Jan Eliasson, en diplomat som vet vad han pratar om när det kommer till världen vi lever i och dess utveckling. Jag fick chans att lyssna på honom och han berättade om vad America first verkligen betyder och vad han sätter sitt hopp om framtiden till.
Det faller sig så väl att resereflektion nr 69 handlar om när jag fick chansen att lyssna på Jan Eliasson under IOGT Internationals* 69:e världskongress.
Jan Eliasson om en värld i förändring
Diplomaten Jan Eliasson talade om hans syn på världen, vad som händer just nu och vad han tror om framtiden. Vettigt att lyssna på för alla som bryr sig om det som händer bortom det egna kvarteret. För just reseintresserade läsare på denna blogg blir hans ord extra relevanta eftersom det som händer runt omkring oss påverkar våra (och andras) möjligheter att resa och vilka länder vi kommer möta på våra resor.
Jan Eliasson vet vad han pratar om
Eliasson pratade om:
America first och geopolitisk förflyttning
Jan Eliasson raljerade lite om vad America first verkar betyda. USA är först med att lämna Parisavtalet om klimatet, först med att lämna FN:s råd för mänskliga rättigheter, handelsavtal och migrationsöverenskommelser. Samtidigt som detta sker en geopolitisk förflyttning till öst som ritar om hela kartans maktcentrum.
The World in Sweden
Att Sverige finns i världen är självklart (idéer, företag, musiker osv på export men också människor som reser). Vi måste även ha fokus på att ha världen i Sverige. Vi förlorar vår mångfald och möjligheter om vi stänger ute idéer, kulturer, företag och människor. Vi måste låta oss förändras och vara öppensinnade om vi ska vara ett relevant land.
Bjud upp till dans med hela världen!
Globala hållbarhetsmålen
Eliasson sätter stor tilltro till de globala hållbarhetsmålen och arbetet som behöver ske inom detta. Han sa att han ser SDG (Sustainable developments goals) som
A) En roadmap for sustainable future
B) Toolbox to repair the world
C) Survival kit for humanity (uttryck myntat av svensken Johan Rockström)
Eliassons sätter sitt hopp till
Jan Eliasson pratade om hopp. Att vi måste ha hopp och fokusera på hoppet trots de negativa vibrationerna (som på alla sätt är reella). Han såg tre anledningar att vara hoppfull om framtiden:
Kvinnor. De två närmaste decennierna kommer vi uppleva förändring tack vare den enorm kraft som finns i kvinnors mobilisering
Unga. Det finns massor med unga som vill ta ansvar för framtiden. Som kan mycket mer än många äldre om klimatfrågor, krig och fred.
Kunskap. Sociala medier må ha den negativa baksidan med hatet men den kunskapstillgång som finns genom våra smartsphones är en avgörande skillnad för framtiden. Kunskap är makt och en stor majoritet har därmed möjlighet att öka sin makt.
Future made here. Jan Eliasson avslutade med att säga att förändring är möjlig och att vårt (IOGT Internationals) viktig arbete måste fortsätta. Alla kan göra lite!
*IOGT International är paraplyorganisation för IOGT-NTO där jag jobbar. Ca 350 pers från 40 länder samlades i Sigtuna för att prata om hur vi skapar en bättre framtid, dansa tillsammans och bygga starkare band över hela världen.
Det finns hundratals mysiga och trevliga stopp att göra på södra Gotland. Min varmaste rekommendation är att bara köra omkring och se vad Gotland har att erbjuda. För den som önskar något att hålla i kommer här mina tips för vad som finns att göra på södra Gotland.
En paradisö som är lätt att älska. Likheterna med Österlen är slående. Charmiga gårdsbutiker och caféer, vacker natur och stora fält, närhet till djur, färggranna blommor och växtlighet. Korta avstånd som med fördel upplevs från cykel och en enorm stolthet över området bland personerna som lever och verkar på Gotland.
Gotland passar för alla
Gotland är verkligen det perfekta resmålet under en svensk sommar och en ö som passar många olika resetyper. De som vill resa aktivt och uppleva och motionera samtidigt. De som vill vara spontana och stanna till längs vägarna och se vad som erbjuds. De som vill äta riktigt gott. De som vill bada i långgrunda vatten. De som vill shoppa förstklassigt svenskt hantverk och stödja lokala producenter. De som vill besöka en historiskt stad med vacker arkitektur. De som älskar blommor.
BlomsterKatthammarsvik östra Gotland
Tre bra saker med Gotland
Det finns massor med ställen att bada på
Det är korta avstånd så lätt att köra lite kors och tvärs
Stora delar av Gotland upplevs med fördel i makligt tempo på en cykel
Det jag gillar allra mest med Gotland
Gårdsbutikerna och de småskaliga och familjenära gårdarna
Solnedgångarna längs Västkusten
Naturområdenas lugn och ängsblommor till tusen
Savannområde vid NärsholmenBadvänligt i KatthammarsvikVackra tistlar finns det gott om
Att göra på södra Gotland
Vår tur utgick från Visby och vi hade bestämt oss för att under drygt tre dagar uppleva vad som finns att göra på södra Gotland. Generellt ska sägas att vi föredrog att köra de mindre vägarna ofta längs kusten i sakta tempo. Många av vägarna är av grus och det finns möjlighet att stanna på flera ställen, både för en kort fikapaus och för längre camping/tältning om en är lagd åt det hållet.
Vår rutt i teorin. I praktiken var det dock betydligt mer småvägar och omvägarVackra omgivningar att roadtrippa i
Besök Roma Kloster
Vi möttes av en imponerande allé och för mig är en allé beviset för att någon tänkte på framtiden. Den som planterar en allé får sällan uppleva det slutgiltiga resultatet men väljer ändå att anlägga denna parallella träduppradning för kommande generationers njutning skull.
Väl vid klostret fann vi försäljning av riktigt fina glaskreationer, porslin och sömnadshantverk. Museet hade en enorm samling bilder och tidningsurklipp men är i sig rätt tråkigt om inte ett stort intresse för klosterliv finns. Ruinen är vacker och för den med fantasi kan vistelsen bli riktigt intressant. Själv är jag lite för rastlös för att stanna allt för länge så efter ett kort stopp var jag nöjd. Om somrarna spelas det teatern i Roma Kloster vilken drar till sig mycket folk och lär vara bra. Entrén kostar 200-400 kr och de spelar nästan varje kväll hela sommaren.
Allén upp till Roma KlosterSymmetrisk gårdsplanDe gamla ruinerna och en del av scenen där teatern spelasMuseiföremålHär kunde jag köpt det mesta
Stanna till vid Katthammarsvik
Katthammarsvik var det första området vi mötte längs kusten då jag börjar inse vilka naturomgivningar ön erbjuder. Det passade inte våra matplaner att stanna till vid Rökeriet i Katthammarsvik men har fått det rekommenderat av gotlänning. Här går det att bada från brygga eller bara chilla och njuta av kusten.
Rökeriet i KatthammarsvikStenigt men klart och fint vattenBrygga för den som vill bada utan att bry sig om botten
Cykla vid Östergarn och ät på Sysne fisk (favorit)
Östergarnslandet är ett område där Katthammarsvik är en samlingspunkt som många utgår ifrån i området. Söder om Katthammarsvik finns en udde/utbuktning som kallas Östergarn och här är naturen riktigt fin. Ett favoritstopp vi gjorde var på Sysne fisk. Det kan inte kallas restaurang utan snarare en deli-butik med nice take away. Färsk eller rökt fisk säljes på lösvikt och tillbehör så som såster, sallader och potatis finns att köpa i kyldisken. Riktigt gott och en väldigt exotisk känsla om du frågar mig. En riktig pärla att göra på södra Gotland.
Östergarns grusvägarFina omgivningar på ÖstergarnKlippigt och trevliga vyerDen lilla båthamnen i SysneDelidisken hos Sysne FiskVår lunch with a view
Spontanbada lite här och där
Gotland är känt för sina långgrunda stränder och på delar av ön finns lika fina sandstränder som folk reser till Asien för. En del kuststräckor består snarare av klippor och stenar så badskor är en bra grej för den som vill kunna bada smärtfritt överallt. Det finns många uppstyrda badplatser med kiosk och bra parkering. Själv får jag mest feeling av att hitta en strand som få tycks hitta till så jag kan ta ett nakendopp och känna att livet levs till fullo. En nackdel med det långgrunda nakenbadet är dock att det tar lång tid att ta sig upp ur vattnet om någon fler badgäst skulle hitta dit.
En enslig väg med målet i sikteMot kvällsdoppLånggrunt? Svar ja!Badstrand norr om VisbySkön sand och populärt område att bada i, norr om Visby
När fyr på Närsholmen
Gotlands vackraste fyr finns på Närsholmen. Den byggdes 1872 och är belägen i ett mycket vackert område med fritt betande djur i savannliknande natur. Vi var där i kvällssol och jag låter bilderna tala för sig själv.
Hur fint?? Närsholmens landskap kan lätt förväxlas med valfri savann i AfrikaLjuset i guldtimmenNär fyrFyren är omringad av stenmur och vatten i tre av fyra vädersträckBalsam för själen och irisGlad och solvarmStämningsfullt, inte sant?
Kolla på Kyrkor i hundratal
Kyrkor är inget som intresserar mig särskilt mycket men de cirka 100 kyrkor som finns på Gotlands begränsade yta skapar en kuliss och känsla som faktiskt förgyller körningen. Många av dem används än idag och är väl omhändertagna. Vi passerade och nöjde oss med att fundera på hur det medeltida Gotland såg ut. Det vore minst sagt häftigt att få uppleva för en dag.
Tofta KyrkaHejde Kyrka
Meditera och motionera vid Holm hällar
Holmhällar är ännu ett naturområde som är otroligt rogivande. Det var riktigt tråkigt väder när vi var där men om solen kikat fram hade jag mer än gärna gått en redig promenad längs de tre små uddarna som vågar sig fram längs kusten. Här finns lite raukområden som jag generellt inte är särskilt imponerad av. Inte ens den enda liggande rauken på Gotland gör särskilt stort avtryck på mig. Om du däremot känner att raukar är spännande eller fint så låt inte min svårflirtade rauk-sida hindra dig från att åka dit.
Dessa murar som folk har slitit med på denna ö, många ryggskott måste det ha blivitFina områden att gå i, särskilt med lite mer uppfriskande väder än duggregnEn liten raukEn liggande rauk som jag tycker ser ut lite som Ursulas ål i Ariel. Oklart hur min hjärna skapar fram den bilden
Stillhet och solnedgång längs Ekstakusten
Ekstakusten är likt Östergarn ett superfint område med grusväg och möjlighet att cykla, vandra, campa och fika. Vi såg många som ställt upp sina husbilar längs kusten och bara njöt av sommarsolen. Vid Ekstakusten finns Stora och Lilla Karlsön med rikt fågelliv och möjlighet att sova över och äta på restaurang. Hit går färja från Klintehamn under delar av året. Jag själv är inte allt för intresserad av just fåglar men desto mer förälskad i allt vad solnedgång heter. Från Ekstakusten (men även många andra delar av Gotlands västkust) finns det mest magiska solnedgångarna en kan önska sig. Solen går ned i havet och en resta till USA:s västkust är helt överflödig.
Poppis ställe för fåglar att hänga på är längs EkstakustenMen kom inte ens lite nära för då drar de allaEn av Karlsöarna sett från EkstakustenFint på så många sättSa hej till några får som levde sitt bekymmerslösa liv i skogsbrynetSolnedgångstajm. Västkusten söder om VisbyVisby pir och solnedgång innan färjan hemÄlskar solnedgångar!
Gårdsbutiker all over
En av de största behållningarna, och en av de sakerna jag gillar alla mest som finns att göra på södra Gotland, är alla gårdsbutiker. I olika storlekar, med olika ambitioner och känsla finns gulliga familjegårdar till större mer välutvecklade turistattraktioner (utan att det för den skull drar ned känslan). Gårdsbutikerna har fått ett helt eget inlägg. Läs om de här.
Om du är sugen på Sverigesemester önskar jag dig all lycka med att hitta roliga saker att göra på södra Gotland och hoppas att inlägget motiverat dig att åka dit. Följ gärna Resa medvetet på Facebook och Instagram.
Sist ut i min bloggserie Spektrum är Alicia Sivertsson som bloggar på Aliciasivert.se. Hon berättar om hur hon hämtar kreativitetsinspiration från sina resor med naturen som bästa motiv och om att omfokusera, att bli intryckstrött och att investera känslomässigt i sina resor.
Spektrum är en bloggserie där medvetna och nischade bloggare berättar om sin syn på resor. Tillsammans ger alla inlägg ett breddat spektrum med ny aspekter och perspektiv. Låt mig presentera sommarens sista spektrumvidgare!
Spektrum om kreativitetsinspiration och resor
Vem är Alicia?
Jag är bildpedagog och bildskapare som jobbar i alla material och tekniker, men framför allt akvarell och broderi. Jag är en rastlös, nyfiken och uppfinningsrik person. Jag har svårt att sitta still och lätt att hitta på nya idéer jag måste genomföra genast. Det mesta i mitt liv kretsar kring kreativt uttryck och jag är tacksam över att ha fått göra min största passion till mitt arbete. Merparten av min inspiration får jag från naturen och det är också dit jag helst styr mina resor!
Vad är Aliciasivert.se?
