I häst och vagn genom Europas gator, visst låter det romantiskt? Innan du väljer ekipage finns det ett antal saker du bör vara medveten om. Här kommer en enkel lista som även den som kallar hästar för havremoppar kan förstå.
Att åka häst och vagn är ofta ett populärt sätt att uppleva städer, inte minst runt om i Europa. Jag tror att både närheten till sevärdheterna och själva känslan av att höra hovarna klappra mot gatorna är det som lockar.
För egen del har jag inget sug alls. Jag tror det beror på två saker. För det första är häst och vagn, eller hästar generellt inte är något exotiskt för mig, jag har turen att ha tillgång till det när jag vill. För det andra är det få hästar som körs inom turism som mår bra eller har schysta villkor.
Drömmen om häst och vagn genom stan
Jag tänker inte avråda från att åka häst och vagn. Den som drömmer om det och känner att det ger semestern det lilla extra ska göra det. Däremot finns det ett antal saker som du som turist och blivande vagnresenär behöver ta ansvar för i valet av när och hur.
Här kommer en enkel lista att checka av innan du väljer ekipage du åker med. Tyvärr kan det vara så att ingen kusk i en viss stad erbjuder allt detta och i så fall skulle jag tänka två varv innan jag hoppade upp. Det kommer fler chanser.
Det här är en guide för dig som har relativt dålig koll på hur hästar funkar och deras behov. Det är inte extremt på något sätt utan ett minimikrav för vad jag tycker att hästar i tjänst förtjänar för förutsättningar.
Att kolla innan du åker häst och vagn
Bilderna nedan är två två olika städer, Skopje i Makedonien och Durrës i Albanien samt några från Hallmyra gård där jag lärt mig köra. Jag har sett, goda och dåliga exempel, på hur hästar med vagn hanteras över hela Europa så dessa länder får bara agera exempel.
Muskler
En häst ska vara musklad. Det betyder att rumpan ska vara välvd, att inga revben ska synas och att bogen ska vara stadig. På bilden nedan under rubriken seldon finns ett exempel på en icke tillräckligt musklad häst för uppgiften.
Formen
En häst har 75 procent av sin vikt på sina framben, för att hästen ska hålla längre och orka försöker ryttare och kuskar omfördela detta så att mer vikt sätts på bakbenen. För att uppnå detta ska hästens rygg höjas eller vara rak (inte svanka) huvudet ska vara lätt inåtböjt och något lägre än när hästen går fritt. Hästar på cirkus och många körhästar spänns ihop så att de inte har något rörelseutrymme vilket ofta förklaras som en säkerhetsåtgärd.


Seldon
En häst som drar en vagn med folk dagarna i ända behöver en bra körsele som fördelar vikten och inte begränsar hästens rörelsemönster. Jämför med en ryggsäck, ju smalare remmar, ju mindre vaddering, ju slitnare grejer desto sämre för hästen. Det går att dra tungt men det ger förslitningar.


Betsel
Allt för många körhästar har skarpa bett i munnen för att de ska gå snyggt och vara lätta att stanna och svänga. Att en häst tuggar på bettet och skummar i munnen behöver inte vara dåligt men ser munnen röd eller sårig ut så är det ofta skavsår av bettet. En grundregel är att ju mer jox och metall du ser kring hästens mun, desto skarpare är bettet.

Hovar
Det råder olika skolor huruvida hästar ska gå barfota eller ha skor. Därför finns ingen generell regel. Däremot ska hovarna vara korta (alltså nedfilade) och hela, alltså inte spruckna eller flikiga.
Skydd
Alla hästar måste inte ha benskydd men har de detta är det ofta ett tecken på att hästarna är relativt väl omhändertagna. Det finns åtminstone någon som bryr sig.

Mat och vatten
Ser du någonsin om hästarna får hö och vatten eller tycks de jobba hela dagen? En häst ska i Sverige enligt lag äta fyra gånger per dag men de mår som allra bäst om de får äta lite hela tiden.
Hur kusken hanterar hästen
Spana in ditt eventuella offer innan du hoppar upp. Hur hanterar kusken hästen? Sliter och drar hen i tömmarna? Har hen en piska som används flitigt? Ser det ut att vara en person som värnar om djurets bästa eller finns bara tjäna-pengar-på-turister i blicken?

Temperatur och väder
Hästar klarar ofta kallare förhållanden än vad vi tror. Stekande sol utan vind är värsta tänkbara. Den varmaste dagen kanske du kan hoppa över en tur med häst och vagn.
Fråga
Våga ställ frågor till kusken innan. Du kan fråga om allt ovan ifall du är osäker på något. Kanske ljuger de ihop hur ofta de får mat eller hur många vilodagar de har men då har du åtminstone stressat dem lite och visat att du bryr dig.
Ta ett medvetet beslut
Hoppas du nu känner dig tryggare i hur du (om du) ska välja vilken kusk som ska få äran att köra dig runt stan. Hästar tycker ofta om att jobba och jag är den första att skriva under på att de mycket väl kan användas av människan för olika ändamål. Det ska bara göras på ett bra sätt och där har du chans att påverka under dina resor.