Quantcast
Channel: 155cm.se
Viewing all 419 articles
Browse latest View live

Tips för att resa själv –överleva att resa ensam och vara utelämnad (you can do it!)

$
0
0

Vid det här laget delar jag gärna med mig av mina tips för att resa själv. Det som en gång var otänkbart är nu något jag älskar. Att resa ensam har många fördelar, inte minst insikten om hur mycket en klarar på egen hand. 

En av mina lite dolda missions med den här bloggen är att få människor att resa dit de tidigare inte vågat eller velat. Det handlar om allt från att den som alltid åker till Thailand ska våga prova Vietnam eller Kambodja, att de som ständigt åker till New York ska resa till en ny delstat och att de som rest mycket i Europa och Asien ska ge Afrika och Sydamerika en chans. I grund och botten handlar det om att peppa människor att få en bredare referensram om denna värld men även att sprida ut turismen. Turism har så mycket fantastiskt i sig själv men det blir trubbel när alla reser till samma ställen.

Då vågade jag resa själv första gången

Förutom att resa till nya destinationer hoppas jag kunna inspirera till att resa på nya sätt. Att resa själv är bara ett exempel. Jag har tidigare fasat inför detta. Hur ska jag klara mig? Tänk om det händer något? Hur kul är det att äta middag utan sällskap? Vem ska jag dela alla minnen med?

Det var länge otänkbart tills mitt resebegär en dag var större än vad något resesällskap kunde möta. Så då fick det bli till att ta tjuren vid hornen och slå på stort. Tre veckors roadtrip i Balkan. Ensam med mig och min bil alla dagar utom ett gäng i mitten då Sofia joinade.

Det finns de som gör skillnad på att resa själv och att resa ensam. För mig är själv snarare ett begrepp som innebär att vara utan sällskap medan ensam snarare är en känsla. Det går således att resa själv utan att känna sig ensam och även att resa i sällskap och känna sig ensam. De är inte synonymer med varandra.

Notera: Jag vill med detta inlägg inte på något sätt skrämma upp dig även om fokus kan finnas på det lite mer negativa eller utmaningarna. Mitt mål är snarare att peppa. Du kan mycket mer än du tror och kommer klara dig galant på egen hand även om det känns läskigt och obehagligt. Kanske kommer du en bit närmare genom dessa tips för att resa själv

Hinder för att resa själv

Ur mitt perspektiv finns det två huvudkategorier som hindrar människor (eller åtminstone mig men jag tror det är ganska allmängiltigt) från att resa själv. Det sociala och säkerheten. I det sociala ingår föreställda utmaningar kring att äta själv, tystnaden som uppstår när det inte finns någon att babbla med på hotellrummet, ingen att prata med på båtutflykten och ingen att sammanfatta dagen med. I säkerheten ingår både saker som faktiskt innebär fara och sådant som snarare är stressfaktorer men inte farligt. I det första ingår att åka taxi och kanske bli vilseledd, bli uppraggad eller rånad medan de stress-anknutna snarare handlar om en oro för att hantera en anslutning vid försenat flyg.

Vad vi nu än tycker är läskigt inför att resa på egen hand är olika. För vissa är det själva flygresan och hitta rätt gate, för andra är det språket. För några är det väntade kulturkrockar och för en annan känslan av att behöva lösa alla eventuella utmaningar på egen hand. Vi är alla olika och tycker olika saker är olika svårt.

Tips för att resa själv – Sociala utmaningar

Min största rädsla som tog ett tag att komma över var att hantera min egen självbild av att göra saker på egen hand. Jag förställde mig att jag skulle känna mig utstirrad om jag satt och åt själv och vara en misslyckad person som inte har någon att resa med. När jag har sett andra som äter själva har jag snarare tänkt antingen “åh va skönt det ser ut att bara vara i sina egna tankar eller lyssna på någon härlig podd” alternativt “vilken cool person som kör sitt eget rejs”. Fortfarande oklart varför jag inte tycks kunna se på mig själv på samma sätt som jag ser på andra. Sedan jag börjat resa själv, och insett att det inte är så farligt, känner jag mig svincool och som en queen varje gång.

Om det känns ensamt att inte kunna dela minnen med någon så kan ett sätt vara att dela med sig lite extra i sociala medier eller välja ut några kompisar som du uttryckligen ber om att de ska vara lite mer närvarande i resan än andra. Kanske småprata lite varje kväll, få reflektera om dagen ihop osv. Som en distans-kompis i vått och torrt.

Tips på hemmaplan att öva på för att resa själv

Mitt bästa tips för att komma över sin vara-ensam-och-misslyckad-oro är att utsätta sig för den. Gör något litet på hemmaplan och ta sedan ut svängarna mer.

  • Gå ut och ät själv. Max-burgare räknas inte. Det ska vara en restaurang av något slag.
  • Stå länge och vänta vid någon klassisk samlingspunkt i din stad. Finns det fler som väntar länge eller är du ensam?
  • Gå på bio själv. Njut maximalt allt vad du kan.
  • Gå ut och dansa själv. Jag lovar, ingen annan bryr sig om dig däremot lär du bli inbjuden till massa roliga dansgäng – häng på vetja.

Tips för att resa själv – Säkerhetsfrågor

Säkerhet är oftast något upplevt snarare än något absolut. Det är känslomässigt och sällan logiskt. När vi känner oss osäkra är vi oftast mer säkra eftersom vi håller oss alerta medan risken att något händer ofta är större när vi är avslappnade. Med det sagt: Gå inte omkring och spänn dig hela tiden men var vaksam. Hitta balansen i detta utan att det ger allt för mycket stresspåslag.

Ofta handlar därför säkerhet under resor att skapa sin egen säkerhet. Jag ger några tips nedan.

Ge sig goda förutsättningar för att resa själv

En måste inte börja med att göra en tre veckors roadtrip på Balkan själv. Faktum är att jag först övade två dagar på Sri Lanka efter en konferens. Gruppbokning på ditvägen och sen förlängd hotellvistelse med min egen tysthet två dagar och därefter flygresa på egen hand hem. Det var en lagom start för mig. Kom ihåg att vi alla börjar på olika platser. Här är några tips att öva på för att så småningom resa helt själv utomlands.

  • Testa att resa i Sverige på egen hand. Hur känns en weekend i Örebro?
  • Prata engelska under en resa i Sverige och se att du klarar dig fint med de engelskakunskaper du har.
  • Boka inte en tight connection. Om du är nervös för att flyga själv, ge dig lite extra dig på flygplatsen inför avresa men även mellan avgångarna så du inte behöver bli orolig om det första flyget är lite försenat.
  • Första gången du ska resa utomlands själv, ta ett land där du förstår språket hyfsat och där kulturen inte är allt för olik den du är vad vid.
  • Se till att ha mobilen laddad, ha med extra-laddare och kolla upp innan vad som gäller kring surf och samtal utomlands
  • Ha kontanter med dig och gärna två olika betalkort ifall det strular. Allra helst ett Visa och ett Mastercard.

Säkerhetstips för dig som reser själv

(och med sällskap också för den delen)

Den som reser bör göra ett antal förebyggande säkerhetsåtgärder, det gäller inte minst den som reser själv men även den som reser med sällskap. Här är några grundläggande tankar om din säkerhet när du reser

  • Fördela ut betalkort och kontanter på flera olika ställen. I handväska/ryggsäck, innanför kläderna, i byrån på boendet, i storväskan. Detta gäller när du väl är framme. När du reser bör du ha alla värdesaker på dig + i ditt handbagage men fortsatt uppdelat om möjligt
  • Ta passkopia, både utskrivet på papper och som foto i mobilen och ha det printade och själva passet på olika ställen
  • Använd hotellens safety box till värdesaker, inte minst passet.
  • Var restriktiv med alkohol och andra droger. Att vara vaken och med i matchen är bland det bästa du kan göra för din egen säkerhet.
  • Välj ditt sällskap med omsorg. Det är ingen rättighet att umgås med dig och jobbiga personer behöver en inte vara trevlig mot.

Det finns mängder av fler tips. Finns ingen anledning att jag ska sammanfatta dem igen när Evelina/Earthwanderess gjort ett utmärkt inlägg om detta.

Det här inlägget är skrivet främst för de som känner sig osäkra inför att resa själv. Om du tycker det här känns lite överdrivet är inlägget inte till för dig. Till dig som känner så säger jag bara en sak. KBK. Kör bara kör. Finns inget att vänta på. Ut och res på egen hand och se om det är något för dig. Du kan om du vill.

Mer skrivet på temat Resa själv och resa ensam

4 överkomna rädslor – att resa ensam

Resa som ensam kvinna i Ghana och skapa din egen trygghet

Roadtrip Balkan 2017 – dag för dag

Hur känner du inför att resa på egen hand? Har du några tips för att resa själv som gör det hela lite lättare och lite roligare?


HBTQ i San Francisco – En guide till LGBT-kvarteren i Castro

$
0
0

En riktig höjdpunkt under vår vistelse i San Francisco var den guidade turen i HBTQ-området Castro som vi gick. En engagerad guide som med humor och svärta berättade om livet som HBTQ i San Francisco och USA.

Jag kan garantera att du kommer lära dig något och att de två timmarna flyger förbi. Helst av allt tycker jag att du ska gå turen så du får höra Kathy berätta med egna ord. Om du av någon anledning inte hinner eller om det inte passar så försöker jag här göra mitt bästa för att du ska kunna upptäcka LGBT-kvarteren i Castro på egen hand genom denna guide. Stoppen längs turen rör sig i främst längs Castro street mellan gata 17th och 19th.

HBTQ i San Francisco LGBT guide i Castro
Vår fantastiska guide Kathy berättar om de olika flaggorna. Mer om dessa längst ned i detta inlägg. Så intressant!
HBTQ i San Francisco LGBT guide i Castro
Hoppfull start på den guidade turen

Välkommen till Castro och HBTQ i San Francisco

Att en kommit till stadsdelen Castro är omöjligt att missa. Det sitter Prideflaggor vid varje lyktstolpe och hela känslan är lite uppmuntrande, lite mer kärleksfull. Husen lite färggladare och hela gatumiljön är annorlunda. Stadsdelen Castro omfattar 45 kvarter och här finns inte en enda straight bar. Vår guide Kathy förklarar: Alla stadsdelar i San Francisco har sin känsla, China town, Indian town, Italienska områden osv. Här i Castro är det livsstilen som HBTQ i San Francisco som präglar hela området. Under decennier fanns här inga barnvagnar utan bara en massa hundar men nu för tiden är barnvagnar tack och lov en del av stadsbilden.

HBTQ i San Francisco LGBT guide i Castro
Som sagt, uppenbart när en är inne i Castros kärna
HBTQ i San Francisco LGBT guide i Castro
Jag tycker prideflaggan är så snygg
HBTQ i San Francisco LGBT guide i Castro
Välkommen till Castro
HBTQ i San Francisco LGBT guide i Castro
Fina hus som jag blir glad av
HBTQ i San Francisco
Pimpa! Regnbågsövergångsställe korsningen Castro street och 18th
HBTQ i San Francisco
Till och med uttagsautomater är pridifierade. Önskar att det såg ut så här överallt, å andra sidan önskade att jag inget skulle behöva pride-märkas utan att det var så självklart att det var överflödigt.

Historia och nutid för HBTQ-rörelsen

Allting behöver en kontext och ett sammanhang. Så vi börjar med en kort historisk introduktion till nutiden. Under andra världskriget sågs homosexuella män som sjuka och homosexuella kvinnor som asexuella. I USA var homosexualitet olagligt till 1967 då det istället klassificerades som en sjukdom fram till 1972 (jmf Sverige: lagligt 1944, ej klassat som sjukdom 1979). En viktig ikon för homosexuellas kamp är Harvey Milk som var den första öppet homosexuella personen som valdes till ett politiskt ämbete i Kalifornien. Han mördades 1978, 11 månader efter att han tillträtt.

HBTQ i San Francisco LGBT guide i Castro
Harvey Milk. Kalifornien, kanske hela HBTQ-rörelsens, mest betydelsefulla ikon back in the days
HBTQ i San Francisco LGBT guide i Castro
Det går inte att undvika att det är en blandning av kärlek och kamp som råder i Castro. HBTQ i San Francisco bereder väg för resten av USA

Idag är gay-marriage lagligt i samtliga delstater i USA men deras diskrimineringsskydd är kraftigt reducerat/obefintligt i många delstater. Kalifornien är en av de mest liberala staterna där rättighetskampen kommit längst. Kathy sa: “My state protects me against the Trump administration”. På flera ställen är det lagligt att bli uppsagd från jobbet eller vräkt från boendet med hänvisning till sexualitet och identitet utan att något lagligt skydd finns. I så mycket som 35 av 50 delstater är det lagligt att ge “conversion therapy”, alltså olika typer av terapier för att omvända folk. Vuxna kan alltså låta behandla deras barn med bland annat elektricitet för att korrigera deras oönskade tankar eller beteenden. Vår guide sammanfattade HBTQ-personers förutsättningar i landet: Vi kan gifta oss men inte leva i landet.

HBTQ i San Francisco LGBT guide i Castro
Kathy visar i vilka stater som HBTQ-personer har diskrimineringsskydd mot att bli vräkta
HBTQ i San Francisco LGBT guide i Castro
Som ni ser, inte ens hatbrott mot HBTQ-personer är olagligt i alla stater. Allt hänger tydligt samman med vilka stater som har övervikt på demokrater och republikaner
HBTQ i San Francisco LGBT guide i Castro
När vissa saker beskriv som historia blir andra saker så mycket i nuet. Det här är ett minneskollage till Jack som dog bara 28 år gammal två veckor innan vi var där.