Aliciasivert.se är en kombinerad portfolio och blogg. En loggbok över min kreativa process och ett utrymme för mig att dokumentera, kommentera och reflektera över det jag gör och över kreativt skapande i stort. Jag vill inspirera människor till att våga skapa själva och göra kreativitet till en del av vardagen. Därför försöker jag vara generös med skaparprocessens alla sidor, från prestationsångest och misslyckanden till lärdomar och upptäckter. Det är viktigt för mig att visa upp mer än ett fint slutresultat och jag tror att alla mår bra av att arbeta med sin fantasi och sina händer.
Därutöver skriver jag om utflykter, vardagsmagi, vandringar, fågelskådning, feminism, odling och Harry Potter som också är viktiga beståndsdelar av mitt liv.
Vad är din relation till resor?
Jag älskar att samla inspiration och upplevelser från både fjärran och nära platser! Som bildskapare går det att finna potential i alla möjliga motiv och jag blir väldigt lätt intryckstrött. Därför trivs jag som allra bäst när jag får återkomma till samma plats en andra gång och jag längtar ofta tillbaka till ställen jag redan besökt. Jag har lätt för att bli hänförd och förälskad i storslagen natur, hav och berg, men också i ett charmigt gammalt timmerhus, en ren på fjället eller en klunga strandkål vid vattenbrynet.
Foto av Andreas Fagerström
Dela med oss av dina resetankar
Jag har länge rest en eller ett par gånger om året. Efter att ha gnagt i många år har flygsamvetet till sist kommit ikapp mig och det tycker jag är bra! Jag tror inte vi kan lösa så stora miljöfrågor på individnivå, men att det är viktigt att reflektera över hur mina vanor påverkar och lära mig kompromissa, även som en som ofta har råd att välja allt. Därför flyger jag inte just nu, och försöker omfokusera blicken på det som befinner sig närmare. Jag har alltid älskat naturen i Norden. Efter tjugo år som scout är resan till fots – vandringen – bra mycket tillgängligare än stads- eller solsemestern. I mig finns också en passion för lokalhistoria och jag älskar att lära känna och tolka Sverige kreativt genom att måla eller brodera bilder av gamla hus, platser, djur och växtlighet.
Ibland skär det i mig av längtan efter avlägsna alptoppar, vitkalkade byar och ödsliga stäppöknar, men jag tar den här tiden för att reflektera och planera. Nästa gång jag flyger vill jag ta tillvara på den resan med allt jag har. Istället för att ta en weekend någonstans hoppas jag kunna åka till USAs vilda västmarker och stanna uppåt en månad. Eller tänk att bosätta sig i Italien en sommar och bara måla! Jag vill göra färre flygresor men med större känslomässig investering. Till den dagen det är dags tar jag gärna tåget, båten, cykeln och vandringskängorna dit jag vill! Då behöver jag inte vara rädd att bli av med broderisaxen i väskkontrollen heller.
Alicia tipsar
Ta alltid med skissbok och penna, även om du bara ska ut på restaurang en semesterkväll. Inspirationen kan gömma sig precis överallt! Eller ta en bild med mobilen att använda som referens senare. Även suddiga, felexponerade bilder kan komma till bruk som förlaga.
Börja med kollage om du är osäker på din egen kreativa förmåga. Gör en resedagbok där du klistrar in bilder, biljetter, broschyrer och antecknar minnen från ditt äventyr. Rätt vad det är sitter du där med pennan och ritar symboler, tränar kalligrafi eller klipper dekorativa former av pappret – jag lovar!
Lästips från aliciasivert.se som kan ge kreativitetsinspiration
Fråga från Restänk: Är det viktigt för dig att besöka annorlunda platser som få andra besökt?
Det finns absolut en romantiker i mig som vill hitta skatter och bestiga obebodda berg! I naturen drömmer jag ofta om att springa på något dolt, hemligt eller bortglömt och jag trivs bäst där det inte är så mycket folk. Men oftast hittar jag dit genom tips från likasinnade och jag älskar att få förslag på var jag kan bo, äta och uppleva. Jag tar mycket hjälp av andra bloggar inför en resa och lägger gärna upp grunden till min egen baserat på vad andra rekommenderat. Det gör det lättare att fokusera på upplevelserna och inspirationen, istället för det där praktiska som lätt stjäl kraft när en är intryckskänslig. Förresten tror jag att upptäckandets magi inte egentligen ligger i att vara först på en plats, utan att se den med nya ögon – och att den förmågan finns intui oss!
//REKLAM// Restänk är konversationskort som skapar intressanta och reflekterande samtal. Passar i hammocken, under en roadtrip eller över en middag. Jag har gjort dem med mina bara händer och ambitiösa hjärna. De finns att köpa för ett sommarpris på 150 riksdaler och är en utmärkt present.
Alla bilder är tagna och ägs av Alicia Sivertsson. Headerbild fotad av Andreas Fagerström.
Det här var del 10 av Spektrum. Spektrum är en bloggserie där både du och jag breddar vårt spektrum av perspektiv genom en annan persons vinkel på resor. Alla spektrum-inlägg finns helt logiskt i kategorin Spektrum.
Min flygångest får mig att slår dubbelknut på mig själv. Alltså inte bara en knut utan en dubbel. Jag älskar att resa men vet vad som står på spel. Det här funkar inte längre, jag behöver hitta en ny strategi och det börjar nu.
Jag vill göra en weekend i höst men jag vet inte hur jag ska få ihop det. Problemet är inte ledighet från jobbet, min egen budget eller brist på förslag på destinationer. Problemet är att jag sätter upp så många regler för mig själv att det blir omöjligt att genomföra. Allt grundar sig i en högst skälig flygångest.
Min dubbelknut och flygångest
Jag vill inte flyga med Ryanair på grund av arbetsförhållanden etc. Vill flyga direktflyg för att undvika onödigt slitage på planeten. Vill resa till en ny destination och helst till ett nytt land. Vill att restiden är rimlig eftersom det bara rör sig om en weekend. Det måste vara ett vettigt pris på kalaset. Ja, ni ser, jag gör det väldigt svårt för mig och många av de ”lättåtkomliga” destinationerna har jag redan besökt.
Extremväder och klimatflyktingar. Jag är väl medveten om miljöproblem och klimatkris. Jag vet vad som står på spel. Min flygångest finns av en anledning och inte har det blivit lättare efter det här årets debatt om flyg och det uppvaknande och förflyttning som opinionen gjorde av den.
Vi skola icke låta solen gå ned för sista gången över vår vackra jord
Min inställning till flyget
Pratade med en vän och landade i att vi hade väldigt liknande inställning till flyget:
Det är politikens ansvar att lösa flygets påverkan och det krävs politiska åtgärder och styrmedel för att minska flygandet
Trots detta, eller kanske snarare, oavsett detta, finns det ett moraliskt ansvar hos alla individer att minska sitt flygande
Jag och min vän flyger ändå för att vi gillar det. För att vi har starka drivkrafter inom oss om att uppleva, upptäcka och möta människor
Den här månen var gigantisk även om den med det här pytteobjektivet ser ut som en plutt
No more flygångest – ett nytt förhållningssätt till att flyga
Mitt mål är att jag inom ett år ska ha funnit ett förhållningssätt till mitt eget flygande som gör att jag slipper slå dubbelknut på mig själv och ha flygångest. En lösning kan absolut vara att jag drar ned på flygandet rejält men mest troligt är lösningen något annat. Om jag nu på riktigt tycker att det främst är en politisk fråga, då kanske jag ska engagera mig i den sakfrågan? I ett parti eller en organisation eller bara med mig själv och mina nätverk/kanaler. För biobränslebaserat eller solenergibaserat flyg, för höjda flygskatter, för mer innovation, för mer tåg, för minskad transportsektor i övrigt. Möjligheterna är oändliga och jag är trött på att mitt flygande skaver så i mig. Vissa kanske ser det som sunt och nödvändigt för att jag ska dra ned på eller ändra om mitt sätt att resa. Jag ser det mest som osunt att må dåligt över något som jag älskar.
Vi får se, men här och nu bestämmer jag att jag inom ett år ska hittat en form för att vara utan flygångest och samtidigt tillfreds med mina resor.
Ska vi slå kloka huvuden ihop?
Har du förslag så tar jag mer än gärna emot dessa. Vill du joina mig så skulle jag mer än gärna bolla hur vi kan arbeta med exempelvis ovan nämnda sakfrågor på ett effektivt och konstruktivt sätt utan att vi lägger all vår vakna tid på just detta.
Har skrivit många inlägg om flyget vid det här laget. De finns inom kategorin Hållbarhet och miljö eller taggen flyg
Jag blev så himla glad för en bloggkommentar här om dagen. En sån kommentar som bekräftar att min blogginriktning är helt rätt och något som läsare faktiskt uppskattar. Tack Tina!
High five för denna bloggkommentar
Att få kommentarer på de inlägg jag skriver är en av de roligaste delarna med att blogga. Även om jag blir glad för alla kommentarer så sticker vissa ut lite extra. Som den här. På min Marrakechguide har Tina lämnat följande spår:
Reser till Marrakech om en månad, så tackar för guiden. Är väldigt glad över att du belyst djurens förhållanden samt miljöperspektivet, för dessa två saker tycks jag annars vara ensam om att tänka på…!!
Mycket glad i Marrakech
Jag har tidigare skrivit om vad mitt medvetna perspektiv innebär när jag bloggar och det är extra kul när läsare lägger märke till dem. Rätt så mycket tror jag faktiskt ligger rätt dolt, särskilt det jag aktivt väljer bort.
Ett flitigt kommenterat inlägg är det som handlar om att söka Visum i Ghana. En del frågor kan jag svara på men jag tar alltid det säkra före det osäkra och hänvisar till ambassaden. Vill inte ha på mitt samvete att någon inte kommer in i Ghana som vill åka till detta fantastiska land.
Stort tack!!
Till alla er som lämnar ett fotspår, ställer en fråga, utmanar mig och bjuder på dina perspektiv på alla mina huvudbry kring att resa i stort och resa medvetet i synnerhet.
Headerbild tagen av Josephine Bladh. Alla resereflektioner hittar du i kategorin Resereflektioner.
Vad vore ett valår utan Resa medvetets valkrav? Dötrist såklart. Här har jag samlat 12 valkrav som skulle göra världen lite bättre. Vi behöver politiker som ser sig som världsmedborgare, som är medvetna och modiga om resultat ska uppnås.
Det är valår och jag stortrivs. Jag är väldigt intresserad av inrikespolitik och tycker det är lite party hela dygnen nu i valrörelsen. Jag hoppas solidaritet får gå före egoism när människor väl går och röstar, oavsett parti så länge det inte är brunt som omöjligt kan bygga på solidaritet.
Vegobloggaren Gustav som driver Jävligt gott har startat en namninsamling och upprop under hashtaggen #jävligtallvarligt med flera valkrav för ett bättre klimat. Detta inspirerade mig till att skriva mina egna valkrav ur ett resa-medvetet-perspektiv även om jag inte gör en lika genomtänkt kampanj. Listan skulle kunna bestå av otaliga krav och oändlig djupdykningen i varje fråga men jag nöjer mig så här.
Ser fram emot att få höra av du tycker om mina valkrav och om jag missat något väsentligt.
Resa medvetets 12 valkrav
Djurhållning
#1 Alla djurparker ska ha ett bildningsuppdrag
Djurparker fyller en väldigt viktigt funktion när det handlar om främst barns kunskap och empati för djur. För att få bedriva en djurpark bör det finnas ett bildningsuppdrag och till detta givetvis starka djurskyddslagar. Djurparker bara för nöjes skull bör inte bedrivas i Sverige, och inte i övriga världen för den delen.
Skansen – en av Sveriges djurparker som verkligen klarar av bildningsuppdraget
#2 Djurskydd globalt
Det svenska djurskyddet är bland det bästa i världen, oavsett om det gäller nöjesverksamhet eller matindustri. I EU och andra internationella arenor bör Sverige driva på för ett förstärkt djurskydd. I detta ingår även att reglera svenska reseaktörers ansvar för djurhantering utomlands som de erbjuder sina kunder.
De här hästarna hade behöv någon som slogs för deras djurrätt
Mänskliga rättigheter
#3 Stärk samers rättigheter
Samers rättigheter är i första hand en fråga om mänskliga rättigheter och inte om turism. Oavsett detta ligger det helt i linje med Resa medvetets värderingar att stärka alla urbefolkningar och nationella minoriteter förutsättningar att bevara och utveckla sin kultur och traditioner. Främst för egenvärdet i sig men även för att svenska och utländska intresserade ska kunna uppleva exempelvis samelivet.
Bjuder denna goding på lav och gör mig själv väldigt populär hos Sami Sutti Siida
#4 Lagstifta om förbud mot sexköp utomlands
En av de vidrigaste formerna av utövat förtryck är att en människa köper en annan människas kropp. Trots att Sverige har en av de hårdaste sexköpslagstiftningarna finns det mer att göra. Ett steg som skulle flytta fram positionerna ytterligare, och som dessutom skulle kunna skapa debatt i andra länder med svag eller ingen sexköpslagstiftning, är om Sverige lagstiftar om det kontroversiella förslaget att sexköp ska vara brottsligt utomlands även om det är tillåtet i det landet. Förändring skapas av att några går före.
Red light district, Amsterdam. Fy fan.
Svensk turism
#5 Ta fram en samlad strategi för besöksnäringen
The nordic light, Capital of Scandinavia, Åre. Vi har så mycket att dela med oss av och en samlad strategi för hur vi ska öka besöksnäringen både från utländska turister och den egna befolkningen behövs för att utveckla detta. Det ger jobb, möjlighet för fler att uppleva Sverige och de värderingar vi står för och ekonomisk tillväxt.
