Quantcast
Channel: 155cm.se
Viewing all 419 articles
Browse latest View live

10 tips att göra i Sigtuna: En mysig utflykt genom historien

$
0
0

Det erbjuds mycket att göra i Sigtuna under en utflykt. Historiska lämningar, en känsla av att resa tillbaka i tiden och en otroligt vacker liten stad med stort hjärta. 

För en dagsutflykt eller stopp på vägen finns precis lagom mycket att göra i Sigtuna. Det passar lika bra att stanna till ett par timmar på väg norr eller söderut som en utflykt för de som bor på utflyktsavstånd.

Sigtuna, Sveriges äldsta bevarade stad, är ungefär lika stor nu som den staden anlades i slutet av 900-talet. De anrika anorna präglar staden än idag genom historiens århundraden. Inte minst tack vare kyrkoruinerna och de väl omhändertagna husen som är mer än 200 år gamla. Elsa Beskow präglar staden på flera sätt. Hon hade väninnor i staden och filmen om henne spelades in i Sigtuna. Välkommen att ta del av allt som finns att göra i Sigtuna

    

Tips att göra i Sigtuna under en utflykt

Den lilla gågatan Stora Gatan

Den må vara kort, men ack så naggande god. Den lilla gågatan som löper genom Sigtuna och heter passande nog Stora Gatan. Gatan är anlagd runt 1000-talet med hus från 1700 och 1800-talet som alla har välmålade och färgglada fasader. Det är en fröjd för ögat för den som gillar färg. Här kan det strosas långsamt upp och ned minst tre gånger utan att tröttna. Kom ihåg att studera husens grunder extra väl, ju lägre och närmare marken de är, desto äldre är huset.

Historisk tur bland ruiner och runor

Ett måste att göra i Sigtuna är att gå en tur bland de historiska ruinerna, med guide eller egen karta som hämtas på turistbyrån. Det ger en skolning i svensk kulturhistoria och en bild av religionens intåg och tillbakagång. Dels finns Mariakyrkan i tegel som fortfarande används och det går även att se de gamla kyrkoruinerna av St Olof, St Lars och St Per.

Butikerna att besöka

Längs Stora gatan finns det några butiker som sticker ut och förtjänar ett rejält besök. I fönstret på Sigtuna Bokhandel  står Elsa Beskows klassiker som en perfekt inkörsport till vad som väntar där inne. Mängder med barnböcker och mer därtill. En annan butik att stanna till hos längs Stora Gatan är Augusta Jansson, en karamellaffär som tar en tillbaka i tiden och där det är lätt förgå sig fullständigt.

Lundströmska gårdens Godtsköpshandel

Vid sekelskiftet bodde familjen Lundström vid Storgatan i en Borgargård som nu blivit ett välbevarat museum. 1873 öppnades en diversehandel och det första en som besökare möter är varor från mer än 100 år tillbaka som står prydligt på hyllorna. Längre in i huset finns chans att titta in i hur boendet på den tiden såg ut. Huset donerades till staden och kaffebönorna ligger kvar ännu kvar på bordet.

Strandpromenad längs Mälaren

Alla städer med vatten blir lite trevligare om ni frågar mig. Sigtuna inget undantag. Längs hela den södra kuststräckan mot Mälaren finns en gång- och cykelbana med olika stopp att göra längs vägen. Spela minigolf, klättra i nedfallna träd, kolla på båtar i den lilla hamnen, äta glas, dricka något läskande eller bara slå sig ned på en träbänk.

Rosenträdgård på Sigtuna Stiftelse

Maken till trevlig rosenträdgård har jag sällan skådat. Uppe på höjden ligger Sigtuna Stiftelsen som en skapades som en mötesplats strax efter sekelskiftet för att skapa dialog mellan människor om dåtidens stora idéströmningar. Numer är Sigtuna stiftelsen både hotell, konferens, året-runt-restaurang, en plats för kultur och forskning. Supermysigt område!

Fika på Kaffestugan Tant Brun och RC Chocolat

Sigtuna, eller kanske Sveriges, mysigaste café heter Tant Brun. Den långe får räkna med att ducka rejält och det är lika mysigt om sommaren i trädgården som framför brasan om vintern. Här serveras riktigt svenskt fika vid bord på klassiskt vis. Ett betydligt modernare fik är franska RC Chocolat med praliner och efterrätter. Här finns också spännande alkoholfria drycker jag aldrig tidigare sett och så gör de fantastisk milkshake på sin glass.

Lunch på Farbror Blå vid Rådhuset

Rådhuset vid “stora” torget var en gång en polisstation med egen fyllecell där personer själva kunde välja att sova av sig sitt rus genom att ta fram en nyckel i väggen. Nu är Rådhuset ett ståtligt museum. Bäst lunch fås enligt mig på Farbror Blå. Svensk husmanskost med lite internationella influencer med en uteservering precis vid Rådhustorget.

Sigtuna Museum

I slutet av Stora Gatan, mitt emot Sigtuna Stadshotell finns Sigtuna museum. Riktiga utgrävningar möter modern konst i en trevlig mix för alla åldrar.

Gör en slottsturné

Runt om staden finns fyra vackra slott som bekräftar vilken status Sigtunaområdet haft genom århundradena. Här finns slott som alla går att besöka. Slotten heter Wenngarns slott, Rosersbergs slott, Skånelaholms slott och Steninge slott, bara att välja att vraka eller besöka alla i en enda turné.

Hoppas detta lockar dig att åka till Sigtuna om du inte redan gjort det, eller väcker minnen som får dig att längta tillbaka till allt som finns att göra i Sigtuna.

Fler tips på svenska städer att besöka finns under kategorin Sverige


Vilka samarbeten kan jag som medveten bloggare göra?

$
0
0

Med vilka företag, eller för vilka produkter och tjänster, kan jag som bloggare göra samarbete och samtidigt behålla min trovärdighet som medveten och hållbar? Vart går gränsen och hur ska jag tänka?

Hela min grund i att vara medveten är att inte “behöva” vara perfekt. Att göra avväganden och ta ställning till en helhetsbild istället för att säga varken ja eller nej på reflex. Att se både för- och nackdelarna med saker och ting. Samtidigt som allt grunder sig i mina värderingar och principer. Jag varken kan eller vill gå emot dem. En av dessa värderingar bygger på att jag inte upplåter min plattform till marknadsföring för saker jag själv inte tror på eller står bakom.

Samarbeten som lirar med mina värderingar

Att vara en växande blogg i en superspännande bransch gör att allt fler möjligheter till samarbeten dyker upp. Varje gång behöver jag ta ställning om det företaget eller den produkt/tjänst som ska marknadsföras är något jag kan stå för och vill låta promotas på min plattform. Vissa gånger är det tämligen enkelt som när spelföretagen hör av sig. Ibland är det betydligt svårare och fullt av gråskalor. Gråskalor som jag ju annars älskar men som i dessa lägen är svåra att förhålla mig till. Det kräver att jag väger olika perspektiv mot varandra. Ibland innebär det att det kan finnas down-sidor vilket val jag än gör.

När jag dragit tankar om vilka företag jag kan samarbeta med till sin spets har jag frågat mig själv om jag skulle kunna göra ett samarbete med ett flygbolag. Går det per automatik bort för att det per definition innebär att uppmuntra till klimatslitage? Eller kan jag behålla min trovärdighet om jag t.ex. gör ett samarbete med det flygbolag som har lägst utsläpp eller det flygbolag som ligger i framkant vad gäller andel förnybara bränslen?

När jag försökt sortera tankarna har jag lyckats koka ned det till att det handlar om produkt/tjänst och industri/företag.

värderingar och samarbeten
För mig är det viktigt at alla samarbeten speglar vem jag är och vad jag står för

Produkt/tjänst eller företag – vad måste vara hållbart?

På många sätt är alla industrier mer eller mindre jävliga med extremt smutsiga sidor. Det spelar ingen roll om det gäller läkemedel, socker eller tobak. På engelska brukar dessa omnämnas som Big Alcohol, Big Tobacco, Big Pharma, Big Food, Big Soda osv. Gemensamt är att de alla på många sätt är ohållbara, ekologiskt, ekonomiskt eller socialt. Turismindustrin, transportindustrin eller energiindustrin är inte mycket bättre. I slutändan, finns det ens några företag som en med hållbarhetsambitioner kan samarbeta med?