En guide om HBTQ i San Francisco

Som sagt, den guidade turen är fantastisk i sig. Ska du uppleva Castro på egen hand rekommenderar jag att du strosar omkring och tar sikte på följande stopp. Bonustips: knappa in adresserna i google maps och stjärnmarkera dem så vet du vart du ska röra sig.

Rainbow Honor Walk

Likt Hollywoods Walk of Fame finns längs Castro street Rainbow honor walk med 28 plattor i brons finns nedsänkta i trottoaren. Varje platta hyllar någon lesbisk, gay, bisexuell, transgender och/eller queerperson som spelat en avgörande roll för HBTQ-personers rättigheter och förutsättningar i Kalifornien, USA eller någon annanstans i världen. Plattorna kostar 7000 dollar styck och pengar samlas ihop genom en icke vinstdrivande organisation som har tillstånd att lägga ned 100 plattor i marken och gör det allt eftersom pengar samlas in. Det är snart Freddy Mercury tur att bli avbildad på marken.

Läs mer på Rianbow Honor Walks hemsida

HBTQ i San Francisco LGBT guide i Castro
En av plattorna i Rainbow Honor Walk
HBTQ i San Francisco LGBT guide i Castro
We’wha, en så kallad two spirit som även var native american

Välutrustade Barbie-dockor

Vi får lära oss att skaparen bakom Barbie och Ken var gay och sedan pekar Kathy upp mot ett fönster och berättar för ungdomarna i gruppen att de inte behöver oroa sig, det här är inte ens halva sanningen av hur det ser ut där under bältet på vanligt folk. Det här är ett exempel på varför jag älskar HBTQ-rörelsen. Det finns liksom inga gränser, allvar görs med glimten i ögat. Så befriande.

Adress: Dockorna finns i ett boendefönster i korsningen Castro och 19th street

HBTQ i San Francisco LGBT guide i Castro
Roligt stopp längs HBTQ-tur i San Francisco
HBTQ i San Francisco LGBT guide i Castro
Synd att det speglar sig, du får åka dit för att spana in detta ännu närmare

I alla färger i butiken Cliffs Variety

Vi gillar alla olika färger men i ett community där färgerna har en kod (läs mer längst ned i inlägget) blir det extra intressant att kunna köpa prylar och heminredning i den färg som betyder något för en själv. Här finns bara kulörta saker, regnbågshästar, alla olika varianter av flaggor och allt från krimskrams till väldigt användbara saker. Kul affär att gå och titta i oavsett om kortet planeras att dras.

Adress: 479 Castro Street

HBTQ i San Francisco LGBT guide i Castro
Vem vill inte ha en regnbågshäst?
HBTQ i San Francisco LGBT guide i Castro
Alla kan få det kokkärl de själv föredrar och identifierar sig med

Muralmålningen The Hope for the World Cure

Den är stor, färgglad och fylld av budskap och detaljer. Utan guide är det svårt att uppfatta vad alla symboler och vad alla bilder står för. Vacker är det oavsett och den förtjänar att studeras ett bra tag.

Adress: Korsningen Market Street och 16th street

HBTQ i San Francisco LGBT guide i Castro
En bit av den stora muralmåleningen

Plocka en sten i Pink Triangle Park

Den symbol (nedåtvänd rosa triangel) som under nazi-tyskland användes för att märka ut homosexuella är idag (uppåtvänd rosa triangel) en symbol för HBTQ-rörelsens kamp om rättigheter och lika värde. Inkilad mellan två vägar finns en liten liten park som på marken har en triangel fylld med rosa små stenar. Stenarna behöver ständigt fyllas på eftersom besökarna uppmuntras plocka upp en sten och “pass it forward”. Själv tog jag en sten som jag ska skicka till en person som jag började tänka på direkt när jag fick höra om historien bakom parken.

Adress: 2454 Market Street, där Market street delar sig och väg 17th börjar.

HBTQ i San Francisco LGBT guide i Castro
Stenarna syns inte allt för väl i triangeln, dags att fylla på.

Konstverk vid Civil rights academy

Den kommunala skolan Harvey Milk Civil Rights Academy har en fasad som ingen annan skola. Här har barn varit medskapare tillsammans med en konstnär som förevigat täckningar och bakom glas och glitter. Kan tittas på under många minutrar.

Adress: 4235 19th Street

HBTQ i San Francisco LGBT guide i Castro
För en som mig som älskar färgövergångar var det här konstverket extra vackert
HBTQ i San Francisco LGBT guide i Castro
Barnen har bidragit till innehållet i denna stora bok
HBTQ i San Francisco LGBT guide i Castro
Här finns Bambi, Harry Potter och Titanic med bland täckningarna
HBTQ i San Francisco LGBT guide i Castro
Barnen har skrivit vad som är viktigt för dem

Andra LGBT-tips att besöka i Castro

  • En leksaksbutik för vuxna finns på 18th street med namnet Does your mother know
  • Biblioteket Eureka Valley har en liten annan uppsättning böcker än “vanligt” finns på 1 Jose Sarria Ct
  • Den som söker ett nyktert ställe kan leta reda på Castro Country Club längs 18th street.
  • Baren Twin Peaks var den första baren som slog väggarna och satte in glasfönster istället. Det var slut med att dölja sin sexualitet.
  • Längs Collingwood street finns det lavendelfärgade huset Lyric för ungdomar inom HBTQ i San Francisco
  • GLBT History Museum finns på 4127 18th Street och var tyvärr stängt när vi passerade.
  • Ät mat på Super Duper Burgers på Market street. Sjukt goda både kött och veg.
HBTQ i San Francisco LGBT guide i Castro
GLBT-museet
HBTQ i San Francisco LGBT guide i Castro
Lokalkändis framför Lyric, det lavendelmålade ungdomshuset
HBTQ i San Francisco LGBT guide i Castro
En lemonad, en milkshake och burger direkt från mathimlen

Om Crusin the Castro Walking Tour

Kathy är den enda guiden och hon tog för 13 år sedan över verksamheten inom Crusin the Castro Walking Tour vars tagline är San Francisco Tours with Pride since 1989. Turerna görs kl 10 4-7 gånger i veckan och kostar 25 $. Ett bra pris, inte bara för värdet i sig utan även för att det möjliggör Kathys fortsatta arbete med människors rättigheter och möjligheter som identifierar sig med HBTQ i San Francisco.

Läs mer och boka här

HBTQ i San Francisco LGBT guide i Castro
Mera färg, mera glatt

Kunskap om HBTQ i San Francisco efter guidad tur

I USA hette det en gång i tiden GLBT, alltså gay, lesbian, bisexual och transgender. Under andra världskriget och när feminismen växte och kvinnorna kom in i HBTQ-kampen byttes det dock plats på G och L. Kampen om HBTQ-personers rättigheter och kvinnors rättigheter har sedan dess på många sätt varit förenade. I Sverige motsvarar L och G H som i homosexuell.

Bokstäverna: LGBTQQIAAP

Antalet bokstäver har ökat med åren och jag ska ärligt säga att jag inte hängde med när Kathy rabblade hela alfabetet. Efter lite googling finner jag detta på en engelskspråkig sajt. Fritt översatt.

Lesbian – Kvinnor attraheras av kvinnor
Gay – Män som attraheras av män. Men that are only attracted to men. Gay can also be used to describe homosexual men and women.
Bisexual – En person som attraheras av båda könen.
Transgendered – Identifierar sig med något annat än sitt kroppsliga kön.
Queer – Inte vill kategorisera eller märka dem själva som det ena eller det andra.
Questioning – Ifrågasätter sin sexuella orientering eller är osäkra på vilket kön de attraheras av.
Intersex – Gener, könshormoner och könsorgan som inte entydigt är man eller kvinna.
Asexual – Inte attraherad till något av könen
Allies – Heterosexuella som stöttar HBTQ-communityt
Pansexual – Attraherad till personen pga dess personlighet, inte deras kön eller uttryck.

HBTQ i San Francisco LGBT guide i Castro
Vem sa att alla skyltar måste vara så sjukt normativa över hur män och kvinnor ser ut och avbildas.

Flaggorna: Regnbågen och några till

Jag trodde i mitt stilla sinne att den regnbågsfärgade prideflaggan var den som hela HBTQ-communityt anslöt sig till. Och visst, den är den mest kända och ett typ av paraply men inom HBTQ-rörelsen finns så mycket mer. En blå-rosa-vit-flagga för trans-rörelsen, en röd-lila-blå för bisexuella och så den som överraskade mig mest: The International Bear Brotherhood Flag som omfattar en subkultur inom HBTQ-rörelsen. Stereotypt är det lite starkare och större män med mycket behåring som ingår i denna del av communityt.

HBTQ i San Francisco LGBT guide i Castro
HBTQ-ifierade stat-flag och national flag
HBTQ i San Francisco LGBT guide i Castro
Flaggorna som går att köpa hos Cliffs Varaity

Koderna: Talar klarspråk

Kathy berättar: Ni kommer börja se helt nya saker efter ni gått denna guidade tur med mig. HBTQ-rörelsen använder sig av koder och färger för att tala om vem de är och vad de gillar. Skarfs i olika färger, nycklar och kedjor på höger eller vänster sida, armband, klockor och annat talar om om personen föredrar att vara under eller on top. Om de vill ge eller ta. Helt enkelt vad de föredrar i sängen. Kathy skrattar och berättar att apparna tagit över, där klarspråk kan talas direkt men back in the days (och även nu IRL) väljer många väldigt aktivt hur de klär sig.

Och det stämmer. Efter att hon berättat detta lägger jag märke till saker jag aldrig tidigare skulle ens noterat.

HBTQ-området i Castro var min favoritstadsdel i hela San Francisco och det går fint att hänga där för känslans skull alldeles oavsett sin egen sexualitet och oavsett intresse för HBTQ-frågor.

Läs mer om San Francisco

Alla mina inlägg finns under taggen San Francisco men jag vill tipsa lite extra om dessa inlägg

Tips på 11 varierade saker att se och göra i San Francisco city

Vardagen i USA: att resa för att vardagsbetrakta

Stories från november 2018

$
0
0

November var inte som andra novembrar. Jag vet inte ens om jag uppfattat att det varit höst eller kallt? Kanske köpte jag världen bästa vinterjacka? Det har varit en bra månad måste jag säga. 

Stories från november 2018

Novemberresan

Novembers start spenderas i San José med omnejd som avslut på vår San Francisco. Utöver den resan har jag hållit mig hemma förutom en jobbresa till Göteborg. Nöjd med denna balans.

Novembers favoritinlägg

Det inlägg som engagerat flest handlar om vad jag stör mig på i flygdebatten, både motstånd och heja rop – roligast så tycker jag. Viktigaste inlägget under november är nog inlägget från häromdagen om HBTQ i San Francisco. Att lära sig om hur människor lever och har det runt om i världen tycket jag är en av de stora behållningarna med att resa och något jag gärna uppmuntrar andra att göra – därav viktigt inlägg.

november stories
Castro – en fantastisk stadsdel i SanFran

Novembers babe

Sandra Ehne. En vän och syster i mitt nätverk som över en kopp te hjälpte mig sätta ord på min roll i den här samhällsdebatten kring utveckling, ansvar och hållbarhet. Tänk att det som för mig känns som ett enda virrvarr för någon annan kan vara så uppenbart. Ska sammanfatta de insikterna i ett eget inlägg vid tillfälle.

Novembers lärdom

Det pågår en värderingskonflikt i mig. Den har pågått länge men ju fler jag pratar med och ju längre tiden går så inser jag att det handlar om värderingar. Om det inte är en konflikt så kan det vara en förskjutning som jag känner av och blir lite vilsen i. Den handlar om klass och klimat, om stad och landsbygd och frihet och ansvar. Kanske ingen lärdom, snarare en insikt.

Novemberminne

En av San Frans mest överraskande stunder och samtidigt absolut billigast var när vi fastnade i Santa Cruz söder om San José och kollade på dessa sjölejon. Så sjukt underhållande och helt gratis. Djurvänlig, gratis, djurturism när den är som bäst.

november stories
Tex den här stackaren som försökte hoppa upp på bjälken för att få en förmiddagslur

Novemberbild

Den här tycker jag om. Den är tagen så där så som Erik alltid gör. När jag inte är beredd. Vid Highway one i sol och skön värme.

november storie
Hej du glade

November och privatlivet

Vart tog ens november vägen? Hur kan en månad gå så snabbt när den är känd som en grå evighet? Jag har inte känt av någon trötthet. Inte deppat över mörkret. Jag har noll julkänsla och kan inte ens fatta att julkalendern redan börjat när detta publicerats. För förstagången känner jag mig osugen på kolla. Vad har hänt?

November var fyllt av dejter med vänner, så många att jag var tvungen att avboka några och ge mig själv mer egentid. Konstig känsla. Har äntligen hittat en person naprapat-isch-mm som verkar förstå sig på mina höfter och kringliggande muskler. Hon gjorde underverk under hennes första timme.

Novemberkänslan

Det här är nog första månaden jag inte lyckas hitta ett ord som passar. Ambivalent inför hela flygfrågan. För mycket att göra men ändå lagom. Varm fast det är kallt. Lite av varje och både och helt enkelt.