Stockholmsskärgård, en av många unika saker vi har med detta land
#6 Värna allemansrätten och vandringsleder
Trots att det inte finns någon debatt som hotar allemansrätten är den väl värd att nämna ändå. Den svenska allemansrätten är fantastisk i sig själv, som ger tillgång till oslagbar natur oavsett socioeconomic bakgrund och som marknadsföring av Sverige. Våra vandringsleder behöver hela tiden upprustas och hållas efter för att vi ska fortsätta utveckla vår naturturism.
Vackra Sverige – tänk att vem som helst får tälta här!
#7 Fri entré på statliga museum
Möjliggör för fler att upptäcka och uppleva sin egen stads besöksmål och ger dessutom kultur och bildning till alla oavsett ekonomiska förutsättningar. I många länder jag varit i är det dyrare för turister än lokalbefolkningen att besöka en nationalpark eller museum, särskilt i fattigare länder Jag tycker att det är ett bra upplägg. Jag som turist kan gärna bidra till att det blir billigare för lokalbefolkningen att få ta del av den kunskap som finns på museer. Frågan är om den fria entré till statliga museum i Sverige bara ska gälla svenska invånare? Känns fel.
Naturhistoriska museet borde alla ha fri tillgång till. Kunskap ska vara gratis
#8 Stimulera så att fler destinationer gör sig attraktiva som åretruntdestinationer i Sverige
Vi har plats för så många fler i vårt land, både invånare och turister. Ett sätt att göra Sverige mer intressant är att göra fler av våra destinationer attraktiva året runt. Sälen på sommaren, Söderköping på vintern. Det gör också att fler arbeten skapas som gör att människor kan bo på fler platser året runt när säsongturismen övergår till helårsturism.
Sälen i sommarskrud. Visst finns det saker att göra här även på sommaren men det skulle kunna nyttjas så mycket mer
#9 Stödpaket till landsbygdsutveckling, rural turism och naturturism
Längtan efter digital detox och tysthet går att ta betalt för och Sveriges natur är en av våra största tillgångar. Udda hus uppe i träd, gårdsbutiker och vandringar. Tiden är rätt för att rejäl utveckling av alla de resurser vi har. Det gör dessutom att fler kan försörja sig på landsbyggnaden och att vi får ett levande landskap.
Stillheten som naturen i Sverige relativt lättillgängligt kan ge alla.
Transport
#10 Höj flygskatten
Det ska vara dyrt att skita ner och den som har råd att flyga har ofta råd att betala lite mer. Flygskatten borde användas till att subventionera tåg, innovation för att minska flygets klimatpåverkan eller andra klimatåtgärder. Flygskatten borde även ses över för att bli mer pricksäker i vad den vill åstadkomma.
Jävla skit som dessa farkoster sprider ut
#11 Bygg ut tågen
När Japan vill bygga ut sin tågtrafik gör dom det med den senaste tekniken. I Sverige pratar vi om att vi ska ha höghastighetståg som går aningen snabbare än dagens tåg men inte i närheten av den teknik som Japan redan bygger med. Det ligger dessutom decennier fram i tiden. Innan vi har hunnit ta beslut har Japan redan byggt ut sitt tågnät. Vi ligger ständigt efter, här krävs politisk vilja och beslutsamhet, stora investeringar och inget käbbel.
De japanska höghastighetstågen Shinkansen går på speciella banor och har bara persontrafik. Bild från Unsplash
#12 Mer pengar till innovation för fossilfritt flyg
Människor kommer vilja resa till varandra snabbt både privat och i jobbet. För hundra år sedan drömde vi om att kunna komma till månen tack vara innovation kom vi dit. Allt är möjligt, det är dags att innovera fram ett flyg med betydligt lägre miljö- och klimatpåverkan. Allt är möjligt.
Modell av det första solcellsdrivna flygplan som tagit sig ett varv runt jorden. Utan passagerare men en bra start åtminstone
Finns turism på politikernas agenda?
Jag har googlat orden ”turism” och ”besöksnäring” och faktiskt hittat oväntat lite på partiernas webbsidor. Centerpartiet har en del om hållbarhet och landsbygdsutveckling, Miljöpartiet har en del om transportfrågorna och förslaget om en samlad strategi för besöksnäringen har jag faktiskt snott rakt av från Socialdemokraternas utspel 4 juli 2018. Men det är allt jag hittat, här finns mer att göra!
Vad tycker du om Resa medvetets valkrav? Tilltalar dom dig, är de orimliga eller kanske felprioriterade? Vilka valkrav har du på temat resor och turism?
Vilken ära det varit att få ta del av dessa personers smarta tankar och reflektioner om resor utifrån deras nischer. Vilket spektra de bjudit på. Jag har fått mig några rejäla tankeställare och några uppslag på nya bloggvinklar att skriva om. Här har jag sammanfattat best of Spektrum.
Målet om att vidga människors spektrum är uppnått, åtminstone för egen del. Dessa personer har breddat mitt spektrum och jag hoppas att du som läst vissa eller samtliga inlägg har fått med dig något att klura vidare på. Så här sammanfattar jag vad Spektrum är.
Spektrum är en bloggserie där medvetna och nischade bloggare berättar om sin syn på resor. Tillsammans ger alla inlägg ett breddat spektrum med ny aspekter och perspektiv.
I perspektiv och erfarenhet besitter dessa spektrumvidgare en stor variation och bredd. Jag är väldigt glad, stolt och tacksam över alla som delat med sig. När det kommer till kön och hudfärg är det minst sagt ensidigt. Det är något jag är väl medveten om och jag gjorde många sökningar för att hitta personer med fler olika demografiska variabler utan framgång. Det var uppenbarligen svårt att hitta personer som har en annan nisch än att vara resebloggare och som har något typ av djup eller reflekterande förhållningssätt utifrån vad jag kunde utläsa. Inte helt lätt.
Favoritcitat från spektrat sommaren 2018
Jag har valt ut några riktigt kärnfulla och starka meningar som ger en bra hint om vad hela inlägget handlar om ifall du inte läst. Bara att välja och vraka bland klokskapen.
Johanna, Paulina, Annie, Wilda, Sandra, Clara, Elisabeth, Jessica, Linda och Alicia
Och det som är så häftigt i det här är att det som från början kändes som en rejäl uppoffring nu snarare handlar om att en ny värld har öppnat sig! Att sluta flyga betyder inte att sluta resa – utan det betyder att jag äntligen får chansen att upptäcka nya och mer kreativa sätt att resa! Och det gör mig så galet peppad!
Resor ger perspektiv. Passa gärna på att prata om kulturer när du reser med barn. Hur lever människorna där ni är nu? Hur smakar maten? Hur skulle det vara att bo här? Och framförallt, prata med folk som bor där!
Slentrianflygandet kommer att behöva minska och parallellt med det tror jag att alternativa sätt att resa på kommer att dyka upp. Om några år tror jag att det kommer att vara skämmigt att flyga till New York på höstlovet och hög status att upptäcka transibiriska järnvägen.
Däremot blir det tydligt i jämförelse med andra som har råd att resa och se världen. När samtalet om nästa resa ständigt pågår, som om det vore lika självklart som att handla mat. Det svåraste med resor utifrån klassperspektivet är utanförskapet. Att inte kunna följa med.
När det gäller resande så är det inte sällan så att det här ansvaret ställs på sin spets och framförallt om resandet också involverar barn. Jag har fått kämpa med att synliggöra hur viktigt det ”osynliga” arbetet är. Jag skriver ”osynligt” då det egentligen inte är särskilt osynligt att en person ständigt är den som tar ansvar och initiativ, påminner och håller koll på barn, packning, tider, biljetter och pass.
Därför tycker jag personligen att det känns viktigt att respektera och undersöka platserna man reser till och möta den verklighet som råder där. Hur är lönen jämfört med här hemma? Hur länge arbetar man i snitt? Går det att få något jobb? Finns det något som heter betald semester?
Vad som dock var intressant att iaktta generellt när vi reste runt på landsbygden i Kenya och Uganda var att det framförallt är kvinnorna som arbetar och ser till att ta hand om familjen. Detta eftersom många män helt gett upp hoppet om en ljusare framtid.
Min ångest gör att inte ens en resa i en liten eka är rofylld, jag måste sitta och hålla i barnen (trots att de är stora) och är oftast helt gråtfärdig av utmattning när jag kommer i land. Helt ologiskt jag vet, men ändå är det så jag känner. Så vad vi kan göra på semestern är begränsat.
När jag är själv med mina tankar och hamnar i situationer som jag måste lösa, även om de är obekväma. Det är då jag känner mig modig och det är på mina resor som jag utvecklat det här modet. Jag är nog modigast när jag reser. Så känner jag att jag stått stilla ett tag så drar jag iväg på en ensamresa, då flyttas nålen direkt.
Som bildskapare går det att finna potential i alla möjliga motiv och jag blir väldigt lätt intryckstrött. Därför trivs jag som allra bäst när jag får återkomma till samma plats en andra gång och jag längtar ofta tillbaka till ställen jag redan besökt.
Ett riktigt stort tack…
…till alla ni spektrumvidgare som delat med er, till alla er som kommenterat och förlängt reflektionen och till alla er som läst. Finns det någon av inläggen som satt igång tankarna extra mycket hos dig?
Alla spektrum-inlägg finns helt logiskt i kategorin Spektrum.
Min sommar i en väderlista. Vad var sommarens friska fläkt, solstråle och värmebölja? När inföll högtryck, ösregn och lågtryck? Och när var det inte ett moln så långt ögat kunde nå? Sommaren 2018 har varit fylld av härliga väderfenomen!
Jag ville sammanfatta min sommar på ett lite annorlunda sätt än det klassiskt kronologiska. Fick en snilleblixt och lät mig inspireras av det ämne som fler än vanligt (om det ens är möjligt) pratat om den här sommaren: Vädret.
Så, jag gjorde en Väderlista á la sommaren 2018
Sommar 2018 i en väderlista
Frisk fläkt: Slottsliknande Herrgård i Skottland
Vår övernattning i Skottland var en mycket positiv överraskning. Det gigantiska huset, de lyxiga rummen och inte minst vetskapen om att vi delar hela området med bara ett annat sällskap. Eget inlägg kommer inom kort
Solstråle: Art Jam på Gotland
En av sommarens stora glädjestunder var mötet med solstrålen Benedictio som inspirerade mig och Erik att måla en tavla i tysthet. Med vår grundinställning om att vi älskar färg gick det som en dans. Hoppas vi gjorde lika stort avtryck på honom som han gjorde hos oss.
Sommarens två bröllop klår vilken värmebölja som helst. Värmen och kärleken som fyllde lokalerna gick inte att ta miste på. Alltid en lyx att få vara en del av dessa lyckliga stunder.
Jag minns vår paddeltur som stark eufori och frihetskänsla men också stunder då min mentala styrka sattes på prov. Bitvis kändes det som att vi åkte bakåt, andra gånger gled vi fram som en svan. Väljer att minnas stunderna då solen tittade fram och vann över molnen.
Det känns så orättvist men sommarens flopp är faktiskt besöket i Edinburgh, trots att det inte regnade en droppe på oss. Vi gick en free walking tour som vi avbröt pga ointressant, vi kikade på slottet men vände när vi såg folkmassorna och inträdet var £18. Jag fick liksom ingen feeling för staden. Trist.
Vindstilla: Lugnet på hemmaplan
Sommarens lugn infann sig efter att jag detoxat mig igenom 10 dagar hemma i Sundbyberg. Första dagarna klättrade jag nästan på väggarna men sen gav det sig och när jag summerar dessa dagar var det då jag varvade ner för första gången på hela sommaren.
Några riktigt intensiva timmar med hårt tryck på mina ben var det under den vackra vandringen i Lake District i norra England. Mjölksyrepustar och hård belastning på knäna vid nedvandringen utklassades dock av omgivningar och utsikter.
Lågtryck: Ensam i en Timmerstuga
Minimalt tryck upplevde jag under vårt dygn utan el och vatten i en timmerstuga på Gotland. Totalt kravlöst, omgiven av kompakt tysthet och bara vara.
Slöjmoln: Sörmlandsturnén
Höga slöjmoln som långsamt rör sig på himlen, sommardagar då det bara är allmänt skönt. Just så var mina fyra dagar i Sörmland. Glad över att upptäcka fler och fler skatter runt om i Sverige och en sån där härlig känsla av att vara påväg som jag älskar.
Den dagen på sommaren då jag själv genom min svett bidrog mest till luftfuktigheten var under mina tre timmars Friskis-dansande i Prideparaden. Stekande sol, fullt ös och villkorslös kärlek.
Inte ett moln så långt ögat kan nå: Hästliv på Hallmyra
Ett riktigt säkert kort att ägna mina sommardagar år, som garanterat ger just känslan som Tomas Ledin sjunger om är att rida. Vara med hästar. Pussa på hästmule. Känna hur kommunikationen mellan mig och häst fungerar. Ljuvligt är det.
Berätta om din sommar!
Vilka väderfenomen har den bestått av? Är du bloggare får du mer än gärna låta dig inspireras av min lila väderlista, copycat eller tolka fritt.
Lever du din dröm i ditt enda liv? Skulle du egentligen behöva göra några radikala förändringar för att göra dig själv maximalt lycklig? Den här helgen testar jag på att leva en annan persons dröm på en liten ö. Avslappnande och inspirerande.
