om här och nu

$
0
0

Hur står det till här och nu i livet, i just denna stund? Jo, jag ska berätta. Vad jag känner, tänker, behöver, vill ha, älskar och hatar. Allt samlat i en enkel lista. Älska listor!

Det är mycket reflektion om det som varit och minnen från resor som beskrivs på den här bloggen. Det finns en och annan kommande resa, lite drömmar och tankar om framtiden i vår globala värld som på ett eller annat sätt handlar om vad som komma skall. Men när jag tänker efter är det ganska lite här och nu. Det närmaste jag kommer väl mina månadssammanfattningar och riktig nutid kan det knappast handla om.

Så det här blir ett inlägg om hur läget är exakt här och nu. Det sägs att omväxling förnöjer.

Listan om här och nu

Till min hjälp har jag valt en av min sambos hundra kreativitetsfrämjande böcker och en lista han läste upp för mig här om dagen.

En kreativs hylla med boken som inspirerat till just detta inlägget i viss central position i bilden

Feeling

Uppskruvad. Jag har snäppet för mycket på jobbet och alldeles för mycket roligt privat inplanerat närmaste tiden. Det känns som att jag inte hinner med mig själv. Inte riktigt hinner komma ned i varv. En bidragande orsak till det är den här bloggen som det går att lägga oändligt med tid på och klar blir jag aldrig. Men! Det är ju också så himla roligt. Ännu svårare blir det när jag både vill publicera inlägg och utveckla. Det är en himla konstig spiral jag är inne i. Det är för många lediga dagar närmaste veckorna så jag hinner inte med jobbet samtidigt som jag planerat in så mycket roligt på de lediga dagarna att jag inte hinner med att ta det lugnt. Värre i-landsproblem får en faktiskt leta efter.

Wearing

Min bästa och skönaste skogshuggarskjorta. Önskar att den var snäppet bättre kvalité för den kommer inte hålla hur länge som helst känner jag. Kan ha leggings till den så jag slipper jeans och dessutom fickor på sidorna – ultimat!

här och nu
Dessutom bra för den är stor och luftig utan att bli varm och samtidig heltäckande så som en med fördel går klädd i exempelvis Marocko.

Wanting

En resa till Antarktis och en till Madagaskar. Och en till Panama också när jag tänker efter. Kanske är det jag vill ha allra mest den där 13:e månaden som Lisa/Livet från den ljusa sidan pratade om. Jag får ihop mina 24 timmar på ett dygn men att hinna göra de där långresorna är svårt. När sommaren är här vill jag helst ta vara på Sverige och julen firar jag helst med familj. Hur ska det gå ihop att då komma iväg på en två-tre-veckors-resa?

Needing

Tid och avgränsad plats, kanske en stuga vid en sjö eller med utsikt över en dal, där jag kan fokusera på ett forma ett nytt projekt som jag precis börjat drömma om. Får se om det kommer så långt att det kan formuleras och paketeras. Oavsett skulle det vara häftigt att pröva det här med skrivarstuga vilket jag tidigare aldrig haft ett sug efter.

Thinking

Att jag såg att de stora medierna (SR, SVT, DN, SvD och KIT) gått samman för att skapat faktiskt. Faktakoll av samhällsdebatt och det offentliga samtalet. Nu känns det som att det kanske kan bli en lite vettigare valrörelse trots allt framöver. Gå in och gilla för mer fakta i ditt flöde.

Loving

Att blogga. Ja, det är så enkelt. Jag tycker verkligen om att krypa upp i mitt soffhörn även om alla inlägg inte är pang-roliga att skriva/skapa hela vägen in i mål. Resultatet och att se mitt mästerverk växa fram älskar jag dock varje dag.

Hating

Att en film jag klippt och ägnat 3 timmar åt inte gick att spara korrekt så halva arbetet måste göras om. Att jag inte hunnit se Homeland denna vecka. För just dessa två kanske hata är ett lite för starkt ord. Något jag däremot hatar på riktigt är: Den svenska blockpolitiken, Trump, att vi inte välkomnar fler människor att bo hos oss i Sverige, att Sverige har så låg flygskatt och så oproportionerligt dåligt tågnät.

Craving

Salta pistiller, mörk choklad, saftig mango. Varför tänker jag alltid på gottis så fort jag tänker på cravings?

Hur är ditt liv precis just här och nu?

Resereflektion nr 55: SJ:s punktlighet är bättre än du tror

$
0
0

Tåghatarkulturen breder ut sig. Klaga och skylla allt SJ. Punktlighet lyser med sin frånvaro. Lite som en sport om vem som kan berätta bäst om hur dåligt SJ sköter sin uppgift. Flygen däremot, ser jag otroligt lite klagomål på. Hur blev det så här?

Jag skulle åka på bloggträff till Linköping med Influencers of Sweden. Redo för att lämna perrongen när vi får veta att tåget är sönder och vi måste kliva av. Inställt. Stönandet breder ut sig. Hänvisade till nästa avgång. Kollar SJ-appen lite snabbt. Allt slutsålt i flera timmar framöver. Funderar på olika lösningar. Kliva på X2000 utan biljett i hopp om att inte bli avslängd? Åka hem och hämta bilen? Pratar med en grönvästad tjej på centralen. Världens trevligaste men har ingen lösning just nu. Innan jag hunnit ta ett beslut får jag en push i SJ-appen. Automatiskt ombokad till ny avgång. Hann inte ens ställa mig i kön. Går om 25 minuter. Står på perrongen i solen. Sen går tåget. Bra SJ!

Tågens punktlighet – Verklighetsglappet

SJ löser med all säkerhet inte sin uppgift till 100 procent men ryktet om dess leveransoförmåga att ta människor fram i tid är långt ifrån nära verkligheten. Googlade lite. 90 procent av tågen kommer fram inom 5 minuter medan folk tror att bara hälften av tågen gör det.

SJ: spunktliget
Källa: Trafikverket

Flyget hyllas som färdmedlet att lita på. De lägger in marginaler i sina turer så de kan avgå en kvart sent och ändå landa i tid. Några bolag spelar fanfarer när de lyckas. Branschstandard är att flyg som landar inom 15 minuter i tid. Tåg räknas som i tid inom 5 minuter.

 

Hur hamnade vi här? Varför tror du att svenskars uppfattning och verkligheten ligger så långt ifrån varandra när det kommer till tågens punktlighet? Är det oförtjänt eller tror du inte på siffrorna?

Konsekvenserna av bilden av o-punkligheten

Jag skulle säga att den här bilden är förödande. Det får människor att välja flyget före tåget vid inrikesresor. Bara av rädsla att inte komma fram i tid. Det går ju inte att ta ifrån sig människors upplevelse men jag tänker inte spä på bilden av tåg som ett dåligt alternativ. Jag tänker vara den bästa tågambassadören jag kan. Om inte annat som motvikt.

Resan till Linköping görs för att träffa medlemmar från Influencers of Sweden hos Quality the Box hotel
Alla resereflektioner hittar du i kategorin Resereflektioner. Headerbild från pixabay. 

 

Viewing all 419 articles
Browse latest View live