Novembers reseplanerande

En hel del tankar och research har gått åt till att fundera på den där resan till Västafrika. Jag vill så gärna och har bokat av en vecka i kalendern för att hålla det öppet. Blir säkert dyrt nu när jag inte gör slag i saken. Men om jag väljer att åka dit eller bara ge mig en längre helg på hemmaplan återstår att se.

Novemberlänkar

November har varit en kanonmånad vad gäller diverse medvetna inlägg runt bland de bloggar jag följer. På olika nivåer om olika saker men alla med en genomtänkt tanke bakom. Här är ett axplock.

Här finns alla månadslistor med stories från respektive månad

10 trender om resor 2019 – ny rapport från Trekk Soft

$
0
0

Nya trender om resor är alltid spännande att grotta ned sig i och nu har det precis släppts en ny rapport. Några lite ytligare nöjesinriktade trender och några som kan ställa om hela turismen, till både det bättre och det motsatta. 

Allt som blir populärt ett år eller två är inte trender. Det är snarare flugor eller moden som kommer och går. Vad som bara blir en fluga, vad som stannar som mode och till slut ihop med annat övergår i trend får vi svaret på först flera år senare. Vad av det som presenteras i rapporten, som jag sammanfattat nedan, som är riktiga trender lär visa sig. Alldeles oavsett är det alltid spännande att få läsa lite om vad andra tror att det finns för trender om resor framöver.

Trender om resor 2019

I dagarna har mjukvaruföretaget Trekk Soft som tillhandahåller bokningssystem för aktivitets- och guideföretag släppt sin årliga rapport om trender om resor 2019. Mina russin som jag plockat fram ur rapporten trender om resor. I inbördes ordning.

1. Nyfikenheten på okänd destination

Min egen generation, Millennials, är nyfikna på världen och är så öppensinnade att de bokar resor utan att veta vart de ska. En avresetid finns och en ungefärlig packningslista och sen får resenären veta mer vid flygplatsen. Jag lockas rejält, men så är jag ju också uppvuxen kring millennieskiftet.

2. SpareFare matchar oanvända biljetter

Hur surt är det inte när en bokat en resa eller ett boende och sen av olika anledningar inte kan resa iväg? Jo, jättesurt, bittert som fasiken. Ombokning blir orimligt dyrt och avbokning är inte ens möjligt. SpareFare matchar säljare och köpare så att den som inte kan åka får tillbaka åtminstone en del av pengarna och köparen får köpa till rabatterat pris. Låter som en genialisk affärsidé.

trender om att resa
När man är så där redo att resa och sen ändå får förhinder, tänk då att kunna sälja biljetten istället för att förlora allt

3. Den vinnande kombo Blesiure

Jobb och privat flyter ihop och ett uttryck för det är ordet Blesiure. Det är helt enkelt Business och Lesiure i en mix. Antingen jobbresa som övergår i en privat resa eller kanske en kombination av båda. Själv har jag sällan anledning att göra just business utomlands men att jobba på distans gör mer än gärna.

4. Skapa din egen modulresa

De finns de som föredrar att göra all research och planering själv och de som älskar konceptet gruppresor. Mitt emellan dessa två upplägg finns att resa modulärt. Plocka ihop sin egen resa, sitt egna upplägg men utifrån ett antal givna moduler. Semi-arrangerat kanske kan beskriva det hela. Låter som ett skönt upplägg tycker jag.

trender om resor
Ibland är det inte så himla lätt att veta vad en ska göra på en resa. Då kan det vara skönt att få lite alternativ…

5. Överturism och baksidorna

Baksidorna av turismen, den i rapporten så kallade overtourism, växer och förstör. I rapporten ges flera exempel på överbelastad infrastruktur, skador på naturen, hot mot destinationens kultur och arv. Lokalbefolkning som protesterar för att bostadspriserna stigit i höjde. Girigheten har sitt pris och det är ju som vanligt aldrig vinsttagarna som betalar tillbaka. Maya Bay som jag skrivit om tidigare är ett av dessa exempel.

6. Äventyrliga bröllopsresor

Romantiska stränder och lyxiga hotell, chilla och älska dygnet runt. Urtypen av bröllopsresor får sällskap av andra mer äventyrliga former. Uppleva, vara aktiv och utmanas tillsammans. Resor med äventyrsfokus är något vi kommer se mer av är jag övertygad om. Det ligger helt i linje med de andra trenderna kring att resa aktivt som finns.

7. Solo travel sprider sig till olika målgrupper

I Trekk Softs föregående rapport om trender om resor var kvinnliga soloresenärer en uppåtgående trend. Nu ser Trekk soft att soloresenärer finns inom alla generationer och till många fler destinationer. Jag förstår, resa själv är ju toppen!

8. Initiativ för hållbar turism i utvecklingsländer

Insikten om hur turism sliter på jorden och befolkningen har väckt flera initiativ i utvecklingsländer för att utveckla en mer hållbar turism. I rapporten finns exempel från Thailand, Ecuador, Guatemala och Mexico. Det här är ju på ett sätt ett nödvändigt ont men oavsett anledning väldigt bra att det görs.

Trender om resor
Tidigare i år blev detta viralt och gav många en tankeställare

9. Influencers större roll

Rapporten säger att det råder olika åsikter om hur effektivt det är att marknadsföra sig med influencers, att jag tror det är det kanske inte är så förvånande. I rapporten ges ett exempel på hur influencers får mer inflytande nu när Tripadvisor förändrar sin strategi och inte bara låter allmänheten lämna recensioner utan det ska även gå att lämna så kallade professionella recensioner av influencers av stora följarskaror. Jag vet inte, hur blir man en bra recensent bara för att man har många följare? Men det är klart, om Victoria Beckham älskar ett spa, ja då kan jag förstå om folk ser det som en kvalitetsstämpel.

10. Ekologiskt utbud mer efterfrågat

Sist ut är denna inte så oväntade trenden inom resor: Att det det finns en större efterfrågan på ett ekologiska aktiviteter som inte sliter på naturen utan snarare låter den bevaras. Vandra under en glaciär, SUP:a i ett naturreservat eller dyka i en grotta. Aktörerna har snappat upp efterfrågan och erbjuder allt fler möjligheter – bra grej!

Vad tror du om trenderna om resor ovan?

Vilka av dessa trender om resor tror du kommer slå allra starkast närmaste åren? Några som förvånar dig eller som du inte alls tror på?

Att samla på perspektiv

$
0
0

Jag samlar på perspektiv i vardagen och på resor. Oliktänkande stimulerar men kan också skrämma. Perspektiv gör mig bredare, mer förstående och kanske att jag en dag kan kalla mig klok. 

En vidrig homofobisk kommentar om mitt inlägg om HBTQ i San Francisco. Att det ens finns folk som orkar ha åsikter om vem andra älskar. Som tar sig frihet att uttrycka sitt äckel. Raderade den. Händelsen blev känd av HBTQ-person som jag känner. Sa att jag tagit bort kommentaren som markering och för att skydda. Jag skulle inte vilja veta att om någon äcklas av mig. Fick till svar att personen inte önskar bli skyddad utan hellre vill veta för att kunna välja vilka hen omger sig av. Sant. Intressant perspektiv. Ett nytt jag inte tänkt på. Jag är en vit cis-kvinna. Har aldrig äcklat någon gissar jag. Andra är mer vana och några vill hellre veta.

Där och då slog det mig. Jag vill samla på perspektiv. Jag får en liten kick av berikas av olika sätt att tänka. Olika sätt att se på saker, lösa problem och hantera livet. Så det blev ett helt inlägg om detta och till sist vill jag självklart veta hur du ser på att omge sig av olika perspektiv.

Att samla på perspektiv
En fågels perspektiv vore ändå härligt att ha, distans är ofta bra för hitta nya sätt att se på saker. Denna korp-isch är från Kapstaden

Jag samlar på perspektiv

Jag vet sedan tidigare att samla på referenspunkter är en av de största anledningarna till att jag reser. Perspektiv och referenspunkter är för mig två sidor av samma mynt. Det handlar om att sätta sig in i andras synvinklar. Skapade av de erfarenheter som de bär med sig genom livet och värderingar de byggt längs livets skola.

Jag samlar på perspektiv för att jag på riktigt tror att jag blir en bättre människa då. Motsatsen, att vara inskränkt och smal i min förståelse eller syn på omvärlden får mig att rysa. Själva poängen med att samla på perspektiv handlar också om att inte bara omge sig av perspektiv en håller med om. Perspektiv som känns bekväma eller rätt för mig själv. Bredden uppstår när oliktänkande får finnas.

Så kommer jag till tankarna till flyget igen. Den frågan som det råder störst konflikt kring i mig och den vanligast förekommande tematiska ämne som min omgivning och mina cirklar uttrycker att de tycker olika kring. Att vara i gränslandet kan vara jobbigt. Men det berikar och det vill jag hålla fast vid även om det vore skönare att bara välja det ena eller andra.

Att samla på perspektiv
Vissa perspektiv känns ju helt upp och ned. De är också bra att ha

Några perspektiv jag samlat på mig…

Guiden i Belgrad…

…som berättade om svårigheterna i att motivera unga att satsa för framtiden när kriget ligger så nära i minnet. Krig som gör att varenda investering, ekonomiska, bildande känslomässiga, är förgäves. Att försöka förstå vad det gör med ett lands utveckling när detta är verkligheten för invånarna. Svårt att ta in för någon som levt i ett land med fred i 200 år.

Att samla på perspektiv
Vår guide i Belgrad

Killen i Tanzania…

…som jag var tillsammans med som trodde att min kärleksfysiska försiktighet i början berodde på att jag trodde att han skulle vara smittad med HIV. Jag som inte ens tänkt tanken. Han som lever i ett land där HIV är högst närvarande. Jag som aldrig haft ett virus värre än en förkylning. Då förenade i en relation med extremt olika erfarenheter att vila mot.

Paret på Kuba…

…som berättade om vilka nya möjligheter som dykt upp nu när de fick hyra ut sin egen bostad. Den ljusa framtid de såg med att någon gång kunna äga sin egen lägenhet, sin egna bil, kanske sin egen affär. Uppvuxna i ett land där äganderätten i princip var reserverad för staten. Och fördelarna de ändå såg med att mycket var lika för alla, att alla barn åtminstone fick i sig näringsrik mjölk varje dag för att ingen skulle svälta.

Mitt liberalkonservativa ex…

…som ifrågasatte och ruckade på mina värderinga rejält. Som både fick mig att bli än mer säker på vissa ståndpunkter och betydligt mer osäkra på andra. Som efter tuffa diskussioner gav mig nya insikter om hur många olika synsätt det kan finnas kring olika lösningar på ett identifierat problem. Att vi kan ha samma målbild men att flera sätt kan vara rätt för att ta sig dit.

Vännerna från USA…

…som beskriver känslan av att inte vilja rösta på någon av sina presidentkandidater. Som har svårt att förstå hur vi motiverar oss att arbeta med ett så  högt skattetryck i Sverige men samtidigt förundras över alla fördelarna som föräldraförsäkringen ger. Och deras vän som uttrycker att han ju måste kunna skjuta om någon våldta hans fru. Förstå den drivkraften berikar mig.

Att samla på perspektiv
Amerikanerna vi lärde känna under vandringen till Machu Picchu

Vilka perspektiv saknar jag?

Jag skulle behöva fler i mina kretsar som ser sig som POC Person of Color. Fler som är djupt troende. Fler som tillhör arbetarklassen och tydligare påminner mig om hur ojämlika förutsättningar vi har i Sverige. Fortfarande. Skulle bli bredare i mina samhällsperspektiv med lite fler konservativa och marknadsliberala i mina cirklar. Och så kanske en eller två med rasistiska åsikter. Jag får ont i magen varje gång jag hör en kommentar som skulle kunna tolkas som rasistisk eller har en rasistisk utgångspunkt. Samtidigt, jag vill så gärna förstå vart åsikterna kommer ifrån. Om jag på riktigt samlar på perspektiv så är ju hela poängen att få in så många vitt skilda vinklar som möjligt. Ju spretigare och bredare desto bättre. Den som inte förstår kan aldrig förändra.

Att samla på perspektiv
Troende personer får symboliseras av mitt besök i moskén i Abu Dhabi

Vilka är dina perspektiv?

Vi är ju alla olika och intressanta som vi är och nu när jag författat klart detta blir jag extra nyfiken på dig. Vilka perspektiv är du omgiven av och vilka vill du få in i den närhet på olika avstånd?

Att de har mage att kalla sin produkt för hållbar öl

$
0
0

Vad är hållbar öl? Kan något som har så mycket baksidor ens kalla sig hållbart eller är det dömt att misslyckas? Miljövänlig produktioon är inte = hållbar produkt.

Vad händer med bilden av en produkt när den benämns som hållbar? Känns det lite bättre att köpa? Är vi beredd att betala lite mer? Är vi lite mer måna om att visa upp för världen att vi konsumerar något hållbart? Mest troligt.

Det här blir inget vanligt resa-medvetet-inlägg. Jag tar mycket mer ställning än jag brukar och skälen till det är många. Den största att just den specifika frågan skulle bara kännas fejk att vara allt för nyanserad i. Vi får se om du gillar detta sätt eller föredrar mina gråskalor.

Hållbar öl – ett missbrukat ord av gränslös industri

Öl kan vara hållbart så länge det är alkoholfritt. Inte annars. Ändå tar alkoholindustrin gärna chansen att klä sig och sina produkter i positiva och populära ord. Hur ska en kunna klandra dem, den industrin leds ju inte av några inkompetenta affärsmän precis.