Att leva sin dröm
Den här helgen spenderar jag på Lindö där Nathalie Nylén bor och lever sin dröm. Här bor hon tillsammans med hennes sambo och djur på en ö i Mälaren dit det enbart går att ta sig med en motorbåt eller minifärja. Nathalie driver bloggen Att leva sin dröm om det som är hennes dröm: att vara självförsörjande och älska sina djur och leva livet i det tempo som hon själv önskar. Det finns minst sagt en del att göra på gården så hon behöver aldrig oroa sig för att vara sysslolös.
Vi är ett gäng som är här på summerworkation med Influencers of Sweden. Vi mixar dagarna med att bolla utmaningar i vårt influencerskap, djurgos, utbyta kunskaper och att bada vedeldad badtunna. Mycket givande och en lyx att investera detta i mig själv.
När influencers ser en to-die-for-gullig-katt…Gårdens herre IamEn liten avkomma som träng sig ned bland alla väskorLinnea från Lanclin gosar med fårenEn av två gosiga hästar på gården
Lever jag min dröm?
Spontan väldigt nära. Kan inte komma på hur jag skulle vilja ha det annorlunda just nu men det är klart att jag om jag drömmer riktigt stort och hjärt-nära så skulle det kanske se annorlunda ut. Hur har jag svårt att formulera. Lever du ditt drömliv?
Rania från Northbound Journeys tar sig ett uppfriskande doppHur harmoniskt och skönt som helst!
Söker du ett annorlunda boende på Gotland? Utan el och vatten försmäktar vi på denna ö. Pippis ord passar ypperligt till vår natt i en timmerstuga omgiven av totalt tysthet och lugn. Ett spartanskt boende som samtidigt kändes som en ren lyx att unna sig.
Erik söker ofta efter det som sticker ut och hade hittat ett annorlunda boende på Gotland som han var extremt taggad på. För min del visste jag inte riktigt vad som väntade. Vi mötte upp vår värd på en stor gård och fick en dunk vatten med oss. Följde efter med bilen två kilometer på en skogsväg. Stannade vid kanten och fick veta att nu går här inte att köra längre. Vek av in i skogen på en stig och promenerade i några minuter. Förväntansfulla inför vad som komma skall kikade jag lite extra bakom varje grangren. När skulle denna timmerstuga uppenbara sig?
Vägen som leder mot timmarstugan
Annorlunda boende på Gotland
Så plötsligt stod hon där i all sin prakt. Med gräs på taket och liten altan. Dörren gnisslade när vi öppnade den och framför oss fanns 16 kvadratmeter hemtrevlig och nybonad yta med allt som kan tänkas behövas. Vedspis, bänk med bord och en stor säng med yllefiltar. En fotogenlampa i taket och kanna för kokkaffe på hyllan. Här skulle vi alltså bo och här luktade det nytimmrat.
Tadaa, där står hon i all sin ensamhet och hon är inte bitter för det!Älsk på dettaVälkommen till Lönneberga och riktigt snideri”Köket”Vår enda källa till ljus. Som vi inte ens kände behov av att tända. Mörker är mysigt.
Att bo i doften av skog
Erik tände en brasa. Finns ingen som gillar eld så mycket som han. Han satt där på sin pall och tittade på lågorna, värmde upp vår stuga. Kröp ned under filtarna och såg mörkret falla över varenda vrå. Pratade om livets stora och små frågor utan att bli störda av minst kontakt med omvärlden. På kvällskvisten när vi skulle ut på dass en sista gång hade dörren låst sig utifrån. Förstod snabbt vad som hänt och tack vara men evigt smidiga kropp tog jag lös myggfönstret och klättrade naken ut för att låsa upp. Långt i från en vacker syn men ännu ett minne att berätta för barnbarnen.
Vi sov riktigt gott. Vi vet inte när vi somnade och inte när vi vaknade. Avstängd telefon, ingen visste var klockan var. Vad spelar det för roll? Är vi trötta? Vill vi sova lite till? Detta dygn fanns inga regler.
Erik i sitt allra bästa modeGotnatt
Natur och naket
Kvällen innan hade vi köpt mjölk, mjukost, mackor, melon och mmmjordgubbar. En natt klarar sig den mesta maten utan kylskåp. Vi åt en lyxfrukost på farstukvisten med fågelsång och susande skog. Det är något med naturen och nakenhet som jag älskar. Avskild från alla levande ting utom småkryp och kvitter. Fri som fågel ställde jag mig barfota bland gräs, barr och kottar. En lätt vind skapade dansande trädskuggor av solens morgonstrålar mot min hud. Ingen kan se mig här och det här annorlunda boendet på Gotland ligger högt på min bästa-boende-i-världen-lista.
Slår alla hotellbufféer i världenGodmorgon världen
Om vår timrade stuga på Gotland
Erik hittade boendet via boendefördelningen Airbnb. Stugan finns på en ekologisk hästgård och är nybyggd av han som äger marken för att han ville kunna vara omgiven av tysthet. Den hyrs regelbundet ut till gäster som söker ett annorlunda boende på Gotland. Det var rent och fräscht, nybäddat och helt avskilt. Här fanns det nödvändiga för att kunna laga enklare mat samt diskmöjligheter. Timmerstugan ligger i närheten av Ekens restaurang drygt tre mil sydost om Visby. På restaurangen går det att äta en riktigt god middag och köpa med sig en frukostkorg för den som önskar. Adressen är Hejde Ekeskogs 906, 623 75 Klintehamn och vi betalade 700 krför en natt med generös in- och utcheckning. Läs mer direkt på boendes airbnb-sida.
Uppskattningsvis 16 kvm boendeAllt du kan tänkas behövaMorgondiskDasset
Vilken folkgrupp tillhör du? Den som lockas av ett annorlunda boende som detta eller någon som söker betydligt mer bekvämligheter än vad detta kan erbjuda?’
Här finns alla mina inlägg om Gotland, det börjar bli ett gäng vid det här laget.
Att sova på en herrgård i Skottland, omgiven av gammaldags lyx och flärd och fyra meter i tak. Låt mig berätta sagan om prinsessan på ärten som sov sig igenom en av sina mest glamourösa nätter utan att ens bli ruinerad på kuppen.
I Skottland sov vi på ett av de lyxigaste ställena jag upplevt i mitt liv till ett minst sagt överkomligt pris tack vare den något avsides placeringen. Inte lyxigast som i en skyskrapa i Dubai, utan lyxigt på ett annat sätt. Ett sätt som gör avtryck och skapar minnen för livet. Jag ska berätta.
Sova på en herrgård i Skottland
Det var en gång, eller snarare: Det är en gång i juli och jag är en ung kvinna i mina bästa år och med min livskamrat kör vi genom Skottlands granna landskap. Några kilometer från motorvägen A74 ett par mil norr om Carlisle finns den lilla byn Springkell. Asfalt övergår i grusväg, det är glest mellan husen och grönskan syns i ögats alla vinklar. De bräks i hagarna, vi korsar ett porlande vattendrag och är omgärdade av höga träd. Jag vet inte riktigt vad det är vi ska leta efter, det är mitt sällskap som bokat boendet via Airbnb kvällen innan. Så plötsligt är vi framme och jag kan faktiskt inte tro mina ögon. Vi ska sova på en herrgård i Skottland och här har det så att säga inte sparats på krutet.
Mötet med Titanics glaskupol
Vi möts av en rund och energisk kvinna som är i full färd med att duka upp för helgens bröllop med 175 gäster. Hon avbryter genast och visar oss in i huset. Upp för stentrappan, in i hallen och jag börjar ana vart vi hamnat. Schackrutigt golv, öppna brasor i varje rum, så högt i tak att det skulle få plats minst tre Lindor staplade på varandra. Vi ska sova en trappa upp och jag har aldrig varit så nära Titanics glaskupol.
En lång korridor åt varje håll och ett av rummen är vårt. Här ska prinsessan på ärten sova i en herrgård i Skottland. Och som hon ska sova. Stora sängar, välmålade detaljer, öppen spis. Stort nog att dansa en liten balett. Vårt rum delar på toalett i korridoren men vad gör det när det bara är vi och ett annat sällskap som sover här trots att det är mitten av juli.
”Känn er som hemma”
Vi får träffa James, ägaren till denna herrgård i Skottland som gått i arv i många generationer och sålts mellan släkter ett par gånger sedan det byggdes på 1700-talet. Gång på gång påtalar han och annan personal att vi ska känna oss som hemma. Det får mig att våga smyga längs alla korridorer och kika in i varje rum. Alla unika, alla med sin charm. Det ena charmigare än det andra.
Längs korridorerna möter jag detaljer som påminner mig om att jag är i ett hus som få andra. Det är en väckningsanordning jag bara kan drömma om att få uppleva och en brandsläckare jag inte känner för att lägga så mycket tilltro till. Kanske fungerar den felfritt. I slutet av en korridor ser jag dörren till vinden och vågar kika in även där och där står bröllopsdekorationerna prydligt uppradade. Tänk så många kärleksdagar de förgyllt genom åren.
Vi går en tur i den välplanerade och välskötta trädgården, jag hittar lite vildhallon och lägger oss ner på gräsmattan. Känner oss som hemma fast på ett surrealistiskt sätt. Molnen vandrar över himlen och vi går in i salongen. Lite jakttroféer berättar sagor om på den tiden då hela herrgården var en ”jaktstuga” för rika starka karlar. Spelar ett parti biljard och jag vann nästan för alla ovanligheters skull.
Det blir middagsdag och vi äter utsökt lamm och en alldeles för söt Toffee sticky pudding till efterrätt. James kommer förbi och berättar mer om gården, svarar på mina nyfikna frågor. Han tog över för tio år sedan och renoverade upp stället för flera miljoner kronor. För några år sedan ändrades lagstiftningen i Skottland om gjorde att även borgerlig vigsel blev godkänd och sedan dess genomför de ca 50 bröllop per år. Små, stora och jättestora. Ett fotoalbum i hallen vittnar om många lyckliga stunder med brudar i vita klänningar och brudgummar i traditionsenlig kilt.
Jag är nog ingen riktig prinsessa…
Vi äter gott och sover ännu bättre. Jag är nog ingen prinsessa när allt kommer omkring men är inte det minsta bitter över det. Jag tar en joggingtur i omgivningarna när morgondaggen ligger kvar. Stretchar på gräsmattan som är mer välansad än min partners skägg. Äter en frukost som fyller sin funktion men inte går till historien. Till historien går dock hela det här dygnet som helhet. Vilket ställe! Lämnar med ett stort leende på läpparna och har njutit av att få författa den här berättelsen för er. Är du i närheten är mina varmaste rekommendationer att ge det ett försök att få sova över i denna herrgård i Skottland.
Om Herrgården Springkell i södra Skottland
Bo på Springkell (herrgården har samma namn som byn) kräver lite tajming. Oftast är hela stället bokat under bröllop, framför allt under sommarhelger. Det går att boka både via airbnb och deras hemsida.
Vi betalade ca 1000 kr för en natt i dubbelrum med frukost och ca 300 kr för en huvudrätt. Priset kan varierar under året.
Jag har gjort några spaningar från sommaren som gått. Högst personliga spaningar utan vetenskapliga belägg men ganska intressanta ändå om jag får säga det själv. Har du noterat något speciellt med sommaren 2018 där den särskilt sig från tidigare somrar?
Alla sex spaningar är positiva i mina ögon, kanske säger en del om hur selektiv jag är med vad jag väljer att uppmärksamma i livet kring mig. Livet blir roligare så.
Spaningar från sommar då…
Inte en enda av dem kommer handla om vädret, inte heller om partipolitik eller valrörelsen. Fokus ligger istället på att resa nära och jämställdhetsfrågor. #metoo sätter sina spår och medvetenheten om vad som är hållbart ökar för var dag.
Spaning #1 Vi nakenbadade och fotade det
Om jag fick bestämma skulle min kropp vara helt avsexualiserad av alla fram till att jag själv känner för att sexualisera den. Antingen gör jag det med min partner, eller om jag skulle varit singel vid utvalda tillfällen t ex när jag dansar på krogen eller går på dejt. Konsekvensen av det skulle vara att när jag badar så skulle jag kunna göra det lika naken som män utan att behöva tänka på att jag har några, närmare bestämt två, fettklumpar som ska döljas hit och dit. I sommar är det många som tagit kampen om att få vara naken när vi känner för det genom att nakenbada och dokumentera det. Jag skulle nog kunna skriva ett helt eget inlägg om just dettas vara eller icke vara en del av en frigörande kvinnokamp. För nu väljer jag att bara notera att jag och många med mig badat nakna i sommar.
Sara Rönne från träningsglädje i bilden i mitten är ett föredöme när det kommer till att låta klyftan vara där den är utan att skyla den. Jag behöver jobba lite på den och sluta ta om bilder bara för att brösten råkade bli allt för ”iögonfallande”.
Jonna Jinton, Sara Rönne och jag själv låter våra kroppar vara kroppar. Båda bilderna lånade från deras respektive instagram.
Spaning #2 Kvinnor hyllades
En av två spaningar från sommaren och årets sommarprat handlar om att många av dessa enbart fokuserade på att lyfta upp en eller fler kvinnor. Några exempel.
Elin Olofsson – pratade om landsbygdens kvinnor som format henne
Adam Taal – hyllade sin mor och ägnade avsnittet åt att försöka förstå henne genom nära och kära
Tauba Katzenstein – berättade om sin mor och mormor som hon är den enda levande som kände eftersom de dog under förintelsen
Fatima Bremer – tog oss med på en resa om historien om Ester Blenda Nordström
Ingrid Wall – pratade om journalisten Kim Wall som var hennes dotter
Till detta kan nämnas alla som pratade om metoo direkt eller indirekt. En grov gissning är att minst en tredjedel berörda det explicit. Några exempel som gjorde det riktigt bra var Sara Danius, Anna Hedenmo, Anna Serner och Katarina Wennstam.
