Quantcast
Channel: 155cm.se
Viewing all 419 articles
Browse latest View live

Att göra i Galway i Irland – 10 saker på G

$
0
0

10 saker att göra i Galway i Irland på bokstaven G. Gulliga och gemytliga omgivningar och glada toner längs gatorna. Galway är värd en omväg.

Med Dublin som utgångspunkt ligger Galway rakt över den irländska ön på västkusten. Galway är känt för sin gatumusikscen och är Irlands fjärde största stad med ca 80 000 invånare. Den lilla staden går i princip att göra på en rejäl heldag beroende på hur mycket en vill stanna och insupa den irländska atmosfären på varje ställe. Ed Sheerna sjunger om Galway girl och staden sattes på kartan. Låten med de irländska tongångarna får vara ledmotivet för musikstaden Galway.

Att göra i Galway
Just när jag var i Galway spelade Ed i stan och den här fina målningen hade satts upp på en av husen
Att göra i Galway
En helt vanlig husfasad

Att göra i Galway

Jag hade Galway som utgångpunkt för min roadtrip längs den irländska västkusten och jag två nätter på Kinlay Hostel Galwaybodde. Ett vandrarhem där jag bodde i flerbäddsrum och faktiskt trivdes väldigt bra. Som vanligt när jag reser håller jag fokus på vad som finns att göra. Det här är inget undantag så här kommer mina tips för vad som finns att göra i Galway.

Att göra i Galway
Flaggor vid Eyre Square
Att göra i Galway
Tänk de som har tillgång till den där lilla gräsplätten omgiven av vatten

Gilla läget i Eyre Square

Min känsla av Eyre Square var att det hänger locals där och att det var en otrolig skönt område. Det skejtades, det spelades gitarr, picknickades och hängdes. Såklart en väderberoende aktivitet men om fint väder en skön avslappning för fötterna.

Att göra i Galway
Mycket folk i Eyre Square när jag var där och solen sken

Gatukonst som garnerar stadsbilden

Galwayborna är bra på att dekorera husfasader och det går både att gå på gatukonstjakt för att hitta de mest kreativa verken eller bara stanna upp en sekund när de passeras under en promenad i staden.

Att göra i Galway
Trevlig va?
Att göra i Galway
Många av de mer välgjorda innehåller någon typ av berättelse

Gå Quay Street

Quay Street är en av Galways huvudgator där pubar och små affärer trängs vägg i vägg. Det är lite som Västerlånggatan i Stockholm, det är fullt av folk och en härlig mix av genuint och turistiskt.

Att göra i Galway
En grå bild en mulen morgon innan staden vaknat. Om några timmar kikar solen fram mellan molnen och gatan fylls av liv

Gränsöverskrid på en pub

Många åker till Irland för att uppleva pubkulturen. Ett tips är att utmana dig själv (och kanske puben) och be om alkoholfri öl. På så sätt kan du dricka hur mycket öl du vill utan att få i dig etanol. Så smidigt 😉

Att göra i Galway
En av många pubar med den karakteristiska inramningen

Glufsa glass på Murphy’s

Galway sålde överraskande mycket glass och jag testade bland annat Murphy’s. Handgjord glass med tydlig lokal profil och naturliga ingredienser. Mycket god!

Att göra i Galway
Mums!

Gatumusikanters Mekka

En av de sakerna som Galway är mest känd för är sina gatumusikanter, den ena lite mer begåvad än den andra. Några som stått där i alla år och lite tröttsamt gör det för turisternas skull och andra som på riktigt söker en karriär och använder gatan som scen för att nå ut. Gemensamt för alla är dock att de är extremt modiga. Skulle du ställa dig upp och sjunga ditt allra bästa?

Kom ihåg! Gillar du gatumusikanter och tycker att de gör din upplevelse av staden lite bättre. Ge en slant till de du gillar.

Att göra i Galway
Den här stjärnan, modigare än de flesta, sjöng för full halls
Att göra i Galway
Ett riktigt seriöst band
Att göra i Galway
En glad popduo

Ge dig te på ett tehus

Galways charmigaste cafe heter Cupán Tae och hittas i närheten av hamnen. Här finns kakor och bakelser och te av alla dess sorter. Längst in finns te och tillbehör att köpa. Omåttligt populärt och risk för svårt att få sittplatser.

Hitta hit: 8 Quay Lane

Att göra i Galway
Det här stället, spana in!
Att göra i Galway
Gottis med blommor som dekoration
Att göra i Galway
Hemtrevligt värre
Att göra i Galway
Att köpa med sig hem

Glassa vid The Long Walk, Claddagh Quay och hamnen

The Long Walk är en av Galways mest fotade gator. Bäst bilder tas från Claddagh Quay längs hamnen och det promenadstråket är väldigt trevligt. Upplevelsen kommer vara olika beroende på när på dygnet du är där, tidvattnet är påtagligt och båtarna har fått mycket olika mängd kärlek de senaste åren.

Att göra i Galway
The Long Walk i bild tagen från hamnen
Att göra i Galway
Högvatten…
Att göra i Galway
…och lågvatten. Exakt samma ställe

Att göra i Galway

En båt som inte fått kärlek på ett år eller tio

Att göra i Galway
Vackra djur

Gympa loss vid South park

En stor gräsyta som passar utmärkt för en cyklingstur, en joggingrunda eller varför inte lite 80-tals aerobics eller yoga med friska havsvindar.

Att göra i Galway
Jag och det väldigt stora gröna fältet vid South Park

Glid omkring vid Salt hill

Salt hill är ett promenadstråk längs havet med en liten stenstrandsremsa. Jag tvekar på att det blir badvarmt och när jag var där var nog vädret lite för dåligt för att jag skulle uppskatta det hela. Kan säkert vara trevligt men enligt mig inte the place to be.

Det finns massor att göra i Galway men det mesta som jag själv tar med mig från min tid där är strosandet och känslan av att bara vara i en levande stad.

Alla mina inlägg från resa till Irland och Nordirland finns under kategorin Irland och Storbritannien 


Spektrum: Jämställd vardag om familjens ”osynliga” reseledare

$
0
0

Spektrum nummer fem handlar om ett ämne jag verkligen brinner för: Jämställdhet. Sandra Lindström från Jämställd vardag berättar om familjens ”osynliga” reseledare och den projektledarroll som kvinnor ofta tar i heterorelationer. En roll som ofta följer med på resan. 

Spektrum är en bloggserie där medvetna och nischade bloggare berättar om sin syn på resor. Tillsammans ger alla inlägg ett breddat spektrum med ny aspekter och perspektiv. Låt mig presentera sommarens första spektrumvidgare!

Spektrum om familjens ”osynliga” reseledare

Vem är Sandra?

Jag heter Sandra Lindström och är leg. psykolog och föreläsare. Jag har jobbat som psykolog i snart 10 år och hösten 2016 startade jag mitt egna företag ACT NOW psykologi & utbildning AB. Jag har också ett stort engagemang och intresse för frågor om jämställdhet, feminism och genus. Läste parallellt med psykologprogrammet genusvetenskap och har haft särskilt fokus på frågor kopplat till makt, kön, relationer och föräldraskap. Är i dagsläget ute och föreläser om den ojämställda stressen.

familjens osynliga reseledare
Sandra Lindström. Foto: Paulina Holmgren

Vad är Jämställd vardag?

Jämställd vardag är min nuvarande blogg som jag startade i maj 2016. Jag ville bygga en plattform där jag kunde skriva om mina hjärtefrågor och sprida kunskap om jämställdhet, makt och relationer. Jag ville framförallt skriva om det obetalda och osynliggjorda arbetet som pågår i våra hem dag ut och dag in och jag ville skriva om skavet: Brödsmulorna som bara ligger kvar på bordet. Tvätten som aldrig tvättar, viker och lägger sig i rätt byrålåda själv. Alla de där födelsedagarna som ingen minns, gympasäckar som ska packas, helhetsperspektivet. Projektlederiet. Det känslomässiga ansvaret. Vi måste orka ta hand om våra hem, relationer och barn samt men inte på bekostnad av kvinnors hälsa. Vi behöver tillsammans hitta strategier för ett långsiktigt hållbart sätt att leva våra liv.

familjens osynliga reseledare
Den ojämställda stressen, Sandras föreläsning. Illustration av Johan Lindström/Joxon Design

Vad är din relation till resor?

Jag och min partner Johan har under väldigt många år varit fattiga studenter och småbarnsföräldrar, vilket gjort att vi aldrig haft råd eller möjlighet att prioritera resor. Under senare år har vi haft möjlighet att börja resa mer och det är så fantastiskt roligt. Alla i familjen gillar verkligen att få åka iväg på äventyr. Det behöver inte alltid vara långt, grejen är att göra det tillsammans.

Dela med oss av dina resetankar

Jag skriver som sagt var framförallt om de mönster av ojämställdhet som uppstår i heterorelationer. I vardagen innebär det till exempel att kvinnor drar det tyngsta lasset i hemmet med tvätt, städning och omsorg av eventuella barn. Förutom att kvinnor gör mer av de faktiska uppgifterna så landar ofta projektledaransvaret på kvinnors axlar. Det vill säga sådant som att vara den som kommer ihåg saker, planerar, ser till att saker blir gjorda och så vidare. När det gäller resande så är det inte sällan så att det här ansvaret ställs på sin spets och framförallt om resandet också involverar barn. I vår familj har vi ambitionen att hjälpas åt och jag har fått kämpa med att synliggöra hur viktigt det ”osynliga” arbetet är. Jag skriver ”osynligt” då det egentligen inte är särskilt osynligt att en person ständigt är den som tar ansvar och initiativ, påminner och håller koll på barn, packning, tider, biljetter och pass.

Allt pratande om jämställdhet och fördelning har lönat sig och i nuläget är det så himla skönt att veta att vi är två vuxna som hjälps åt och delar på ansvaret, allt från att hålla koll på barnen, till packning och planering. Det ska ju vara kul att resa, inte ännu en börda i en redan stressig vardag.

familjens osynliga reseledare
Sandra och hennes familj på äventyr. Foto: privat

Sandra tipsar

  1. På samma sätt som i vardagen är det bra att prata igenom resan och göra överenskommelser innan ni åker.
  2. Fördela ansvaret på ett rättvist sätt. Glöm inte att också prata igenom sådant som innefattar projektledande & logistik. Hålla koll, påminna och följa upp hur det gått.
  3. Glöm inte att ha roligt tillsammans! Med gemensamma mål och en tydlig rollfördelning så slipper ni onödiga konflikter och kan fokusera på upplevelsen.
En av Sandras barn har gjort en stor upptäckt

Fråga från Restänk: Tar du seden dit du kommer eller utmanar du strukturer och gränser för att utveckla världen?

Jag tar seden dit jag kommer. Min erfarenhet är att det är otroligt lätt att peka finger och åt andra och tycka att de ”gör fel”. Jag utmanar istället min egen normativa syn på världen genom att inse att jag inte har alla de rätta svaren. Tror att det enda sättet att utveckla världen är att börja med sig själv.

//REKLAM// Restänk är konversationskort som skapar intressanta och reflekterande samtal. Passar i hammocken, under en roadtrip eller över en middag. Jag har gjort dem med mina bara händer och ambitiösa hjärna. De finns att köpa för ett sommarpris på 150 riksdaler och är en utmärkt present.

Det här var del fem av Spektrum. Spektrum är en bloggserie där både du och jag breddar vårt spektrum av perspektiv genom en annan persons vinkel på resor. Alla spektrum-inlägg finns helt logiskt i i kategorin Spektrum.

Utflykter i Sörmland – Tips om Trosa, Nyköping och Eskilstuna

$
0
0

Det finns mängder av utflykter i Sörmland som passar sig utmärkt för en dagsutflykt eller ett stopp under en längre semester. Det här inlägget ger tips om tre orter i olika storlekar: Trosa, Nyköping och Eskilstuna.

Södermanland eller kort och gott Sörmland har gått och blivit ett av mina favorit-län. Jag reste runt med tåg och buss vilket var förvånansvärt billigt och väldigt smidigt. Väg 53 mellan Nyköping och Eskilstuna var en av de vackraste vägarna jag åkt på, så fina omgivningar. Bara den i sig är värd en liten buss- eller bilsemester för att göra utflykter i Sörmland.

Utflykter i Sörmland
Kittad och redo för att göra utflykter i Sörmland
Utflykter i Sörmland
Väg 53
Utflykter i Sörmland
Mera väg 53

Utflykter i Sörmland

En utflykt är så mycket mer än en god fikastund i naturen. En utflykt kan med fördel göras till någon av alla små mysiga ställen som finns i våra städer eller till våra mindre orter runt om i Sverige. Det här inlägget fokuserar på utflykter i Sörmland som alla går att ta sig till med kollektivtrafik.

Utflykter i Sörmland Trosa
Trosa
Utflykter i Sörmland Nyköping
Nyköping
Utflykter i Sörmland Eskilstuna
Eskilstuna

Utflykt till Trosa i Sörmland

I Trosa bor det bara 6000 invånare och med sina uppskattade 1 miljon besökare under ett år är utbudet så att säga stort för att vara en så liten ort. Jag är uppenbarligen inte ensam om att gilla Trosa. Det är något med trähusen, den stillsamma ån, fikat och bakverken som känns välgjorda och bakade på riktigt. Det är något med semesterfeelingen och känslan av att bara en dryg timme från Stockholm vara i en helt annan atmosfär. Här är mina tips för Trosa – en av många riktigt bra utflykter i Sörmland

Utflykter i Sörmland Trosa
Trosaån
Utflykter i Sörmland Trosa
Rådhuset i Trosa

Gå i Trosa

Trosa gör sig allra bäst till fots och det går att lägga hela stadskärnan under sina fötter på ett par timmar för den som inte får ett infall och stannar vid varje knut. Trosaån förtjänas att gå längs på både östra och västra sidan eller varför inte slalom mellan broarna. Västra Långgatan har många stora fina hus beklädda med rosor. Med anor från 1700-talet finns Garvaregården med hantverk och caféer längs Västra Långgatan. Vissa dagar spelas det sommarteatrar och området i sig känns som att åka tillbaka i tiden.