Öl med alkohol kan på sin höjd vara miljövänligt framställd men inget som dödar kan väl ändå anses vara hållbart? Jag är så jävla trött på att ordet hållbarhet och dess motsvarighet på engelska sustaniable kidnappas, svartmålas och missbrukas av en av våra vidrigaste industrier så som alkoholindustrin. Och ja, local craft beer och öl producerad på gulliga små gårdar i Sverige är också en del av den samlade industrin.

hållbar öl
Visserligen bara alkoholfria produkter i denna bild men naturligt bryggd öl blir inte hållbar om nån trodde det

Varför alkohol-öl inte kan vara hållbart

Flyg kan inte vara klimatsmart eller hållbart i sig. Resor kan bidra till en bättre värld men flygen i sig så som de drivs idag är inte hållbara. Alkohol, hur eco-friendly, fair-trade-producerad den än är kan inte heller vara hållbar. Varje år orsakar alkohol 3,3 miljoner människors död enligt Världshälsoorganisationen WHO. Det är dubbelt så många som dör i aids. Fem gånger fler än de som dör i malaria.

Hållbarhet i sin allmängiltiga definition (jag litar på wikipedia) innebär både miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet. Flaskor slängs i haven, ett lands ekonomiska utveckling saktas ned av att staten måste ta hand om alkoholskador och män slår kvinnor och barns skolgång blir förstörd. Inte så hållbart.

Det måste väl ändå finnas någon gräns för att något ska få kalla sig hållbart? Bara för att ett fossilt bränsle har lite mindre miljöpåverkan än ett annat så blir det ju inte hållbart. Samma med alkohol.

hållbar öl
Bild av Vova Drozdey från Unsplash
hållbar öl
Lite flaskor som kommit på vift i Thailand. Foto av Towe Engström

Vad kallar de hållbar öl?

Bryggerierna kallar sig hållbara för att de gör öl av överblivet bröd, för att plasten som binder samma sex-packen görs av nedbrytbar plast som inte skadar marinlivet och för att de sänker utsläppen i sin produktionen. Det är klart att det är toppen att även de vill dra sitt strå till stacken men att de samtidigt tar alla chanser de kan att invagga konsumenterna i falsk hållbarhet provocerar mig. Som ni märker.

Här är jag inte riktigt lika nyanserad och balanserad som jag brukar. Det beror på att det ur mitt perspektiv inte finns några å ena sidan och andra sidan med alkohol. Så som det gör med att resa med flyg, att resa till diktaturer, att nyttja djurturism osv. I dessa frågor finns det flera sätt att se på saken. Med alkohol finns det bara den egoistiska sidan av “jag vill konsumera” och den omedelbara konsekvensen att bidra till att dessa 3,3 miljoner människor dör.

Det enda märkningen som ett alkoholföretag rimligtvis skulle kunna märka sin produkt med är “lite mindre dålig öl”. Undra om den marknadsföringen skulle gå hem? I believe not.

Jag fattar njutningen

Jag fattar att folk vill dricka alkohol. Jag fattar att folk tycker att det är gott, att berusningen är skön. Att det är guldkant, belöning och njutning. Att det hör till. Jag fattar att den enskilda konsumenten (som sällan dricker för mycket utifrån sin egen definition) inte ser hur hela kedjan hänger ihop så som den gör för mig. Utan lågkonsumtion, ingen medelkonsumtion. Utan medelkonsumtion inget risk- eller missbruk. Trots detta har jag egentligen inte problem med att folk dricker alkohol. Jag har problem med att ordet hållbarhet missbrukas. Drick gärna alkohol, välj gärna ekologisk före den “vanliga alkoholölen” men hållbar öl – nope.

Hänger mitt resonemang inte ihop? Berätta hur du tänker, jag lyssnar gärna på dina sätt att se på saken.

När jag ändå har din uppmärksamhet…

…vill jag passa på att utmana dig som dricker alkohol på tre saker

  1. Varje gång du köper hem alkoholöl – testa en ny alkoholfri öl. Systembolaget har en himla massa sorter att välja mellan.
  2. Se alltid till att ha alkoholfri öl (eller vin) på bordet vid middagsbjudningar så det blir lätt för fler att välja alkoholfritt.
  3. Gör inga förskönande sociala-medie-inlägg om hur bra det känns att dricka “hållbar öl”.
hållbar öl
Bundabergs Ginger Beers är ett hett tips på alkoholfri dryck som många uppskattar. Smakar dock inte öl.

PS Notera att jag föredrar att kalla det alkoholöl och alkoholfri öl av den enkla anledningen att öl är öl oavsett alkoholhalt. Språkbruk är murbruk och om alkoholnormen ska försvagas kan inte öl vara synonymt med alkoholöl.

Här finns alla inlägg på temat alkohol respektive hållbarhet och miljö

Vi ska gifta oss!

$
0
0

Idag är det exakt sex månader tills jag ännu en gång, om än mer formellt, väljer att ha Erik som min livskamrat. Vi ska gifta oss!

Jag har längtat efter att få gå in i en bröllopsbubbla i många år och nu är jag helt plötsligt mitt i den. Simmandes och friflygande. Det började kännas på riktigt när vi la inbjudningarna på postlådan och våra gästers respons började trilla in. Shit, det är nu det händer!!

Ett bröllop i Malmköping

Det blir firande i dagarna tre, varför nöja oss med en? Grillfest på fredagen, vigsel och en hejdundrandes fest på lördagen, brunch på söndagen. Alla älskade vänner och familj på plats. Oändligt med kärlek och glädje. Det finns inte ord för hur övertaggad jag är på denna helg i början av juni.

Vi gifter oss i Malmköping. Denna metropol med knappa 2500 invånare som är mer känt för sitt spårvägsmuseeum och för 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvanns besök i stan. Malmköping ligger i fantastiska Sörmland och jag hittade vårt ställe efter mycket kreativt och intensivt googlade.

Vi bjuder in till kärleksfestival. Festivalarmband är utskickade, värdparen, bestman och tärna har tackat ja och nu är det ju bara vigselförrättare, musiker, maten, kläderna, ringarna osv kvar. Det löser vi i en handvändning, right? Ärligt talat börjar jag bli aningen stressad men ska råda bot på det ganska snart hoppas jag.

vi ska gifta oss
Älskade bästa favoritblomma på Julita gård Sörmland

Vår 1400 dagar långa historia

Jag är löjligt kär i vår egen historia. Berättar den gärna om och om igen. Det som en gång började med lite seriöst Tindrande blev snabbt till en frukostdejt där jag kom sent och halvt snubblade över Erik för att bryta isen snabbt. Jag minns bara ett par dagar senare, den 10:e februari. Jag fyllde år, blev överöst av gratulationer från vänner och kollegor och parallellt med dagen gick ett rus i hela kroppen varenda gång det hände något på telefonen. På kvällen gick vi på dejt nummer två och Erik pussade mig i garderoben på Dramaten.

En resa till Falun. En resa till USA. Flytta ihop. En resa runt jorden och där och då visste vi att nu är det vi. Åtta månader senare var vi åter på Arlanda för nästa längre resa till södra Afrika. Precis innan boarding sa Erik att han ville söka livet med mig och vips var vi förlovade. Ruset igen. En flygresa med kramp i käkarna av att vara så orimligt glad och lycklig över detta.

Det var två år sedan, 2016-12-18 och nu är det sex månader kvar tills vi kommer vakna och veta att idag är det vår dag lite mer än alla andra dagar. Ett halvår som kommer gå i ilfart och helt plötsligt kommer stå där med skakande knän och glädjetårar som rinner. ÅÅÅH!

(och ja, ni fattar att vårt liv inte bara bestått av resor och guldregn men nu är det det jag fokuserar på)

vi ska gifta oss
Våra förlovningsarmband som skulle ersättas/kompletteras med ringar. Just den delen har vi dock inte rott i hamn än..

Bröllopsresa då?

Det blir till att fundera på det här med bröllopsresa. Vi som redan rest så mycket, ska vi ens åka på en bröllopsresa? På tal om den nya trendrapporten om att äventyr blir allt vanligare så känns det även för mig väldigt långt borta att vi skulle åka till Maldiverna. Men vem vet, kanske chockar vi oss själva med det.

vi ska gifta oss
En kryssning till Riga kanske blir en lagom bröllopsresa?

Några medskick på vägen?

Bra saker att tänka på planeringsmässigt inför en sån här stor dag mottages tacksamt och tips på resmål för eventuell bröllopsresa är alltid välkommet.

När världen vimlar av tåginspiration

$
0
0

Jag är omringad av tåginspiration och vill självklart dela med mig. Det är något uppfordrande och förväntansfullt i luften. Tågen tuffar inte bara på, de är här för att vara det självklara semestervalet för fastlandsresor i Europa. 

2018. Flygdebattens år. Uppvaknandets år. Året då sommaren var så varm så vi inte kände att vi behövde åka utomlands. Året då skogar brann. Året då det började gro en riktigt obehaglig känsla kring att flyga och ett sug kring att upptäcka världen från ett tågfönster.

2018 är också året då jag gissar att varenda resebyrå, researrangör, tågoperatör och kreativ entreprenör gör allt i sin makt för att positionera sig på tågmarknaden. Det gäller att vara redo för sommaren 2019 då semestertågresorna inom Sverige och tågresorna i Europa lär öka rejält. Fel kan jag ha men det är åtminstone en kvalificerad gissning. Eller en önskedröm om att det är nu det händer. Det är nu efterfrågan på tåg blir så stor att några vågar satsa och skapa större utbud med förenklad tågbokning i Europa och att fler aktörer påverkar EU för att skapa en harmoniserad och stimulerande lagstiftning.

tåginspiration
Alltid denna idyll utanför tågfönstret nästan vars en än åker

Här om dagen var jag på centralstationen i Stockholm där Vagabond hade en stor monter tillsammans med flera samarbetspartners på temat resa med tåg. Fullmatat med tåginspiration, inte minst i deras temanummer som delades ut. Går att köpa i butik eller bli digital prenumerant. I mina flöden peppras det av tåginspiration så jag tänkte jag skulle samla det jag kommit över på ett och samma ställe. En hel den av tipsen nedan kommer från Vagabond men så är också de några av de bästa trendspanarna och en webbplats som skrivit mycket om tåg under många år.

tåginspiration
100 sidor fullmatat nummer om bara tåg. Maxad tåinspiration

Tåginspiration för 2019 och resten av livet

Fram tills ett smidigt tågbokningssystem över hela Europa och gärna hela vägen till Asien finns det all anledning att ta vara på all den tåginspiration som finns runt om på internetz. Varsågod, här har jag samlat tåginspiration, tågtips, tågkonton och tågwebbar att hålla koll på

Tåginspiration i Sverige

Äntligen vilse skildrar hur en vintrig tågluff i Norrbotten kan se ut med stopp i fyra orter

SJ har såklart massor med förslag och idéer på vart det går att resa i Sverige och vad som finns att göra

tåginspiration
Sverige är vackert från tågfönstret, det bara att ge sig ut.

Tåginspiration i Europa

Fantasiresor tipsar om 19 städer i Tyskland att besöka under en tågluff

Vagabond har listat de åtta vackraste rutterna i Europa. Lätt att bli sugen minst sagt.

Livet från den ljusa sidan tipsar om vackra tågsträckor i Europa och delar hennes tips om att resa med barn

Ladies Abroad berättar om hennes sju dagar på räls när hon åkte tåg i Schweiz

Grattis Världen har gjort gedigen research och hittat 18 tågresor i Europa som går snabbare än flyget

tåginspiration
Foto av Lena Löfblad från Ladies Abroad under hennes tågresa i Schweiz. Ja, ni ser ju hur vackert det är

Tåginspiration i övriga världen

Från stad till strand berättar om att resa med Amtrak, USA:s motsvarighet till SJ

Vagabond har ett reportage om att åka ett lyxigt tåg mellan Angola och Tanzania

Johnny Bajdzjan gör sin grej och berättar om att vara inlåst på ett tåg i tredje klass i Sri Lanka

Vagabond har skrivit en guide om att resa med snabbtåg i Japan. Mer fokus på det praktiska än själva destinationen.

tåginspiration
Foto av Johnny Normark Friskilä från hans resa i Sri Lanka

Praktiska tips om att resa med tåg

Resfredag delar med sig av hennes erfarenheter och goda råd som underlättar att åka tåg med barn

Vegokäk har gjort en snabbguide om att resa i Europa

Underbara Clara har femton tips om att tågluffa med barn

Mina egna resehacks och tips för att sova på nattåg

Livet från den ljusa sidan berättar om allt en behöver veta om att sova på nattåg

Att resa podden med en blandning av praktiska tips och inspiration

Tåginspiration
Nattåg har jag åkt otaliga gånger, i inlägget ovan tipsar jag om en hel drös med erfarenheter jag dragit på mig under dessa resor

Tåggrupper och tåghemsidor att inspireras av

Facebookgruppen Tågsemester har i skrivande stund över 33 000 medlemmar och är en kunskapsbas om att resa med tåg jag sällan skådat. Här finns svar på alla tänkbara frågor från gruppens breda tågerfarenhet.

SJ:s personal har ett eget instagramkonto som är roligt att följa. Finns under namnet Traincrew.

Europarunt.se säljer tågluffarkort i Europa och har en sajt fylld med inspiration från andras tågluffar. Fram till 31 december 2018 är det 15 % på interrail-korten

Tågbokning.se startade 2015 och är en resebyrå som hjälper resenärer att boka resor inom Europa och Sverige. Slå en pling vettja.

tåginspiration
Fantastiska järnväg som jag är uppvuxen med utanför farstukvisten hemma hos mina föräldrar. Så rent och så fint.