Några som ägnade sina sommarprat till att lyfta andra kvinnor. Samtliga bilder ägda av Sveriges radio
Spaning #3 Vi reste i Sverige och i Europa
Visst kan vi delvis tacka den varma svenska sommaren men oavsett det så upplever jag att resa i Sverige hyllas som aldrig förr. Fjällvandringar, hemester och gulliga små trästäder. När vi inte reser i Sverige upptäcker vi mer av Europa. Balkan är fortsatt intressant och mängder av grekiska öar som Rhodos och Samos har besökts i mina flöden.
Sörmland, ett nytt favoritlän – varför resa långt när en kan resa kort?
Spaning #4 Män visade känslor
Ytterligare en spaning från årets sommarprat är att 2018 var året då män visade känslor eller pratade om känslor i radio. Det har säkert hänt tidigare att män gråtit under sommarprat men inte som den här sommaren. Till det ska sägas att jag lyssnat på 98 % av alla sommarprat de senaste tre åren. Här är några av de mest utpräglade känslosnackarna (alla värda att lyssna på).
Cleas Månsson om rädslor
Marko Markoolio Lehtosalo om våld i hemmet och att våga berätta om detta
Jonas Waltelius om relationer och barn
Stefan Ebbas pappa om att förlora ett barn
Uje Brandelius om känslorna kring att vara sjuk
Leopold Mendez om att vara rädd och bråkig som barn
David Eberhard om misslyckade relationer
Mark Levengood om utsattheten i att vara bög och stoltheten över densamma
Adam Taal om sin relation till sin mor
Alla dessa män pratade om känslor och visade känslor. Så många kan jag inte minnas att det någon annan sommar. Bilder tillhör sveriges radio
Spaning #5 Rosé i motljus tappade mark
Jag vet inte om mina öron är selektiva men jag har hört väldigt många poddar och bloggar dissa roséglas i motljus. I samband med detta tycker jag att antalet bilder med just den bildkompositionen varit färre denna sommar. Jag tror inte folk druckit särskilt mycket mindre rosé men kanske att vi hittat fler symboler för att bildsätta vår frihet och ledighet.
Kanske lite Linda i motljus istället? Ja, mycket bättre!
Spaning #6 Tåget påbörjade sin revansch
Tågluffa i Europa, tågcharter, lyxiga vagnar och orientexpressen. När resan är en del av målet. Jag tycker mig se ett stort intresse för de europeiska (och svenska för den delen) tågen som transportmedel nr vi reser. Det har smygstartat denna sommar som ett svar på flygdebatten i vintras och jag räknar med att vi ser en betydande ökning nästa sommar och en explosion sommaren 2020. Ingen vore gladare än jag, förutom moder jord då såklart.
Augusti började som lata heta sommardagar och slutar i fullt utvecklat vardagstempo. Nya vänner, ett valår påsluttampen och höst i antågande. Jag känner mig rätt redo för tända ljus och mörker.
Stories från augusti 2018
Augustiresan
Trots att augusti inte innehöll några stora utsvävningar har det ändå känts som att jag rest i tid och rum. Jag började månaden med att vara på världskongress i Sigtuna för nykterhetsrörelsen i hela världen med bland annat ett kärt återseende med Daniel från Kenya. Jag blev sjukt sugen på att åka dit efter alla hans personliga favoriter. Jag flydde allt var Stockholm och vardag hette och hade en fantastisk summerworkation med Influencers of Sweden på Lindö.
Hela gänget påväg ut för att hälsa på baggarna. Foto av Helena Gunnare
Augustis favoritinlägg
Jag är själv mest nöjd med mitt inlägg med 12 valkrav på temat turism och resor. Funderar en del på om jag ska göra något mer av detta, kanske skriva ett medborgarförslag? Gillar också mina kontrastinlägg om att en natt bo i koja (timmerstuga på Gotland) och en annan natt i slott (Herrgård i Skottland). Är sist men inte minst väldans glad i min spektrum-serie som haft sitt finalinlägg.
Augustis babe
Den här månaden är det hela 14 personer som är månades babes. Alla mina influencerskollegor som var på Lindö. Vilket gäng! Så mycket kunskap som delats, skratt som skapats och samtal som utvecklat. Så oerhört glad för ännu större och starkare nätverk och inte minst för att få lära känna Nathalie lite till. Vi är lika på så många sätt och så givande att spegla sig i varandra.
Jag är otroligt resultatorienterad på ett inte alltid effektivt sätt. Jag älskar att mäta med siffror och kryssa boxar utan att det därmed leder mig till målet. Jag kollar min bloggstatistik dagligen, mina fonder minst en gång i veckan (inte alls exalterade egentligen) och har nu äntligen fått pli på min träning genom att sätta upp ett gigantiskt krysschema på sovrumsväggen. Jag får en invärtes liten kick för varje ruta jag får kryssa efter varje yogastund, simmade 500-meter och rehabpass. Tänk att det ska behövs färgglada boxar att ticka av för att det ska bli action i mitt liv.
Augustiminne
Ett udda minne är från när jag och Erik åkte till Tidan mellan Mariestad och Skövde för att gå på konsert med Stiftelsen. Vi hade räknat med konsert 21.30 men visade sig att bandet skulle gå på först 23.30. Vi stannade till på en parkering i Mariestad och fällde ner baksätena och sov medan det smattrade på taket. Det behövs minst sagt ingen extravagans för att skapa minnen.
Augustibild
Det finns en bild som ingen annan från augusti. Tagen av Caroline Frankesjö som på millisekunden fångade denna stund på Lindö när jag tvättade håret utan att behöva bada eftersom jag är en badkruka. Ska dock sägas att jag blev så blöt på kuppen att jag lika gärna hade kunnat ta mig ett dopp på en gång.
Augusti och privatlivet
Privatliv, vad är det? Den här månaden snurrar tankarna mest kring valet. Jag har för första gången riktigt svårt att veta vilket parti jag ska rösta på. Det smärtar mig att inte känna fullt förtroende för någon av alla som finns att välja mellan. Jag såg fram emot valrörelse med tanke mitt stora inrikespolitiska intresse men det är tur att det inte är valrörelse hela tiden. Ett sånt här uppskruvat onyanserat debattklimat är inte sunt för hälsan. Resa medvetets filosofi om att se nyanser och gråskalor borde anammas mer i svensk politik.
Augustikänslan
Omladdning. Att komma igång med jobb efter semester tycker jag alltid är svårt men den här hösten gick det ändå rätt smidigt. Omladdningen träningsmässigt har fungerat topp noch, så skönt att rutinen sitter.
Augustis reseplanerande
Dagarna inför den där reprisen av blobbweekend bli att färre och jag har ännu inte bestämt mig. Ett tag var jag på väg till Norge för att bo i skogen, nu är jag nog mest på väg till Schweiz. Om jag ens kommer iväg. Gör jag inte det känns det faktiskt inte som en katastrof, känns moget på något sätt Till veckan ska jag till Örebro av rolig anledning som jag delar med mig av när det är dags.
Augustilänkar
Augustis tema blir alla fantastiska inlägg från summerworkation som alla babes förtjänstfullt fångat med sina linser och skrivbegåvning.
Elin Kero har gjort en makalöst fint film. Dessa pinglor har oxå skrivit:
Är avskräckande information rätt väg att gå för att få människor att ändra sitt beteende? 300 sköldpaddor har hittats i fisknät utanför Mexicos kust. Jag knyter sig i magen. Detta är orsakat av fiskindustrin och jag måste genast ställa mig frågan, är det värt det? Är det värt för mig att äta fisk och indirekt stödja den här typen av problematik?
Självklart finns det mer eller mindre problematiskt fiske men allt hänger ihop. Spontant: Nej jag vill absolut aldrig mer äta fisk om det innebär dessa typer av konsekvenser utöver att själva djuret jag äter måste dö. Men samtidigt. Kommer jag ändra mig av en sån här nyhetsflash, mest troligt inte.
Avskräckande information – funkar det?
Det finns forskning om avskräckande information fungerar eller inte, jag tyvärr inte uppdaterad för att kunna sammanfatta. Jag vet att dokumentären Blackfish hade stor påverkan som lobby-medel kring späckhuggare som hålls i fångenskap för underhållning och jag vet att vi har avskräckande bilder på cigarettpaketen så helt verkningslöst tror jag inte det är.
Hur reagerar du när du ser avskräckande information på det här sättet? Viftar du bort, blir du upprörd men släpper eller tar du till dig och förändrar? För egen del tror jag att jag måste matas av denna information många gånger för att konstant ha en avsmak inför detta och tänka på det när jag väl står där i affären och ska köpa fisk.
Avskräckande information går att översätta till vilken fråga som helst inom resor. Filmer om hur all-inclusive-vinster flyttas från landet, elefanter som plågas när de tämjs, alkoholens baksidor för turistorter osv. Frågan är om det skulle ha någon effekt om det gjordes mer avskräckande information om dessa ämnen. Vad tror du?
Ledsen för katastrofalt dålig headerbild. Gissar att de som hittade dessa offer inte hade med sig en nice kamerautrustning i bakfickan. Bild från Reuters, en artikel om hela händelsen finns här. Alla resereflektioner hittar du i kategorin Resereflektioner.
Låter det som en omöjlig ekvation, att minska flygens utsläpp utan att sluta flyga för egen del? Om du älskar att resa finns det fler sätt att bidra till färre flyg i luften än att just själv stanna på marken. Här är åtta exempel att reflektera över.
Vi behöver minska flygens utsläpp, det är inget snack om den saken. Vad vi däremot behöver ha ett snack om är den ensidiga synen om att det enda svaret på det är att vi själva ska sluta (eller drastiskt minska) flyga. Det finns fler sätt.
Minska flygens utsläpp utan att sluta flyga
Folk (inklusive jag själv) skäms och har dåligt samvete för att de flyger. i vintras var det ord och inga visor på flygandet. Jag är den första att förespråka reflektion och självrannsakan men när det allmänna samhällsklimatet är att den som flyger på nöjesresor är en bov och det enda sättet att bli rentvådd är att sluta flyga har det enligt mig gått för långt. Jag är mer än lovligt trött på den retoriken. Det finns så otroligt många fler sätt, som är långt mer effektiva än att jag själv ska sluta flyga, men ändå verkar det vara det egna uppoffrandet som är det enda som räknas. Det är bara den som gör avkall som på riktigt bryr sig om klimatet. Hör min något bittra men också uppmanande ton och inställning till detta.
Det mest effektiva sättet är att stödja en klimatambitiös politik som har ett tydligt uttalat mål om att minska flygens utsläpp samt politik som ger stöd till forskning och innovationer för fossilfria transporter. Det här inlägget har dock ett mer individualistiskt perspektiv och jag började fundera. Jag ställde frågor till några vänner och googlade och vips hade jag skapat en lista med konkreta saker du kan göra för att minska flygens utsläpp. Utan att behöva sluta göra det du kanske älska allra mest: att resa och upptäcka, uppleva och utforska världen. Och nej, svaret är varken tåg eller att uppleva världen genom Youtube. Svaret är att minska flyget inom andra områden än ditt eget nöjeskonto.
Innan du läser vidare måste du dock ta ställning till en grundläggande fråga:
Är du en droppe eller en länk?
Du måste själv ställa dig frågan om du är en droppe i havet eller en länk i en kedja. Att vara en droppe i havet är en enligt mig alldeles för deppig inställning till livet även om det v e r k l i g e n kan kännas så många gånger. En länk däremot, nödvändig för att kedjorna ska hålla ihop känns mer positiv. Jag säger kedjorna i plural för om en länk (du) brister så faller inte allt. Det finns andra länkar i andra kedjor som också håller samman men om alla, eller för många, länkar brister då håller det inte. Här kommer listan:
Ställ krav på ditt jobb
Reser du eller andra med flyg i tjänsten? Sluta upp med det överflödiga och hitta istället andra sätt att mötas för att minska flygens utsläpp.
1. Digitala möten – det är 2018 nu!
Kräv att arbetsgivaren investerar i bra tekniska hjälpmedel för att mötas via video. Det finns mängder med alternativ där det är i princip är samma sak som att ses live. Och nej, jag tänker inte på ett skakigt skype-samtal med dålig bild. En bra kamera, mikrofon och högtalare. Tysta rum och stora skärmar samt möjlighet att koppla upp sig flera från olika ställen. På samma sätt som jag idag funderar på hur folk kunde jobba utan e-post tror jag folk kommer säga om hur vi klarade av att jobba när vi la så mycket onödig tid på att transportera oss när vi kan mötas via den så kallade cyperrymden.
2. Klimatsmart resepolicy på jobbet – och följ den
Om det inte finns en resepolicy som tar hänsyn till klimatet, kräv att det tas fram en. Om det finns en, kräv att den aktualiseras och att efterlevnaden följs upp. Flyger ni inrikes mellan sträckor där ni lika gärna kan ta tåget? Ändra rutinerna så att tåg blir förstahandsvalet.
En dag på mitt jobb när vi hade personalmöte för 60 pers och fikade tillsammans på distans samt och mötades om hur vi skulle fortsätta förändra världen.