Utflykter i Sörmland Trosa
Västra Långgatan och Garvargåden
Utflykter i Sörmland Trosa
Trosaån
Utflykter i Sörmland Trosa
Rosor

Fika i Trosa

Trosa har för sin lilla storlek många mysiga caféer och bagerier.

Marsipangården

Praliner i alla dess smaker, te, kaffe och varm choklad. Och marsipan såklart. Trevlig innergård och perfekt ställe att köpa med sig ett minne från Trosa. Vill du lockas ytterligare har Daniela från Discovering the planet som tipsade mig ännu mer läskande bilder

Utflykter i Sörmland Trosa
Marsipangården som jag fick tips av Daniela
Utflykter i Sörmland Trosa
Hur gott?!
Tre små rum

Vandrarhem, café och hembageri i ett. Genuin inredning som tar en tillbaka i tiden och med flera olika rum där det går att sitta avskärmat. Bakverk gjorda på riktiga ingredienser och lättare luncher.

Utflykter i Sörmland Trosa
Riktiga bakverk på Tre små rum
Utflykter i Sörmland Trosa
Ett av många rum att fika i
Bomans glass

Bomans glass är värt att köa för och köpes från ena gaveln i Bomans hotell ned mot vattnet. De hade inte öppet när jag var där och jag hittar noll info när jag googlar så det här verkar inte vara ett säkert kort. Men om glassen finns kommer den vara av högsta klass.

Bo i Trosa

Trosa erbjuder många olika övernattningsmöjligheter i olika prisklasser.

Tre små rum

Ett personligt och mysigt bed and breakfast med pool och innergård finns hos Tre små rum.

Läs mer: Bo på Tre små rum i Trosa

Utflykter i Sörmland Trosa
Tre små rums innergård och pool för de som bor
Bomans hotell

Ett designhotell med unikt inredda rum och en fantastisk anläggning. Priserna är i det högre slaget men för den som vill lyxa till det rejält är Bomans ett bra alternativ.

Utflykter i Sörmland Trosa
Ett av Bomans många unikt inredda rum
Ågården och Stadshotellet

Två andra boenden som jag själv inte prövat men från utsidan såg trevliga ut.

Utflykt till Nyköping i Sörmland

Nyköping har jag ett otroligt gott intryck av. Det är en tätort jag faktiskt skulle kunna överväga att bo i. Jag tror minsann deras boinyköping-kampanj har lockat mig att flytta in med de andra 32 000 invånarna som bor på orten. Några av tipsen i Nyköping har jag faktiskt inte provat fullt ut själv men alla tips kommer från lokalbor med god kännedom om stan så de går garanterat att lita på. Gör utflykter i Sörmland och stannar till i Nyköping kommer denna ort bjuda på en riktigt trevlig stund hoppas jag.

Utflykter i Sörmland Nyköping
En av de första sakerna jag såg när jag klev av tåget. Älskar fasader!

Gå i Nyköping

Nyköpings ”sevärdeheter” finns i stort sätt koncentrerat till Storgatan (västra och östra) och längs vattnet. Ett tips på rutt är gågatan Västra Storgatan som övergår i Östra Storgatan. stanna till vid den pampiga sparbanken. På östra sidan om vattnet finns Anna Lindhs minnesplats och en gång i tiden Pelles Lusthus som verkligen är värt ett besök. Renoveras pga skador och jag hoppas verkligen att de öppnar snart igen. Fortsätt över en av broarna vid Nyköpingshus och stanna till vid Tovastugan för att sedan gå västra sidan ned längs vattnet och över tillbaka till östra sidan vid Rökeriet.

Utflykter i Sörmland Nyköping
Stilig sparbank
Utflykter i Sörmland Nyköping
Alla städer med vatten är lite trevligare
Utflykter i Sörmland Nyköping
Pelles Lusthus, vem vill inte åka hit? Hoppas de renoverat klart snart
Utflykter i Sörmland Nyköping
Tovastugan, finns café mitt emot. Det intressanta finns dock i detta lilla hus
Utflykter i Sörmland Nyköping
Målningar från golv till tak. I original utan att ha blivit ifyllda på flera hundra år
Utflykter i Sörmland Nyköping
Mera fin å i kvällsljus
Utflykter i Sörmland Nyköping
Parken i hamnen

Besök i Nyköping

Nyköpingshus

Nyköping slott som idag heter Nyköpingshus är en medeltida borg omgiven av vallar. Här finns en trevlig utställning inne i huvudbyggnaden och ett mysigt område att gå ett varv i. Om somrarna utspelar sig Nyköping Gästabud som är en teater på innergården, en av stadens höjdpunkter.

Utflykter i Sörmland Nyköping
Snygg gammal borg från medeltiden
Utflykter i Sörmland Nyköping
En glimt av utställningen i Nyköpingshus
Hellmanska gården

Med en blandning av hantverk, små butiker och riktigt bra husmanskost utgör Hellmanska gården en av Nyköpings höjdpunkter. Det var det stället som varenda lokalbo tipsade om som nummer ett och mina besök där har inte gjort mig besviken.

Kulturhuset NK-villan

Den som gillar kultur bör stanna till vid NK-villan mitt emot Nyköpingshus. Utställningar, författarkvällar och evenemang.

Utflykter i Sörmland Nyköping
Kulturhuset NK-villan

Fika i Nyköping

Princess konditori

Ett konditori som startade på 1950-talet och inte nämnvärt utvecklats sedan dess och därmed gått från omodernt till retro är Princess konditori. Skylten på utsidan berättar om en annan tid och inne är det lite murrigt men fräscht.

Utflykter i Sörmland Nyköping
Skylten som skulle kunna få lite mer kärlek men ändå är charmig
Utflykter i Sörmland Nyköping
Bakverk i mängder
Glass på Aktersnurran

Den som söker efter ett stort utbud av glassorter ska sätta kursen mot Aktersnurran. Glassen i sig är det inget speciellt med men smakvariationen är stor och utsikten trevlig.

Utflykter i Sörmland Nyköping
Glass i stora lass
Utflykter i Sörmland Nyköping
Fint längs hamnen i Nyköping där glassen kan intas

Äta i Nyköping

Nyköping har flera trevliga restauranger och jag har tyvärr inte hunnit pröva alla själva. Två jag fått tips om är Restaurang ÄT och Rökeriet.

Hellmanska gården

Ombonat och hemtrevligt inne under en kylig höst och i svalkande skugga på innergården om sommaren. Hellmanska gården passar att äta på oavsett årstid.

Utflykter i Sörmland Nyköping
Paj hos Hellmanska gården
Utflykter i Sörmland Nyköping
Rökeriet som var stängt när jag ville äta lunch

Bo i Nyköping

Clarion Collection

En mörk höst gjorde jag och min sambo en get-away till Nyköping och bodde på Clarion Collection. En trevlig vistelse, inte minst för deras SPA-del som vi slog ihjäl några timmar på.

Utflykt till Eskilstuna i Sörmland

Eskilstuna är Sörmlands största tätort med 68 000 invånare. Kanske känns det inte så typiskt att göra utflykter i Sörmland till en så stor stad. Staden i sig känns inte särskilt stor och bara några stenkast från stadskärnan finns underbara parker och röda trähus som tar en ut på landet. Åtminstone i tanken. Om du önskar ännu mer inspiration har Wilda skrivit en väldigt fin sommarguide till Eskilstuna.

Gå i Eskilstuna

Eskilstuna har flera otroligt mysiga parker att gå i, hänga i, vara i och det går att ta sig från stadens centrum till mer avskilda platser på bara några minuter. En promenad i Eskilstuna kan till exempel utgå från Eskilstuna centralstation genom Rinmansparken, vidare till Rademachersmedjorna och Rothoffsparken. Över vattnet och på östsidan gå längs vattnet genom Stadsparken för att avsluta med en promenad genom stan och ta en kik på den 22 meter höga nålen vid Fristadstorget.

Utflykter i Sörmland Eskilstuna
Gulligt i Eskilstuna

Besök i Eskilstuna

Re-tuna Återbruksgalleria

Det som en gång var en återvinningscentral har även blivit en galleria där Eskilstuna-bornas bortsorterade grejer får nytt liv, bara fyra kilometer från centrum. Här finns flertalet små butiker med olika inriktning, konferensmöjligheter och workshops. Det här är framtiden shopping – klimatsmart och utanför boxen.

Utflykter i Sörmland Eskilstuna
Inne från Re-tuna. Bild snodd från Retuna.se
Rademachersmedjorna

Smedjorna från 1600-talet är idag en plats för hantverk och andra verksamheter som besökarna kan handla ifrån. Här finns ett mysigt café och som en oas mitt i stan får denna plats tankarna på helt andra saker än att en är i staden Eskilstuna.

Utflykter i Sörmland Eskilstuna
En av alla välmålade röda hus från 1600-talet
Rothoffsparken

Rothoffsparken är en klar favorit med alla sina rosor och andra blommor som förskönar varje ögonblick. Vem blir inte lycklig av att omge sig av så mycket färgsprakande grönska? Alldeles intill finns även Eskilstuna turistinformation.

Utflykter i Sörmland Eskilstuna
Lite work i favoritparken Rothoffsparken
Utflykter i Sörmland Eskilstuna
Omgiven av detta!
Vilsta med avskild sandstrand

Eskilstunaån går finfint att bada i i till exempel Vilsta friluftsområde. Med några minuters bussresa är stadslivet ett minne blott och en befinner sig i ett naturskönt område. Här finns bland annat ett område av sommarstugor och badmöjligheter. När jag var där hittade vi en avskild badstrand med brygga och några ändfamiljer. Hit finns ingen adress med koordinaterna är: 59°20’41.3″N 16°29’49.1″E

Utflykter i Sörmland Eskilstuna
Säg hej till denna utmärkta badplats i Vilsta
Utflykter i Sörmland Eskilstuna
Och säg till denna familj med fyra kids och en mor med siktet inställt

Ät i Eskilstuna

Jernberghska Krog

Bland Rademachesmedjorna finns restaurang Jernberghska med lågt i tak och riktigt bra service. Några få utvalda och vällagade husmanskosträtter finns att välja på. Jag åt några av de godaste viltköttbullarna jag ätit och till det kunde jag dricka ett stort glas mjölk. Så var min kväll fulländad.

Utflykter i Sörmland Eskilstuna
Här inne åt jag köttbullarna och drack min mjölk

Bo i Eskilstuna

Eskilstuna är även den en utmärkt get-away-stad för den som bor i en relativ närhet. Har bott en natt på hotell och övriga nätter hos en snäll vän.

Comfort Hotell

Comfort Hotell i Eskilstuna kändes vid första anblick i lobbyn inte riktigt som min plats på jorden. Tur att en inte behöver hänga just där och allt var förlåtet när utsikten var fantastisk och frukosten rejäl.

Utflykter i Sörmland Eskilstuna
Sa godnatt till detta…
Utflykter i Sörmland Eskilstuna
…och vaknade till detta

Det var mina tips på utflykter i Sörmland

Det var mina tips om utflykter i Sörmland. Näst på tur i det länet står Strängnäs som jag har hört ska vara mysig. Har du fler tips för dessa orter eller andra ställen jag borde besöka i Sörmland så får du gärna lämna en kommentar. Hoppas du känner dig inspirerad att upptäcka Sörmland efter att ha läst enda hit.

Resereflektion nr 65: Lugnet i att vara ovetande om vad en missar

$
0
0

Skottland överraskar och gav oss ett första dygn utöver det vanliga. Lugnet själv infann sig. Tack vare noll must seen körde vi dit näsan pekade och slutade upp i ett litet paradis som Erik rekat fram vid midnatt kvällen in. Ovetande om vad en missar är ett oväntat bra sätt att resa på. 

Jag och Erik ska på bröllop i norra England och passade på att förlänga vistelsen några dagar. Det visade sig vara billigare att flyga via Edinburgh och hyra bil än åka via Manchester som ligger närmare så saken var klar. Några vidare research hade ingen av oss gjort och jag kände mig smått stressad. Hur ska jag nu hinna läsa på om allt som finns att göra mellan Edinburgh och Lake District i England för att veta vilken väg som var bäst att köra och vilka stopp som skulle göras?

mot springkell och lugnet
Skottlands natur är i sig värd att resa för så det är lätt att bli nöjd bara av att köra på lite mindre vägar
mot springkell och lugnet
Stannade till i en liten tätort vi hittade och kollade på det här fina huset

Lugnet i det ovissa

Jag la ned de ambitionerna och bestämde mig för att helt enkelt ta del av det Skottland jag mötte. Att låta Skottland komma till mig som ett internt skämt under en annan resa löd. Kan ha varit ett av de bättre besluten. Jag missar garanterat massor. Det vet jag inget om. Istället fick vi en gigantisk herrgård, en välskött trädgård att ha fina samtal i och lyxen att vara i total tysthet i de stora salarna. Springkell ska jag berätta ännu mer om när jag kommer hem.

lugnet i springkell
Utsikten från vårt rum över trädgården vi hade fri tillgång till
En hint av vårt rum
lugnet i springkell
Hela kalaset från baksidan och trädgården

Jakten på the right spotts och the best you can get kan åtminstone få mig smått stirrig när jag reser. Det en inte vet mår en inte dåligt av, det en inte vet om att en missar kan aldrig ger fear of missing out. Jag hoppas kunna resa mer på det här sättet och finna lugnet i att staden, området, landet kommer komma till mig. Jag måste inte leta upp och checka av.

Har du rest på liknande sätt någon gång? Helt utan någon idé eller föreställning om vad du ska få ut av en destination och utan lista på ställen du vill besöka?