Helst av allt vill jag givetvis göra samarbeten med tåg snarare än flyg och ett litet ekoboende snarare än all-inclusive-hotell. Men samtidigt, om vi vill skapa förändring så kanske de goda initiativen inom de stora “onda” branscherna ändå ska lyftas upp? Hur ska de annars uppmärksammas och uppmuntras för deras förändring som de försöker åstadkomma? Samtidigt, green eller white washing, att polera lite snyggt på ytan med trevliga projekt men inte ställa om sin verksamhet i grunden, är ett sätt att framställa sig som en bättre aktör för konsumenterna.

samarbeten och värderingar
Om ett bilföretag som producerar 90 procent bensinbilar och 10 procent elbilar, kan jag då göra reklam för elbilen även om bilindustrin bidrar ofantligt mycket till klimatslitage?

Tre exempel att ta ställning till

1. Oljebolag med fossilfri produkt

Säg att ett oljebolag som håller på att ställa om till mer fossilfria drivmedel hör av sig och vill att jag skriver om detta kopplat till att tanka sin bil på semestern eller välja boenden uppvärmt med grön energi. Kan jag då göra ett samarbete med dem? I det här fallet är ju produkten bra, men industrin oerhört dålig.

2. Flygbolag med biobränsle

Eller ett flygbolag som till 90 procent driver sina flygplan på flygfotogen men som långsamt och stegvis håller på att övergå till mer förnybara drivmedel vill att jag skriver om möjligheten att konsument välja biobränsle vid beställning av biljetter. Ska jag då låta bli att göra ett sådant samarbete för att jag samtidigt uppmuntrar till flygande?

3. Alkoholföretag med alkoholfri dryck

Om Carlsberg hör av sig och vill att jag skriver om deras nya alkoholfria öl som passar extra bra på stranden skulle jag tacka nej till det. Utan att ens tveka. Det må vara alkoholfritt som jag gärna uppmuntrar, men att upplåta min bloggplattform till reklam för en av världens största alkoholproducenter? Nej jag tror inte det. Skulle jag tänka annorlunda om reklamen var för Ramlösa? Kanske. Trots att detta tillhör Carlsberg lika mycket som en alkoholfri öl.

För mig är ju alkohol och fossila drivmedel båda ohållbara. Ändå tycks jag vara så säker i det ena men tveka i det andra.

samarbeten och värderingar
Det är slut med sånna här gull-bilder som gör att flyg mest känns mysigt

Skillnad på vad jag konsumerar och vad jag promotar

För mig är det stor skillnad att välja förnybart när jag själv väl flyger jämfört med att promota flygande med förnybart bränsle genom betalda samarbeten. Jag ställer lite högre krav på mig själv vad gäller samarbeten som är marknadsföring och vad jag själv konsumerar. Jag lägger gärna upp en bild på en stor sallad hellre än en kycklingklubba. Numer tar det emot att lägga upp härliga flygplansutsikter trots att jag flyger. Det kanske uppfattas som falskt men så länge jag inte ljuger så ser jag ingen anledning med att uppmuntra det ohållbara.

Hjälp mig resonera!

När du läser detta, vad har du för råd till mig om hur jag ska tänka kring olika samarbeten? Är det företaget och industrin som borde vara hållbart eller räcker det om tjänsten/produkten är det?

Om du är en influencer kanske de tre exemplen ovan inte är någon match för dig att ta ställning till. Beroende på dina värderingar kan det vara busenkelt för dig att både säga ja eller nej till samarbeten. Mest troligt finns det andra gråzoner för dig som skulle vara svårare. Eller så har du så tydliga principer att hålla dig i som vägleder dig. Låt mig gärna veta hur du tänker så kanske jag kan bli lite klokare.

Oavsett så skulle jag, om jag gjorde ett samarbete som ligger i gränslandet, redovisa mina tankar kring det och jag utgår alltid från min PR-policy

Stories från mars 2019

$
0
0

Mars 2019 går till historien som en av de lugnare månaderna tror jag. Vardagen har puttrat på, jag har varit ledig och hemma och snarare drömt framåt än rest land och rike runt. 

Stories från mars 2019

Marsresan

Vilken hemmamånad och som jag trivts med det. Flera helt oplanerade helgen där jag kunnat blogga, sy om en klänning, bjuda vänner på mat, träna och sova. Den här månaden kan jag verkligen skriva under att jag stannat på marken 🙂

Mars favoritinlägg

Under mars var det två inlägg som stack ut lite extra. Det ena är inlägget om mina fantastiska hoods Sundbyberg och det andra var det provocerande inlägget om att resa feministiskt. Är också glad över de Gambia-inlägg jag skrivit då jag fått uppleva hela resan gång på gång.En annan sak som är rolig är all media som var under mars, det gillas!

Mars babe

Min syster Lisa som tagit pick och pack och flyttat till Finland för att först utbilda sig och sedan spela på Åbo Svenska Teater. Hon är musikartist och ska tillsammans med 19 andra musikala och spela dockteater. Bara den mixen känns ju intressant nog för att åka över och kolla på en föreställning så småningom. Om du gillar scenlivet så kan jag även tipsa om hennes podd Bakom ridån.

Mars lärdom

Jag vill bo utomlands. Efter att Annika/Resfredag gjort sina tre månader i Thailand och efter att en kompis berättade att hen eventuellt ska bli utlånad till Los Angeles ett halvår så blir det uppenbart för mig att jag vill bo utomlands i perioder. Absolut inte flytta för gott eller ens obestämd tid utan snarare mellan två satta datum till olika platser runt om i världen. Det vill jag ge mig.

Marsminne

I mars för ett år sedan var jag och Josephine i Belgrad och njöt för fulla muggar trots två decimeter snö och kyla. Det har fått mig att fundera på vad vi egentligen minns resor. Snön och kylan var långt från vad vi hade väntat oss och där och då besvärande. Men så här i efterhand var det mest en rolig grej och istället minns vi allt god mat vi åt, friska vårpromenader och fina samtal med streetart som kulisser. Tänk att minnet är selektivt, det är ändå för väl.

Marsbild

De här stjärnorna. De här fyra fantastiska personerna som ska hjälpa oss skapa världens bästa bröllop och kärleksfestival. I mars var vi och besökte Idéfarmen där vi ska hålla till och sen dess har jag påbörjat servettvikningar och annat pyssel. ÅH!

Mars och privatlivet

Ju längre jag lever, ju tydligare blir det: Jag är inte i mitt bästa mode när det snurrar många processer kring mig. För två år sedan var det oklart med försäljning/köp av bostad, jag gick i byta-tjänst-tankar och stora föränderliga beslut väntade inom mitt jobb. Idag befinner jag mig i bröllops-process, ny chef håller på att rekryteras och lika stora beslut väntas fattas inom mitt jobb. Jag är inte osäker, men för mycket ovisshet om framtiden gör att marken gungar lite under mig. Inte skönt men nyttigt.

Marskänslan

Även om mars innebär process så är ändå den totala känslan att det går framåt. Bröllop och tillhörande resa närmar sig, jobb-frågorna går framåt även om jag önskar att det vore augusti nu på en gång och träningspepp finns vilket uppenbarligen verkar vara viktigt för min totala känsla månad till månad. Jag har problem med en höft och jag kan konstatera, åter igen, att rehab, behandling och stretch faktiskt hjälper. En annan sak det går framåt med är denna herres fantastiska mustasch..

Mars reseplanerande

Bröllopsplanerna börjar arta sig, om än extremt grovt. Vi har landat i att vi tar vår kära Volvo och så ska vi se till att lägga en himla massa mysiga alpbyar och trevliga städer bakom oss. Så småningom börjar också Norge-resan bli verklig. Boendet är bokat och alla tåg utom ett likaså. Jag och Wilda är peppade!

Marslänkar

Jag har uppenbarligen omvärldsbevakat dåligt under mars. Har du upptäckt några saker som är värda att uppmärksammas under mars?

Här finns alla månadslistor med stories från respektive månad

Bli redo att resa i Gambia med dessa svar på praktiska frågor

$
0
0

Vad är bra att veta inför en resa i Gambia? T.ex vad som gäller kring visum och vaccin, stålar och säkerhet eller bad, boende och bumsters. Alla de svaren finns här!