Se över din egen färskvarukonsumtion
Här handlar det om att prioritera vad du ska sluta köpa och bli bättre på att handla efter säsong för att minska flygens utsläpp
3. Sparris, exotisk frukt och färsk tonfisk – långväga transporter
Bästa sättet att minska klimatpåverkan är att äta mindre kött och mer veg. Det finns dock några fällor att undvika, nämligen den mat som är transporterad hit med flyg. Det gäller t.ex. Sparris, sockerärtor, färska bär och vissa exotiska frukter, färsk hummer och tonfisk. Olika frukt och grönsaker transporteras på olika sätt beroende på vart i världen de vuxit. Oavsett är transporten ofta miljöovänlig eftersom den alltid är långväga och maten måste hållas kyld längs vägen. Ät mer frukt efter säsong och fokusera på det som odlas i Sverige eller våra grannländer. Och när du sen väl reser utomlands lassa på med mängder av exotisk frukt, den kommer dessutom var tusen gånger godare där den vuxit och plockats när den är mogen istället för att plockas alldeles för tidigt som den måste om den ska transporteras i flera dagar. Läs mer om detta hos Sveriges konsumenter
4. Snittblommor – not so oskyldigt
Har du någon gång reflekterat över hur rosor, liljor och andra blommor kan vara så fräscha? Inom ett par dagar från att de skördas och paketeras är de framme i din handel. För att den tidsmarginalen ska fungera krävs de att blommorna flygs. Vart är pekpinnedebatten om hur hemska alla människor som köper snittblommor i tid och otid är? Läs mer hos en leverantör här.
Tulpaner i Holland, en blomma som jag tror fraktas hit med lastbil men däremot många andra blommor som plockas i södra Europa, Sydamerika eller Mellanöstern kräver ofta flyg.
Skippa att shoppa från utlandet
När något ska gå snabbt så behöver någon annan stå för notan – i detta fall Moder jord.
5. Välj svenskproducerade kläder – och undvik snabba leveranser
Så vitt jag vet är att de mesta kläderna som vi köper i butik i Sverige är hitfraktade med fartyg (vilket är bättre än flyg men inte helt problemfritt det heller). Alla de kläder du beställer online som kommer hit inom två dagar är med all sannolikhet transporterade med flyg. Vill du minska klimatpåverkan maximalt är det istället svenskproducerade kläder (och tyger!) som gäller, alternativt second hand.
6. Dissa billiga produkter online – skickas med flyg
E-handels sajten Wish har fått kritik för att deras billiga produkter snabbt skickas i många små förpackningar direkt till kund. Det innebär mängder med utsläpp vi sällan tänker på. När något går snabbt finns det alltid anledning att tänka två varv till.
Visst kan det vara skönt med paket hela vägen till lådan men nöjesshoppa från kors och tvärs över hela världen kanske inte är viktigare jämfört med att flyga själva
Påverka makthavare
Den riktiga skillnaden görs när förändringarna är storskaliga.
7. Köp en aktie och påverka företaget – kan ge maximal utdelning
Det kan tyckas vara en drastisk och lite galen idé men varför inte? Om det finns ett företag som reser mycket men som borde kunna mötas digitalt istället kan du som aktieägare lägga förslag om detta på bolagsstämman och vips har du inte bara påverkat klimatet minimalt (som ditt eget flygstopp skulle göra) utan maximalt när hela företaget ändrar sin syn på att resa. Värt ett försök och skam den som ger sig!
8. Påverka politiker – medborgarförslag, lokala insändare och sätta press
Det görs mängder med flygresor inom det offentliga, både bland myndigheter och det kommunala. Politiker och tjänstepersoner gör ett livsviktigt jobb för att Sverige ska rulla men de precis som andra kan se över sitt resande. Finns en klimatsmart resepolicy? Följs den? Tar de flyget till Stockholm om de bor i Karlstad, Växjö och Borlänge? Har kommunen vettiga verktyg för att mötas digitalt? Kan de ses halvvägs i Gävle istället för att sundsvallsborna ska flyga till Stockholm? Ställ frågor och ställ krav på din kommun eller närliggande myndighet.
Kanske köpa en aktie i något företag på New York-börsen och påverka inifrån. Varför nöja sig med det lilla
Vadå, ska jag inte ens få ha något roligt i mitt liv?
Jag förstår hur det här kan låta. Ska jag sluta köpa snittblommor och inbilla mig att det skulle minska flygens utsläpp och göra någon skillnad för klimatet? När du sitter med den tankenöten behöver du hitta tillbaka till frågeställningen om du är en dropp eller en länk. På samma sätt som att flyget lyfter oavsett om du bokat en sittplats eller inte kommer flyget med rosor också gå oavsett om du köper eller inte. Om bara en slutar köpa snittblommor blir det givetvis ingen skillnad. Men när efterfrågan minskar kommer också transporterna minska. Det gäller oavsett frukt eller nöjesresor.
Känner du dig ännu mer deppig? Du får varken resa till den goda mangon eller köpa hem den för att dämpa din apatiska längtan efter utlandet? Well, det trista svaret är att klimatet handlar om att göra prioriteringar och välja laget före jaget. Det positiva i kråksången är att du kan välja vart och hur du vill göra din insats. Vill du fortsätta flyga för att uppleva världen, gör det men välj då något annat sätt att dra ned din klimatpåverkan. Utöver alla exempel ovan kan du även läsa mina 28 frågeställningar om miljönormer att fundera över och välja vilka av dessa du vill anamma för att minska ditt ekologiska fotavtryck.
Har du fler tips på hur en kan minska flygens utsläpp utan att själva behöva minska sitt eget flygande?
Vid det här laget börjar det bil en del inlägg om flyget, alla dessa inlägg finns i kategorin Hållbarhet och Miljö.
Revanschen mot den förlorade resan är här. Om än i annan tappning men med ett lika härligt innehåll. Birmingham ska bytas till Örebro men Sanna och Jennifer består. Väldigt rolig bonus att få läsa om vad jag trodde om Sanna och Jennifer för ett år sedan.
Ni som följt den här bloggen på nära håll vet att jag och två andra resebloggare hade bokat en resa till Birmingham för ett år sedan. Vi kallade konceptet att Resa utan research. Vi kände inte varandra, Sanna hade jag träffat en halv gång och Jennifer inte alls. Vi hade gemensamt identifierat Birmingham som en stad vi inte varit i eller hade koll på och skulle åka dit utan att kolla upp en enda guide eller tipslista. Bara möta staden och gå dit näsan pekade.
Open Art i Örebro 2017. Dessa strutar är gjorda av aluminiumburkar
Bara någon dag innan avgång gick flygbolaget i konkurs och där stod vi. Snuvade på all konfekt. Så här skrev jag då:
Allt var upplagt för succé. Datum satta, resan bokad, blogginlägg med förväntningar på resmål och resenärer skrivet. Så kom kallduschen: Resan till Birmingham ställs in.
Sen dess har vi funderat på vart vi skulle kunna åka istället. Direktflyg eller rimlig tågtid, ett ställe ingen av oss besökt som alla var nyfikna på och inte hade koll på. Ja, ni hör, ganska svåra kriterier att checka av. Tiden gick, vi sågs på olika event, läste varandras bloggar och halva poängen om att resa med okänt sällskap föll. Till slut bestämde vi oss att det var viktigare att få umgås och lära känna varandra på riktigt än att åka till någon ny spännande stad och nu är det alltså dags: Vi ska till Örebro! (Förlåt, Örebro är givetvis en jättespännande stad.)
Att ersätta Birmingham med Örebro
Det blir en mindre utlandsflygresa med utsläpp (win) och kvalitetstid med två powerbrudar (win-win). Det riktigt rolig bonus är att jag inför vår Birmingham-resan redan hade hunnit skriva ett inlägg om vad jag trodde om Jennifer och Sanna. Det har legat som ett opublicerat utkast sen dess och nu kan jag alltså trolla fram denna aldrig tidigare visade spåkonst.
Örebro i helgen kommer bli toppen, kolla bara in det här resesällskapet som jag ska hänga med i två dygn och vad jag trodde om dem för ett år sedan.
Det här tror jag om…
…Sanna
Vad jag har att gå på: 24 timmar i Örebroworkation som Sanna arrangerade, hennes blogg som jag läst i drygt ett år och småsnack inför denna resa.
Min bild av Sanna: Sanna är världsvan och mogen. Jag trodde hon var betydligt äldre än vad hon är baserat på hennes skrivande innan sanningen uppdagades. Rolig och positiv, en klurande person som vrider och vänder. Som är långt ifrån svart-vit och ser det som sport att försöka förstå andra människor eller perspektiv. Som med öppet sinne reser och utforskar.
Roll jag tror Sanna kommer ta: Glädjespridare som säkerställer att vi äter gott. Håller humöret uppe när (om) vi krockar i våra viljor och personligheter. Räknar också med att Sanna kommer ställa upp på en löprunda med mig.
Jag fick gå tillbaka hela vägen till juni för att hitta en bild på Sanna till inlägget. Hur ska jag tolka det?
…Jennifer
Vad jag har att gå på:Jennifersandstrom.se som är hennes blogg som jag följt i drygt ett år, lite inlägg och kommentarer i grupper på facebook och lite chattande vi gjort inför denna resa.
Min bild av Jennifer: Med båda fötterna på jorden vet Jennifer vad hon vill. Målmedveten och strategisk, genomtänkt och ambitiös. Någon bred norrländska tror jag inte jag kommer möta trots att det är där hon har sina rötter. Jennifer känns som en person att räkna med i krislägen och en person jag gärna skulle ha med mig till en öde ö.
Roll jag tror Jennifer kommer ta: Totalt orädd gå fram till allt och alla för att tömma locals på de bästa tipsen så vi verkligen nyttjar att vi är där utan research. Osäker på om Jennifer hakar på springturen, jag gissar att hon kommer utforska ännu ett kvarter istället.
Jennifer däremot, hennes bild hittade jag i det senaste inlägget. Jag gör ingen analys av det
Det som får mig att tro att det här blir riktigt bra:
Att vi gillar att prata om och analysera relationer
Att vi resebloggar och inte tröttnar på att prata om detta oändliga ämne
Att vi är anpassningsbara och ingen av oss har några ”måste få göra detta”
Att vi alla är snabbtänkta och har lätt för att ta beslut (i alla fall Jennifer och Sanna)
Jag är lika övertygad nu som då att det här blir kalasbra.
Jag tror Linda är den äldsta av oss, men Sanna den mest strukturerade. Jag tror Sanna kommer vara den som har en papperskalender där allt är nedskrivet i fin och bra ordning. Hon kan ha många bollar i luften samtidigt men lyckas ändå behålla full kontroll och ett lugn. Linda är lite mer kaotisk tror jag. Hon har ett högt tempo och stressar lite, men lyckas ändå få saker gjorda. Hon säger ja till nya utmaningar utan att blinka. Linda är också en person med många och starka åsikter, och skulle aldrig vara tyst om hon hade något att säga. Sanna är mer diplomatisk och medan Lindas blogginlägg kan vara korta men kraftfulla och känslosamma – så är Sanna mer poetisk, svävande och liksom mjuk i sina texter. Ungefär så tänker jag mig att de är som personer.
Sanna skriver:
Jag tror att Linda är en tuff och klok tjej som främst reser för att förstå världen, snarare än att söka kickar genom äventyr. Jag anar att hon är rakt på sak och gillar att ha kontroll. Att hon är stark och självständig är ingen gissning, det vet jag efter att hon i somras bilat på Balkan delvis solo. När hon har bestämt sig för något, gör hon det – oavsett om det är att springa långa lopp, åka jeep genom Afrika eller belysa viktiga frågor med ett medvetet perspektiv på resor. Jag vet att hon bollar heltidsjobb och bloggliv och är imponerad av hur timmarna på dygnet räcker till. Dessutom tror jag att hon gillar att lägga tid på andra intressen, som att baka polkagrisar och rida på hästar.
Vad ska du äta på Gotland? Kanske på någon av dessa restauranger på södra Gotland som tillfredsställt mina smaklökar och som jag gärna rekommenderar vidare. Tips om restauranger med god mat i toppklass och helhjärtad känsla.
Dessa restauranger har alla gjort starka intryck på mig. Antingen för riktigt god mat eller för att koncepten känns personliga och genomtänkta där varje förutsättning tagits vara på maximalt. Du finner alla restauranger på södra delen av ön och jag hoppas detta ska hjälpa dig bestämma dig vad du ska äta på Gotland.
Äta på Gotland – restauranger på södra ön
Inte i inbördesordning men däremot i bokstavsordning, varsågod nio restauranger med mat att äta på Gotland.
Café vid Hembutiken i Tofta – Ät i ett uppfräschat stall
För en hästälskare som mig är ett café i ett gammalt stall där stallkänslan behållits en dröm. De gamla boxarna har blivit så minirum som ger en avskild känsla för de som vill snacka hemligheter och den som önskar att glassa i solen kan göra det omgiven av rosenbuskar. Toppenställe!
Adress: Tofta Dyple 302, 622 65 Gotlands Tofta
Självklart en saffranspannkaka på Caféet vid Hembutiken i ToftaKolla stall inredningen
Cantina Y Casitas – Mexikansk mat i gotländsk miljö
Det är inte de godaste tacosarna jag ätit men upplevelsen i sig, att sitta vid en kohage i kvällssolen omgiven av det svenska gotländska ängarna med med mexikansk mat på tallriken. Det är lite hafsigt och lite B-känsla över det hela men samtidigt skapar hela middagen ett starkt minne av ägarens stora entusiasm.