Alla resereflektioner hittar du i kategorin Resereflektioner 

Inspiration för Vagabondform

$
0
0

Att inspireras att komma i Vagabondform eller kanske snarare, leva sin Vagabondform. Att skapa sig möjligheterna att resa och uppleva tack vare en stark och frisk kropp. Tips på resmål, motivation och en hel drös med inspiratörer. 

Det här inlägget är fyllt av inspiration för den som vill bättra på sin Vagabondform. Det är passion före prestation och upplevelse före uppsatta mål. Det är på dina villkor utan rätt och fel. Det är helt enkelt den bästa träningsfilosofin för den som älskar att resa.

Inspiration för Vagabondform

Vad är Vagabondform?

Vagabondform står för flera saker. Att resa aktivt och nyttja sin Vagabondform och att träna för att uppnå Vagabondform och därmed orka resa mer aktiv. Resa för att träna eller träna för att resa. Två sidor av samma mynt. Eller helt enkelt vagabondforma sig på själva resan, alltså när träningen i sig är en del av upplevelsen under själva resan.

Inspiration för Vagabondformen
Nya Zeeland och wannabe-yoga i morgonsol

Begreppet Vagabondform är utifrån mitt perspektiv myntat av tre riktiga inspiratörer. Annika/Resfredag, Sofia/Fantasiresor och Lisa/Livet från den ljusa sidan. De representerar en bredd av träningsfokus i livet, där det ibland är ett mål i sig och ibland bara ett medel för att uppnå ett rese-mål. Tillsammans startade dessa tre handlingskraftiga kvinnor Facebook-gruppen Vagabondform som är en av mina favorit-facebook-grupper.

Vagabondform är en grupp för dig som vill komma i bättre form för att kunna få ut ännu lite mer av dina resor.

Här får jag de klokaste träningstråden och den bästa peppen och inspirationen att träna på det sättet som jag vill. För att orka resa mer aktivt. För att träna som en del av resan. För att må bra i vardagen och utmana mig själv utan något som helst fokus på resultat. Bara glädje, bara upplevelser.

⇒ Här går du med i den ypperliga gruppen Vagabondform
Annika, Lisa och Sofia öva på sin Vagabondform inför kommande resor. Foto av Sofia Zetterqvist

Vagabondform-inspiration jag själv knåpat ihop

Jag har tidigare skrivit ett flertal inlägg om just träning och resor hela tiden med utgångspunkt att de ska gå hand i hand och ge mervärde åt varandra. Botanisera gärna runt bland dem, de har åtminstone inspirerat mig själv när jag väl skrivit dem 😉

Favorit-löpar-städer

Jag tipsar om städer jag själv sprungit i där själva löpturen varit en del av att upptäcka och uppleva staden. Min topp-nio-lista i inbördes ordning består av: Amsterdam, Brisbane, Budapest, Lima, Malacka, San Francisco, Singapore, Visby och Warszawa

Tips på löparstäderna

Inspiration för Vagabondformen
Singapore och den fantastiska parken Gardens by the Bay

Åka på träningsresa

Jag har själv aldrig gjort detta men drömmer om det. Har en vän som ordnar glädjefyllda träningsresor som passar alla, oavsett förutsättningar.

Träningsresa med 4yourbest

Komma i vagabondform
4yourbest träningsresor, foto av Isabelle Badea

Springturism och när träna utomlands

Varför springturism är en toppengrej och tips på när det passar att springa beroende på vad du vill uppleva i den stad du befinner dig

Springturism

Inspiration för Vagabondformen
En morgon i Dar es Salaam i Tanzania innan solen stekte och förorten vaknat

Träna på resan

Att lyckas träna när en reser, kanske till och med har semester, kan ibland innebära lite motstånd. Delar med mig av hur jag själv försöker tänka när det gäller min igen träning när jag reser

Fem konkreta tips för att få till träning på resan

Komma i vagabondform
Vem blir inte glad av att springa med sån här utsikt?

Motiveras av resor

Om hur resor kan vara en del av motivationen och belöningen för att få träning gjord. Funkar utmärkt på mig själv.

Jag ska göra en Svensk Klassiker

Inspiration för Vagabondformen
Hit hade jag aldrig orkat knata upp bara för att se dessa tre kors men när det kunde förenas med en springtur är jag bra på att motivera mig

Livslångt resande

Tankar om hur en/jag tar hand om kroppen och själen för att kunna resa hela livet på ett aktivt sätt och inte vara förpassad till vågrätt läge efter 50 år.

Tips till mig och dig för att kunna resa hela livet

Komma i vagabondform
Om jag vill gå Inkaleden en gång till när jag är 60 år då vill jag ha en kropp som bär mig

Tips på bloggar om Vagabondform

Träningsbloggar finns det gott om och kanske lika många resebloggar. Den som vill ha lite av båda, russinen i kakan kan med fördel följa några av mina tips nedan. Grymma personer som helt eller delvis bloggar om just träning OCH resor.

Flying Dryden

Daniel springer ruskigt snabbt, bestiger lite berg, hajkar i naturen och är allmänt hurtig och glad i att låta svetten rinna och pulsklockan jobba jävligt hårt. Har tidigare utsett honom till årets rakryggade humor så finns flera anledningar att följa honom.

⇒ Skratta och svettas med Flying Dryden

Daniel

Träningsglädje

Sara älskar sin kropp och allt hon kan göra med den. Blir glad av varenda inlägg hon gör oavsett om det är ett blogginlägg, en insta-storie/post eller i hennes podd. Om alla var lite mer som Sara skulle vi ha lite mindre ångest och nojor i den här världen.

⇒ Låt dig ledas av Träningsglädje

Sara

Vandringsbloggen

Angeliqa – går över daggstänkta berg och äger just nu hela vandringsbranschen med sin framfart och filosofi. Kloka tankar, konkreta tips och en stor dos med hållbarhetstänk.

⇒ Följ, bara följ Vandringsbloggen

Angeliqa

Utochspring

Pernilla springer marathons och andra långlopp i var och varannan stad hon reser till. Den som vill inspireras till just detta kan med fördel läsa hennes race reports från hela världen.

⇒ Förundras över prestationer hos Utochspring

Pernilla

Vandraren

Johanna har en uttalad blogg som fokuserar på både träning och resor. Det blir en del yoga, vandring och skidåkning. Träning i vardagen som tas med ut på resorna.

⇒ Häng med Vandraren

Johanna

Systrar i bergen

Är ingen blogg men däremot en outdoorbyrå med fokus på systerskap och uteträning. Upplevelse kommer före prestation och målgruppen är girls who (wants to) run the world.

⇒ Kom iväg på äventyr med Systrar i Bergen

Komma i vagabondform
Systrar i Bergen

Resfredag

Annika bygger sin träning på lust och motivation och är skön att följa i vardagen, där glädje är ledordet samtidigt som det finns ett mål att hålla fast vid.

⇒ Motivera dig med Resfredag

Annika

Fantasiresor

Sofia ser träning och aktiviteter som en del av upplevelsen och visar att vagabondform inte handlar om att älska att köra slut på sig själv utan snarare att orka uppleva det en själv drömmer om.

⇒ Låt träning vara ett medel med Fantasiresor

Sofia

Livet från den ljusa sidan

Lisa är den av de tre initiativtagarna som är mest utpräglad ”träningsmänniska” och som skrivit mycket om aktiva semestrar. Har en inställning till livet jag gillar och lever ständigt upp till sitt eget varumärke.

⇒ Du kommer bli gladare i livet om du följer Livet från den ljusa sidan

Årets reseblogg livetfråndenljusasidan.se
Lisa

Ge och du ska ännu mer få!

Det bästa med inspiration och motivation är att ju mer du ger, desto mer får du tillbaka. Jag skulle kunna känna mig helt uttömd av att ha skrivit det här inlägget, men icke. Jag är så peppad att jag tror att jag tar mig på ut en löptur utan att blinka. Alltid hittar jag någon ny vinkel längs rundan. Har du fler tips på bloggar som skriver om just träning och resor med en vettig filosofi skriv gärna en kommentar och har du övrig inspiration till mig och andra som läser, låt oss då inte hållas. Dela med dig.

Samtliga bilder är lånade från, och ägs av, respektive bloggare. 

Spektrum: Bossbloggen om att förstå arbetslivet under resor

$
0
0

Näst på tur är Clara Löfvenhamn som driver ledarskapsbloggen Bossbloggen. Clara bjuder på tankar om att resor kan få ytterligare djup genom att förstå hur människors förutsättningar för arbete ser ut. 

Spektrum är en bloggserie där medvetna och nischade bloggare berättar om sin syn på resor. Tillsammans ger alla inlägg ett breddat spektrum med ny aspekter och perspektiv. Låt mig presentera sommarens första spektrumvidgare!

Spektrum om arbetslivet i andra länder

Vem är Clara?

Jag är en äventyrslysten och vetgirig nörd som dras till gåtor, pussel och utmaningar som en liten nattfjäril till ett levande ljus. Älskar djur, att dansa, äta gott i fint sällskap och spela brädspel och gör allt det så mycket jag kan. Lever med min fästman och våra små gulliga, fluffiga men domderande katter i Lund.

Clara bossbloggen
Foto: Zaynep Seitomer

Vad är Bossbloggen?

Bossbloggen är ledarskapsbloggen för kvinnor som är eller vill bli chefer. Den startades ur lika delar passion för ledarskap som en längtan efter att få vara med och förändra vårt arbetsliv till ett mer hälsosamt och hållbart sådant. Våra karriärer är en väsentlig del av våra livsresor och chefen har en så viktig funktion och makt på våra arbetsliv. Därför är Bossbloggen en mötesplats för oss som gillar att lära oss mer och prata om ämnen som har med ledarskap och affärsliv att göra.

Vad är din relation till resor?

Jag älskar att resa och har inte gjort det ens i närheten av så mycket som jag skulle vilja. Det behöver inte vara långt bort eller flashigt. Jag vill se upptäcka stort som smått, möta människorna som lever i den och höra all världens olika historier.

spektrum bossbloggen
Clara: Jag har alltid haft en mer eller mindre rotlös och rastlös själ. Den stora nackdelen är jag ofta kommer på mig själv med att trängta efter nästa äventyr. Den stora fördelen är att jag också alltid känner mig hemma vart jag än är. Det ska inte heller underskattas! Foto: Markus Stymne
spektrum bossbloggen
Clara: Det bästa med att resa är att man egentligen inte behöver åka särskilt långt. Nya miljöer och människor vars historia du aldrig hört förut kan bokstavligen finnas runt hörnet och den här lilla skogssjön är en av mina sådana oaser. Foto: Clara Löfvenhamn

Dela med oss av dina resetankar

Det jag gillar med att resa är det jag tror mig veta om livet och min omvärld alltid sätts lite i gungning och att mina perspektiv alltid blir lite mer nyanserade. Det finns mycket som kan förändras och förbättras om man ser till vår arbetshälsa i Sverige och jämställdhetsfrågor. Samtidigt har vi det också otroligt bra. Mycket bättre än många andra och det blir ibland tydligt hur mycket gott exempelvis några hundra år av fred kan föra med sig.

Därför tycker jag personligen att det känns viktigt att respektera och undersöka platserna man reser till och möta den verklighet som råder där. Hur är lönen jämfört med här hemma? Hur länge arbetar man i snitt? Går det att få något jobb? Finns det något som heter betald semester?

spektrum-bossbloggen
Clara: Jag har åkt till Braşov i Rumänien och volontärarbetet på ett barnsjukhus i flera år och det är en slags resa som jag skulle kunna tänka mig att alla artonåriga svenskar skulle må bra av att göra. Kan knappt beskriva hur mycket jag längtar tillbaka dit igen, det är ett fantastiskt land och jag vill bara uppleva mer utav det. Foto: Clara Löfvenhamn

Clara tipsar

  • Om du kan, förena nytta med nöje när du reser och det oavsett om det är en jobbresa eller ren semester. Att resa är en upplevelse och jag är absolut för att man ska njuta så mycket som möjligt av att göra det. Men våga blanda in allvar också. Lär er något nytt, prata med andra utanför ert resesällskap, besök museer, gör studiebesök eller någon aktivitet som kan bredda era kunskaper och perspektiv.
  • Jobbresor är ett intressant ämne med eftersom tekniska lösningar verkligen kan bidra till att minska resande. Samtidigt så finns det många fördelar med att träffas fysiskt ibland också så försök hitta en balans som passar dig och organisationen som du arbetar för.
  • Sist men inte minst, våga resa utan skygglappar. Inget land, ingen kultur (ej heller vår egen hur gärna vi än glorifierar den) är ”all good or all bad”. Våga se både de vidunderligt vackra vyerna som världen bjuder på men också de problematiska och passa på att lära dig om hur andras liv och arbetsliv ser ut. Vem vet, det finns kanske guldkorn i det som du kan ta med dig hem till din egen vardag?
spektrum-bossbloggen
Clara om Rumänien: Jag är inte en människa med särskilt mycket Jante-lag eller ödmjukhet i mitt blodomlopp. Men mitt resande har har lärt mig hur privileged jag är som får leva och arbeta på det vis som jag gör. Det är en möjlighet och lyx som jag verkligen känner mig ödmjuk inför. Foto: Clara Löfvenhamn

Fråga från Restänk: Vilka av dina sidor/egenskaper upplever du kommer mer till sin rätt när du reser eller är utomlands än hemma?

Min spontana och impulsiva sida blir ofta väldigt användbar när jag befinner mig på resande fot eftersom saker inte alltid går som en har tänkt sig. Jag känner mig (om möjligt) ännu mer flexibel då och anpassar mig lätt efter rådande läge.

//REKLAM// Restänk är konversationskort som skapar intressanta och reflekterande samtal. Passar i hammocken, under en roadtrip eller över en middag. Jag har gjort dem med mina bara händer och ambitiösa hjärna. De finns att köpa för ett sommarpris på 150 riksdaler och är en utmärkt present.

Det här var del 6 av Spektrum. Spektrum är en bloggserie där både du och jag breddar vårt spektrum av perspektiv genom en annan persons vinkel på resor. Alla spektrum-inlägg finns helt logiskt i i kategorin Spektrum.