Alltid när jag reser och försöker ta reda på en massa saker önskar jag att någon bara kunde sammanställa allt jag funderade på. Då är det extra roligt att kunna göra det efteråt utifrån de saker jag noterat under resans gång. Att resa i Gambia tyckte jag var relativt lätt men det finns ändå en hel del praktiska frågor att försöka få svar på innan och under resan. Här är mitt bidrag för att du ska bli lite mer redo inför din resa i Gambia.

Praktiska frågor om att resa i Gambia

1. Vad finns att göra i Gambia?

Mina topp fem-tips för saker att göra i Gambia är. Möt vardagen, besök Albert Market i Banjul, åk på utflykt med Gambiagrupperna (mer om det nedan), ät på Ngala Lodge och gå förbi den lilla fiskehamnen i Bakau. Men jag har kanske tjugo tips till.

⇒ Läs mer: Att göra i Gambia: Tips på utflykter, sevärdheter och vardagsliv

Resa i gambia
Välkommen in i kaoset

2. Vad är prisläget i Gambia, vad kostar saker och ting?

Priset är uppskattningsvis åtminstone en tredjedel av det svenska priset så det är helt klart prisvärt när det kommer till själva turistandet i landet. Beroende på säsong, framförhållning och standard på boendet så är flygresan och boendet den stora utgiften, förutsatt att du reser med charter såklart. Har samlat ett gäng med prisexempel i detta inlägg.

⇒ Läs mer: Vad kostar en resa till Gambia? Budget och mina kostnader

Resa i gambia
Fina sedlar

3. Hur är det med transporter i Gambia?

Det billigaste sättet att ta sig fram i Gambia lite kortare sträckor är med minibussarna Tanka-tanka, en resa kostar bara ett par kronor. Det lättaste sättet är att åka en taxi som finns precis överallt och mer än gärna kör dig precis dit du vill. En mils resa kostar 40-50 kronor. Utöver detta kan jag tipsa om att gå om benen bär dig och värmen tillåter.

4. Behövs visum för att resa till Gambia?

Nej, inte innan. Åtminstone inte om du har svenskt pass. Det löses på flygplatsen.

5. Vilka vaccin behövs i Gambia?

Gula febern är obligatoriskt och det kan ske kontroller vid entré in i landet så ta med gula-febern-bevis. Hepatit A och B behövs också och lite beroende på säsong och vart du ska vista dig lär du bli rekommenderad Malariaprofylax och Dukoral för kolera och turistdiarré. Inför en resa ska vaccinationsfrågor alltid konsulteras med vaccinationsklinik för att kolla om du har rätt och uppdaterat skydd. Att vaccinera sig är både en fråga om din egen hälsa och andra människors säkerhet.

6. Vilka guidade turer finns i Gambia?

Väldigt många olika för alla smakar. Långa, korta, billiga, lite dyrare, lugna och spännande. På många hotell finns pärmar där det faktiskt bara är att välja och vraka. Mitt tips är dock att våga uppleva Gambia en del på egen hand och tillåta dig att gå dit näsan pekar. Ska jag välja ut en utflykt i Gambia som jag rekommenderar extra mycket så är det den med Gambiagrupperna.

⇒ Läs mer: Utflykt med Gambiagrupperna: Byaskola och kvinnokooperativ

Resa i gambia
Batik hos Gambiagruppernas kvinnokooperativ

7. Går det att bada i havet i Gambia?

Ja, men undervattenströmmarna kan vara enormt starka och flaggor ska lyssnas på. Kom också ihåg att även gambier badar så kan de ha övat på att bada i gambiskt hav hela sitt liv vilket du med stor säkerhet inte gjort. Ett sätt att få snäppet mindre starka vågor är att bo i området kring Cape Point för att då snarare bada i Gambiaflodens mynning än direkt “ut mot havet”.

Resa i gambia
Stranden är trevlig men jag var inte där för att bada. Snarare dricka fruktjuicer

8. Var ska jag bo i Gambia?

Det beror på vad du söker. Vill du bo där det är som mest turisttätt ska du välja Kololi och vill du bo där det är en mer lokal känsla rekommenderar jag Bakau. Personligen valde jag Bakau av just den anledningen, att få vara så nära en vardag det går under en veckas semester som var den tiden jag var där.

⇒ Läs mer: Var ska jag bo i Gambia? Guide och tips om olika turistområden

Resa i gambia
Morgonljuset och dagens vatten hämtas

9. Hur hantera bumsters i Gambia?

Kort sammanfattat är Bumsters företrädesvis unga män utan anställning som hoppat av skolan till förmån för att “hjälpa turister” på olika sätt. De är vänliga och absolut inte hotfulla men det kan bli lite tröttsamt att gång på gång småprata och förklara på vilket sätt en inte behöver hjälp. Mina tre grundtips är att vara trevlig, vara tydlig och säg att du föredrar att vara själv. Åtta andra tips finns i länken nedan.

⇒ Läs mer: Resa som kvinna i Gambia och allmänna tips för att hantera bumsters

10. Hur fattigt är det i Gambia?

Ja, vad ska jag säga. Jättefattigt. BNP ligger på 175:e plats av världens knappa 200 länder. Ett litet land som är i stort beroende av turism som inkomstkälla. Ett land som kämpar med sin utveckling, att utbilda sin befolkning och skapa goda investeringar från utlandet. Trots detta är min bild är att människor inte svälter och att vattentillgången är god nog så att torka inte uppstår i någon större omfattning.

Resa i gambia
I låginkomstland är inte sopsortering det första på prio-listan, så är det bara

11. Hur ska jag göra när barn tigger pengar i Gambia?

Det hårda svaret är: Du ska inte ge dem pengar. Det må på sin höjd mätta en mage där och då men det orsakar trubbel i flera led. Barn som kommer hem till sina kompisar i kvarteret och visar upp att de fått en stor (i deras mått mätt) peng lockar andra barn att skolka dagen därpå i hopp om snabba pengar av turister. Det blir en dålig spiral. Det bästa du kan göra för att hjälpa barn är att stötta deras utbildning.

12. Vilka klädkoder gäller i Gambia?

Personligen vill jag inte riskera att väcka anstöt med min klädsel och har hellre på mig lite för mycket än för lite klädsel när jag reser, av respekt för befolkningen. I Gambia är majoriteten muslimer och utifrån det är mitt tips att täcka axlar och knän.

13. Hur är det att resa som ensam kvinna i Gambia?

Hur lätt som helst. Jag var inte rädd en sekund, inte ens när en gatlampa var trasig och jag mötte ett gäng människor jag inte kunde se ansiktena på. Det enda en ska vara beredd på är att en kanske blir uppvaktad (inte sexuellt) en aningen extra just för att de tror att du kan vilja ha sällskap eller få tips om vad som finns att upptäcka. Var bara tydlig med att du vill vara ensam om det är det du vill.

⇒ Läs mer: Resa som kvinna i Gambia och allmänna tips för att hantera bumsters

Resa i gambia
Girl power!

14. Hur är vädret i Gambia?

Det är jämnvarmt i Gambia året om, vanligtvis över 30 grader om dagarna. Det som påverkar vädret är snarare sommartidens regnsäsong då det är många regndagar/månad. Den pågår som värst mellan juli och september. Under december-april regnar det i princip inte alls och det är också då den stora turistsäsongen är. Jag var där i februari och då var det lite disigt eller mulet ungefär hälften av tiden.

Resa i gambia
Morgondis som i bland lättar, ibland blir kvar

15. Är det farligt att åka till Gambia?

Nej, är mitt korta svar på det. Självklart behöver en hålla uppsikt om sina grejer som alltid när en reser och trafiken är inte den säkraste. En måste vara lite streetsmart och vara lite mer alert i en omgivning en inte känner till. Men farligt, icke. Läs på UD:s resklar innan avresa för att hålla koll på eventuella risker.

16. Hur mycket turism är det i Gambia?

Under säsongen, jättemycket. Under regnperioden, typ inga alls. Charterplanen går generellt bara under november-april och många i Gambia kämpar med att det finns jobb under halva året men inte under den andra.