Adress: Gothem Magnuse 278, 624 30 Slite
Matutsikten över några av ägarens småstugor som hon också hyr ut
Crêperie i Hablingbo – Galette, crêpe och cirkus
Crêperie i Hablingbo hade jag sett fram emot efter tips från en gotländska som vet vad hon talar om. Så även om jag aldrig provat vill jag tipsa om galette och crêpes i Hablingbo men se upp – kolla upp öppettiderna så ni slipper gå på samma nit som mig.
Adress: Hablingbo Stora Burge 820, 623 42 Havdhem
Ekens restaurang – Akademisk ridkonst som kuliss
I närheten av den timmerstuga vi bodde i en natt på Gotland finns Ekens restaurang. Flertalet hästar betade i omgivningen och hade jag lagt ihop ett och ett hade jag förstått att ridhuset och restaurangen låg vägg i vägg. Vi serverades en riktigt god huvudrätt i form av lamm och en lokal som hade lyckats med mixen av trendigt och lantligt. Servitrisen berättade att de kanske kommer göra uppvisningar i akademisk ridkonst i framtiden. Mat och hästar – bästa kombon!
Adress: Hejde ekeskogs 906, 623 75 Klintehamn
Dinner with a view (som kunde varit sjukt cool om det ridits bredvid)Restaurang i ena änden och ridhus i den andra
Espegards Café – Riktiga bakverk på traditionellt konditori
I ärlighetens namn är inte Espegards cafe varken extravagant eller nyrenoverat. Det är lite som att tiden stannat, det är lite kantstött och gammeldags men vad gör väl det när personalen känns riktigt go och mänsklig. Vi kom när de snart var dags för stängning men fick sitta kvar i trädgården om vi bara stängde grinden efter oss. Älskar tilliten. Plus älska att jag fick ett glas mjölk till den riktigt smaskiga cheesecaken.
Adress: Storvägen 58, 623 65 Ljugarn
Mjölk. Jag älskar verkligen mjölk
Leva Kungslador – Brunch, lunchbuffé och grillkvällar
Hela Leva Kungslador är värd ett besök i sig och även om jag själv inte testat maten annat än med ögonen är jag helt övertygad om att den är toppen. De som driver detta ställe vet vad de pysslar med, expanderar lite för varje sommar och har lyckats skapa en charmig och skön känsla trots sin stora skala. Särskilt grillkvällarna tror jag är något alldeles extra.
Adress: Toftavägen 20, 622 59 Visby
Mysig matsal på Leva KungsladorOch ännu mysigare utomhus
Lilla Bjers Gårdskorg – Prisad av White guide
Lilla Bjers gav en smak- och omgivningsupplevelse i en klass för sig. De är väl förtjänta av de utmärkelser de fått. Högklassig mat, superhärlig miljö med ett välventilerat växthus eller svalkande trädgård. Gotländska husmanskost på råvaror från gården, hemmagjord saft och harmonisk atmosfär.
Adress: Lilla Bjers 410, 621 99 Visby
Den gröna soppan och den utsökta lammsalladenÄppelmust och hemmagjord saftVäldans trevligt växthus med väl utvecklad reglering för perfekt temperatur
Lyckliga gården – Ekologiskt husvagnscafé
Det är något med att få fika i hemmamiljö, det känns extra välkomnande när någon låter en fika i trädgården. Lyckliga gården har höns som sprätter, loppis i ladugården och ett ekologiskt café i en husvagn. Frun på gården bubblade av lycka över deras husvagns-pang-köp och där satt jag och Erik i en solstol och såg barn jaga hönor, prideflaggan vaja och besökare komma och gå.
Adress: Eksta Bopparve 151, 623 54 Klintehamn
Riktiga mackor gjorda med kärlek och gårdens primörerDen omtalade husvagnen och gården
Sysne fiskbutik – 100 procent känsla
I lilla Sysne finn en liten bod med färsk fisk, nyfångad, rökt, rimmad. På hyllorna stod tillbehören potatissalladen och aiolin och väntade på att brödet skulle doppas. Fisk på lösvikt och sedan en parkbänk med havets kluckande i bakgrunden. Det behöver inte vara svårare än så.
Adress: Sysne Fiskeläge, 623 67 Katthammarsvik
Färsk fisk, rimmad och röktMycket minnesvärd måltid
Hoppas Gotland ska smaka lika gott för dig som för mig när du vill äta på Gotland.
Jag älskar den svenska demokratin. Jag är stolt över att vara svensk varje gång jag reser. Jag tänker på våra demokratiska val, på våra kontrollinstanser, oberoende media och låga korruption. Jag tänker på vår välfärdsstat, på vår jämlikhet och det föredöme Sverige ses som i världen.
Rösta för demokratin och ha en klump i magen
Idag är det val och i mångas magar finns en stor klump. I åratal har vi sagt att ett visst parti vunnit mark för att ingen velat ta integrations-debatten. De senaste åren, och särskilt nu i valrörelsen, har vi inte pratat om annat än integrationsfrågor. Ingen taktik verkar fungera och imorgon är valresultatet att faktum och under den kommande veckan lär vi kunna fastslå att SD är näst största parti och att flera tusen personer röstat på NMR och Alternativ för Sverige. Vidrigt är det. Lyckas inte riktigt hålla hoppet uppe. Fortsätter det så här kommer jag inte kunna vara lika stolt över Sverige längre. Mycket av det vi byggt upp kommer att raseras. En skräck jag knappt kan ta in och då är jag personligen inte hotad eftersom jag fint passar in i deras mall.
Det är lätt att gå i domedagstankar. Det som för 15 år sedan aldrig fanns på världskartan, är nu verklighet. Inom etablerad svensk politik finns en mörkt blåbrun sörja. Många svenskar röstar frivilligt för en rasistisk ledare. Jag kan faktiskt inte hålla skenet uppe. Förhoppningsvis tar jag ut förlusten i förskott men jag har suttit på flera valvakor i min soffa och tänkt att värre kan det inte bli för att sekunder senare tappa luften när slaget i magen kommer och det visar sig att X antal procent röstat på ett kvinnofientligt och bakåtsträvande parti som inte tror på alla människors lika värde.
T-centralen där jag förtidsröstade innan jag drog til Örebro. Centerpartiet har gått all in och gör vad de kan för att hålla integrationsdebatten på vettig nivåGick förbi denna skylt som med allra största tydlighet beskriver vad de står för
Med mitt svenska pass kan jag resa till 176 länder utan visum. För det afghanska passet är motsvarande siffra 25. Världens ojämlik nedkokad i en siffra. Hur länge kommer andra länder vara välkomnande mot oss om vi sabbar vår demokrati? Den fria rörligheten är grundläggande rättighet i en liberal demokrati. Nationalism står i rak motstats till det. Jag hoppas att alla som läser detta röstar för demokratin.
Mitt inlägg om att minska flygens utsläpp utan att själva behöva sluta flyga har engagerat många. Så mycket att jag måste skriva ett helt inlägg där jag reflekterar över mig själv i detta. Skrivet rakt av utan att riktigt tänka efter.
Det här inlägget är skrivet rakt upp och ned. Det är säkert lite förvirrat och kunde styras upp bättre.Men jag skriver det så som det känns just nu och då blir det så här. Det finns inget riktigt upplägg men jag har försökt rubriksätta så det i alla fall ska gå och navigera någorlunda i kaostankarna.
Högst oklart om vad det här inlägget kommer tjäna till men ibland (ganska ofta för en del) är en bloggplattform det absolut bästa forumet för att bara skriva av sig. Skita i allt vad analys och konsekvenstänk heter och bara låta det rinna ur fingrarna. Så är det för mig just nu. Sårbarhet är bra, ärlighet lika så.
Här sitter jag och bloggar i Eskilstuna, en av de sakerna jag gillar mest här i livet
Att vara ifrågasatt och hyllad – samtidigt
Det är många tankar som snurrar just nu. Vart jag står, hur jag ser på mig själv och andra, vad mina värderingar är och om jag följer dem genom mitt beteende. Jag skulle säga att jag egentligen vet svaren på frågorna ovan men i omgångar blir jag extremt osäker. Mitt behov av att vara omtyckt av nästan alla ställer till det. Jag ser det som en svaghet, borde kanske vända det till en styrka istället?
Min grundinställning är att om jag ger mig ut i en debatt så måste jag verkligen tåla mothugg. Jag måste kunna argumentera för min sak och stå för det jag tycker. Jag måste ha argument som håller men jag måste också våga prova nya argument och se hur de mottas och om de krossas i småbitar eller står solida. Skulle på ett sätt önska att starkt ifrågasättade inte rör mig i ryggen, men å andra sidan, vara okänslig känns inte som en framgångsrik strategi när det kommer till mig.
Jag vill vara en person som kan skaka av mig allt, men också den som hela tiden känner efter och sitter ihop med mina egna känslor. Jag får jobba lite på det här
Mottagandet i två olika världar
Jag lever i två världar. Jag har inte tänkt på det så tydligt men det blev helt uppenbart när jag skrev inlägget om att minska utsläppen utan att själv sluta flyga. Jag visste att det skulle provocera och var upplagt för debatt. Jag visste att det var något viktigt jag hade att säga och jag visste att det var en poäng jag ville få fram.
När jag publicerar det på bloggen och delade det det från Resa medvetets facebook fick jag nästan uteslutande ryggdunk. Tack för bra perspektiv! Ja, debatten är verkligen ensidig. Bra att du belyser fler vinklar. Vet att andra resebloggare delat den och länkat till den så där är supporten stor.
Tre dagar senare delade jag den från min privata Facebook. Dessa kommenterar står i diametral motsats till de tidigare kommentarerna från veckan. Fokus var istället på att jag försöker friskriva mig själv och andras ansvar. Att jag borde sluta (kraftigt minska) flyga OCH göra alla dessa nya bra grejer som jag identifierat. Jämfört med alla som flygpendlar står jag för en bråkdel av utsläppen men jag borde göra ett annat val eftersom jag är vettig, klok och smart. Jag tar det personligt fast jag inte borde och jag vet att det grundar sig i att jag hamnar i gungning i mina egna ståndpunkter. Kanske är jag inte tillräckligt fast övertygad ändå.
Vägen att vandra i kontrasterna.
Att inte känna efter så nedrans mycket
Jag kanske borde stålsätta mig och argumentera ännu hårdare för min sak, jag hade ju en poäng jag ville få fram, kanske hålla mig vid den. Men samtidigt, när jag får kommentarer och blir ifrågasatt och argumenterad emot vill jag möta detta, lyssna och tänka efter. Då vacklar jag. Ångrar mig inte men känner mig ganska pressad. Blir osäker som jag nämnde högre upp. Fast jag egentligen vet vad jag tycker och bara vill skrika ”Men jag gör tillräckligt, hacka på någon annan”. Fast jag vet att de, precis som mig, bara vill göra världen lite bättre och det är jag som bjudit in till debatt så då får jag faktiskt lov att finna mig i spelet. Samtidigt, inte ett dugg förvånad över bemötandet (som inte på något sätt varit otrevligt eller orimligt) så nog visste jag att det skulle bli så här.
Ibland önskar jag att jag inte tänkte och kände som mycket. Jag har många kring mig som verkar helt nöjda med sin egen flygkonsumtion, som är väl medvetna om att det är dåligt men ändå flyger. För att de vill. För att de tror på annan typ av förändring. Jag älskar mig själv för att jag är öppen för att omvärdera men det vore så mycket lättare om jag bara bestämde mig och höll mig vid det.
När allt kommer omkring vill jag vara i gränslandet och gråzonen
Eftersom det blir en lite jobbigare situation att bli ifrågasatt än att bli påhejad inser jag att jag drar mig lite för det. Fast jag ju vet att hela Resa medvetets mission är att påverka. Fast jag ju vet att det är svintrist att bara skriva om det jag känner mig svartvit i och att jag utvecklas av att befinna i gränslandet, det svåra, det icke givna. Så jag försöker pusha mig dit ändå. Som gör att jag tvivlar på mig själv och hur jag lever mitt liv. Jag vill liksom inte erkänna detta. Jag vill vara supermegastark och känna mig trygg i mina egna skor. Det snurrar på rejält i skallen. Göra det lätt för mig eller fortsätta utmana mig. Valet är ju enkelt.
Flyg vs alkohol
Det blir ständigt en jämförelse med alkoholfrågan. Jag själv bidrar absolut till det och jag tycker det är en väldigt intressant sådan. Många av mina vänner på facebook som kommenterade i omgång två är nykterister. Tror på avhållsamhet och att individens agerande spelar roll. Jag har stått i många alkoholdebatter och känt mig 100-procentigt säker på vad jag tycker, varför jag tycker det och att jag har rätt. Inför flygfrågan känner jag långt ifrån det. Och jag vill att det ska vara okej. Jag har många gånger undrat hur de som argumenterar för alkohol står ut med sig själva. Inser de inte att de egentligen har fel?
Obs, rätt-och-fel-retoriken är ett problem som jag själv inte vill hålla på med för jag tror inte det är gynnsamt. Det är svårt eftersom jag själv alltid vill lägga saker i rätt- eller felboxar. Jag själv kategoriserar och dömer hårt fast jag själv tycker att det är en rätt osmickrande sida hos mig själv.
Nu är jag en av dom. Som argumenterar för flyget, motsvarande de som argumenterar för alkohol. Hur kan jag? Jag vet att jag inte är en så stor bov när allt kommer omkring, jag flyger och reflekterar och driver en blogg om att vi ska resa mer hållbart. Men det går ju alltid att göra lite till. och lite till. Det kommer seriöst knäcka mig om jag inte hittar en balans jag är nöjd med och är stolt över.