Svensk-engelskt bröllop i England

$
0
0

Att fira ett svensk-engelskt bröllop i England betyder som alla internationella företeelser en mix av traditioner som ska samsas men också en möjlighet att plocka det bästa av två världar.

Vi är många som väntat på den 15 juli 2018. Inte minst mina vänner Rickie och Alison som valt den dagen för att fira sin kärlek. Även jag och John som fått den stora äran att vara värdpar för kalaset har räknat ned dagarna.

Svensk-engelskt bröllop i England

I norra England söder om Lake District finns den lilla kustorten Grange-over-Sands. Här har Alison spenderat sina somrar och det var orsaken till att denna plats valdes. På det klassiskt engelska hotellet Grange Hotel genomfördes både vigsel och festligheter med totalt service.

svensk-engelskt bröllop i England
Grange Hotel i strålande väder
svensk-engelskt bröllop i England
Tågstationen i Grange-over-Sands
svensk-engelskt bröllop i England
Längs med ”Promenade” med trevlig utsikt i horisonten

Rickie och Alisons svensk-engelska bröllop i England hade en vigsel på engelska, väldigt lik den svenska borgerliga. Tårarna sprutade och det är något rörande med att se kärlek vara så stor att den övergår i tårar. Efter vigsel åt vi en motsvarande middag i form av tre våningar After noon tea som blandades upp av tal och upptåg under flera timmar. Efter det var det dans för hela slanten. Ett riktigt fint dygn som jag är glad att jag fick dela på så nära håll.

svensk-engelskt bröllop i England
Alison gör sig i ordning i klassisk engelsk miljö och får en fläkt för att hålla nere temperaturen
svensk-engelskt bröllop i England
Gifta och skål för det! Foto av syster Towe

Bröllops-traditioner i olika länder

Jag vet för lite om olika bröllopstraditioner för att ha särskilt mycket att jämföra med men att äta mat i tre-fyra timmar med 10-15 tal är tydligen inget som är självklart. Åtminstone inte i England och Syrien som är de internationella erfarenheterna jag har.

Som jag förstått det är det vanligtvis några få tal i England. Ofta rivs de av i början av middagen och i det ingår att brudens pappa talar och att bestman tackar tärnorna. Någon enstaka till kan hålla tal men det verkar inte vara fritt fram att ge hälsningar inför alla till brudparet. Det syrianska bröllopen är ofta gigantiska och där är förutom en lite annorlunda vigsel festens stora fokus dansen natten lång.

Visst kan det bli långdraget med många tal men jag gillar den svenska traditionen (om det nu är det, men så har det varit på alla bröllop jag deltagit på). Jag fick höra av de gamla engelska släktingarna att de gillade vårt sätt att fira bröllop bättre. Kanske en tradition att skicka på export?

svensk-engelskt bröllop i England
Hela ekipaget. Här gick Rickie och Alison sin egen väg och tog så många best mans och tärnor som de själva ville oavsett vad traditionen säger
svensk-engelskt bröllop i England
Trevliga omgivningar att mingla och fira i. Foto av min syster Towe

När traditionernas konturer syns

Jag tycker det är spännande med traditioner. De blir riktigt tydliga först när någon som inte vuxit upp med dem upplever dem och speglar det i vad den personen är van och inte vad vid. Det är då det konturerna av det självklara träder fram och då kontrasterna blir synliga.

Det är först när en vet om andra länders och kulturers traditioner som en har möjlighet att anamma något nytt. Någon dag ska även vi gifta oss och till dess vore det spännande att samla på sig lite olika traditioner från olika delar av världen som inspiration. Samtidigt, traditioner gör sig ju bäst när de betyder något och inte när de staplas på hög. Och viktigast av allt, traditioner har inget egenvärde om de inte uppskattas av huvudpersonerna. Jag skulle säga att det finns en hel del traditioner, oavsett kultur och högtid, som vi skulle behöva göra oss av med vid olika tillfällen beroende på vem det är som firar.

svensk-engelskt bröllop i England
After noon tea – så engelsk-traditionsenligt det bara kan bli
svensk-engelskt bröllop i England
Honnörsbordet och gottis
svensk-engelskt bröllop i England
Jag och Erik samt jag och mina syskon Tim och Towe. Foto av min vän Guillaume
svensk-engelskt bröllop i England
Mams och Paps med Rickie och Alison. Foto av syster Towe

Jag hade önskat att jag kunnat ta så många fler bilder på detta svensk-engelska bröllop men mitt uppdrag som värdpar tog all min tid och fokus. Helt rätt prioriterat såklart. Har därför lånat ihop en del till detta inlägg.

Hur ser dina erfarenheter ut av att traditioner under olika bröllopsfiranden från världens olika hörn? Något du upplevt som du själv gärna skulle anamma?

10 tips för att hantera värme utomlands (och i Sverige)

$
0
0

Att hantera värme utomlands kan minst sagt vara en utmaning, ibland kan värmen förstöra en hela upplevelse. Ibland räcker det med en het svensk sommar för att det ska bli kämpigt. Här är mina tips för att kyla ned dig både mentalt, invärtes och utvärtes. 

Här om dagen fick jag en fråga om hur man klarar värmen i Ghana och med tanken på denna sommars värmebölja kände jag att jag vill dela med mig av lite tips. Det är egentligen ingen rocket science men bra att bli påmind om och värda att testa i heta tider.

Hantera värme utomlands – mina tips

Vi tycker alla värme är olika jobbigt, en del lider inte alls medan det för andra på riktigt försämrar deras förutsättningar att fungera normalt. Jag tror att jag är ganska värmetålig men jag har å andra sidan lärt mig ett gäng knep genom åren för att hantera värme utomlands. Knep som går finfint att använda sig av när hettan slår till även på hemmaplan. Jag har sparat mitt favorittips til slutet.

Hantera värme utomlands
Njut av kvällssol istället för att hålla dig ute när den steker som värst. Zanzibar 2015

Inställning

1. Omfamna svetten

Under mina många dagar i Tanzania försökte jag varje morgon att röra mig långsamt i huset för att inte få upp pulsen. Därefter gick jag så mycket jag kunde i skuggan på väg till jobbet i hopp om att klara mig svettfri fram till mitt AC-kontor. Det var bara jobbigt. När jag istället valde att om acceptera att jag även idag skulle bli genomblöt på ryggen och omfamnade svetten blev allt lättare. Svett kan kännas kladdigt och äckligt men egentligen är det mest bara vatten med lite salt och proteiner. Svett luktar inte illa om man 1. Duschar dagligen 2. Byter kläder regelbundet 3. Svettas mycket eftersom det då aldrig finns några ofräsch porer, hudceller eller körtlar som kan lukta illa.

2. Planera din dag

Träna tidig morgon eller sen kväll. Gör de allra lugnades aktiviteterna mitt på dagen när det är som varmast. Kanske till och med ta en siesta på eftermiddagen om rummet du bor i är relativt svalt. Kör bil under dygnets varmaste timmar. Det finns många sätt att anpassa sin planering efter heta dagar.

Hantera värme utomlands
En gång när jag for ut och sprang vid 06 för att hinna komma hem innan solen blev för varm. Tyvärr sprang jag lite fel och det blev en rätt plågsam runda men i hem kom jag.

Invärtes

3. Drick vatten och vätskeersättning i förebyggande syfte

I alla länder som är varma eller har stark stol dricker jag minst en tablett Resorb om dagen de första dagarna för att förebygga en god vätskebalans innan jag själv fått pejl på hur min kropp reagerar och hur stark hettan är i just det området. En tum regel är att dricka regelbundet och innan du blir törstig. Jag har aldrig fattat hur vår kropp kan dunsta flera liter vatten om dagen utan att vi riktigt känner oss svettiga men så nu när jag läst på lite gick det upp ett ljus för mig – vår utandningsluft innehåller ju massor med vattenånga. Detta måste kompenseras och ännu viktigare blir det i varma länder utomlands.

4. Ät salt – vad sägs om chips till middag?

När jag var 13 år lärde min moster mig några livsnödvändiga rese-kunskaper när vi var på Kreta. Salt behöver fyllas på löpande under dagen och det kan med fördel vara chips eller räkost. När det är varmt hemma föredrar jag kaviarmackor som doppas i mjölk och vart som helst, samt när som helst äter jag salt lakrits med glädje.

Hantera värme utomlands
Ett utmärkt mellanmål eller del av en lunch. Kaviarmackor doppade i mjölk med djungelvrål till efterrätt

Utvärtes

En stor del av värmen går ut genom huvudet får vi lära oss som barn när vi ska klä oss ordentligt när det är kallt. Huruvida det är samma sak fast omvänt när vi vill kyla oss vet jag inte men att svalka handlederna brukar kännas skönt och om det inte vore viktigt att ha en huvudbonad när det är hett så hade mitt tips varit att hålla huvudet fritt så värmen kan få släppas ut.

5. Solhatt och svalkande kläder

Hålla så stor del av kroppen som möjligt i skuggan är viktigt av många anledningar. Ju större solhatt desto bättre. Kläder i svala naturmaterial som inte sitter åt är bäst.

Hantera värme utomlands
Jag håller mig i skuggan medan Erik låter solen steka. Sydafrika 2016.

6. Skapa din egen fångad av en stormvind

Fukta huden med svett eller en sprayflaska och skapa sedan fläkt på valfritt sätt. Kan vara allt från en solfjäder till tidning, en papptallrik eller vad du nu kan komma över. I många länder där det är riktigt varm kan det även finnas fläktar antingen i taket eller som är mobila som med fördel kan användas för att hålla nere nattemperaturen.

7. Svettduk

Svetten avdunstar från kroppen genom att huden släpper ifrån sig värmeenergi och på så sätt sänker sin temperatur. Av den anledningen är det alltså bra att låta svetten vara kvar på huden om en nedkylande effekt är önskvärd. Att ha svett rinnande i panna och nacke kan vara obehagligt av många anledningar och då är ett hett (höhö) tips att alltid ha med sig en svettduk (kan vara en vanlig snusnäsduk) att torka av sig med. Sköljs och tvättas regelbundet.

Hantera värme utomlands
Josephine – queen of svettduk har den och en vattenflaska i högsta tugg medan vi svalkar oss med en sockerrörsjuice. Zanzibar 2015

8. Torka långsamt efter dusch och bad

Svalka huden med ett bad och lägg dig i skuggan för att torka istället för i solen där vattnet dunstar så snabbt. Innan läggdags kan det vara skönt att duscha i svalt vatten och sedan inte torka sig fullt så noggrant utan låta vattnet självdunsta långsamt så att kylprocessen blir något längre.

9. Smek dig själv

Eller kanske snarare stryk på dig. Lägg dig naken, stryk fingertopparna långsamt över huden på bål och ben med målet att skapa en rysning. Det funkar inte alltid och beror säkert på massa saker men är värt ett försök och ett sätt att hantera värme utomlands.

10. Blöt handduk – mitt bästa tips

Mitt favorittips alla kategorier är att sova med blöt handduk. Går att göra i en mindre variant i form av att lägga den på pannan, i medelstor variant genom att lägga den på kudden och som en omfattande variant genom att blöta en hel handduk och lägga på kroppen vid sängdags. Det här hjälpte i Namibias hetta i ett rum utan fläkt.

Hantera värme utomlands
En het natt i Namibia somnade jag så här. Hur bra som helst faktiskt

Några varningar

AC

Air condition kan vara superskönt, vem vill inte gå in i ett svalt hotellrum efter en varm dag ute. Av flera anledningar kan air condition vara problematiskt.

  1. Stora temperaturväxlingar kan vara svårt för kroppen att hantera
  2. Att sova med air condition på kan göra sällskapet förkylt då kroppen ständigt sover med drag
  3. Air condition är omiljövänligt så använd med måtta. Stäng av på dagen när du inte är där och stäng av vid läggdags om det är uthärdligt.

Fläktande

Fläktande är skönt men att exempelvis köra bil med öppen ruta kan ställa till det för bihålor eller andra öron-näsa-hals-organ. En del får huvudvärk av att åka bil med ständigt fläktande. Här är AC att föredra skulle jag säga.

Två sista tips

Dela gärna med dig av fler kreativa tips för att hantera värme utomlands, eller i Sverige, i en kommentar så får fler chansen att kyla ned sina heta kroppar. 


Resereflektion nr 66: Rida eller resa med funktionsvariation

$
0
0

Spenderar dagarna på Hallmyra, en oas för hästälskare. Lyssnat på sommarprat om att vara med om en olycka eller få en sjukdom som leder till en annan funktionsvariation för resten av livet. Började direkt fundera på hur jag skulle hantera detta utifrån två av mina allra största intressen: att resa och att rida. 

Rida eller resa med funktionsvariation

Så länge jag har huvudet i behåll tänker jag att båda går att fortsätta med. Hästar är fantastiska djur och just de hästar jag rider på Hallmyra är mentalt starka och tåliga för det mesta. Där skulle jag kunna göra min rehab och hålla livsglädjen vid liv. Resa med fysisk funktionsnedsättning skulle vara en utmaning men nog går det. Aron Andersson är väl ett utmärkt exempel på det.

funktionsvariation
Tänk att göra det här utan att se, eller med bara en arm… Allt går!

Hästar som hjälper en tillbaka till livet

Enda sen jag var en plutt och läste Min häst om en man som tappade minnet och återfick det genom att vara med hästar har jag tänkt att det är hos hästar jag vill vara om jag behöver träna upp något igen. Att bemästra 500 kg är en grym känsla, tänk att kunna göra det även med fysiska begränsningar. Blir genast sugen på att testa att rida ett pass utan armar. Vore en kul grej att testa men säkert inte lika roligt om det är på blodigt allvar. Att resa i rullstol bara för att se hur det är lockar mig dock inte alls men att göra det med ögonbildel vore häftigt mest för att uppleva vilka andra sinnen som tar över. En ynnest för mig att kunna välja mina egen funktionsvariation vid varje givet tillfälle.