⇒ Läs mer: Det jag lärde mig om turism i Gambia

Resa i gambia
Det känns fint och på riktigt men det är ändå så uppenbart uppbyggt för turister. Vilket ju verkligen inte måste vara något fel i det

De här svaren hoppas jag gör dig lite mer redo att resa i Gambia. Om inte, hör av dig med vilken typ av fråga som helst!

Här finns alla inlägg so jag skrivit om Gambia 

Utflykter i Västerbotten: aktiviteter att göra i Umeå, Vännäs och Vindeln

$
0
0

Älskade Bästerbotten! Jag är glad att få dela med mig av några unika, vackra och intressanta utflykter i Västerbotten som kommunerna Umeå, Vännäs och Vindeln bjuder på. 

Tänk att det ska krävas lite distans för att se saker med ny ögon. Kanske att jag blivit något mer vuxen också bidrar. Men när jag var yngre, eller fram till att jag flyttade från hemhemma Tväråbäck/Umeå år 2006 när jag var 20 år kunde jag nog inte listat en enda sevärdhet eller spännande utflykter i Västerbotten hade att erbjuda. Men nu, med landsbygdsromantik, återvändarnostalgi och resebloggsradarn på ser jag massor med saker att göra som min hemmakommun Vännäs och dess grannar har att ge.

Utflykter i Västerbotten Vännäs
Föräldrahemmet där jag haft hela min uppväxt
utflykter i västerbotten tips
Så mycket trevligheter det finns i södra Västerbotten

Jag ger er aktiviteter att göra i Vännäs, Vindeln och Umeå för alla årstider med garanterat landsbyggsharmoni.

Utflykter i Vännäs i Västerbotten

Vännäs, kära lilla ort och min hemhemkommun. En liten gågata, en hemvändarhelg med marknadsstånd och så en massa byar med skogar, sjöar och trähus. Och faktiskt ett gäng sevärdheter som passar perfekt som en utflykt i Västerbotten

Konstverket Hägring vid Konstvägen Sju älvar

Konstväg Sju älvar går längs väg 92, från Umeå till Borgafjäll. Där finns 13 konstverk uppställda längs en sträcka på 35 mil, det ena mer udda än det andra. Min favorit finns på kommungränsen mellan Vännäs och Bjurholm. Där står en kyrka som fått namnet Hägring i spegelglas som är lika vacker året om. Senast jag var uppe hos mina föräldrar tog jag och mor min en skidtur hela vägen fram.

Läs mer om konstvägen och alla konstverk här

Utflykter i Västerbotten Vännäs
Konstverket Hägring
Utflykter i Västerbotten Vännäs
Frostat spegelglas
Utflykter i Västerbotten Vännäs
Smile!

Unikt Spinnrockmuseum och lokalt hantverk

Det är inte varje by, eller ens stad som har ett eget Spinnrocksmuseum men det finns i min uppväxtby Tväråbäck. Det gamla Missionshuset där jag gick på Kyrkans Barntimmar har svirat om och fått namnet Tvärssan. Idag är det en handel för lokalt hantverk, ett sommarcafé med hembakt och ett museum med en imponerande samling spinnrockar. Ekologiskt, närproducerat och gjort med kärlek. Alltid värt ett stopp och en rolig knutpunkt i en liten by på landsbygden.

Läs mer: Aktuell info och öppettider på Tvärssans Facebooksida

Utflykter i Västerbotten Vännäs
Hanse och Lisbeth bjuder på gofika
Utflykter i Västerbotten Vännäs
Gulliga va?
Utflykter i Västerbotten Vännäs
Spinnrockar i massor
Utflykter i Västerbotten Vännäs
Missionshuset som numer är Tvärssan med spinnrockar och café

Hemslöjd på Slöjdarnas hus

När jag var liten älskade jag att gå omkring i Slöjdarnas hus. När jag var tonåringen förstod jag inte det roliga och nu i vuxen ålder kan jag fascineras av människans skaparkonst. Tovade små broscher, örhängen i cernitlera, stockade strumpor och virkade dukar. Lavendelpåsar, eko-honung och små doftljus. För den som är förtjust i hantverk är detta som ett litet miniparadis.

Tips att bo i Vännäs: Wallhalla i Vännfors

En natt har jag haft chans att bo på ett otroligt hemtrevligt Bed and Breakfast vid namn Wallhalla. Den bästa frukosten jag ätit i en miljö som tar en tillbaka till ett välbergat Barna i Bullerbyn hem. Gulligaste värdparet och en känsla av att vara riktigt ompysslad. Mysig trädgård, vackra omgivningar att ta promenader i och badtunna att hyra en kall höstkväll. Rekommenderas varmt!

Läs mer: Kontaktuppgifter och tillgänglighet om Wallhalla finns här

Utflykter i Västerbotten Vännäs
Idyllen
Utflykter i Västerbotten Vännäs
Mysigt inredda rum
Utflykter i Västerbotten Vännäs
Välkommen till bonnaköket
Utflykter i Västerbotten Vännäs
Lyxen att få sätta sig vid dukat bord
Utflykter i Västerbotten Vännäs
Som att resa lite bakåt i tiden

Utflykter i Vindeln i Västerbotten

Vindeln är den kranskommun till Umeå där jag funnit flest ovanliga, mysiga och trevliga ställen att göra utflykter till i Västerbotten. Om en följer väg 363 finns de uppradade som ett litet pärlband.

Paddla i Åmseles vackra sjösystem

Att paddla kan vara en pärs eller något alldeles underbart beroende på väder, sällskap, skills och inställning. När jag paddlade med min extended family vill jag minnas att det mesta fanns utom just rätt inställning från min sida. Här och nu glömmer vi det för en stund och fokuserar istället på hur trevligt det är att paddla i ett sjösystem och stanna till vid en strand och vila.

Vid den här bron i Holmträsk finns kanoter att hyra och det var där vår heldagspaddling utgick ifrån och sen paddlade vi rakt söder ut från sjö till sjö.

Utflykter i Västerbotten Vindeln
Här är jag glad
Utflykter i Västerbotten Vindeln
Papsen och mamsen i full fart
Utflykter i Västerbotten Vindeln
Fridfullheten själv
Utflykter i Västerbotten Vindeln
En morgon vaknade jag till detta

Hällnäs Sanatorium för tuberkulossjuka

På den tiden när lungtuberkulos härjade var det frisk luft  och avskildhet från friska människor det som ordinerades. Många av dem bodde på Hällnäs Sanatorium. Några blev bättre och kunde flytta därifrån medan det för andra snarare var en sista anhalt av hostande och andnöd. Det drevs under 1900-talets mitt och var en av Sveriges största tuberkulosanläggningar. Här finns en tidstypisk byggnad där våningssängarna finns kvar och en liten kyrka som påminner om hur illa sjukdomen faktiskt drabbade människor.

Utflykter i Västerbotten Vindeln
En riktigt stor anläggning att vistas i friska luften
Utflykter i Västerbotten Vindeln
Försöker få en bild av hur livet kunde ha varit på den tiden
Utflykter i Västerbotten Vindeln
Våningssängarna står fortfarande kvar
Utflykter i Västerbotten Vindeln
En liten kyrka

Fors och Konst i kvarn vid Vindelälven

Vindelälven är en av få oreglerade älvar i Norrland med ett flöde som över året varierar upp till åtta meter. Vid en av de dånande forsarna finns ett gammalt kvarnhus som används till konstutställningar för färgstarka konstnärer. En annorlunda gallerimiljö som förstärker konsten ytterligare. Här finns både picknick-möjligheter, hotell och restaurang.

Läs mer: Aktuella utställningar och öppettider här

Utflykter i Västerbotten Vindeln
Vårfloden
Utflykter i Västerbotten Vindeln
Mycket vatten är det
Utflykter i Västerbotten Vindeln
Det gamla kvarnhuset som har kvar maskinerna men som nu också är galleri
Utflykter i Västerbotten Vindeln
Superduktiga konstnärer

Glassbondens lokala smaker i Västra selet

Glassbonden har blivit känd för sina udda och norrländska smaker på sin glass ihop med att den är ljuvligt god såklart. En utmärkt utflykt med fantastisk utsikt. De gör såklart glassen själv och kan bjuda på bland annat följande smaker: Västerbottensost Päron, Hjortron kola och Vild älgört. Mumma! Öppet om sommaren.