Vad för typ av tågresa är du mest sugen på att göra?


Stadsdelen Prenzlauer Berg: en personlig favorit i Berlin

$
0
0

Prenzlauer Berg i Berlin tog mig med storm med sina färgstarka uttryck, fräscha mat och intressanta områden. En stadsdel med kul shopping och konst utanför boxen. 

När vi var i Berlin i somras bokade Erik in oss och vår kompis i en Airbnb-lägenhet i en stadsdel norr om Berlin. Inte så långt ut så att det kan räknas som en förort men en rejäl promenad från centrum. Det visade sig vara ett supermysigt områden med charmiga caféer, småbutiker med alla möjliga olika ting och streetart-tapetserade fasader med blomsterängar. Jag älskade att gå längs gatorna bara för att det fanns så mycket att titta på. Prenzlauer Berg visade sig vara en succé.

prenzlauer Berg
Glatt resesällskap att dela jordgubbar med
prenzlauer Berg
Så känns hela Berlin. Att average sucks
prenzlauer Berg
Bilden som visar på kontrasterna. Nybyggt, rivningsläge och funiks

Olika bilder av Prenzlauer Berg

Efter att jag varit i Berlin pratade jag med en bekant som bott i Berlin i många år. Hon var inte alls lika begeistrad som jag. Den stadsdel som jag upplevde ha jättemycket personlighet som med stort kreativt uttryck gjorde det intressant att gå varje gata upp och ned var för henne för mycket hippstrig yta och för lite riktigt djup. Det som kändes alternativt och ärligt för mig, var för henne något helt annat.

Hon har betydligt bättre koll på Berlin än vad jag har och har med hennes kunskap om metropolen möjlighet att jämföra de olika stadsdelarna mot varandra. För mig spelar det inte så stor roll, min upplevelse av Prenzlauer Berg var fantastisk och äkta. Men däremot tar det nog ned mina superlativ något som annars kanske hade varit “Berlins mest genuina kvarter”, “Prenzlauer Berg – Berlins kreativa centrum i blomskrud” osv. Det gör inte min upplevelse sämre men det fick mig att reflektera över att jag, och många andra resebloggare, har ganska lätt för att falla in i fällan att prata om “mysigaste delen i hela Berlin” utan att riktigt ha varit tillräckligt i stan för att kunna uttala sig. Och allt är ju också som bekant subjektivt. Hursom och slutsats: Jag gillade verkligen Prenzlauer Berg

Prenzlauer Berg bjuder upp till dans

Som sagt, jag gillade Prenzlauer Berg så jag tipsar gärna vidare om det. Det må vara lite på ytan och kanske något som turister som jag gillar men då får det vara så. Alla som läser denna blogg är ju också turister och inte Berlinexperter så kanske kan även ni falla för de målade väggarna och färgglada butikerna lika mycket som jag gjorde.

Jag inledde våra dagar i Berlin så som jag alltid gör nu förtiden: skriva ned ställen jag gillar. Jag gav rätt upp rätt snabbt. För många ställen och till slut så insåg jag att det var helheten jag tyckte om så mycket. Inte varje enskilt ställe. Alltså återger jag inte adress och namn på varenda place som jag brukar utan du får åka till Berlin själv och vandra i Prenzlauer Berg och hitta dina egna gulliga butiker, sköna caféer och egna favoritspots.

Strosa i Prenzlauer Berg

Det bästa med Prenzlauer Berg, som med så många stadsdelar, var att bara gå omkring. Det som gjorde allra djupast intryck på mig var dessa små mässingkvadrater framför ytterdörrar som ersatts gatustenar. På varje kvadrat fanns ett namn med födelsedatum, datum för deportering och uppgifter om när de avlidit om det finns. Smärtsamt att se men ack så viktigt att bli påmind om att varenda en av de 6 miljoner judar som dödades under förintelsen var en enskild person med ett namn och familj.

När det blev för tungt att titta ned i backen och leta efter minnen från de avlidna gick det fint att titta upp och istället njuta av fasaderna som ofta var en fröjd att titta på.

Konsten i Prenzlauer Berg

En av de mest utmärkande sakerna med Prenzlauer Berg, eller egentligen med hela Berlin, är all denna möjlig och omöjliga konst Vägfasta skulpturer, konstverk på fasader och streetart som gått loss. Den som söker en intensiv koncentrerat dos kan besök Monsterkabinetten precis i utkanten av Prenzlauer Berg.

Äta i Prenzlauer Berg

Vi gick förbi så många caféer som vi hade kunnat stanna på. Erik raggade i vanlig ordning upp en hel drös trevliga. Vi testade på den kända brunschen på caféer Anne Blume i flera våningar (gott!) och en fräsch salladslunch på Spreegold.

Shoppa i Prenzlauer Berg

Inredningsdetaljer, barnkläder, leksaker och moderiktiga herr- och damkläder blandat med second hand. Den ena butiken avlöser efter varandra, bland annat längs Prenzlauer Allee.

Hoppas nu jag gjort dig riktigt intresserad av Prenzlauer Berg så får du åka dit och med egen känsla avgöra om du föll för området som jag eller om du inte är så imponerad. Har du inte fått nog av Berlin än rekommenderar jag mitt inlägget Bara i Berlin – det gränslösa i en stad som är lätt att älska. 

Älskade chailatte – Göra eget chaite och drömma om kryddiga länder

$
0
0

Jag älskar chailatte och att göra eget chaite visade sig vara plättlätt och superdupergott. Äkta smak som tar mig bort till drömmarnas länder och som dessutom blev en syrup som räckte till kopp efter kopp. 

Jag har noll och ingen julkänsla. Inte ett ljusslinga eller sketen julstjärna sitter uppe. Jag skippar det visuella och går istället all in på dofterna. Liljorna i vardagsrummet doftar starkt och hyacinterna i köket luktar jul som hos farmor och farfar. Jag lider inte av att julkänslan inte infinner sig när jag väl kommer hemhem till Tväråbäck som kommer jag ikapp snabbt.

chailatte göra eget chaite
Min vardagslyx var och varannan kväll nuförtiden

En kopp chailatte: Att göra eget chaite

Min största insats för julkänslan, eller egentligen för att stilla mitt sug om att uppleva kryddiga länder, är att för första gången göra eget chaite. Jag älskar chailatte året runt och blev sugen på att göra en egen chailatte. Jag googlade och hitta det här receptet som jag modifierade en aning. Jag testade och det blev succé på första försökte. Kvalitetstestade på några vänner framför en brasa och där gick det också hem.

Ingredienser i en eget chaite

  • 1 liter vatten
  • 10 tepåsar early grey
  • Några cm riven/pressad/skivad ingefära
  • 2 1/2 kanelstänger
  • 2 tsk kardemumma
  • 2 hela ansi-stjärnor
  • 15 stycken hela kryddnejlikor
  • 1 halv riven muskotnöt
  • 1 1/2 dl farinsocker
  • Finrivet skal från en apelsin

Göra egen chailatte

  1. Koka upp vatten
  2. Lägg i alla ingredienser
  3. Låt dra minst 20 minuter
  4. Sila av och häll upp på flaska
  5. Skumma mjölk och häll i ca en fjärdedel av chai-koncentratet.
  6. Pudra med kanel – njut

Bonustips: Fyll på med nytt vatten där det avsilade får ligga under natten och sprida go-doft i hela köket. Jag hade det framme i flera dagar och njöt av aromen som fyllde rummet.

chailatte göra eget chaite
Några av ingredienserna, det avsilade kryddorna som fått nytt vatten och sprider sin doft och så en rejäl kopp med hårt skummad mjölk i min favoritkopp

Drömma om världen över en chailatte

Jag har strecklyssnat på Hans Roslings memoarer Hur jag lärde mig förstå världen och nu längtar jag efter Mozambique, Kuba och Tanzania. Jag vill vara i en annan kontext. Förstå hur andra människor tänker och ser på sig själva och världen. På djupet. Se hur min syn på mig själv och omvärlden förändras av att vara i ett totalt motsatt sammanhang. Så jag sitter med mitt chaite, eller egentligen min gigantiska chailatte, och känner att hjula för Taj Mahal som står på min bucketlist lätt kan bytas ut mot att få dricka hett chaite (i dubbel bemärkelse) på någon gata i Bombay.

Det här blir den första julledigheten på tre år som jag kommer stanna i Sverige över hela ledigheten. Lite kli i fingrarna har jag allt men jag ser också fram emot att gå ned i tempo, åka längdskidor, dricka chailatte, göra lite yoga och sammanfatta mitt reseår 2018. En fin tid att blicka tillbaka på det som varit.

chailatte - göra eget chaite
Några barn charmar Erik med sin målmedvetna försäljning i Ecudaro. Tänk att få prata ännu mer med dem om hur de ser på livet och drömmar
kuba
De här är visserligen ren och skär turismuppvisning men ändå symboliskt för det fantastiska Kuba som jag så gärna vill lära känna mer

Tips söder om San Francisco: Att göra i Palo Alto, San Jose & Santa Cruz

$
0
0

Besöka Google i Silicon Valley och bli överraskad av sjölejon i Santa Cruz. Utbudet på saker att göra i Palo Alto, San Jose och dess närområde är minst sagt varierat. Här är mina tips söder om San Francisco. 

Det är sällan jag besökt en stad och samtidigt haft möjlighet att uppleva så mycket i närområdet. Efter vår vistelse i Kalifornien har jag massor med tips om vad som finns att göra söder om San Francisco. När allt kommer omkring går det fint att spendera en hel resa söder om San Francisco och aldrig ens sätta sin fot på huvudgatan i San Francisco. Bäst av allt är kanske mixen av det stora utbud om vad som finns att göra.

Detta inlägg har fokus på det som erbjuds söder om San Francisco och det är rätt mycket när jag samlar ihop det.

Tips att göra i Palo Alto och San José

San Jose är en miljonstad som nästan binds samman med San Francisco tack vare bland annat Palo Alto och Mountain View. Det som besöksspråk brukar kallans Silicon Valley. Här är entreprenörskapet påtagligt och framtidstro stark. Jag kan tänka mig att det påverkar människor enormt att bo eller jobba i en så framåtsyftande miljö.

att göra i palo alto

Besöka Silicon Valley med Google och andra IT-jättar

Silicon Valley är snarare en företagsterm än någon geografisk definierad yta. Aldrig kunde jag väl tro för fem år sedan att jag skulle se fram emot att få besöka Google, Facebook och Apple i Silicon Valley så mycket. Men det gjorde jag och visst var det häftigt att besöka våra världsledande, mest inflytelserika företagen, som har så stor makt över vårt liv och framtid. Ägna en tanke åt hur livet skulle vara utan Google, Facebook och Apple i ditt liv.

Medan Facebook bara erbjuder en selfie med en viss kände tumme (fotade huset och blev ikappcyklad och övervakad tills jag raderad dem) har Intel ett interaktivt museum. Apple har ett schysst café, försäljning av de senaste produkterna och ett showrum om vad de har på gång. Google har en konstig skulpturpark och en merch-butik. Visitor Center finns också men kräver att en känner någon inne på Google och vem gör det? Väl värt att besöka Silicon Valley och allt hinns med på en heldag med bil. Det här blir mitt första tips på saker att göra i Palo Alto.

att göra i palo alto

att göra i palo alto

att göra i palo alto

att göra i palo alto

att göra i palo alto

att göra i palo alto

att göra i palo alto

att göra i palo alto

Gå på på NHL Hockey och se hajarna

Vissa drömmer om att se fotboll i Italien, andra om att uppleva en NHL-match i Nordamerika. När vi var där inföll lyckoträffen att New York Rangers där Henrik Lundqvist är målvakt var de inbjudna motståndarna. En av San Jose Sharks stjärnor är Erik Karlsson som också är svenskt. Just när vi var där hade även Svenska handelskammaren ett event så vi var långt ifrån ensamma om att vara svenskar bland publiken. Riktigt häftigt och grym hockey såklart. Publikens hejaramsor var dock mesiga jämfört med hemma i Sverige, NHL-fansen har lite att lära av oss på den punkten.

Flanera runt i Stanford universitet-området

Ett av världens mest prestigefyllda är Stanford University som går att besöka som en sak att göra i Palo Alto. Privatfinansierat universitet med en terminsavgift därefter. Rofyllda och historiska lokaler, palmer och gräsmattor samt en merchandise-butik som bygger identitet. Varje dag ges gratis walking-rundturer av skolans elever vilket var intressant för att få grepp om helheten. Där fick vi bland annat lära oss att elevboende har housekeeping och någon som lagar mat åt dem men att det även finns “alternative living” där studenterna lagar sin egen mat. Säger väl allt om klientelet och Standford-andan, känns långt ifrån Sverige så att säga.

Handla prylar i min nya favoritaffär i Mountain View

Jag är ingen storshoppare och stora i affärer tycker jag ofta är slöseri med tid. Köp det jag ska ha och gå vidare i livet. Men i Mountain View hittade jag en affär jag inte tycktes kunna få nog av. Underfundiga böcker, politiska prylar med satir, kläder och inredning och tusen prylar utan att det kändes som krimskrams. Är den filial till butik i San Francisco city så finns fler chanser att få ta del av detta butikskoncept.