Känner en extrem tacksamhet över att jag har alla kroppsdelar intakt och hjärnan på skaft. Ska icke tas för givet.

Länkar och tips

Alla resereflektioner hittar du i kategorin Resereflektioner 

Gårdsbutiker på Gotland – Tips på genuina guldklimpar

$
0
0

Gårdsbutiker på Gotland finns det gott om. Alla med sin personliga prägel och inriktning. Efter att ha kört runt ön har jag hittat mina favoriter som jag gärna tipsar om. Kom ihåg att hålla ögonen öppna, det kan finnas en gårdsbutik bakom varje krök. 

Gårdsbutiker på Gotland – Tipsar om mina favoriter

Med Visby som utgångspunkt, från så nära som ett par kilometer till den södra spetsen nästan 10 mil längre söder ut, finns dessa guldklimpar. Att Gotland ska vara fantastiskt är det många som vittnat om och nu kan jag ansluta mig till skaran. Gårdsbutikerna bidrar verkligen till idyllen och ger en liknande känsla som på Österlen. Helhjärtat hantverk, en personlig unikt touch, närproducerat och ekologiskt. Gårdsbutiker på Gotland är alla värda ett kort eller långt stopp och de korta avstånden gör att köra lite sick-sack inte innebär några större omvägar.

I detta inlägg tipsar jag om de vi besökte på vår roadtrip runt södra ön och när jag tittar efter ligger alla mer eller mindre på västkusten. Min personliga favorit är Lyckliga gården som finns som nummer fyra i detta inlägg. Gårdsbutiker på norra delen av ön tipsar jag om längs ned i inlägget via en person som kan sin norra halva av ön mer än väl.

Leva Kungslador – ett paradis med brett utbud

Trots att området är enormt och utbudet mer än brett känns det personligt och långt ifrån kommersiellt. Det är stilrent, genomtänkt och skapat för att kunna sluka många människor. Det finns lunch och fika och vissa kvällar även restaurang. Växthus, lekskog för barn med spring i benen och sackosäckar för den som vill slumra i solen. Lånebibliotek och såklart delikatesser och hantverk.

Mitt tips: Pröva Art jam

Ett av mina allra finaste minnen från Gotland var när jag och Erik prövade på Art Jam hos Benedictio en one of a kind-man i sina bästa år. För hundring får alla mellan 3 och 127 år man låna ett staffli, en stor kanvas, lite färg och penslar. Sen var det bara att låta konsten flöda och låta mästerverket torka i solen innan en kunde ta med sig det hem. Jag och Erik målad i tysthet tillsammans – sjukt nöjda båda två. Benedictio berättade att han brukade försöka underhålla vissa föräldrar som var allt för klåfingriga/intresserade av att lägga sig i sina barns skapande. En genomgod man på alla sätt.

Hitta hit: Toftavägen 20, 622 59 Visby (2,5 km söder om Visby)

Gårdsbutiker på Gotland
En del av Leva Kungsladornas område. Bänkar och sacko-säckar att softa på
Gårdsbutiker på Gotland
Lunchservering
Gårdsbutiker på Gotland
Ingången till den mysiga gårdsbutiken
Gårdsbutiker på Gotland
Passa på att provsmak av delikatesser på gårdsbutiker på Gotland
Gårdsbutiker på Gotland
En mindre bra bild av barnens lekskog. Här finns gungor, hängmattor, klätterställningar etc att leka av sig med
Gårdsbutiker på Gotland
Den charmiga Benedictio med sin vän.
Gårdsbutiker på Gotland
Erik blir servad med en palett färg
Gårdsbutiker på Gotland
Vårt vackra resultat!

Lilla Bjers Gårdskrog – högklassig mat i tjusig miljö

Lilla Bjers består av stora ytor där grödor odlas och växthusen står i rader. På gården säljs kryddor och plantor, grönsaker, sylt och marmelad tillsammans med trähantverk och en och annan glass. Området är välutvecklat och väldigt vackert.

Mitt tips: Boka bord

Det här stället är populär av en anledning och har fått många utmärkelser och priser. Middagen serveras om olika sittningar, till lunch finns några få rätter att välja mellan. Visst är gårdsbutiken och omgivningarna i sig värda ett besök men fikat och maten är den största behållningen.

Hitta hit: Lilla Bjers 410, 621 99 Visby (10 km söder om Visby)

Gårdsbutiker på Gotland
I detta växthus med bra temperaturreglering serverades maten för den som ville sitta inne. Den som föredrar skugga kan sitta under nån av träden utomhus
Gårdsbutiker på Gotland
Dagens meny
Gårdsbutiker på Gotland
Gårdens saft och äppelmust
Gårdsbutiker på Gotland
Trevlig hörna att hänga i goda vänners lag i
Gårdsbutiker på Gotland
Restaurangen där maten serverades. Massor med exotiska växter så som bananträd och citrusbuskar
Gårdsbutiker på Gotland
Min lunch. En fräsch sommarsallad med lamm och en liten spenatsoppa till förrät
Gårdsbutiker på Gotland
En av många bodar på gården

Gårdsbutiker på Gotland

I gårdsbutiken på Gotland…

Gårdsbutiker på Gotland
…lite hantverk…
Gårdsbutiker på Gotland
…och välmående kryddor

Hembutiken Tofta – med ett supertrevligt café i ett stall

I Hembutiken i Tofta finns det mängder av prylar och pinaler. Trädgårdsatteraljer, doftljus, porslin och vävda ting. Presenter och krams helt enkelt.

Mitt tips: Njut inne som ute av toppen-fika

Jag personligen är inte så mycket för att shoppa loss och även om Hembutiken funnits på plats många fler år än caféet är det caféet och det omgjorde stallet med dess inredning som fångar mitt intresse. Det här stället är anpassat för alla sorters väder med färgstark inredning på gammalmodigt vis. Åt riktig god räkmacka och en utmärkt saffranspannkaka.

Hitta hit: Tofta Dyple 302, 622 65 Gotlands Tofta (15 km söder om Visby)

Gårdsbutiker på Gotland
Hembutiken på loftet och caféet i stallet under
Gårdsbutiker på Gotland
Stort, luftigt och fräscht i hembutiken
Gårdsbutiker på Gotland
Alternativ ett att sitta i, inne i glasrummet var alldeles för varmt för denna dag
Gårdsbutiker på Gotland
Alternativ två, att sitta inne i stallet där de gjort om boxarna till små egna rum – fiffigt och fint
Gårdsbutiker på Gotland
Alternativ tre, att sitta ute under ett parasoll var precis lagom denna strålande dag
Gårdsbutiker på Gotland
Saffranspannkaka med en klick grädde och salmbärssylt

Lyckliga gården – min personliga favorit

Lyckliga gården passerade vi av bara farten men bestämde oss när vi anade vad vi missat för att vända. Det måste ha varit den dagens bästa beslut. Vi hittade min personliga favorit av alla gårdsbutiker på Gotland och den vinner för sin charm, sin småskalighet, sin potential och ägarnas inställning till gården. En stor loppis är att vänta, lösa hönor och en påstridig tupp (mot hönorna alltså), ett café i en husvagn och en vajande prideflagga. Lätt att älska detta ställe!

Mitt tips: Prata med ägarna och ät gott

Från den lilla husvagnen från 60-talet serveras matiga mackor och småkakor och såklart den obligatoriska glassen. Att småprata med ägarna och få höra om deras planer, hur de utvecklat gården från år till år och hur de ser på sin verksamhet var väldigt trevligt.

Hitta hit: Eksta Bopparve 151, 623 54 Klintehamn (45 km söder om Visby)

Gårdsbutiker på Gotland
Lyckliga gården finns på instagram för den som vill följa dem närmare
Gårdsbutiker på Gotland
Loppis i det gamla svinhuset
Gårdsbutiker på Gotland
Caféet från en fin husvagn
Gårdsbutiker på Gotland
Matiga mackor och en småkaka till efterrätt
Gårdsbutiker på Gotland
En liten grönsaksodling med ett trevligt stängsel

Margus – väletablerad och rutinerad gårdsbutik

Margus har varit med länge, 46 år om jag minns rätt. Det här är det stället som jag tyckte var minst personligt eftersom det kändes så uppstyrt men själva hantverket och allt som fanns att välja på inne i butiken var det inge fel på. Här finns det utmärkta presenter att köpa med sig till framtida middagsbjudningar. Gården har en egen hjortuppfödning på stora områden och säljer bland annat hjort och lammkött.

Mitt tips: Satsat på riktiga fårskinnsprodukter

Fördelen med gårdsbutiker på Gotland (och andra ställen runt om i Sverige) är att produkterna oftast är av allra högsta kvalité. Margus hade massor med olika varianter av får- och lammprodukter, både tofflor, fällar, stickade tröjor med mera.

Hitta hit: Hablingbo Stora Domerarve 879, 623 42 Havdhem (60 km söder om Visby)

Gårdsbutiker på Gotland
Margus stora ladugård
Gårdsbutiker på Gotland
Den mest imponerande rosenbuske jag skådat
Gårdsbutiker på Gotland
Fårskinn i alla former

Körsbärsgården – konstgalleri och skulpturpark

Längst ut på Gotlands södra spets finns Körsbärsgården. En gårdsbutik med lunchservering och stora skulpturer på innergården. Ägaren bor i södra Europa om vinterhalvåret och säljer sin egenproducerade olivolja från de södra breddgraderna i sin gårdsbutik på Gotland om somrarna tillsammans med bland annat gotländsk honung. Det bästa av två världar.

Mitt tips: Välj detta om du är konstintresserad

Mitt egna intresse för konst är snäppet för lågt för att jag ska vilja betala inträde till konsthallen och gårdens trädgård men den som gillar skulpturer och konstnärers resultat gillar säkert detta ställe mer än jag gjorde.

Hitta hit: Sundre Västergårde 1

Gårdsbutiker på Gotland
En del av baksidan och en trevlig sittmiljö för en matbit
Gårdsbutiker på Gotland
Gotländsk honung och sydeuropeisk olivolja

Gårdsbutiker på Gotland – norra delarna

Sofia på Fantasiresor tipsar om norra Gotland och har bland annat skrivit om flera gårdsbutiker på Gotland som ligger på norra halvan.

Fler inlägg om Gotland och Visby hittar du här

Spektrum: Rika kvinnor om fattigdom och hållbara investeringar

$
0
0

Den sjunde gästen i min bloggserie Spektrum är Elisabeth Svensson som bloggar på Rika kvinnor. Hon berättar ingående om hennes möte med fattigdom på landsbygden i Kenya och Uganda och om att investera hållbart. Här tas du minst sagt med på en resa till en annan plats på jorden. 

Spektrum är en bloggserie där medvetna och nischade bloggare berättar om sin syn på resor. Tillsammans ger alla inlägg ett breddat spektrum med ny aspekter och perspektiv. Låt mig presentera sommarens sjunde spektrumvidgare!

Spektrum om Rika kvinnor

Vem är Elisabeth?

Civilekonom, investerare, multiprenör och mindfulnessinstruktör som älskar; träd, att utmana ”Status Que” och att göra pengar av pengar (=affärer). I höst tar dessutom jag och min älskade sambo vårt pick och pack och flyttar till södra Indien och Sri Lanka under en period för att vidga våra perspektiv, arbeta med personlig och spirituell utveckling samt testa på livet som digitala nomader.

rika kvinnor
Här planterar Elisabeth ett träd för en bättre värld

Vad är Rika kvinnor?

RikaKvinnor.se är en holistisk blogg om inre och yttre rikedom. Av kvinnor. För kvinnor (i synnerhet). I bloggen delar jag och mina medsystrar med oss av tankar, idéer, inspiration och erfarenheter inom ämnen som berör ”rikedom”. Vilket är allt ifrån; ekonomi, personlig utveckling, relationer, hållbarhet, investeringar, livsstil, och spirituell utveckling.

Vi försöker ta oss an rikedom utifrån olika perspektiv och erfarenheter och anser att det inte behöver vara antingen eller, utan kan vara både och. Det vill säga en inre rikedom behöver inte konkurrera med en finansiell rikedom, utan vi behöver både och för att fungera optimalt i den reella världen. Kan vi dessutom göra det på ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt så kan vi hjälpa många fler om det också finns ekonomiska muskler. Med kunskap, erfarenhet och ett metamodernt angreppssätt, tar vi oss an att utbilda, inspirera och skapa ett nätverk för framförallt kvinnor, inom ämnet ”rikedom”.

rika kvinnoar
Några Rika kvinnor med både inre och yttre rikedom. Bild lånad från Rika kvinnor

Vad är din relation till resor?

Som många svenskar älskar jag sol, ljus och värme. Oftast blir det därför ca 3 resor per år varav en lite längre. Eftersom resandet skaver i hållbarhetshjärtat försöker jag och min sambo kompensera. Detta gör vi genom att, under resten av året, ta oss fram på egen maskin, helst på cykel eller genom gång, alternativt genom att åka kollektivt, eller låna bil och vi måste. Dessutom klimatkompenserar vi genom att varje år plantera över 200 träd där det behövs som mest i semiökenområdena i östra Afrika. Annars totalt obrukbar mark som vi hjälper till att göra brukbar då problemen med fattigdom, korruption, vattenförsörjning och ökenspridning är väldigt stora här. Under sin livstid binder träden upp till 0,5 ton koldioxid per träd. Nu har vi planterat så många träd under några år att det börjar bli en hel skog.