Läs mer: Glassmaker, öppettider och vägbeskrivning här

Utflykter i Västerbotten Vindeln
I glasskön kan en passa på och lära sig lite om svenska kor
Utflykter i Västerbotten Vindeln
En fantastisk utsikt

Bo i vindeln: Granö beckasin

Granö beckasins mest kända boende är Fågelnästet som ligger uppe bland trätopparna. Här finns även eko-hotell, campingmöjligheter och stugor. Har själv inte provat detta men bara hört mycket gott om detta. Det blir en rätt kostsam natt att sova som en fågel så det gäller att se det som att en ger sig en upplevelse och inte bara en hotellnatt. Här finns Restaurang och många aktiviteter finn

Läs mer: Fågelnästet och andra boendemöjligheter här

Bo i Vindel
Bild lånad från Granö Beckasin

Utflykter i Umeå i Västerbotten

Umeå som stad är ju en fantastisk sådan, inte minst om senvår och sommaren när de grönskande björkarna är fullt utlövade. Runt omkring Umeå finns utflyktsmål som passar utmärkt som dagsutflykter.

Nyfiken på naturvetenskap på Umeå Energicentrum

Jag minns så himla väl när jag var liten och besökte Umeå Energicentrum. Det fanns ett experimentrum som fascinerade mitt åtta-åriga jag. Jag fick lära mig hur elektricitet skapades genom vattenkraft och det fanns en hinderbana för att göra av sig med spring i benen. Ett perfekt utflyktsmål för en picknick och en stunds lärande för hela familjen.

Läs mer: Öppettider och var som finns att göra här

Historia och höjder på Norrbyskär

Norrbyskär i Umeås skärgård är något alldeles speciellt. En tidsresa under öns storhetstid och ett samhälle i framkant tack vare stor timmerflottning på älven och ett gediget sågverk. Höghöjdsbana för modiga och låg äventyrsbana för både stora och små. Bad, picknickmöjligheter och en herrans massa trevliga träkåkar att spana in.

⇒ Läs mer: Tio aktiviteter på Norrbyskär

Utflykter i Västerbotten Umeå
Dags för avgång mot Norrbyskär
Utflykter i Västerbotten Umeå
Kollar in miniinstallationen av hela Norrbyskär under dess storhetstid
Utflykter i Västerbotten Umeå
Roligt även för vuxna
Utflykter i Västerbotten Umeå
Husen i min storlek

Friluftsmuseum i Gammlia och Västerbottens museum

Bara några kilometer utanför Umeå stadskärna finns friluftsmuseet Gammlia. Här finns att lära sig om livet på landet, samiskt levene och möjlighet att spana på gårdsdjuren. Inne i Västerbottens museum finns flera fina utställningar som passar både barn och vuxna.

Utflykter i Västerbotten Umeå
Så här kunde det se ut i ett klassrum
Utflykter i Västerbotten Umeå
Friluftsmuseum

Tips att bo i Umeå: Stora hotellet

1895 öppnades Stora hotellet i Umeå, 120 år senare, närmare bestämt 2014, totalrenoverades hotellet inför att Umeå var europeisk kulturhuvudstad. Ett designhotell i lyxig stil, dova färger och massor med tyg. En toppenupplevelse för den som vill lyxa i någon av de genomtänkta rummen.

Utflykter i Västerbotten Umeå
Det nya möter det gamla, Stora hotellet till höger
Bo i Umeå
Bild lånad från Stora hotellet

Resa till och i Västerbotten

För att kunna göra dessa utflykter i Västerbotten för den mer långväga finns många alternativ. Till Umeå med omnejd tar en sig smidigt med nattåg från Göteborg/Stockholm eller dagtåg från Stockholm/Sundsvall. Det går dagliga avgångar och direkttåget X3000 från Stockholm tar bara 6 timmar – snabbt som blixten tycker jag. Går även att flyga med både Norwegian, SAS och BRA Flyg. Inom Västerbotten finns länstrafik men de flesta av utflykterna nedan kräver bil eller cykel för den hurtiga.

Reser du med nattåg till Umeå rekommenderar jag att läsa mina tips och resehacks om att sova på nattåg

Utflykter i Västerbotten
Vacker tågåkning mellan Umeå och Vännäs

Fler lästips om utflykter i Västerbotten

Utöver mina tips på utflykter i Västerbotten finns mer att läsa för den som vill ha mer

Hoppas du nu med hjälp av dessa utflykter i Västerbotten vill turista i ditt hemmaområde eller som gäst i Västerbotten.

Har du några favoritplatser i Bästerbotten som du vill tipsa om?

Här finns inlägg om Västerbotten

Slit inte sönder ordet hållbarhet: om att resa hållbart är relativt eller absolut

$
0
0

Ny fundering: Vad är egentligen att resa hållbart och är det ett relativt eller ett absolut begrepp? Här kommer ett inlägg i resa-hållbart-debatten. 

Jag har funderat länge på det här och nu försökt samla tankarna. Jag hoppas att du kan följa med i resonemanget och sedan får du mer än gärna ge mig dina kloka ord på vad som poppar upp i skallen på dig.

Resa hållbart
Vackra Irland som ju blir svår att resa hållbart till så länge en flyger dit och bör bensinbil till dessa vackra platser

Är att resa hållbart relativt eller absolut?

Vad krävs för att något ska få kalla sig hållbart? Räcker det med att det är hållbarare än tidigare? Ska det nå upp till en viss nivå eller ett antal kriterier för att det ska få räknas som hållbart?

Jag tycker det hörs på ordet att hållbarhet inte kan vara annat än absolut. Med den inställningen är det dock ytterst få saker här i världen som kan kalla sig hållbart. Att leva som de allra flesta gör i Sverige är ju i princip att vara ohållbar. Försöker jag ha en något snällare definition av vad absolut hållbarhet är så är det fortfarande få saker som är både miljömässiga, ekonomiska och socialt hållbara. Någon av dessa finns det mycket som är, men alla tre samtidigt. Not so much.

Att alla dessa tre delar finns med i begreppet hållbarhet är givet för mig, annars går det bra att kalla saker för miljövänliga, socialt schyssta eller ekonomiskt gynnande för de många människorna. Det gäller även inom hållbart resande, alla tre krävs för att det ska räknas som hållbart.

Med en för skarp syn om vad att resa hållbart är blir det ju ouppnåeligt och därmed inte motiverande. Många människor vill ju vara hållbara. Men frågan är om vi ska lätta på definitionen för att folk ska känna sig som lite bättre människor? Vem tjänar på det förutom kommersialismen som lyckats sälja på oss lite mer under en hållbarhetsparroll?

Resa hållbart
Blommorna som klarar sig under alla förhållanden

Det relativa som vilseledande

Det mest ärliga och rimliga vore egentligen att ständigt använda böjningar av ordet hållbarhet och prata om ett mer hållbart resande, eller att resa hållbarare. Och inte prata om att vi antingen är ohållbara eller hållbara i vårt sätt att resa (eller leva).

Ett annat alternativ är att “släppa igenom” ganska mycket och använda det absoluta ordet men mena det som relativt. Problemet med det är att det är vilseledande.

  • Det är då alla destinationer som marknadsför sig som hållbara faller så fort de ligger inom ett avstånd som kräver att resenärer flyger. För flyg kan aldrig räknas som hållbart så länge det drivs så som det är möjligt med dagens teknik.
  • Det är då alkoholbryggerierna kallar saker för hållbar öl för att den är gjord på brödsmulor. Medan ölet i sig är lika socialt ohållbar.
  • Det är då ett hotell kallar sig eko-boende medan de har urdåliga arbetsvillkor för de anställda. Inte ekonomiskt hållbart för lokalsamhället.

Problemet med att marknadsföra något som hållbart resande är att det inger falska förhoppningar hos den som reser. Om jag vill resa hållbart och bokar något som utger sig för att vara hållbart så kommer jag känna mig nöjd. Kanske betala lite extra och tycka att det är värt det. I det fallet litar jag på att det jag köper eller bokar är just hållbart och jag som konsument kan omöjligt kolla upp om det är både socialt, ekonomist och miljömässigt hållbart. Det en rimliga är väl att den som utger något för att vara hållbart är ansvarig för att säkerställa att det är just hållbart. Right?

resa hållbart
Håll hårt i hållbarheten och det vi vill fylla begreppet med

Kan vi reglera vad som är räknas som hållbart?