Äta hållkäftengod quesadillas

På vinst och förlust valde vi att äta vår första middag på närmaste matställe där vi bodde i Mountain View. Det visade sig vara så bra att vi åt där tre av fyra kvällar. Inte av lathet eller bristande utbud, utan för att det var sjukt gott. Riktigt tacos och quesadillas av det bästa slag både jag och Erik ätit. Första gången gjorde vi misstaget att köpa ett mål var och rullade därifrån. Sen lärde vi oss och delade på en Quesadillas vilket också gjorde middagen väldigt prisvärd. Finns här på googlemaps.

Tips att göra i Santa Cruz

De som bor i och utanför San Francisco har en mellan 40-90 minuters körning till semesterstaden Santa Cruz. Nöjesfält, strandhäng, båtliv och fina hus. Santa Cruz är en tillflyktsort för amerikaner som vill byta business till leisure.

Kör längs vackra Highway 1

Highway 1 är omtalad och den är också så vacker som en kan föreställa sig. Inte varenda meter men titt som tätt och på några ställen magisk. Här finns små pitstopp, stränder att gå längs, utsikter att njuta av. Jordgubbar och pumpor att köpa beroende på säsong och en allmänt fin väg att köra.

Gratis underhållning av sjölejon

Det kanske mest oväntade under vår resa till San Francisco var sjölejonen i Santa Cruz. Vi gick ut längs piren utan att riktigt varför och hör plötsligt ett ljud. Kollar ned på pirens pålar och ser ett sjölejon ligga och glassa sig i solen. Fortsätter längre ut och inser till vår stora glädje att det finns minst 50 stycken som ligger och ta en förmiddagslur i solen. Bästa djurunderhållningen jag varit med om i relation till 1. gratis 2. fria djur.

Njut av smått och gott i Santa Cruz

Santa Cruz är en oas i ett annars ganska hektiskt San Francisco-liv. Nöjesfält, färgglada boenden, surfbutiker och småbåtshamn. Lyxiga hus, ett mysigt fik i en gammal väderkvarn och mycket annat att titta på. Rekommenderar att gå ett varv i den lilla stadskärnan men även att köra bil East Cliff Drive.

Gå längs West Cliff Drive och träning i Santa Cruz

Santa Cruz bjuder på många motionsmöjligheter. Längs Wild Cliff drive (främst norrut) är det en enormt fin motionsutsikt längs vattnet. Väl inne i city finns Santa Cruz Beach Boardwalk och några stenkast från stranden finns Neary Lagoon Park med uppbyggda trädäck i ett vattenområde. På stranden finns möjlighet att delta i morgonyoga och det går alltid att göra ett parti Beach Volley Ball.

Det var mina tips på saker att göra i Palo Alto, San Jose och Santa Cruz. Såklart finns även mer därtill att göra så om du siktar på en resa till San Francisco rekommenderar jag verkligen att våga dig utanför city och vad som finns att göra söder om San Francisco.

Något du blir sugen på eller redan bockat av?

Alla är alla mina inlägg om vår resa till San Francisco

Så vet du att du är en medveten resenär

$
0
0

Är du en medveten resenär måntro? Jag har gjort en enkel checklista där du kan kolla dig själv. Kom ihåg, du tävlar bara med dig själv!

Snart har jag bloggat i tre år och min definition av vad det innebär att resa medvetet har utvecklats under hela denna tid och utkristalliseras till något kort och koncist. Hisspitchen brukar låta: “Att utifrån kunskap och reflektion ta aktiva beslut”. Det kommer säkert fortsätta utvecklas och förändras något men just nu känns den här definitionen rätt stabil.

Varken att resa hållbart eller resa medvetet är ju en exakt vetenskap än mindre har det en allmängiltig definition. På lättsamt “populärvetenskapligt” sätt har jag förenklat det hela och kokat ned det till 10 punkter.

Är du en medveten resenär?

Hela grundbulten i att resa medveten är ju att vara just medveten, inte att alltid göra hållbara beslut. På det sättet är det ju busenkelt att vara en medveten resenär, det gäller bara att förvärva kunskap, reflektera och ta aktiva beslut. Men vad innebär det egentligen? Jo, detta:

1. Destination

Du väljer destination aktivt med vetskapen om att massturism är ett hot mot ekosystemet

medveten resenär
Inkaleden som leder till Machu Picchu har begränsat antal personer som kan gå leden för att den ska hålla länge och det historiska kulturarvet inte ska slitas sönder

2. Transportmedel

Du väljer ett transportmedel med så låg klimatpåverkan som möjligt. Tåg när det är möjligt utifrån dina förutsättningar, direktflyg om det finns, kollektivt när du väl är framme när det passar

3. Läser på

Du läser på om den destination du ska till, och då inte bara vilka sevärdheter som finns utan även om landets historia, kultur, politik och demografi. Eller så väljer du aktivt att resa med öppet sinne.

medveten resenär
Ett besök i Nordirland kräver sin inläsning inför ett besök om en vill vara en medveten resenär.

4. Aktiva val

Du gör ett aktivt val när du väljer flygbolag, boenden och matställe. Det händer att du nyttjar företag med dåliga arbetsvillkor men när du gör det reflekterar du över konsekvenserna innan du handlar.

5. Reflekterar

Du reflekterar över dig själv, din hudfärg och utseende, vart du kommer ifrån och dina erfarenheter och hur detta påverkar din syn på människor i andra länder och hur detta påverkar lokalbefolkningens (i landet du besöker) syn på dig. I detta ingår att fundera på din roll som representant för Sverige.

medveten resenär
Skulpturer för att mänskliggöra alla de slavar som den vita europén dödat i sina dagar.

6. Statsskick

Du funderar över vilken effekt landets statsskick har på befolkningen. Vad har eventuella begränsningar i friheten för konsekvenser på hur människor mår, behandlar dig och hur de pratar om sina egna liv

7. Respekt

Du göra aktiva val för att visa respekt för djur, natur, ursprungsbefolkning och lokalbefolkning

medveten resenär
Några fritt strövande får längs Gotlands kust som det gäller att visa sin respekt inför

8. Nyfiken

Du intar en nyfiken inställning till allt som är annorlunda, verkar konstigt eller orimligt. Du tänker varför och försöker förstå vad som ligger bakom eller är orsaken till detta.

9. Pengar

Du gör aktiva val över hur du spenderar dina pengar. Hur du förhåller dig till dricks, när och hur mycket du prutar och hur du väljer att spendera dina semesterpengar.

10. Berättelsen

Du tänker både ett och två varv om vilken bild du ger av destinationen när du kommer hem och berättar om vad du varit med om för nära och kära. Ger du en bild som är nyanserad bild snarare än att förstärka fördomar.

medveten resenär
Här står jag och spanar över det stora torget i Marrakesh och kanske jag funderade på vad jag skulle berätta om detta resmål

Så hur gick det för dig?

Är det några som kändes så självklara att du inte ens tänker på dem längre och finns det någon punkt du kommer behöva anstränga dig lite extra för att nå upp till?

Nörda ner dig mer:

Resa medvetet i relation till etiskt och hållbart

Om resebloggen Resa medvetet

Mitt medvetna perspektiv

Solidaritet och vad det betyder för mig

$
0
0

Solidaritet – kanske världens vackraste ord. Ordet som sätter ut min riktning och som jag ständigt håller nära. Vad betyder ordet för dig?

Idag, den 20 december, är det Internationella dagen för mänsklig solidaritet. Det fick mig att tänka på just solidaritet som är en av mina grundvärderingar och ledstjärnor i livet. Det är ett av de vackraste orden jag vet, så vackert att jag lätt skulle kunna tatuera in det på min kropp. Om jag fick skapa en ny ideologi så skulle den heta solidarism.

Solidaritet och mina tankar om det

Ordet solidaritet kommer från latinets solidum som betyder hela summan. Enligt Wikipedia är definitionen av solidaritet

Solidaritet syftar på sammanhållning mellan olika människor inom en grupp, klass, nation eller hela världen. Sammanhållningen syftar på att man beredd att hjälpa till inom gemenskapen.

Det handlar alltså om att se till fler än sig själv. Hjälpa till. Solidaritet är en bärande grundsten i hur jag ser på världen och hur jag tänker när jag reser. Hur kan jag göra så att mina resor på ett eller annat sätt är så solidariska som möjligt? Vilka andra ageranden kan jag göra i livet för att vara en solidarisk person i största möjliga utsträckning? FN:s syfte med att instifta dagen för mänsklig solidaritet var att det skulle vara en dag då vi agerar i solidaritet med de som lever i fattigdom. De som alltså har de allra tuffast på den här jorden.

solidaritet
Bästehjärtat från Umeå

Solidaritet som värdering för mig

På min om-sida här på resa medvetet har jag beskrivet fyra värderingar som är viktiga för mig. Demokrati, jämlikhet, feminism och solidaritet. Om det sistnämnda skriver jag såhär:

Att ta beslut som gynnar och tar hänsyn till fler än en själv. Välja laget före jaget. Se den stora bilden och i varje stund vara tacksam och ödmjuk inför den lyx det innebär att kunna resa så som jag gör.

Solidaritet är en värdering som funnits med mig sedan jag var ung eftersom det är en av tre pelare som nykterhetsrörelsen står på. Där handlar det om att i solidaritet med andra, de som tagit skada av alkohol och andra droger, agera för att göra det bästa möjliga för dem, förebyggande eller i nuet. Barnen som växt upp i missbruksmiljö, de som kämpar för att inte trilla dit igen, alla oskyldiga som fått ta smällen av alkoholens baksidor. Att driva en solidarisk alkoholpolitik som väljer gruppens välbefinnande före den individuella friheten. För att jag väljer kollektivet före den enskilda personen.

solidraitet
I wont let the sun go down on you osv. Sol som i solidraritet <3

En parantes om solidaritet

Det slår mig när jag Wikipedias definition att det ju går att vara solidarisk på väldigt många sätt beroende på hur litet eller stort man tolkar ordet grupp. Det går ju missbruka ordet fullständigt och visa solidaritet mot sina vänner men skita i alla andra. Det kanske är så alla egoistiska människor som vägrar tänka längre än näsan får ihop sitt egen logik. De ser bara till att den grupp de anser sig vara solidarisk med är tillräckligt liten och sen behöver de inte tänka på fler. Nåväl, det var ju inte den missbrukade formen av solidaritet som detta inlägg skulle handla om.

När solidaritet inte är så där enkelt

Det finns helt klart utmaningar med ordet solidaritet – det är inte alltid så lätt att leva efter. Antingen för 1. En inte vet vad som skulle vara en solidarisk handling i just den situationen, 2. Det egna jaget kanske skulle förlora för mycket för att en ska lyckas motivera sig att vara solidarisk. Här gäller det att landa i det som känns bäst för en själv. För klimatflyktingar vore det mest solidariskt att inte flyga alls För de som får ihop sitt levebröd på turism på Bali är det mest solidariskt att spendera mina semester pengar där. Finns alltid fler än ett sätt att se på saker.

Jag tycker värderingar är intressanta. Kanske för att det är så komplexa och för att det finns så många olika värderingar som är vackra. Liberalism är också vackert. Friheten är kanske den enskilt viktigaste känslan jag skulle önska att alla människor känner på den här jorden. Min utmaning med liberalism är när min frihet går ut över andras. Jag måste ibland offra en bit av min frihet till förmån för att någon annan ska få rätt till sin frihet. Det handlar om hänsyn och respekt som grundar sig i en djuprotad människosyn om alla människors lika rätt och värde. I min värld kan inte individen gå före gruppen.

När jag väljer min frihet att flyga låter jag min frihet gå före andras. De som är klimatflyktingar lever ett motsatt liv till frihet. Och med alkoholfrågan är den ständigt närvarande. Min (eller kanske mer någon annans) rätt att dricka alkohol och en annans rätt att känna sig trygg på väg hem en sen kväll. Som ni vet, till slut står de i konflikt med varandra. Precis som min frihet att flyga står i direkt kontrast till de som varje dag får leva med dagens klimatförändringar.

solidraitet
Balansen mellan frihet och solidaritet. När de krockar, då tycker jag det är himlarns svårt att välja. Kanske lika bra att stå med en fot i varje hav för att få lite av båda

Vilka värderingar är vackra för dig?

Kom ihåg: Vi får tycka olika, det blir till och med roligare då!

 

Resa medvetets önskelista – 15 drömmar för en bättre värld

$
0
0

Årets önskelista tar i från tårna med en övertygelse om att det är helt rätt tid att drömma om en bättre värld. Vi kan om vi vill och slår bara en endaste av dessa in så blir 2019 ett bättre år än de flesta. 

En önskelista är just en önskelista. Som barn finns det plats för både bilbana, en egen häst och oändligt med godis, hur orealistiskt de än var. I samma anda har jag nu skapat min egen önskelista så här dagen före julafton i hopp om att tomten ska göra de underverk han kan och resten av mänskligheten drar sitt strå till stacken.

Jag lyssnar just nu på Hans Roslings böcker och det är slående hur mycket bättre världen blivit de senaste 50 åren. Vilken utveckling! Det visar att det finns all anledning att vara hoppfull inför framtiden.

Innan valdagen i september skrev jag 12 valkrav på ett liknande tema men med mer fokus på saker som svenska politiker faktiskt kan göra något åt om det bara finns lite politisk vilja. Det här inlägget är istället fyllt av drömmar för en bättre värld bildsatt med vinterbilder som får symbolisera önskan om att den globala uppvärmningen ska motas i grind.