 

Dela med oss av dina resetankar

Reflektion om resor utifrån mina hjärteämnen – inre och yttre rikedom

Att resa är för mig något som berikar. Att få ta del av en ny kultur och natur, träffa och samtala med nya människor, och lära känna sig själv bättre genom de utmaningar som inte sällan uppstår när vi reser, är alltsammans uttryck för rikedom. Därför väljer jag att medvetet investera 15% av min ekonomi för resor varje år. Att resa ger mig nya perspektiv och gör mig ofta ännu mer ödmjuk och tacksam för hur bra vi faktiskt har det i Sverige.

rika kvinnor
I detta hus bor Elisabeth (en kvinna som det berättas om längre ned) tillsammans med sina 5 barn

Några tankar om ekonomi och kvinnors olika förutsättningar runt om i världen

Under min senaste studieresa till östra Afrika och Kenya och Uganda i juli 2018 hade jag möjlighet att komma lokalbefolkningen på landsbygden, och framförallt kvinnorna, nära. Om vi pratar klyftor i Sverige är det ingenting i jämförelse med vilka klyftor det finns här. I Kenya och Uganda är det dessutom stora skillnader mellan de fattiga och allra de fattigaste.

När vi mötte Elisabeth (kvinnan på bilden nedan) på sin gård i byn Mbuvu, som ligger 4 timmar utanför Nairobi, trodde jag initialt att detta var fattigdom. Här finns varken rinnande vatten, elektricitet eller någon form av modern infrastruktur. Elisabeth bor på gården tillsammans med sina 5 barn och deras boskap i detta egenbyggda lerhus. Eftersom Elisabeth bedriver egen verksamhet som bonde och försäljare har hon det så pass gott ställt att samtliga barn kan gå i skolan och hon har råd att köpa den mat och de förnödenheter som behövs. Dessutom hade hon fått råd att köpa solceller för att kunna installera en glödlampa i huset. På så sätt kan barnen läsa läxor även efter skymningen. I Sverige hade denna levnadsstandard varit otänkbar, även för de allra ”fattigaste”.

När vi några dagar senare besökte en annan familj i staden Kabale som ligger i södra Uganda nära gränsen till Rwanda, förstod jag att Elisabeth levde ett väldigt priviligierat och rikt liv i förhållande. I den här familjen fanns det inte ens pengar till att sköta den grundläggande hygienen och alla kläder familjen bar var trasiga och smutsiga. Sängen som familjen delade på tillsammans med sina 3 eller 4 barn bestod av en massa tygstycken utlagda på en trästomme som alla var smutsiga och stank horribelt. Här pratar vi verkligen om människor som lever på under existensminimum.

Vad som dock var intressant att iaktta generellt när vi reste runt på landsbygden i Kenya och Uganda var att det framförallt är kvinnorna som arbetar och ser till att ta hand om familjen. Detta eftersom många män helt gett upp hoppet om en ljusare framtid.

Att spara och investera etiskt utifrån att göra världen bättre

Att spara och investera för att göra världen bättre har kommit att bli en av mina hjärtefrågor. Framförallt när det kommer till att skapa en hållbar planet. För har vi ingen planet så kan det kvitta att arbeta och investera för en bättre värld.

Därför har jag sedan ett antal år tillbaka bland annat valt att spara/investera i träd och skogsverksamhet i Kenya och Uganda genom Better Globe. Detta är en av anledningarna till att jag reste till östra Afrika på studieresa för att ta reda på mer om verksamheten. Få möjlighet att prata med lokalbefolkningen för att få en förståelse för vilken skillnad denna typ av sparform gör, för vår planet och för människorna på landsbygden i Kenya och Uganda. För mig personligen ger träden en årlig avkastning om 15%, men jag ville ta reda på hur träden påverkar i samtliga led.

Och efter resan känns det extra bra att veta att jag, tillsammans med många med mig, genom denna typ av sparande, faktiskt hjälper till att förbättra livet för tusentals människor på landsbygden i Kenya och Uganda. För mig är det något som känns otroligt meningsfullt! Att träden dessutom planteras i semiökenområden, tidigare bördig och brukbar mark, som pga ökenspridningen gjort att marken med tiden blivit obrukbar, där vi med hjälp av trädplantagen och de lokala partnerbönderna hjälper till att göra marken bördig och brukbar igen, gör att arbetet känns ännu mer meningsfullt. Att träden dessutom planteras i semiökenområden, annars totalt obrukbar mark, där problem med ökenspridning och torka är enormt gör det än bättre. Eftersom problemen med bland annat skogsskövling runt om i världen är så pass stora, känns det bra att kunna bidra till att plantera fler träd och dessutom se till att arter kan bevaras i sin tidigare naturliga miljö. Det tycker jag definitivt att fler borde bidra till så känn dig fri att besöka Better Globe för att läsa mer om projektet.

Elisabeth tipsar

  • Se över om du kan ändra dina vardagsrutiner till att resa mer kollektivt eller samåka? Behöver du och familjen verkligen bil, eller blir det billigare att åka taxi, hyra eller poola bil när det finns ett verkligt behov? Undersökningar visar dessutom att en bil står stilla mer än 80% av tiden.
  • Kan ni byta ut en flygresa om året till en resa inom landet eller i nära anslutning med båt, tåg, bil eller buss istället?
  • Se till att kompensera för dina flygresor, ditt köttätande och ditt bilkörande genom att plantera träd eller på annat sätt klimatkompensera, gärna så att du dessutom får avkastning, då blir det en sporre även för dig, precis som när vi pantar burkar för återvinning tex.

Fråga från Restänk: Som svensk är du oftast rik jämfört med lokalbefolkningen. Hur märks det och hur förhåller du dig till det?

Det beror såklart på hur och var i världen vi reser om detta faktum blir märkbart eller ej. Som resenär i Europa är det sällan något vi behöver tänka på, och reser vi lite längre, tex till Sydostasien eller Afrika blir det mer påtagligt ju längre ut på landsbygden vi kommer. Jag tycker det är viktigt att försöka stödja den lokala näringen när jag reser och väljer därför hellre att bo på lite mindre hotell, äta på lokala restauranger och handla mat på marknaden.

Jag tror dessutom på att varje människa skapar sitt eget öde och att vara ”fattig” inte behöver utesluta att man ändå kan vara otroligt ”rik”. Kanske inte på pengar, men på närvaro, tid och energi, något vi i västvärlden verkligen skapat större och större brist på.

 

//REKLAM// Restänk är konversationskort som skapar intressanta och reflekterande samtal. Passar i hammocken, under en roadtrip eller över en middag. Jag har gjort dem med mina bara händer och ambitiösa hjärna. De finns att köpa för ett sommarpris på 150 riksdaler och är en utmärkt present.

Det här var del 7 av Spektrum. Spektrum är en bloggserie där både du och jag breddar vårt spektrum av perspektiv genom en annan persons vinkel på resor. Alla spektrum-inlägg finns helt logiskt i i kategorin Spektrum.

Hur få ut mest av semestern?

$
0
0

Hur jag ska få ut mest av semestern är något jag grubblar en del på. Hur maxar jag samtidigt som jag återhämtar mig? Hur tar jag vara på dagarna samtidigt som jag går ner i tempo och hittar en ro i att ta dagarna som de kommer?

Att få ut mest av semestern

Det här är något jag funderar ofta och mycket på. I vardagen är ledig tid en bristvara och även om jag älskar mitt jobb och min blogg så längtar jag alltid efter ännu mer ledighet. Så när jag väl sen är ledig och har semester vill jag såklart ta vara på den tiden som jag i vardagen värderar så högt. Vissa kan tycka att jag är hetsig som inte bara kan chilla i ledigheten men jag tycker att det är att slösa med denna dyrbara tid. Med det sagt så måste inte tempot gå i 150 och dagarna vara överfyllda. Det jag är ute efter är att ta vara på dagarna. Inte slösa bort dem. Vad är då att slösa är en berättigad fråga? Det är givetvis upp till var och en men för mig handlar det om att låta dagarna gå på ett ofrivilligt sätt.

Få ut mest av semestern
Här kände jag verkligen att jag tog vara på dagarna. Bland bergen i Albanien, tyst och avlägset. Foto av Sofia Zetterkvist

Semesterångest

En av de värsta känslorna jag vet är att på söndag kväll inse att det snart är dags för ny arbetsvecka och att jag lika gärna kunnat vara utan helgen. Som att den inte givit något, inte balanserat upp arbetsveckan. Jag har sällan den så kallade söndagsångesten men då är jag också bra på att ta vara på min helg. Jag försätter mig alltså sällan i den situationen.

Förra våren hade jag panik över att sommaren var allt för obokad. Tog tag i problemet och skapade utrymme för tre veckor på Balkan. Ett av mina bättre beslut det året av så många anledningar. Jag växte, jag upplevde, jag maxade. Semesterångest hade jag i förtid förra våren vilket jag löste med den ovan nämnda Balkan-resan. Allt för att slippa den sista veckan innan arbetet drar igång igen.

Den här sommaren har hittills varit ganska bokad (midsommarbröllop, Sörmlandsturné, Almedalen + förlängd Gotlandsvistelse, Skottland/England och konsert i Berlin) men nu väntar 10 obokade dagar. Känslan i år är annorlunda. Jag har ingen panik. Känner ingen stress. Men faktum kvarstår: Jag vill ta vara på mina 10 lediga dagar. Jag vill få ut max av min semester. Frågan är hur.

Få ut mest av semestern
Helg och semester som balans till vardagens arbetsveckor. Här i Albanien lyckas jag alldeles utmärkt med just balansen. Foto av Sofia Zetterqvist

Hur ta vara på sin semester?

Så nu står jag här med mina 10 obokade dagar och jag fick ett tips av en klok person. Skriv upp allt du älskar att göra på en lång lista och gör bara detta och inget annat under dina semesterdagar. En sån lista för mig skulle se ut ungefär så här

  • Rida
  • Lägga pussel
  • Äta färska frukter och bär
  • Se på en bra serie
  • Lyssna på sommarprat eller kriminal-poddar
  • Springa
  • Fika med vänner
  • Sy, måla, virka – något hantverkskreativt i valfri form

Mitt problem är att alla dessa grejer går att göra även i vardagens ledigheter och för att jag ska nyttja min semester maximalt så skulle jag behöva göra sådant som jag inte hinner göra på en helg eller som kräver sommar-årstiden. Samtidigt, hur många pussel har jag byggt i år? Ett på sin höjd så uppenbarligen hinner jag inte det samtidigt som det är något jag gillar skarpt. Och tycker jag att jag hinner träffa mina vänner tillräckligt mycket och ofta? Nej, då kanske det är just detta jag ska fokusera på.

Få ut mest av semestern
Jag och min andra loverboy Tommy som jag skulle kunna rida varje dag om dygnet hade 26 timmar och han fanns i Stockholm
Få ut mest av semestern
Förra sommaren sydde jag tex den här klänningen på min semester. Det är jag glad för. Här i Montenegro i kvällssol. Foto av Sofia Zetterqvist

Hur gör du?

Känner du igen känslan? Tänker du på hur du ska få ut mest av semestern? Är du någonsin semesterstressad över hur du ska ta vara på din ledighet eller är det just den känslan ”att ta vara på” som du undviker på alla sätt? Har du några goda råd till en något velig själ som mig i hur jag ska tänka eller konkreta tips på vad jag kan göra av mina 10 oändliga dagar?

Så här gick mina tankar om semesterstress 2016

Resereflektion nr 67: att resa och inte orka vara resebloggare

$
0
0

Det är en konst i sig att resa, njuta, uppleva och samtidigt dokumentera, fånga och sortera i hjärnbalken. De två senaste resorna till Skottland och Tyskland har mitt upplägg varit ett annat och ärligt talat så har jag gillat det skarpt. Kanske börjar en ny form av bloggande växa fram?

Precis hemkommen från tre grymma dagar i Berlin. Har inte tittat på eller fotat en enda så kalla sevärdhet. Målet med resan var en konsert med singer-songwritern Jack Johnson. En konsert som trots höga förväntningar överträffade sig. Vi bodde i stadsdelen Prenzlauer Berg och ägnade i princip all vår tid till dessa kvarter och gator.

inte orka vara resebloggare
Att cafe som skulle ha frukost i överflöd enligt en lokal karta vi hittade. Levererade som utlovat.

Att inte orka vara resebloggare

Jag har varit i Berlin en gång tidigare 2015 och hade inför denna resa i vanlig ordning siktet inställt på att kunna blogga en del om Berlin efteråt. Kanske göra ett klassiskt Att-göra-i-Berlin-inlägg. Väl där var motivationen lika med noll. Ska ärligt säga att det är en konst att resa helt avslappnat när det samtidigt finns en resebloggare på axeln. Notera adresser på maps, fota måltider, skriva upp minnesanteckningar från ställen vi besöker und so weiter. Så jag bestämde mig för att strunta i alla ”bloggmåsten” och vidga mina egna normer för hur en reseblogg ska skrivas.

inte orka vara resebloggare
Köpte fantastiska jordgubbar och åt dem i en inte så fotovänlig park. Hade jag varit på resebloggsmode, hade jag arrangerat nåt fin av det ändå men nu blev det så här och det går ju också bra, inte sant?

Det blev en väldigt fin resa där andra saker, än att pricka av på förhand utsedda platser, fick utrymme. Vi såg andra delar av Berlin, stannade där vi kände för det och allt eftersom resan gick artade sig två bloggrubriker i huvudet på mig. Utan att det kändes styrande eller betungande. Ett om udda saker som bara händer i Berlin och ett om området vi bodde och gick tiotusentals steg i. Vi får se vart det bär hän.

inte orka vara resebloggare
På tal om Bara i Berlin – en utställning enbart bestående av tejp…

Vet att det finns en del resebloggare som läser min blogg, hur gör ni? Har ni en balans för att kombinera resan och bloggandet? Gör ni olika vid olika resor? För ni också resonemang med er själva om bloggmåsten och föreställningar om hur ni själva vill resa, fota och skriva?

Alla resereflektioner hittar du i kategorin Resereflektioner 

Bara i Berlin – det gränslösa i en stad som är lätt att älska

$
0
0

Bara i Berlin, tre små ord som gick från att spontant komma ur min mun till att bli ett tema för hela vistelsen och signum för staden. Under resan började jag samla på mig exempel på ”Bara i Berlin”. Låt dig lockas till staden där allt bokstavligen kan mötas. 