Inom livsmedelsindustrin har gränslandet och det relativa reglerats. Tydligt exempel: skillnaden på cider och drycker med ciderkaraktär. Det finns en definition av cider. Det som inte når upp till den definitionen kan få kalla sig dryck med ciderkaraktär. Eller saft med apelsinsmak istället för apelsinsaft.

Kanske borde vi sprida saker med just relativa begrepp. Boka en mer hållbar flygresa, för flyg som delvis går på biobränsle. Köp hållbarare kläder – för kläder som är gjorda av ekologisk bomull. Eller boende med hållbarhetskaraktär för boende med låg energianvändning.

Det sista blir ju hur töntigt som helst. Hållbarhetskaraktär. Pyttsan! Det kommer ju aldrig bli verklighet men det vore mer korrekt och rättvisande för oss konsumenter. Erkänn, det vore roligt att se en sån reklamskylt!

Resa hållbart relativt
Här visar jag mina mycket begränsade layout-skills. Vem vill inte bo här?

Så vad vill jag få ut av detta resonemang?

I grunden är jag nog lite sur över alla som appellerar över det hållbara men inte är det. Antingen som individer eller som företag eller andra aktörer. De som vill surfa på allt det positiva hållbarhet associeras med. Som vill framställa sig lite som hjältar, som fattat grejen. Alla de som ser till det miljömässiga men på grund av okunskap eller ovilja inte räknar in det sociala eller ekonomiska.

Men om jag struntar i det sura, så handlar det här om att ge ännu ett perspektiv i resa hållbart-debatten. Jag vill att vi orkar och vågar se klarsynt på hållbarhetshetsen. Att sträva efter hållbarhet är bra. Hets kan också vara bra. Men det kan vattna ur sig själv så att vi till slut kommer ha en diskussion om vad som är hållbart och en om vad som är hållbart på riktigt. Det är helt onödigt. Vi har redan alla ord vi behöver.

Beskriv saker för vad det är istället. Är det klimatsmarta, miljövänliga, resurseffektiva eller bränslesnåla, kalla dem då något av det. Inte hållbara. Om de tar hänsyn till mänskliga rättigheter, har ett barnperspektiv eller gynnar lokalbefolkningen, kalla dem då det. Inte hållbara. Ja, ni fattar poängen.

Så, budskap clear: Slit inte sönder ordet hållbarhet! Fyll det inte med skit eller tomma ord.

Åsikter på det?

Här finns andra inlägg på temat hållbarhet

Vagabonds resebarometer 2019: 7 siffror som överraskar och bekräftar

$
0
0

Vagabonds resebarometer beskriver vår resevanor. Några saker förvånar, andra bekräftar en bild jag redan har. 2018 minskade resandet för första gången på 10 år.

I veckan gick jag på Resemagasinet Vagabonds pressfrukost när de lanserade årets Resebarometer om svenskars resvanor. Totalt har 2000 personer svarat vilket gör denna undersökning till en av de större oberoende undersökningen där inte kunddata är underlag så som många researrangörers undersökning bygger på.

resebarometer
Pressträff när bland annat Per J Andersson från Vagabond berättar om resevanor

Sju siffror från Vagabonds resebarometer

3 procent reser med tåg till utlandet

65 procent flyger. Det är helt enkelt för krångligt att boka och svårt att få grepp om hur en reser i Europa med tåg. Potential finns det dock gott om och det skulle förvåna mig om siffran 3 procent var relativt betydligt högre när vi summerar vårt 2019.

20 procent har förändrat sitt resande utomlands 2018

Förre utlandsresor ofta med miljöskäl som en av grunderna gör att hänsyn till miljö och klimat för första gången visar sig på helårsstatistiken i undersökningen. Gissar att det nästa år kommer visa sig ännu tydligare i statistiken.

36 har inte påverkats alls av flygdebatten

Det är lätt att tro att alla påverkas av medias skrivningar om flygets klimatavtryck men när frågan ställs så är det bara 6 procent som svarar att de påverkats väldigt mycket. Jämfört med andra Europeiska länder som Tyskland, Schweiz och Storbritannien så finns debatten inte alls på samma sätt. Lätt att blind i sin egen bubbla.

58 procent bor på hotell

Om bilden är att alla bor på Airbnb så är det långt ifrån sant. Bara 11 procent anger att de hyr ett boende genom förmedling eller genom att hyra på egen hand.

60 procent färre resor till Kroatien

Det land som minskade allra mest var resor till Kroatien. Turkiet har den största procentuella ökningen, 70 procent medan Danmark har den största numerära ökningen, omkring 250 000 fler resor gjordes dit 2018 jämfört med 2017. Spanien ligger fortsatt i topp men minskade.

195 miljarder kronor spenders på utlandsresor

Astronomiska summor, svår att greppa tycker jag. Totalt gjorde vi 11,2 miljoner semesterresor utomlands under 2018, en minskning med en halv miljon 2017. En minskning för första gången sedan den globala finanskrisen.

302 000 reser till Polen

Om känslan är att alla reser til Thailand så stämmer det inte. Förra året uppgavs “bara” att det gjordes 190 000 resor till Thailand. Fler åker till både Polen, Österrike och Turkiet.

Resebarometer
Mysigt i Warszawa

Utrikesdepartementet breddar bilden

Utrikesdepartementet var också på plats och berättade om sin syn på svenskars resor. Från den dragningen tar jag med mig

  • Antalet konsulära ärenden ökar, både antalet dödsfall och frihetsberövade
  • 2018 var antalet dödsfall utomlands 1300 stycken. Hjärtinfarkt är en av de vanligaste orsakerna.
  • 200 frihetsberövades så pass allvarligt att Sverige behövde kopplas in, det mesta hanteras på ambassaden i det landet som resenärer befinner sig i.
  • När en person har dubbla medborgarskap och befinner sig i sitt andra hemland räknar Sverige med att det landet hjälper dig att lösa eventuella kriser i första hand.
  • Det finns ett stort glapp mellan vad folk tror att UD kan hjälpa till med och hur verkligheten ser ut. Glappet minskade för första gången 2017, kanske är det ett trendbrott. Faktum kvarstår: Nej, UD löser inte transporten hem av kroppar som avlidit. Nej, UD kommer inte komma och hämta ut dig om du åker fast för något i ett annat land och det är inte givet att du kan avtjäna eventuellt straff i Sverige

Finns det några siffror som förvånar dig och vad tror du att nästa års resebarometer kommer visa?

Läs mer i Vagabonds egen artikel här eller hos Come fly with me

Att försöka spendera en påsk i Norge när nästan inget blir som vi tänkt oss

$
0
0

Om några dagar bär det av till Norge med Bergen och Flåm som målbild. Det var bara den där lilla detaljen att det är påsk i Norge just när vi är där…

Som jag berättat om tidigare så ska jag och Wilda/Reaktionista på en resa under 2019 och vi valde Norge. Årets bästa resmål enligt Vagabond. En flygfri resa. Norges dramatiska landskap och massor med frisk luft.

Man skulle kunna säga att vi bestämde oss först och gjorde research sen. Vilket innebär en del komplikationer att möta. Ja, det blir inte riktigt som vi tänkt oss.

En påsk i Norge med fokus på Bergen

Vi skulle åka på mini-tågluff. Stockholm – Oslo – Stavanger – Bergen – Flåm – Oslo – Stockholm. När det visar sig att nattåget till Stavanger inte går som jag tittat ut tidigare.

Vi skulle njuta av härliga vårdagar med lövsprickade fjordar. När vi inser att grönska inte är något en ska räkna med vid Norges kust-område eller bland fjordarna i mitten av april. Bilder vi googlat på är givetvis från högsommaren. Det verkar snarare som vi ska ställa in oss på 22 nyanser av brunt.

Vi skulle, om vädret var katastrof och våren frånvarande, mysa på caféer och äta gott. När vi efter att ha pratat med några med riktig koll, närmare bestämt Ladies Abroad och Johnnybajdzjan, förstår att Norge säger tack och hej under påsk. Tydligen är Norges söndagar betydligt mer stängda än de svenska och högtider som påsk kör hard-core-söndag hela veckan torsdag-måndag.