Önskelista för en bättre värld

  • Fler vågar och vill resa till Afrika och Sydamerika
  • Att landsbygdsturism i Sverige blir mer eftertraktat och populärt
  • Mer nyanserad klimatdebatt
  • Billigare, snabbare och mer pålitliga tåg i Sverige
  • Hårdare djurskyddslagar runt om i världen
  • Fred på jorden
  • Människor överlag blir mer solidariska
  • Alkoholens självklara roll på semester och ledighet bleknar
  • Bättre tågförbindelser ut i Europa
  • Vi får en handlingskraftig regering som inte har rasistiska influencer
  • Alla kvinnor känner sig trygga att resa på egen hand i vilket land som helst
  • All-inclusive-anläggningar granskas hårdare och fler förstår baksidorna
  • Fler personer på den afrikanska kontinenten får möjlighet att resa
  • Tekniska innovationer, omfattande framsteg och ett mod att investera i dessa lösningar på miljö- och klimatfrågorna
  • Sexturism och barnsexhandel utplånas

Hur ser din önskelista ut för julen?

God ledighet kära läsare

$
0
0

Jag ägnar mina dagar till att åka skidor, skratta med vänner så tårarna sprutar, njuta av snön och hoppas på att solen ska titta fram ovanför trädtopparna. Vi bakar julgodis, spelar kort och dricker egengjord chai och glögg. 

Jag önskar dig en god ledighet

Jag vill passa på att önska alla mina läsare en riktigt skön ledighet oavsett om du firar jul eller inte. En av de största drivkrafterna att fortsätta blogga är allt jag lär mig och mycket av detta är tack vare dig som läser och ni som skriver kommentarer. Jag lär mig något nytt varje gång och känner mig rikast på jorden att få utvecklas så mycket av att göra min hobby.

Framöver blir det lite olika typer av sammanfattande inlägg december ska knytas ihop, jag har rannsakat mina resor ur ett medvetet perspektiv och så blir det självklart en klassiskt reseåret 2018-inlägg. En av de roligaste inlägget som finns att skriva faktiskt.

Jag inser att det här är första jul/nyår på tre år som jag inte har någon resa under “jullovet” bokat. Känns ganska skönt faktiskt. Har inte en enda resa för 2019 bokad ännu, vi får se hur länge det håller i sig.

Tack, kram och på återseende!


Självrannsakan: Så medvetna var mina resor 2018

$
0
0

I mellandagarna finns tid för reflektion och självrannsakan och därför har jag gjort just det utifrån de resor jag gjort under 2018, både i Sverige och i världen. Det inspirerar mig att vara ännu bättre 2019. 

Det här är inget skryt. Det här är ett ärligt försök att reflektera över hur jag själv resonerat under året kring mina egna resor. När jag rest hållbart och när jag varit medvetet ohållbar. Hur jag ställt olika perspektiv mot varandra, gjort avvägningar och försökt hitta en balans som funkar bra för mig. Jag har garanterat gjort en hel drös med små och stora beslut som jag inte ens nämner, det är ju svårt att vara medveten om det jag är omedveten om.

Det här en smula självgott ryggdunkande och det här är tänkt som inspiration till dig i hopp om att du ska vilja göra en liknande reflektionsstund med dig själv över hur ditt reseår 2018 var. Orsaken är enkel: beröm motiverar och reflektion ger insikter som i sin tur kan förstärka eller förändra beteenden. Mitt och ditt.

självrannsakan
Dagarna på Julita gård ägnades åt en hel del promenader och självrannsakan

Mina medvetna resor 2018

Jag har helt enkelt listat lite olika exempel utifrån ett antal rubriker där jag lyft fram de medvetna beslut jag gjort. Och sist en rubrik om det medvetet ohållbara jag gjort. Jag icke vara felfri.

Resmål

  • Ghana, ett land med väldigt lite turism och ett land där mina semesterpengar förhoppningsvis kan göra lite nytta
  • Sörmlandsturnén och Gotlandshelg som förutom att destinationerna i sig är fantastiska förhoppningsvis uppmuntrar fler att resa mer i Sverige
  • Julita gård istället för weekend till Schweiz
  • Örebro istället för något okänt som hade krävt flyg med Sanna och Jennifer
självrannsakan
T.ex. de här damerna köpte jag lite frukt av istället för at köpa i det stora köpcentret

Färdmedel

  • Tåg inrikes vid alla tillfällen utom ett där jag inte fick ihop det praktiskt för att kunna delta på möhippa och bröllop
  • Färja istället för flyg fram och tillbaka till Gotland
  • Direktflyg till alla utrikesdestinationer utom San Francisco och Ghana
självrannsakan
Fina färjan görs redo för avgång

Boende

  • Airbnb i Budapest, Visby, Berlin och San Francisco
  • Hotellet i Ghana finns med på bookdifferent.com lista där klimatavtryck redovisas
  • Bott i en timmerstuga utan el och vatten
självrannsakan
Här sov vi. Klimatsmart boende 🙂

Mat

  • En väldans massa halloumi, fisk och vegetariskt
  • Lokal mat från gatukök i Ghana
självrannsakan
Lite lokal mat jag åt i Ghana

Kunskap

  • Free walking tour om politik och historia och cooking class i Budapest
  • Besök hos slavfortet Cape Coast Castle och på gudstjänst i Ghana
  • Free walking tour i Belgrad som gav nya perspektiv på Serbiens historia och vardag för befolkning
  • Studieresa till Irland/Nordirland om den politiska konflikten och civilsamhällets roll i fredsskapandet
  • Guidade turer om svenskt kulturarv på Julita Gård
  • HBTQ-tur i San Francisco
  • Ansträngt mig för att vardagsbetrakta i San Francisco
självrannsakan
Tänk att ha den här typen av målningar som en del av vardagen

Personlig utveckling

  • Rest själv till Ghana och tog mig förbi och fram som jag själv önskade
  • Körde bil på egen hand på Irland i vänstertrafik
självrannsakan
Fina vägar i Irland

Det ohållbara i mina resor

  • Att jag flugit överhuvudtaget är inte klimatsmart
  • Resan till Berlin var inte hållbar på många sätt. Jag åkte dit för att jag ville gå på en konsert. Lätt årets mest egoistiska resa.
  • Jag har kört en del bil både i Storbritannien, Irland och i USA och någon miljöbil var det icke
  • Besökt vingård och indirekt legitimerat en del av alkoholens romantiska roll
självrannsakan 2018
Tänk att något så klimatslitande kan vara så vackert på samma gång.

Hur medvetna resor gjorde du 2018?

Hur ser din självrannsakan ut? Har du något exempel på då du gjorde ett medvetet val kring någon resa eller har du några exempel på då du vet att du varit ohållbar? Du behöver inte skämmas eller mörka något. Här visar vi glatt upp både våra fram- och baksidor och tänker att vi försöker vara lite bättre än oss själva nästa år.

Stories från december 2018

$
0
0

December, årets sista månad, försvann i ett nafs. Kanske blir så när en tredjedel består av ledighet inbäddat i snö. Slutspurt på jobbet och sen sköna kilometrar i skidspåret. 

Stories från december 2018

Decemberresan

Det känns som att jag mest åkt tåg i december. Två gånger till Göteborg och en gång till Umeå. Det blir 24 timmar effektiv tågtid, och tänka sig, alla har varit right on time och jag har njutit av varje minut. Mer än så har det faktiskt inte varit och det har varit skönt.

Decembers favoritinlägg

Nog visste jag att gifta sig, skilja sig, dödsfall, skaffa barn och annat omvälvande är toppen att skriva om för bloggstatistiken så föga förvånande är inlägget om att vi ska gifta oss det mest lästa. Jag är så jävla glad och tacksam för att jag och Erik ska gifta oss. Helt sjukt! Ett annat uppskattat inlägg som också var väldigt roligt att skriva var inlägget Så vet du är en medveten resenär.

Decembers babe

Min älskade vän Lisa. Som är bra att hålla sig i när det kommer till nedanstående lärdom och som hjälper mig att fokusera på nuet och inte framtiden. Svårt är det när det väntas allt ifrån bröllop (som jag lätt springer före med) och ny chef (som jag inte vet vem det är) till alla dessa resor jag drömmer om som jag bara vill ska falla på plats. Det är alltså inte svåra eller tunga grejer, men det blir jobbigt när jag hela tiden vill vara före min egen tid.

december
Bästa Lisa när vi var i Warszawa och hon matchade sina kläder med husen på stora torget

Decembers lärdom

Det tänks mycket just nu vill jag lova. Jag har generellt ganska svårt för motstånd eller förändringar precis i början. Jag är som en katt som hatar att falla men alltid landar på alla fyra och då är ganska snabb på att hitta min riktning. Men där och då i fallet (och då inte alltid bokstavligt att känna att jag faller, utan mer symboliskt för det som är oklart vart/hur det ska sluta) tycker jag det är tufft. Jag behöver öva på att hitta lugnet i det ovissa, vila i att jag alltid landar på fötterna och att jag finner en väg när jag väl greppar marken igen.

Decemberminne

Den här decembermånaden har jag mest tänkt på de resor jag och Erik gjort i december 2016 och 2017. Den första till Södra Afrika då Erik friade på Arlanda. Facebook har snällt påmint mig om dessa glädjefyllda dagar. I december 2017 var vi i Marocko och njöt till fullo av sköna oplanerade dagar då vi bara tog vara på vad staden hade att erbjuda.

december
Favoriten njuter av sol i Marocko
december
“Förlovningsringarna” i Namibia

Decemberbild

Det som ligger allra tydligast på näthinnan är den magi som uppstår i synfältet av snö och hur enormt mycket jag uppskattar solen när den bara kikar fram några timmar om dagen. Hur solen gör gnistrande snö till guld och hur skogens alla grenar träder fram så mycket.

december
På prommis med päronen

December och privatlivet

Ett kort tag kändes det som att jag skulle stupa innan jul men den stressen la sig rätt snabbt. Med noll julkänsla åkte jag upp till mor och far och sedan har vi firat en för oss annorlunda jul och haft det himla bra ändå. Jag har dessutom fått träffa vänner här uppe i Västerbotten och jag älskar känslan av att allt är som vanligt trots att man träffas en eller två gånger/år.

Decemberkänslan

För-väntan. Som att jag väntar på framtiden. Hänger ihop med lärdomen. Både att jag bygger upp förväntningar men det känns även som att jag går om kring och väntar på saker. Väntan på att julkänslan skulle infinna sig. Väntan på att få stänga 2018 och gå in i 2019. Jag har lite mentalt arbete att göra för att vara här och nu och ingen annan stans. Svårt för en person som mig som älskar att planera. Allt och jämt.

december
Fullt fokus på för-väntan

Decembers reseplanerande

Min lillasyster ringde och sa att hon ville åka på en “kulturell weekend” med mig. Chocken har knappt lagt sig. Därmed är det ännu oklart om det blir weekendresa, Gambia-charter eller inget alls.

Decemberlänkar

  • Har hittat en ny nördig och kunskapsfylld blogg: I huvudet på lokföraren
  • Och en annan som jag borde vetat om men förstått först nu att den finns är Tågbloggen av Per J Andersson/Vagabond

Här finns alla månadslistor med stories från respektive månad

Gott nytt reseår 2018

$
0
0

Reseår 2018 var året då jag blev kär i Sörmland, besökte fyra nya länder och fyllde hjärnan med mer kunskap och nya perspektiv. Jag är så glad och tacksam för allt jag upplevt och lärt mig. 

Headerbilden för 2018 är tagen i Irland genom en av alla de självutlösande bilder jag kreativt tagit under mina resor på egen hand. Den står för självständighet, för att ha hela världen runt sig men också för att jag och alla andra människor är ganska små på jorden när allt kommer omkring.

Mitt reseår 2018

Jag brukar välja ut ett ord för varje år som symboliserar året. För 2018 har det känts ganska svårt att hitta ett för hela mitt liv. Men ur en del av mitt liv, det som är relaterat till mina största intresse (att resa och att blogga), finns det ett ord som passar väldigt bra. Omvärdera. Jag tror aldrig jag reflekterat så mycket över mig själv. Vem jag vill vara och hur jag vill leva kopplat till resor och tid (jobb/fritid). Det är bitvis tungt men alltid väldigt utvecklande. Jag har dock aldrig omvärderat att jag vill blogga. Så här efter snart tre år så känns det fortfarande lika självklart. Årets låt är egentligen ett helt soundtrack. Det är musiken till filmen The Greatest Showman. Så peppig och extremt bra film. Lätt topp tre i mitt liv ihop med Love Actually och Titanic.

Mitt resande (och bloggande) 2018 har i allra högsta grad präglats av den flygdebatt som i princip pågått hela året. Det har fått mig att på djupet reflektera över varför jag gillar att resa så mycket (och varför jag känner ett sånt motstånd mot att kraftigt minska mitt eget flygande) och det har pushat mig att se mig om ännu mer i Sverige. Det är jag väldigt tacksam för.

Jag har skrivit en hel drös med medvetna inlägg som jag är väldigt stolt över. Både för att de engagerat, för att jag utvecklats av att tvingas tänka in så många olika perspektiv och för att jag lärt mig så otroligt mycket av all research jag gör inför alla dessa inlägg.

Mina resor 2018

Den 19:e december 2018 publicerade jag inlägget En resa i månaden. I skrivande stund har jag ytterst vaga planer för 2019, vilket kontrast mot hur det alltså var för ett år sedan. Så här när 2018 ska summeras kan jag konstatera att det blev en resa i månaden om jag räknat snällt, april, augusti och december räknas nog egentligen inte, men ändå. Nio av årets månader har jag gjort en resa och upplevt världen inom Sverige eller utomlands. Så glad för varenda resdag jag haft möjlighet att göra. Det här blir min summering av mitt reseår 2018.