Berlin är på många sätt en stad som ingen annan. Utsvävande, uttrycksfull, unik. Det märks på fasadernas streetart, på gatukonstnärerna, på känslan jag får av att vara där. Tänker som vanligt att Sverige är stifft och har långt kvar innan vi låter alla människor leva ut allt de har inom sig. Att jag kanske vill bo i Berlin just för allt det udda och fria. Men så känner jag den där söta otrevliga hash-doften och slår upp en meny med en kvinnlig siluett av det sexualiserade slaget. Och så känner jag att det finns en del värderingar i det här landet som jag inte sympatiserar med och vill vara omgärdad av. Sveriges stelhet, regeltrogenhet och lagom må va tråkigt men rätt stabilt och skönt när allt kommer omkring.

Så, bo i Berlin, kanske under begränsad tid men inte för länge. Besöka Berlin, ja mer än gärna. Ser fram emot att upptäcka ännu fler områden och saker som bara finns i Berlin.

Bara i Berlin…

…Görs en fotoutställning med en bläckfisk på huvudet

En restaurangägare och en fotograf slog sina kreativa huvuden ihop och lät restaurangens personal dekoreras med deras favoriträtter. Resultatet blev fotoutställningen In your face, genialisk PR och riktigt häftiga foton i en mycket simpel lokal som satte rätt stämning.

…Hittas en klacksko på en mini-stridsvagn

Jag vet inte dess tänkta budkap eller hur den ska tolkas. Jag väljer att kalla den ”Feminism trampar på patriarkatet” och undrar hur en sån här kreation skulle tas emot i Sverige. Vad tror du?

…Kan du sitta på en trottoar i ett hav av solrosor

Min favoritblomma på en hel vägg med mitt resesällskap som grädde på moset. Sånna här målningar vill jag ha över hela Stockholm inte minst under en slaskig höst eller gnistrande vinter.

…Drar de rosa rör i luften med oklart innehåll

Dags för nästa gissning, vad är detta? Gas, avlopp, luft? Här tror jag att det faktiskt kan finnas någon som vet. Plz upplys i så fall.

…Omvandlas ett gäng träd till ett bibliotek für alle

Ta en bok, lämna en annan. Inget jättenytt i det. Men i ett gäng uppställda träd? Mitt på gatan? Med möjlighet att lämna en lite historia om vart böckerna varit runt om i världen.

…Finns meterhöga väggmålningar

Anne Frank och en gigantisk apa med en kamera. Udda side-by-side-målning…

…så stor att jag måste titta högt, högt upp från mina ynka 155 cm.

En annan målning var ännu större och ännu konstigare. Det syns dåligt men den illa personen till höger med en papa på huvudet har röda streck i ansiktet som ser ut som rasbiologiska mätningar. Oklart om det är så och om ja, vill jag hemskt gärna veta syftet med den avbildningen.

…Känner jag för att posera som en tuffing bredvid livets hunk

Average sucks, två andra ord för Bara i Berlin, inget medelmåttigt så långt ögat kan nå. Men så ska ju livet inte heller vara lagom, det ska vara bättre än så.

Det var de små hintar av Bara i Berlin som jag fick med mig denna gång. Ser fram att fortsätta jakten, eller snarare alla överraskningar, som väntar på nästa resa till Berlin när den än må ske.

För sakens skull: Bara i Berlin ska inte tolkas bokstavligt globalt. Det mesta i Berlin finns säkert någon annanstans. Ville bara ha det sagt om du som läst enda hit känner dig lite nitisk.

Spektrum: Nestor förlag om att resa med ångest och se möjligheter

$
0
0

Näst på tur i min bloggserie Spektrum är Jessica Hjert Flod som bloggar via hennes bokförlag Nestor Förlag. Hon berättar om att resa med ångest och psykisk ohälsa. Det begränsar hennes förutsättningar men hon väljer att se möjligheter istället för att fokusera på det som inte går.  

Spektrum är en bloggserie där medvetna och nischade bloggare berättar om sin syn på resor. Tillsammans ger alla inlägg ett breddat spektrum med ny aspekter och perspektiv. Låt mig presentera sommarens sjunde spektrumvidgare!

Spektrum om att resa med ångest

Vem är Jessica?

Jag heter Jessica Hjert Flod och har ADHD och ångestsyndrom. Jag tänker oftast att det inte påverkar mig, att jag lever ett liv på samma vilkor som alla andra, men ibland blir jag påmind om att det inte är sant. Jag tänker sällan på att jag har diagnoser. Jag ser mig i första hand som en otroligt ambitiös och driven människa. I andra hand är jag beteendevetare och kriminolog och i tredje hand är jag också frivårdsinspektör och entreprenör.

Vad är Nestor Förlag?

Förutom att vara anställt inom kriminalvården driver jag ett eget företag (nestorforlag.se) där jag skriver och förlägger böcker inom området psykisk ohälsa. Men jag jobbar även med att utbilda och föreläsa. Synen på psykisk ohälsa är så trång, kanske därför jag känner att jag själv inte passar in i den mallen.

Resa med ångest
Jessica som driver Nestor förlag

Vad är din relation till resor?

Om vi tar nu på sommaren, när man ska må som bäst. Det är då min dipp kommer. För det som är avslappnande och kul för andra, är ofta totalt ångestfyllt för mig. Min ångest har skapat ett stort kontrollbehov men framförallt hindrar det mig att resa utan för Sverige. Jo, jag vet att många som är flygrädda ändå flyger men för mig är det större än så. Även om jag skulle klara en flygresa (vilket jag har testat på och gjort), så gör ångesten att jag mår dåligt under hela semestern för att jag vet att jag måste åka hem. Jag kan varken sova eller slappna av, så även om jag skulle åka skulle det inte kallas en semester utan mer en skräckresa. När jag för 10 år sedan var i England funderade jag allvarligt på att bosätta mig där för att jag inte ville åka hem.

Resa med ångest
Mycket tåg blir det och med det transportmedlet går det att komma långt

Dela med oss av dina resetankar

Min relation till semester och resor är ganska ångestfylld. Även om jag tänker många gånger att jag också skulle vilja, så hindrar ångesten mig från att ta steget dit. Jag får panikattacker, nej inte till vardags. Men på en båt, eller på ett flygplan. Ni som någon gång haft en panikattack vet att man undviker dem så gott det går. Ok, så jag åker inte utomlands, vad mer? Min ångest gör att inte ens en resa i en liten eka är rofylld, jag måste sitta och hålla i barnen (trots att de är stora) och är oftast helt gråtfärdig av utmattning när jag kommer i land. Helt ologiskt jag vet, men ändå är det så jag känner. Så vad vi kan göra på semestern är begränsat.

Jessica tipsar

Vi har istället semestrat runt i Sverige, försökt att skapa upplevelser inom landets gränser. Vi har t.ex. köpt ett tält och campat i, planerar för att i framtiden vandra och i sommar planerar jag att åka dressin och kanske också kanot. Lider man av depression eller ångest så är ett tips från mig att inte fokusera på ”vad man inte kan” utan tvärtom vad man kan. Jag tycker om att vara nära djur och natur. Jag klarar att åka bil och tåg, och med det kan man komma ganska långt. Man kan också leta efter olika roliga evenemang i städer som händer under året och resa runt just när det är något du vill se. Visst min psykisk ohälsa begränsar mig, men det hindrar mig inte från att njuta från de resorna jag faktiskt gör.

Resa med ångest
Se det fina och positiva i det lilla. 

Fråga från Restänk: Vad på din hemort skulle du visa för en grupp turister?

Själv bor jag i Vänersborg, en fantastiskt vacker stad. Kommer man hit skulle jag visa dem vårt vackra skräcklan, där vi  har ett fint promenadstråk längst vattnet. Vi hade även åkt till någon liten gård ovanför vår stad på en gårdsfika. Det finns så många små smultronställen som vi inte får bli hemmablinda för bara för att de ligger i vår närhet. Mitt mål är att åtminstone en gång, försöka plocka dem alla <3

//REKLAM// Restänk är konversationskort som skapar intressanta och reflekterande samtal. Passar i hammocken, under en roadtrip eller över en middag. Jag har gjort dem med mina bara händer och ambitiösa hjärna. De finns att köpa för ett sommarpris på 150 riksdaler och är en utmärkt present.

Alla bilder tillhör Jessica Hjert Flod.

Det här var del 7 av Spektrum. Spektrum är en bloggserie där både du och jag breddar vårt spektrum av perspektiv genom en annan persons vinkel på resor. Alla spektrum-inlägg finns helt logiskt i i kategorin Spektrum.


Stories från juli 2018

$
0
0

Den korta sammanfattningen av juli är att jag och Erik haft semester tillsammans. En riktigt härlig månad med tre resor inom Europa. En ny hunger att lära mig om hållbara investeringar och en insikt om att jag måste öva upp min mentala styrka och hur jag tar mig an utmaningar och motgångar. 

Stories från juli 2018

Juliresan

Juli har varit proppad av härliga resor. Inledde semestern med en roadtrip på Gotland efter Almedalen. Kraschade tre dagar i Stockholm då jag mest chillade och bloggade. Spenderade en vecka i Skottland och England med bröllop och roadtrip och avslutade med tre dagar i Berlin och en konsert med Jack Johnson.

juli stories 2018
Skottland överraskade med detta – ett hus i en klass för sig

Julis favoritinlägg

Mitt inlägg från förra sommaren om aktiviteter på Norrbyskär i Umeås skärgård har varit omåttligt populärt. Ett annat uppskattat inlägg handlar om tips för att hantera värme. Tips som vi uppenbart verkar behövas ett tag till i Sverige.

Julis babe

Catharina. En av de sakerna som jag är mest nöjd med när det kommer till min bekantskapskrets är åldersspridningen, framför allt uppåt. Det är otroligt berikande att ha vänner som är i andra skeenden i livet, det ger perspektiv ur vinklar jag själv eller mina jämnåriga inte hade sett. Catharina är en av dem. Vi valda glassmaker åt varandra i Almedalen (bara det gav nya smakerfarenheter) och pratade om livet, en riktigt fin stund. Har du vänner i andra åldrar än din egen eller skulle du vilja vidga åldersspannet?

Julis lärdom

Jag håller på att läsa in mig för fullt på hållbara investeringar och så kallade impact investing, alltså att investera i något där det finns ännu fler vinnande parter än jag själv och bolaget som det går bra för. Delvis inspirerad av Rika kvinnors grymma spektrum-inlägg. En insikt jag fått är att jag har en del att jobba på när det kommer till min egen inställning och hur jag hanterar motgångar. Jag vill bli mer mentalt stark. Då inte i första hand för att hantera stress eller nå träningsresultat utan ur ett bredare perspektiv. Tips på bloggar, poddar, böcker mottages tacksamt.

Juliminne

Jag och Erik sov en natt i en timmerstuga i skogen utan el och rinnande vatten. Vaknade på morgonen och åt färska jordgubbar naken på farstukvisten med morgonsolen som värmde. Träden som susade, fåglarna som morgonkvittrade. Doften av träd och skog och känslan av att vara helt avskärmad.

Julibild

Det finns så många saker som är rätt med den här bilden. Kvällsljuset, mannen, havet, hatten.

Stories juli 2018
Närs fyr på södra Gotland 

Juli och privatlivet

Alltid under semestern så blir jag extremt omotiverad att arbeta. Jag vet att det ger sig ett par veckor in från att jag är tillbaka men i ledighetstider så undrar jag alltid varför jag jobbar överhuvudtaget och det samtidigt som jag har ett extremt meningsfullt jobb. Men nog är det lättare att må bra och vara glad när jag helt plötsligt har 8 timmar extra varje dag att göra något roligt av.

Julikänslan

Kär och tacksam. Det är en så himla fin relation jag och Erik bygger vårt liv på. Vi använder oss uttryckligen av termer som att bygga ett slott med stabil grund och med tinnar och torn. Vi vet båda två hur mycket vi uppskattar tid tillsammans och den här sommaren är första gången som vi haft semester tillsammans. Det har varit världsbäst.

stories juli 2018
Carolina fångade oss i Berlin <3

Julis reseplanerande

Juli har mest gått åt till att planera nuet men jag och Erik har bokat en 10-dagars resa senare i höst som jag ska berätta mer om vid tillfälle. Jag fortsätter ha mina drömmar om weekends jag vill göra men jag har mycket svårt att få ihop helger och andra praktikaliteter så vi får se vad det blir av det.

Julilänkar

Julilänkars tema är inspirerande transportmedel min låg åverkan på vår miljö

Här finns alla månadslistor med stories från respektive månad

Djuren är vinnare – Påverkansarbete ger resultat

$
0
0

En dag kommer vi se tillbaka på orimligheten i att djur hållits fångna och utnyttjats för turisters njutning. Här är tre exempel på framgångar där djuren är vinnare. Skam den som ger sig och upp till kamp för varenda litet (och stort) däggdjur.

Inom min livstid är jag övertygad om att djurturism i princip kommer bli utrotat, kanske redan innan jag fyller 50 om jag ska vara optimistisk. Tack vare omfattande påverkansarbete från djurrättsorganisationer så som Djurens rätt, Djurskyddet, WWF, World Animal Protection förändras både lagstiftningar och attityder till djur som underhållning. Skrev för några veckor sedan om förändrad elefantturism i Thailand och nu finns fler framgångar att fira.

3 framgångar där djuren är vinnare

No mor elefanter och sjölejon på svensk cirkus

En ny djurskyddslag träder i kraft våren 2019. Det innebär bland annat att det blir förbjudet att ha elefanter och sjölejon på cirkusar på svensk mark, även utländska cirkussällskap kommer alltså omfattas. Det var länge sen jag var på cirkus men svensk cirkusar verkar ha ställt om sina föreställningar till mer människor och mindre djur sedan några år tillbaka. Gott så! Är helt säker på att underhållningen inte blivit sämre.