Vi skulle umgås och ha massor med kvalitetstid. Och det kan ingen ta i från oss.

Påsk i Norge
Jag i Oslo 2007
påsk i norge
Vigelandsparken hoppas jag att vi kan gå förbi och att vädret är lika strålande som när jag var där sist

Ställa in rätt förväntningar

Upplevelsen av en resa skapas ofta i förhållande till förväntningarna. Tack och lov har vi båda, sedan vi bokade, hunnit ställa om. Det kan vara hur grått och kallt som helst och tre dygn på tåg och hotellrum. Det kommer bli bra ändå för vi kommer ha varandra och vi kommer fått uppleva en annan sida av Norge än de som åker dit under högsäsong.

Vår resa kommer bli ganska långt ifrån vår initiala vision men med rätt inställning och rimliga förväntningar så är vi båda övertygade om att det kommer bli helt fantastiskt.

Vår påsk i Norge

Onsdag: Tåg Stockholm – Oslo och en eftermiddag i huvudstaden. En dag som vi håller tummarna för är som en vanlig onsdag och inget annat. Därefter ska vi ge oss på att åka nattåg till Bergen.

Torsdag: Häng i Bergen med promenader och se vad som är vaket och sovande.

Fredag: Sovmorgon, långfrukost och kanske en tur upp på någon höjd. Förslag mottages gärna.

Lördag: Tågdag med resans huvudattraktion. Tåg till Voss, buss till Gudvangen och därefter två timmar med båt i Aurlandsfjorden. Några timmar i Flåm och sedan Flåmsbanan som jag utgår från är supervacker med tanke på priset för den enkelbiljetten. Sedan väntar ytterligare fem timmar tåg och att däcka på hotellet i Oslo.

Söndag: En dag i Oslo och kanske lite häng vid Aker Brygga. Sedan hemresa med… tåg!

påsk i norge
Vår lördagstur som vi ser fram emot mycket. Bild lånad från fjordtours.com

Inställningen är allt

Den här påsken i Norge blir så bra som vi väljer att den ska bli. Har du tips på vad vi ska försöka göra utifrån dessa förutsättningar så ge oss en notis.

Har du åkt på en resa någon gång där du fått ställa om dina förväntningar för att matcha vad som väntar dig? Hur hanterade du det?

 


Positiv turism: en annan värld är möjlig och fighten har börjat

$
0
0

Positiv turism, att turismen totalt sett bidrar till det bättre. Inte sliter och nöter ner, inte neutral eller plusminusnoll utan positiv och bidragande. Jakten på hållbart resande fortsätter.

En av mina vänner och förebilder bodde i Tyskland när muren föll 1989. Han påminner ofta om att en annan värld är möjlig. Det som bara ett år, kanske en månad, tidigare var otänkbart skedde. Så som det är idag kommer det inte vara för alltid och det som idag känns omöjligt kommer en dag vara möjligt.

Det är inte givet att turism måste innebära att naturen trasas sönder och människors arbetsvillkor är dåliga. Det är inte givet att flyget alltid kommer ha den klimatpåverkan som det har idag. Det är inte givet att vi alltid kommer använda begreppet foot print som att det är något vi ska göra i så liten utsträckning som möjligt. En dag kanske vårt fotavtryck ska vara så stort som möjligt, just för att det är ett positivt avtryck och inte ett negativt.

Vad är positiv turism?

Jag hittar ingen enhetlig definition så jag väljer att göra min egen tolkning. Positiv turism handlar om att turismen förbättrar levnadsvillkor för lokalbefolkningen. Skapar arbetsmöjligheter och stärker naturen och ekosystem av de pengar som turismen genererar. Positiv turism handlar om att landets politik och mänskliga rättigheter förstärks när en mer blandad “publik” befinner sig i landet. För att något ska få räknas som positiv turism måste det enligt mig även jämna ut ojämlikheter i världen. Hur det ska mätas är svårt och hur det ska härledas till turism är om möjligt ännu svårare men det måste finnas med som målbild. I det krävs att företag ibland sätter hållbarhet och rättvisa före vinst. Det måste inte stå emot varandra men när det gör det så kommer företagen prövas. Det är då de måste visa om de verkar för positiv turism på riktigt.

Positiv turism
Genom reglerad turism kan inkafolkets imponerande mästerverk tillgängliggöras för fler och för pengarna som turismen genererar skulle det går att göra mer utgrävningar, guiderna säger att allt inte är funnet ännu

Vilka reseföretag lyckas med att skapa positiv turism?

Det råder kapprustning inom turismbranschen om vem som ska erbjuda mest hållbart resande. Den som sticker ut hakan och vill ta större kliv än de andra kommer också få större granskning på sig och förväntningarna kommer öka. Det i sig är bra. Att tävla om att vara bäst, när bäst är att bidra istället för att slita kommer föra goda saker med sig.

Visst det kan bli tomma ord, luftslott och vilseledda kunder och det finns alltid en risk för fusk och polerad yta. Jag vill tro att sanningen till slut kommer fram och att vi tills dess får utgå från att företag som satsar på hållbart resande gör det hela vägen tills motsatsen är bevisad. Modigast av dem alla just nu är reseföretaget TUI som gått ut hårt.

TUI i framkant för positiv turism

Från 1 maj kommer TUI klimatkompensera egna flygresor och hotellnätter på egna hotell för deras nordiska kunder. Det fina i kråksången är att det inte är kunderna som ska stå för påslaget och kunderna kan själva välja de avgångar och hotell som ska klimatkompenseras. TUI gör detta genom FN-certifierade klimatprojekt där energi genereras från sol, vind, vatten och biogas istället för från fossila källor i Indien, Thailand och Vietnam. Läs mer i TUIs pressmeddelande.

De förklarar sin vision om att bidra till positiv turism alldeles utmärkt i denna film.

TUIs vision om positiv turism förpliktigar och vi kunder måste fortsätta hålla oss vaksamma och granska med kritisk blick och inte svälja med hull och hår. Jag är övertygad om att TUIs ambitioner är genuina. Utmaningen blir som nämnd ovan när förbättrade arbetsvillkor för hotellens personal står mot koncernens möjlighet att tjäna pengar.

Klimatkompensation är ett steg men inte hela svaret

Det blir spännande att se vad de andra aktörernas svar blir och hur det fortsättningsvis kommer trigga varandra att bli mer hållbara. En sak är säker, att vi kunder sätter tryck på och efterfrågar hållbara sätt att resa är orsaken till detta. Att det finns en stark opinion som skapat flygskam gör att den stora massan som vill fortsätta resa mår lite bättre när de kan fortsätta flyga med klimatkompenserade flyg. Det innebär fortfarande att vi behöver flyga mindre tills tekniken utvecklats men fram tills dess, och medan vi reser, ska vi göra det så lite klimatslitande som möjligt.

Det går att vara hur synisk som helst men jag väljer en positiv syn på livet. Jag hejar på de initiativ som görs istället för att tjura och säga att det ändå inte är tillräckligt. Så blir inte världen bättre. Det är en övertygelse som är svår att ta ifrån mig.

Heja TUI och upp till kamp för resten.

Om jag skulle resa jorden runt igen – mina drömdestinationer

$
0
0

Det här är vad jag drömmer om på min nästa resa jorden runt. Om det nu blir någon, men drömma är ju tillåtet. Vandring i bergsmassiv och paradisstränder, buss genom bebyggelse och vardagsliv att ta del av. 

Att resa jorden runt är nog en dröm för många, så även för mig. Och som med det mesta jag drömt om, och upplevt, så känns det inte så häftigt och unikt i efterhand. Jag är alltid tacksam för att jag gett mig det jag drömt om men det finns inte samma spänning kring det jag drömt om som när jag förverkligat det.

Att göra en resan jorden runt såg jag när jag var liten som en ouppnåelig dröm. Ju äldre jag blev desto mer insåg jag att det kanske en dag ändå skulle vara möjligt. 2016 blev det verklighet och då kändes det som en stor bucketlist check. Nu, tre år senare har jag plötsligt börjat tänka tanken igen, hur skulle det vara om jag reste ett varv till?

resa jorden runt
På en helikopterplatta med utsikt över Twintowers i Kuala Lumpur. Januari 2016

Om jag skulle resa jorden runt

Det finns ju absolut inget egenvärde av att resa två varv runt jorden, knappt en gång. Det är ju destinationerna i sig, inte rutten som är grejen. Men jag vet att jag lockades rejält av det ändå och förstår om andra gör det. Jag tycker att det är roligt att hitta optimala reseupplägg. Jag gillar att ständigt söka efter kortaste flygvägen med minst antal byten och jag kollar mer än gärna på alternativa transportmedel. Att låta allt detta bli en utvecklad tanke av hur en fiktiv jorden-runt-resa skulle kunna se ut är stimulerande att fundera på.