Det ser så oskuldsfullt ut men skenet bedrar
Släppte jag taget om själva poängen?
Det är inte tänkt som ett gnäll-inlägg. Heller ingen vädjan om att folk ska ifrågasätta mindre eller bjuda på mindre motstånd. Jag vill ha det, jag utvecklas av det. Det är bara ett inlägg där jag försöker formulera ner vad jag tycker är svårt.
Jag ville ju lyfta fokus från den egna individen. Hela min poäng med inlägget var att lyfta blicken och prata om vad som är effektivt. Visa att det finns fler sätt. Motivera människor att göra en insats på en annan nivå än att själv minska sin egna tid i luften. Trots detta dras det ned till mig som individ av de jag ifrågasätts av och jag lyckas inte hålla uppe perspektivet eller poängen. Det kanske är det som detta handlar om. Att jag är besviken över att jag var helt övertygad om att jag hade något viktigt jag ville säga men som jag sen inte står upp för hela vägen när jag möter motstånd. Åtminstone inte för mig själv.
Livets lärande osv. Nu känner jag mig uttömd, något mer insiktsfull än när jag började skriva. Har reflekterat över mig själv, tack kära bloggplattform för att jag kan använda dig till det. Ska avsluta med tre viktiga budskap
Det finns andra sätt som är mer effektiva för att minska flygens utsläpp än att sluta flyga för egen del
Jag vill fortsatt befinna mig i gränslandet, fortsätta utvecklas genom att behöva bli ännu bättre på att argumentera för min sak
Jag är fucking fantastisk precis som jag är
Kommentarer som kan bidra till min egen självreflektion eller din syn på den här typen av dilemman uppskattas mycket
De bästa sommarpraten 2018 är inte lätt att välja ut när det är så himla många i högsta toppklass. Sommar i P1 är verkligen en skatt av folkbildning, perspektiv på samtiden och underhållning. Dessa är mina favoriter.
Vissa tippar eurovisionlistor och valresultat, jag roar mig med att lyssna på varenda sommarprat och rangordnar alla sommarpraten utifrån hur stort avtryck de gjort på mig. Resultatet av detta är denna lista med de bästa sommarpraten 2018 enligt undertecknad.
Överlag tycker jag det varit en riktigt bra omgång av Sommar i P1. #metoo har varit en del av väldigt mångas sommarprat, män har visat och pratat om känslor som aldrig förr och väldigt många har valt att lyfta upp specifika kvinnors liv, deras gärningar och historia. Den feministiska revolutionen pågår med full kraft.
Först vill jag tacka för att vi alla får leva i ett land där vi betalar gemensamt för att få högklassig folkbildning serverat i ett intressant format. Jag älskar publik service!
Sommarprat+resor=SANT?
Så vad har en sommarpratslista med resa medvetet att göra? Förutom det uppenbara att sommarprat från 2018 (och alla andra tidigare år med för den delen) är ypperliga att lyssna på under resan i sig finns det ett par saker jag vill lyfta fram.
Flera av sommarpraten har ett innehåll som är reserelaterat. Klimatfrågan, matsvinn på restauranger, internationell politik är några exempel. De mest utmärkande är fetade hela vägen.
Resa medvetet handlar om kunskap och reflektion utifrån sina egna värderingar. Det är inte en slump att de inlägg jag lyfter fram allra mest alla handlar om livsviktiga samtidsfrågor. Jag tror att du indirekt kommer bli en mer medveten resenär om du lyssnar på de första 10, 20 eller 30 beroende på hur många du väljer att hinna med.
Kvinnor som hyllade andra kvinnor på ett väldigt intimt och fint sätt
Bästa sommarpraten 2018 i Sommar i P1
Här är min lista, hur ser din ut?
Genialiska sommarprat 2018
De här är de bästa sommarpraten 2018 enligt mig. Otroligt viktiga ämnen, bra producerade och riktigt duktiga talare. Dessa sommarprat är värda att lyssna mer än en gång.
1. Anna Serner, vd Svenska Filminstitutet, jurist – den ständiga jämställdhetskampen så tydligt förklarat
2. Mark Levengood, författare, programledare – ingen kan säga det som Mark
3. Katarina Wennstam, författare, journalist – #metoo och de vidrigaste baksidorna av patriarkatet
4. Mouna Esmaeilzadeh, läkare, hjärnforskare – så hoppingivande för framtiden, lyssna på om du är deppig
5. Ahmed Abdirahman, näringspolitisk expert – viktiga perspektiv på engagemang och samhällsutveckling
6. Anna Hedenmo, journalist, tv-profil – klok som en bok och framför allt extremt balanserat om medians ansvar kring #metoo
7. Suad Ali, statsvetare – ingen dröm är för liten och fy fan för att inte ge alla samma chans 8. Sara Danius, professor i litteratur- vetenskap – ingen säger det som Sara, rätt och slätt om svenska akademin 9. Marko ”Markoolio” Lehtosalo, artist, skådespelare – smärtsamt och modigt om hans hårda uppväxtförhållande
10. Uje Brandelius, musiker, journalist – att vara sjuk och känslor som kommer med det
Briljanta sommarprat 2018
Sommarvärdar som likt de genialiska haft ett riktigt intressant innehåll med underhållande personer.
11. Beatrice Fihn, chef för ICAN, jurist – vikten av att engagera sig i civilsamhället med kärnkraftsfrågan som exempel
12. Adam Taal, artist – annorlunda och intressant upplägg om hans mor och deras relation
13. Paul Svensson, kock – zero waste och en kock som tänker bidra till en bättre värld
14. Sara Parkman & Samantha Ohlanders, musiker – stor dos humor, feminism och musikskapande
15. Tauba Katzenstein, överlevande från Förintelsen – riktigt stark historia, berättar om hennes mor och mormor som hon är den enda levande som känner
16. Rebecca Scheja & Fiona FitzPatrick, DJ-duo, producenter, låtskrivare – kaxiga brudar om musikbranschen och att gå sin egen väg
17. Magnus Carlson, sångare, låtskrivare – hela pratet ägnas åt klimatfrågan, kunskapshöjande och intressant upplägg
18. Claes Månsson, skådespelare – pratade om känslor och att vara man
19. Jonas Waltelius, Lyssnarnas Sommarvärd – obehaglig historia om när livet vänder och kampen ur den
20. Sabina Ddumba, artist – gå sin egen väg musikalisk, om betydelsen av rötter och hennes pappa
Några av alla män som pratade om känslor och tuffa personliga frågor. Spegling av samtiden i Sommar i P1
Utmärkta sommarprat 2018
Sommar i P1 2018 bjöd på väldigt många bra och all dessa är utmärkta av olika anledningar. Det är bara att börja beta av helt enkelt. Frida och Rennie stack ut på ett bra sätt.
21. Anna Throne-Holst, vd svensk-amerikanska Handelskammaren i New York – att jobba för demokraterna i USA-valet 2016
22. Leopoldo Méndez, artist – känslomässigt om stökig bakgrund och musiken som ventil
23. Frida Hansdotter, alpin utförsåkare – mentalt fokus, cancersjuk mamma och att vara en fighter
24. Tom Xiong, entreprenör, föreläsare – håll koll på hela världen, inte bara Europa och USA
25. David Eberhard, psykiatriker, författare – relationer och att inte lyckas med dessa
26. Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi – skillnad på fake news och alternativ fakta och källkritik
27. Petra Mede, skådespelare, komiker, programledare – vara en vanlig människa och livet i stort
28. Jonatan Unge, komiker – om livet i stort och dess diagnoser. Bland annat.
29. Ingrid Wall, mamma till Kim Wall – låta minnet av någons livsgärningar leva vidare
30. Rennie Mirro, artist, skådespelare – liveband, liveinspelat och vågat
Bra sommarprat 2018
Alla dessa är bra. Verkligen värda att lyssna på och då är det viktigt att komma ihåg att lägstanivån på de svenska sommarpraten hög. Jacks prat bevisade för mig att jag ska lyssna klart även om jag inte känner mig hooked.
31. Max Tegmark, professor i fysik – Artificiell intelligens, möjligheter och hot att ta ansvar för
32. Inge Thulin, företagsledare, vd 3M – följa sina värderingar och sluta som rådgivare åt Donald Trump
33. Kaj Linna, f.d livstidsfånge – svenskt rättsväsende, några poänger och en del raljerande
34. Maria ”Vildhjärta” Westerberg, konstnär – poetiskt med vacker värmländska om något så udda som pinnar i skogen
35. Gustav & Marie Mandelmann, lantbrukare, tv-personligheter – livet innan TV-karriären och lantlivet i stort
36. Jack Vreeswijk, vissångare, kompositör – vara på glid i livet och ändå hitta vägen och om hans far
37. Mikkey Dee, trummis – älska musik, det hårda livet som musiker och att delvis offra relationen till sina barn
38. Elin Olofsson, författare – målar en tavla av hennes kvinnliga förfäder och vad de betytt för henne
39. Cajsa von Zeipel, konstnär, skulptör – ta ut svängarna som konstnär
Helt okej sommarprat 2018
Dessa funkar att lyssna på om en har lite att göra. Inget märkvärdigt helt enkelt. Stefan har blivit rätt hyllad och även om historien är stark och livet jävligt hårt tycker jag inte att det var särskilt intressant att lyssna på. Fatima har många också lyft fram men nej, jag fångades inte av detta.
40. Emma Molin, skådespelare, manusförfattare – sliding doors och vad som kunnat hänt om utifall att
41. Stefan, Ebbas pappa – om att förlora sitt barn och konsekvenserna av det när det enda ens liv består av är relationen till sitt barn
42. Paul Hansen, fotograf – fotografens roll i att skildra tragiska saker som sker runt om i världen
43. Fatima Bremmer, författare, journalist – berättelse om Ester Blenda Nordström
44. Arne Ljungqvist, professor emeritus i medicin, dopningsjägare – doping, doping, doping
45. Anders Thornberg, rikspolischef – tankar om att vara just rikspolischef
46. Olof Röhlander, mental tränare, författare, föredragshållare – tänka positivt när uppenbar talang saknas
47. Bianca Ingrosso, influencer, entreprenör – vara kändisdotter, ätstörningar och relationen till sin mor och bröder
48. Peder Fredricson, ryttare, grafisk designer – vara ryttare på toppnivå
Ovärda sommarprat 2018
Jag får kämpa för att sammanfatta vad de snackat om i Sommar i P1, dessa gjorde noll och inga intryck på mig. De fångade inte mitt intresse, gjorde inget märkvärdigt ifrån sig. Mest besviken är jag faktiskt över Wisti, han som gör så bra serie-bilder levde inte alls upp till förväntningarna. Jag drar mig för att säga det men dessa var de sämsta och inte de bästa sommarpraten 2018. Det betyder dock inte att de är genomdåliga, konkurrensen är stenhård. Silvstedt hade jag extremt låga förväntningar på men hon var ändå givande att lyssna på.
49. Victoria Silvstedt, fotomodell, programledare, entreprenör – slita hårt när allt kan verka vara en räkmacka i livet
50. Björn Jakobson, entreprenör – bygga varumärket Babybjörn från grunden
51. David Cairns, ambassadör – Sverige och Storbritanniens relation och om sjunkna skepp
52. Eva Rydberg, skådespelare, teaterdirektör – från barnsben vilja syssla med teater och sen göra det livet ut
53. Katinka Faragó, filmproducent – att jobba med Ingemar Begman
54. Jesper Waldersten, konstnär – något om att vara konstnär
55. Victoria Borisova-Ollas, kompositör – klassisk musik och att vara kompositör
56. Thure Lindhardt, skådespelare – oklart innehåll, det enda sommarpratet jag inte fullföljt, tappade mig helt
57. Anders Berglund, kompositör, dirigent – skryt om alla han jobbat med under åren
58. Kent Wisti, präst, konstnär – jag har lyssnat på hela men jag vet faktiskt inte vad han pratade om
En dag i livet hoppas jag att jag får vara sommarvärd i Sommar i P1 och prata om *trumvirel* att resa medvetet såklart!
Så hur hinner jag lyssna på alla sommarprat på en sommar?
Jag lyssnad på Sommar i P1 på 1½ speed och utan musik, på så sätt tar ett avsnitt ungefär 45 minuter. Ungefär lika lång tid som det tar för många att ta sig fram och/eller tillbaka till jobbet, så lång tid det tar att både laga mat och röja undan disken eller ta sig en powerwalk. Eller så lång tid som det är lämpligt att ligga i solen innan det är dags att fylla på vattnet, vända på steken eller sätta sig i skuggan. Perfekt timer.
Det bästa med sommarprat är att smaken är som baken. Mitt bästa är kanske inte ditt bästa och det är helt okej. Finns det några på listan som du tycker att jag satt alldeles för långt ned ser jag fram emot en motivering. Kanske har jag missat stjärnglansen som du ser eller så är det tvärtom och då motiverar jag mer än gärna lite mer. Lämna en kommentar så blir det här kanske inte bara de bästa sommarpraten 2018 enligt mig en lista med allas olika bästa sommarprat.
Det känns lite olustigt att rangordna personliga berättelser och prestationer. På det stora hela är detta en kulturell skatt och skulle jag forska om något skulle det vara extremt intressant att övertid jämföra sommarpraten och dess innehåll. Tack public service ännu en gång!
Vad tycker du, har jag missat storheten med några av sommarpraten eller nån du vill dissa?