Djuren är vinnare
Sjölejon eller dess kusin så som de borde ha det. Västkusten i USA.

Fade out för späckhuggare i fångenskap

Ving/Thomas Cook har beslutat att nästa säsong sluta erbjuda utflykter till Sea World i Florida och Loro Parque på Teneriffa. Sea world meddelade för ett par år sedan att de kommer sluta föda upp späckhuggare i fångenskap. De kommer däremot fortsätta använda de djur som redan finns i parken eftersom återföra dem till det fria inte vore möjligt. Bra beslut av Sea World men de har lång tid på sig att ställa om verksamheten med tanke på att späckhuggare i fångenskap lever tills de är ungefär 30 år, (i snitt 50 år i vilt tillstånd).

Djuren är vinnare
Sea World 2013, ett halvår innan dokumentären Blackfish lanserade och upplyste världen om vilka vidriga förhållanden som späckhuggarna i fångenskap lever i

Elephant Haven för pensionerade elefanter i Frankrike

Non-profit organisationen Elephant Haven håller på att bygga upp en park för före detta europeiska zoo- och cirkusarbetande elefanter där de kan leva sina sista år i schyssta förutsättningar. Besök ska tydligen vara möjligt men på elefanternas villkor. Hurra för alla elefanter som får komma dit.

djuren är vinnare
Print från Elephant Havens hemsida

Vilka djurkamper tycker du behövs närmaste decenniet? 

Fler inlägg om djurturism finns i den medvetna kategorin Djur

Resereflektion nr 68: Ge mig Pride jämt, alla dagar i hela världen

$
0
0

Stockholm Pride är en höjdpunkt om sommaren och i år är det dessutom Europride i stan. Extra mycket mångfald ur alla tänkbara vinkar. Hur länge ska det dröja innan den kärlek som vibrerar i Stockholm city under prideveckan är självklart varje dag, jämt i hela världen?

Vi har mycket att vara stolta över när det kommer till HBTQ-rättigheter i Sverige. Jag älskar att visa upp oss som land för alla världens turister som står längs gatorna och firar med oss.

Pride
Tre personer i deras rätt element. Pride 2012.

Jag vill ha Pride jämt

Ofta upplever jag att jag får som allra mest perspektiv när jag reser men när det är Pride på hemmaplan så behöver inga nationsgränser korsas. Jag blir jag påmind om hur mycket vi har att fira i Sverige men också hur få samkönade relationer eller identitetsvariationer jag ser när jag reser. Vi har kommit långt i Sverige men i 61 länder är homosexualitet belagt med fängelsestraff. Fy fan för att inte få älska vem en vill. Sandra Ehne från RFSL ger en bra bild av HBTQ-personers rättigheter runt om i världen i TV4.

pride
Print jag tagit av inslaget i TV4.
Pride
HIV-positiva marscherar i läkemedel för att uppmärksamma stigmat. Pride 2012

Jag älskar att gå i Prideparaden

Jag har tappat räkningen över hur många gånger jag gått i Prideparaden i Stockholm. Jag gör det av framför allt två skäl:

Egoistiskt: För att det är den bästa och roligaste folkfesten jag deltar i under ett år. I år extra roligt eftersom jag deltog i Friskis och Svettis ekipage och därmed körde tre friskispass på raken. Fullt ös.

Solidariskt: För att det då blir mycket uppenbart hur stor bredd och variation det finns på människor när de får leva ut sig själva till fullo. Så borde det vara varje dagar och jag går i solidaritet och i kärlek med alla dessa människor för att visa mitt stöd.

pride
SJ kör det lilla tåget med det stora budskapet. Jag gillar som bekant tåg och inte gillar jag SJ mindre för att de under så lång tid varit extremt tydliga i sin marknadsföring att hos dem är alla, vem den än är och vart den än ska välkomna. 
pride
Friskisfest. Riktigt tuff att köra all in i tre timmar i den här värmen. Varje liten dropp regn avnjöts
pride
OH Yeah!

Alla resereflektioner hittar du i kategorin Resereflektioner 

Spektrum: Lalinda om att resor gör dig modig

$
0
0

Än är sommaren inte slut och näst på tur i min bloggserie Spektrum är Linda Hörnfeldt som bloggar på Lalinda.se. Hon berättar om mod och att resor gör dig modig när du reser på egen hand. 

Spektrum är en bloggserie där medvetna och nischade bloggare berättar om sin syn på resor. Tillsammans ger alla inlägg ett breddat spektrum med ny aspekter och perspektiv. Låt mig presentera sommarens nionde spektrumvidgare!

Spektrum om att resor gör dig modig

Vem är Linda?

En tänkare. En kreatör. En glad skit. Jag strävar alltid efter förbättring och tror på att vara nöjd men inte nöja sig. Jag har fått höra att jag är modig men ser det själv som att jag inte har något alternativ än att fortsätta röra mig framåt. Move or die liksom.

Resor gör dig modig
Linda äger hela gatan

Vad är Lalinda?

Otroligt komplicerat. Jag älskar att resa men är samtidigt otroligt bekväm. Vill helst ligga hemma på soffan och samtidigt klättra på fjäll och se världens sju underverk. Resor är en ansträngning för mig, men en som är helt klart värd det.

Vad är din relation till resor?

LaLinda är mitt alterego, min onlinepersona som jag skapade för kanske 10 år sedan. Hon är inte speciellt annorlunda från mig eftersom vi är samma person men hon verkar nog lite mer glammig än vad jag är egentligen. Gud, varför pratar jag om henne i tredje person? Det är ju jag! Faktiskt. Rakt igenom. Fast LaLinda låter roligare än Linda Hörnfeldt på nätet.

Dela med oss av dina resetankar

För mig innebär resande mod. Jag älskar att resa själv och när jag gör det vill jag inte bara ligga på en strand eller gå i turistkvarteren utan hyr gärna en bil och åker ut och upptäcker. Och när jag väl är i den situationen älskar jag det men det kräver en hel del för att jag ska göra det.

Jag utvecklas som mest som person när jag reser. När jag är själv med mina tankar och hamnar i situationer som jag måste lösa, även om de är obekväma. Det är då jag känner mig modig och det är på mina resor som jag utvecklat det här modet. Jag är nog modigast när jag reser.

Så känner jag att jag stått stilla ett tag så drar jag iväg på en ensamresa, då flyttas nålen direkt.

resor gör dig modig
Powerup som Frihetsgudinnan – du kan mer än vad du tror och resor gör dig modig

Linda tipsar

  • Res själv! Det kommer göra magi med din personliga utveckling.
  • Hyr bil eller annat fordon och åk iväg utanför de vanliga turiststråken. Se något som får din själ att dansa.
  • Om du tycker det är läskigt att resa själv, börja hemma i Sverige eller ett land där du kan språket, sedan kan du avancera! 🙂
resor gör dig modig
Linda lite mer stolt över sig själv efter fallskärmshopp. På tal om modig

Fråga från Restänk: Om du var odödlig, vilken extremsport eller vilket äventyr skulle du då vilja utsätta dig för?

Jag skulle hoppa Wingsuit. Ser helt livsfarligt och komplett underbart ut! Kolla in här

//REKLAM// Restänk är konversationskort som skapar intressanta och reflekterande samtal. Passar i hammocken, under en roadtrip eller över en middag. Jag har gjort dem med mina bara händer och ambitiösa hjärna. De finns att köpa för ett sommarpris på 150 riksdaler och är en utmärkt present.

Det här var del 9 av Spektrum. Spektrum är en bloggserie där både du och jag breddar vårt spektrum av perspektiv genom en annan persons vinkel på resor. Alla spektrum-inlägg finns helt logiskt i i kategorin Spektrum.

Varva ner på semestern: Tio dagar med hemester – så fick jag ut mest

$
0
0

Att varva ner på semestern kan vara lättare sagt än gjort. Denna sommar har gjort mig några insikter rikare om skillnaden mellan att varva om och varva ner. En hemester som först kändes skrämmande visade sig bli riktigt bra. 

Jag är tillbaka på jobbet och spenderar veckan i Sigtuna där organisationen jag jobbar för har världskongress. 300 personer från hela världen samlas och pratar om hur vi bokstavligt talat ska göra världen mer fri från alkoholens baksidor.

Den här semestern avslutades alltså med tio obokade dagar på egen hand i Stockholm. Erik jobbar från annan ort och jag bloggade tidigare om hur jag kände inför att ta vara på min hemester på bästa sätt. Nu är frågan – hur gick det?

Att varva ner på semestern

Kort sammanfattat gick det bättre ju längre tiden gick samtidigt som jag har en del att öva på. När jag står inför något jag inte riktigt vet hur jag ska förhålla mig till skriver jag listor. Så även denna gång. Vilket på något underligt sätt blev en to do list med både roliga och tråkiga saker. Fick en krass utskällning av min syster om att rensa badrumsskåpet och sortera bort kläder inte lämpar sig för semester – då ska en bara göra roliga saker. Efter det strök jag alla tråk-grejer och fokuserade ännu mer på det roliga.

Varva om eller varva ner – den stora skillnaden för mig

Det sägs att det tar en stund att varva ner på semestern när den drar igång och jag tror faktiskt inte jag har varvat ner ordentligt förrän nu sista veckan. Jag har varvat om (alltså gjort annat än att jobba) men inte varvat ner. I begreppet varva ner ingår det för mig att inte känna det här behovet av att prestera och leverera som jag gör dagarna i enda. Såklart på jobbet men även under stor del av min övriga semester. I England skulle jag leverera som värdpar, på ridlägret som ryttare och alltid när jag reser, devis som bloggare. Leverera är inte synonymt med att känna press eller tycka att det är krävande men det står i motsats till att varva ner. Dessa tio dagar har även bloggpeppen varit något lägre, ser det som ett gott tecken på att jag frångått leveranssnurran i mig själv.

När mina tio dagar började var jag orolig för hur jag skulle ta vara på dem på bästa sätt. Nu när de tio dagarna gått känner jag att jag lätt skulle kunna fördriva tio dagar till och samtidigt känna att det är värt nästan oavsett vad jag gör. Ser det som ett täcken på något sunt men också att jag behöver påminna mig om detta nästa sommar när det är dags att varva ner på semestern igen. Kanske behöver jag ha några dagar med avgiftning fyllda av rastlöst missnöje innan jag finner mig i mitt icke-leverans-säkra-jag och blir nöjd i att bara vara. 

Tio dagar med hemester – det här gjorde jag

Så här sammanfattat kan det verka som många grejer men totalt blir detta ca 70 timmar ”aktiviteter” och 100 timmar sömn vilket gör att det finns 70 timmar där det är högst oklart vad jag riktigt pysslat med. Kanske är det just då som jag varva ner på semestern allra mest.

Badat i den Blå lagunen

Åkte med syster till den blå lagunen långt ut på Ekerö och fick uppleva det smaragdgrönt vatten och en otroligt varm sjö. Kändes för några minuter som att jag var tillbaka i Plitvice i Kroatien.

varva ner på semestern
Bästa syster. Hon tar med mig på badutflykter, hon skäller på mig, hon modellar. <3

Läst på om hållbara investeringar

Alltså hur spännande ämne?! Det blir egna inlägg om detta så småningom. Ska hitta de mest optimala win win win-formerna där mina pengar växer, där min investering skapar förutsättningar för människor i andra länder och om det går åt skogen så har det åtminstone genererat arbete längs vägen för de inblandade.

Burit underkläder

Erik har precis köpt klädvarumärket Swedish Eco med marknad bland annat i Tyskland, Nederländerna och Storbritannien. Lagret har flyttats till Stockholm och han ska nu utveckla det vidare. Ingen vet vart det ska sluta. Jag håller tummarna för att det blir affärsresor som kräver sällskap framöver 😉

varva ner på semestern
Sambon som med mod tror att allt är möjligt. Säg hej till älgarna

Cyklat 25 km

En bra mätpunkt inför klassikern och ett roligt sätt att upptäcka Stockholm med omnejd. Känner mig just nu väldigt taggad på cykling som motion, inte minst eftersom min häl och mitt knä behöver vila från löpning.

varva ner på semestern
25 km senare. Så nöjd med min kropps insats

Spontanhängt med Göteborgsvän

Kanske det bästa med att vara obokad, att inte behöva säga nej när vän från Göteborg vill spontanhänga inte bara en utan två gånger på sin färd upp och ned till Örnsköldsvik.

Gått med Friskis och Svettis i Prideparaden

Hemesterns, eller kanske årets, mest spejsade och energifyllda timmar. Helt slut men showtjejen i mig fick leva ut fullständigt.

varva ner på semestern
Pride!

Sett sex and the city och Handmaid’s tale

SATC kan jag se om och om igen, det blir relevant på nya sätt beroende på vart i livet jag befinner mig. Handmaid’s tale är riktigt obehaglig att se om en drar paralleller till vad som händer runt om i världen med mänskliga rättigheter, hur andra länder ibland står och tittar på och ibland invaderar för att rädda.

Upptäckt Sundbyberg

Jag har gått och cyklat runt i min kommun och letat efter ortens pärlor. Sundbyberg har mycket att erbjuda! Kommer resultera i ett eget blogginlägg framöver.

varva ner på semestern
Lötsjön i Sundbyberg, bästa motionsområdet

Sovit precis när jag vill

Napat på balkongen, somnat på soffan, gått och lagt mig sent och vaknat ännu senare. Bra del av återhämtningen.

Varit barnvakt till Enok samt Axel och Nils

Jag har förmånen att ha vänner som litar på mig och låter mig ta hand om det viktigaste de har. Axel och Nils har hunnit bli sju år och vi var på Tekniska museet och med Enok åkte vi till Solviksbadet.

varva ner på semestern
Axel och Nils utanför Tekniska museet
varva ner på semestern
Enok och jag på Solviksbadet

Hur ser dina erfarenheter av att varva ner ut? Har du några knep, går det att skynda på processen eller är tiden den avgörande faktorn?

Viewing all 419 articles
Browse latest View live