Januari – Budapest

Året började i Budapest där jag och Erik firad in det nya året. Jag gillade Budapest som stad, inte minst för allt som fanns att äta i Budapest. När jag och Erik pratar om vilka resor vi gjort ihop så går inte denna till historien som den bästa. Erik var krasslig och orkeslös och vi hade en del tuffa snack. Bra påminnelse om att allt inte är rosenrött bara för att en reser. Ingen skugga ska dock falla på Budapest.

⇒ Medveten favorit: Miljönormer – 28 frågor att ställa dig innan du klagar på någon som flyger mycket

reseåret 2018
Kedjebron som binder samma Buda- och Pestsidan.

Februari – Ghana

Åh Ghana. Som denna resa har spelat roll i mitt liv. Både där och då och i hur jag ser på mig själv efter den resa. Minst fyra centimeter längre, ännu tryggare i att resa själv och ännu mer kär i vad allt vad den afrikanska kontinenten har att erbjuda. Accra tog mig med storm och gospeln i Cape Coast fick en egen plats i mitt hjärta.

⇒ Medveten favorit: Att möta sina egna förfäder i vitögat

Reseåret 2018
Gospel med feeling i Cape Coast, Ghana

Mars – Belgrad

Jag och Josephine hade länge taggat för att få möta våren i Europa i slutet av mars. Vi möttes av isande vind och en decimeter snö. Det hindrade inte vårt goda humör och vi hade tre grymma dagar med lyxig mat, historia och samtidsfrågor i dagens Belgrad och långa djupa snack. Kan varmt rekommendera Belgrad som weekend-stad.

⇒ Medveten favorit: Resa All-inclusive – vad är problemet och vem förlorar?

Reseåret 2018
Vårblom och snö i en mix. Josephine var mitt fantastiska resesällskap
Reseåret 2018
Supergod mat i Belgrad

April – Hemma!

Allt är ju relativt. Jag ser april som en hemmamånad trots att jag både var i Kramfors på jobb och på workation med Influencers of Sweden i Linköping där vi bodde på snygga The Box Hotel

⇒ Medveten favorit: Världens värderingar och extrema Sverige

Reseåret 2018
The Box Hotel i Linköping där en kan sätta sig och jobba i väldigt trevlig miljö

Maj – Irland och Nordirland

Resan till Irland och Nordirland var helt fantastisk rakt igenom. Både för att jag var travel high när jag kände mig fri som en fågel under min roadtrip i Irland och för att studieresan till Nordirland var så extremt givande. Jag fick se Belfast och Dublin ur helt andra perspektiv än vad jag gjort om jag rest dit som turist. Så glad över att få komma på djupet i ett så intressant gränsland.

⇒ Medveten favorit: Simma med delfiner: För- och nackdelar med samvetet i behåll

Reseåret 2018
Glad tjej i blåsten vid Irlands västkust
Reseåret 2018
Färgglatt på en bakgata vid i Belfast

Juni – Västerbotten och Sörmlandsturné

Jag började sommaren tidigt med en semi-semester. På bröllop på Midsommar, utflykt och paddling i Västerbotten med min familj och sedan en underbar Sörmlandsturné där jag fick ännu starkare band till detta landskap. Så många fina utflyktsmål som typ halva Mellansverige kan nå under en helgresa.

⇒ Medveten favorit: Ett flygbolagsklagan – om varför flygskatt är bra och en jämförelse av två industrier

Reseåret 2018
Trosa <3

Juli – Gotland, Skottland, England och Tyskland

Juli 2018 var första sommaren som jag och Erik hade uttalad semester tillsammans. Vi inledde med helt underbara dagar på Gotland med gårdsbutiker, god mat och en natt i en timmerstuga jag alltid kommer minnas. Någon vecka senare roadtrippade vi Skottland och sov på en herrgård som överraskade, var sedan på bröllop i England och vandrade i Lake District. Vi avslutade juli med en riktigt bra konsert med Jack Johnson i Berlin.

⇒ Medveten favorit: Spektrum: Reaktionista om att vara den som inte har råd att resa

Reseåret 2018
Solkysst på södra Gotland
Reseåret 2018
Herrgården, the one and only
Reseåret 2018
Lite utsikt på vandringen i Lake District

Augusti – Summer workation Lindö

I augusti drog jobb igång med full fart och jag åkte på en väldigt härlig workation på fantastiska Lindö där Nathalie lever sin dröm.

⇒ Medveten favorit:12 politiska valkrav signerat Resa Medvetet

Reseåret 2018
Årets ballaste bild tagen av Caroline Frankesjö

September – Örebro och Julita Gård

Som jag velade hur jag skulle göra med min planerade långhelg i september. Till slut blev det Julita Gård istället för Schweiz, ett beslut jag är väldigt nöjd med. I september mötte jag upp Sanna och Jennifer för bloggutvecklingshäng och njöt av det Örebro har att erbjuda. Efter typ fem besök på två år i denna stad känner jag mig nästan som hemma.

⇒ Medveten favorit: Djurvänlig turism – 9 tips på sunda exempel och Minska flygens utsläpp utan att själv flyta mindre

reseåret 2018
Jennifer och Sanna i sköna Örebro
reseåret 2018
En av de många bra guiderna jag mött under 2018. Här på Julita gård i det stora huset.

Oktober – San Francisco

I slutet av oktober var det äntligen dags för mig och Erik att resa till San Francisco för två veckor av stadshäng, distansjobb, utflykter och massa roligt umgänge med varandra. Vi är ju väldans resekompatibla och hade riktigt bra dagar i San Francisco city och i bergen i Lake Tahoe.

⇒ Medveten favorit: Sexturism och vilka är de svenska männen som köper sex utomlands

reseåret 2018
Castro-området i San Francisco

November – Napa Valley och San José

Fösta veckan av november spenderade vi först norr om Sanfran i Napa Valley och sedan söder om San Francisco när vi bodde utanför San José. Vi spanade in IT-jättarna i Silicon Valley, fascinerades av sjölejon i Santa Cruz och njöt av bästa Jazzen ever.

⇒ Medveten favorit: Alla vill vi väl och tror på olika lösningar och När flygfritt blir synonymt med hållbarhet och annat jag stör mig på

reseåret 2018
Highway one söder om San Francisco

December – Västerbotten

Förutom två resor till Göteborg spenderas tio dagar hemhemma i Tväråbäck omgiven av mjuk snö, skratt med vänner och familjehäng över julen. Det kändes som jag var på resort och fyllde mina dagar med poddar, ljudbok och skidor.

⇒ Medveten favorit: Att de har mage att kalla sin produkt för hållbar öl

reseåret 2018
Mina föräldrar när solen sken som bäst

Reseår 2018 i siffror:

  • Antal olika resesällskap: 6 stycken (ombyte förnöjer)
  • Antal huvudstäder: 5 stycken
  • Antal besökta länder: 7 länder (räknar Nordirland, Skottland och England som ett)
  • Antal nya länder: 4 stycken
  • Antal resdagar: 46 utomlands, 21 Sverigeresedagar, totalt 67 dagar (många fler än jag trodde)
  • Antal blogginlägg: 210 (ett mer än förra året)

Reseåret 2018 var riktigt bra på alla tänkbara sätt. Så många möjligheter jag tog vara på och skapade. Hur var ditt 2018?

Dags för treårskontroll – svara (plz) på min läsarundersökning (kysser dina fötter!)

$
0
0

Nu har jag bloggat i snart tre år och det är ju sjukt vad snabbt tiden går. Nu är det hög tid dra på treårskontroll och det är du som är läkaren. Jag behöver din hjälp med att anonymt och kollektivt sätta en liten diagnos på Resa medvetet.

Det är inte som att hen verkar må dåligt eller inte följer sin kurva. Det är bara dags för en liten check-up och vem kan vara bättre lämpad att lyssna in då är alla fantastiska läsare.

Så. Jag har gjort en läsarundersökning. Jag skulle bli otroligt glad om du vill ge två-tre minuter av din tid och dela med dig av dina allra ärligaste svar. Det blir en toppenbra start på 2019 för Resa Medvetet.

Varför gör jag en läsarundersökning?

Det enda syftet jag kan komma på är att jag faktiskt vill veta vad du tycker. Jag står inte i några avgörande vägval och jag har lika mycket inspiration som tidigare. Så det är ren nyfikenhet och ett sätt att få lite mer återkoppling än vad google analytics och kommentarerna säger mig.

⇒ Svara på undersökningen här ⇐

Asante sana, Tack, Spasiba, Thanks, Vielen Dank, Gracias 🙏🏻

läsarundersökning
Håller alla mina tummar (eller fryser mest just där och då) på att du vill svara.

Nischade resebloggar – tips att följa 2019

$
0
0

Det finns en hel drös intressanta och nischade resebloggar uppe bland molnen som alla på sitt sätt med sin bredd bidrar till att resa på nya sätt och till andra platser. Här är mina tips att följa 2019. 

Första året en nyhet, andra året en vana, och nu tredje året har det blivit en tradition. Att jag i början av varje år skriver ett inlägg om några resebloggar som jag tycker är extra intressanta. Antingen för att jag vill tipsa om dem eller resebloggar som jag ser fram emot att själv få följa. Här är resebloggarna jag skrev om 2017 och 2018. Nu är det dags för 2019 års upplaga.

Bonus: Just nu genomför jag en läsarundersökning som jag hoppas att du som läsare, nytillkommen eller långvarig, vill fylla i. Det tar ca 2 minuter. Jag har bloggat i snart tre år och det hög tid för treårskontroll och det är du som är läkaren. Jag behöver din hjälp med att anonymt och kollektivt tycka till om Resa medvetet. Tack för att du bidrar!

⇒ Svara på undersökningen här ⇐

Nischade resebloggar att följa 2019

Den här året vill jag lyfta fram nischade resebloggar. Bloggar som har en tydlig inriktning och som tillsammans bidrar till att sprida ut turismen. En del har ett tydligt hållbarhetstänk i sitt blogg-DNA, andra har det mer indirekt för att de reser till andra orter eller platser än de allra mest populära. Det medvetna i det nischade är att det ger ett djup.

Alla bilder har jag olovligt snott från respektive blogg

Fantasy Dining

Maria går all in för sagornas värld, temarestauranger och udda boenden. Här finns guider till Narnia, Game of Thrones och Mumintrollen. Så nördigt att jag rycks med och lever mig in i världarna som Maria besöker som hon älskar. Det går det inte att ta miste om. Fantasy dining tar med läsaren på andra resor som de flesta bara trodde fanns i fantasin.

Fantasydining.com

FANTASY DINING – En blogg om temarestauranger & resor

På upptäcksfärd

Kerstin och Eyla skriver om vandringar och resor i Europa och gillar att resa i avkopplande tempo. Att vandra och resa långsamt är två tydliga delar som skapar goda möjligheter att resa medvetet. Tid för reflektion och att ta in hela världen på ett sätt som hjärnan hinner med.

Upptäcksfärd.se

Freedom Travel

Med husbil tar sig Helena ch Peter runt om i Europa och under 2018 reste de till många platser som åtminstone för svenskar är särskilt klassiska ställen att besöka. Secondary citys, omvägar som ger överraskningar och bortom gågatorna. Jämfört med flyg är ju husbil också ett relativt miljövänligt sätt att ta sig fram.

Freedomtravel.se

Flying Dryden

Flygnörderi och en stor dos humor utmärker Daniels reseblogg. Att det är just fokus på flyget bidrar givetvis inte att klimatet väl och ve men det finns en stor medvetenhet om det och många andra tänkvärda perspektiv som Flying Dryden bidrar med.

Dryden.se

Årets resebloggar dryden.se

Cathinka Ingman

I slutet av 2018 flyttade Cathinka Ingman och hennes partner till Portugal så från och med nu har resebloggen fått ytterligare en nisch, att vara portugalsvensk. Förutom det finns magiskt resefoto och många tips om destinationer i Afrika och det faller mig väl i smaken.

Cathinkaingman.se

Vandringsbloggen

Att vandra är i nästan alla fall ett hållbart sätt att uppleva världen. Det behöver knappast någon närmare förklaring och det Angeliqa på Vandringsbloggen har mängder med både praktiska tips och inspiration till leder att vandra både i Sverige och i världen.

Vandringsbloggen.com

New York my bite

Anna tar sina läsare med till New York på djupet. Visserligen en mycket populär destination att besöka men det finns så mycket mer än det mest kända och lättillgängliga. Det här är en person som kan sitt New York

Newyorkmybite.com

Johnnybajdzjan

Jag tipsade om Johnnys blogg redan 2017 men jag kan inte låta bli att göra det igen. Han jobbar som färdledare i främst Centralasien och nischen följer därefter. Många intressanta skildringar från länder jag aldrig varit i närheten av. Johnny ser perspektiv på saker som jag själv inte ser och skriver tankevärda krönikor.

Johnnybajdzjan.com

Årets reseblogg johnnybajdzjan.se

Bara brittiskt

Charlotta kan väldigt mycket om miljöfrågor och EU-politik och skriver om England och övriga Storbritannien. Med en så inriktad blogg blir det långt mycket djupare inlägg än 10 tips att göra i London. Här kan britt-älskaren verkligen få inspiration till nya resmål.

Barabrittisk.wordpress.com

Har du tips om andra nischade resebloggar som jag själv ännu inte upptäckt?

Viewing all 419 articles
Browse latest View live