Så även om det känns lite absurt att skriva ned, och även om jag inte tror att det kommer ske i denna form, är det ändå härligt att få fantisera lite. Oavsett om det blir en ytterligare resa runt jorden så vill jag mer än gärna resa till alla dessa ställen.

Min resa börjar i Georgien…

Ett land och dess grannar som jag varit sugen på i några år. Ladies abroad har bland annat jämfört huvudstäderna i Georgien, Armenien och Azerbajdzjan och jag har sen dess velat besöka alla tre. Efter att Sanna Rosell varit i Georgien blev jag ännu mer övertygad.

Tilltänkt resrutt Stockholm – Baku

Flyg till Georgiens huvudstad Tbilisi och därefter buss, tåg eller annat tillgängligt transportmedel till Armeniens huvudstad Jerevan och därefter vidare till Baku i Azerbajdzjan. Totalt 10 dagar.

Edit: Fick just lära mig av en kunnig person att det inte går att resa direkt mellan Armenien och Azerbajdzjan pga konflikter. Det här säger mig två saker, 1. Jag måste göra min research innan den här resan kan bli verklighet och inte bara kolla på vad som funkar med google maps, 2. Fy fasiken va många konflikter det lär finnas runt om i världen som jag inte har en aning om.

resa jorden runt
Tbilisi ser ut att vara en spännande stad, foto av Lena Löfblad

… och fortsätter till Iran

Iran har jag drömt om i många år, ibland får jag dille på något utan att riktigt veta varför. Evelina/Earth Wanderess har spenderat mycket tid i Iran och visat upp ett varierat landskap och fantastiska möten med människor. Jag älskar mat från Mellanöstern och tycker att det vore extremt intressant att få en djupare insyn i Irans vardag, historia och politik. Hos Johnnybajdzjan råder det inte brist på Iran-inspiration. Jag har en del att läsa på innan jag vet vart i Iran jag egentligen helst vill spendera min tid.

Tilltänkt resrutt Baku – Teheran

Från Baku till till Irans huvudstad Teheran är det enligt google 10 timmar, alltså gissningsvis två resdagar med buss. Förslagsvis stannar jag till på vägen och tar ett dopp samt checkar av Kaspiska havet på listan över vatten som vidrört mina tår. Totalt ca en vecka i landet.

resa jorden runt
Persepolis i Iran. Populärt ställe att besöka enligt Johnny Friskilä som tagit bilden

Nepal och Mount Everest

Enda sedan jag skrev mitt medvetna porträtt om Andreas som bott i Nepal har jag längtat efter att få åka dit. Andreas berättade så vackert om varmhjärtade människor som välkomnar besökare till deras hem, ett land där religion är viktigt och livsfilosofin är en annan. Jag vill besöka hinduistiska tempel, stupor, de turistiska området Thamel, staden Pokhara som ska vara en kontrast till Katmandu. Sist men inte minst vill jag vandra till Everest base camp. Om jag har konditionen eller förutsättningarna för det är oklart men jag tänker drömma om det tills motsatsen är bevisad.

Tilltänkt resrutt Teheran – Katmandu

Från Iran till Nepals huvudstad Katmandu går det direktflyg med Qatar Airways, hur smidigt som helst. Över/längs med Himalayas massiv så lär flygturen vara en upplevelse i sig. Jag lär behöva totalt knappt tre veckor i landet varav 10 dagars vandring upp till 5600 meter över havet.

resa jorden runt
Vackra Nepal. Foto av Andreas Holmberg

Ge mig en söderhavsö

Efter Nepal skulle jag kunna åka till Bhutan, Burma/Myanmar och varenda land i Sydostasien. Inte minst Vietnam som är ett av få länder jag besökt som jag verkligen vill resa tillbaka till. Men om jag nu inte kan åka till varenda plats jag vill till så är ett besök på en söderhavsö definitivt något som står på listan. Egentligen kan jag tänka mig vilken som helst och till skillnad från många andra destinationer vet jag precis när jag började drömma om en Söderhavsö. Det var när jag såg på Pippi Långstrump som litet barn. Då skapades det en föreställning om vad en söderhavsö skulle innebära, som säkert är både tokig och vilseledande, men ändå. Känslan var på plats. Efter Disneys film om Vaiana i Polynesien späddes längtan på lite till. Visst vill jag ligga raklång på en sandstrand och komma ned i den långsammaste av tempon men som alltid när jag reser vill jag också förstå hur livet på alla dessa öar egentligen är, så långt ifrån alla andra. Hos Maya Nordlund har jag en del att läsa in mig på, bland annat om Salomonöarna och hos Inget/Halloj världen finns det bland annat tips om Samoa

Tilltänkt resrutt Katmandu – Söderhavet

Från Katmandu går det att resa via Singapore och Brisbane för att komma till Fiji och via Bangkok-Sidney-Auckland för att resa till Franska Polynesien. Det där får kollas upp i detalj när jag vet vilken ö jag siktar på. Totalt två veckor bland söderhavsöarna skulle jag gissa är lagom.

resa jorden runt
Strömlös Bungalow på Salomonöarna. Foto av Maya Nordlund

Surfa på Hawaii

Trots att jag avskyr saltvatten i någon som helst närkontakt med mina andningsorgan har jag en dröm om att lära mig att surfa. Hur jag ska kunna kombinera surf utan saltvatten i näsan är ännu ej klarlagt. Hursomhaver, jag vill lära mig surfa och varför inte göra det på surfers paradise Hawaii. Inte minst med tanke på att Hawaii har så mycket mer att erbjuda än bara surf och lyx. Johnny/Johnnybajdzjan inspirerar igen.

Tilltänkt resrutt Söderhavet – Hawaii

Från Söderhavet till Hawaii kunde jag ju drömma om att det skulle gå att åka flyg utan att behöva åka tillbaka men icke. Det verkar vara flyg tillbaka till Auckland som gäller. Alternativt någon typ av fraktfartyg som jag icke undersökt närmare. Vore väl coolt att åka med och säkert dötråkigt. Totalt 8-10 dagar vill jag ha bland några utvalda söderhavsöar.

resa jorden runt
Här vill jag vara! Hawaii, foto av Johnny Friskilä

Avslutar i Centralamerika

Jag vill resa genom Centralamerika. Från Panama, genom Costa Rica, Nicaragua, Honduras och avsluta i Guatemala. Besöka huvudstäder och åka genom vackra landskap och stanna till på mindre orter. Se hur livet i dessa länder är. Besöka community based tourism i Costa Rica och leva ett enkelt back-packer-liv. Resebloggen 29 grader har bott i Costa Rica i omgångar och det är en sann källa till inspiration. Vis av erfarenhet skulle jag avsluta denna långa resa på något typ av resort. Vi hade en vecka på Kuba varav tre-fyra dagar på ett all-inclusive som vår sista anhalt på förra resan runt jorden. Det var så bra för att samla intryck och summera. Landa i allt en upplevt.

Tilltänkt resrutt Hawaii – Panama

Från Hawaii verkar det vara flyg till Los Angeles som gäller och sedan vidare söderut. Gissningsvis behövs det två-tre veckor i back-packertempo i denna region.

resa jorden runt
Christine från 20 grader kan sin surf, det här i Costa Rica. Foto av Christine Ericson

Allt som allt skulle detta ta 80-85 dagar med lite resor och extra dagar här och där. En annan sak förra jorden-runt-resan lärde mig att det regelbundet behöver läggas in det som vi kallade fuck-of-days. Alltså dagar då en inte tar vara på att en reser utan kanske faktiskt ser på serier en hel dag. Uppskattningsvis behövs det den typen av dagar cirka var tionde dag. När dessa 85 dagarna gått, ja då är det bara att bege sig över Atlanten tillbaka till Stockholm och Sverige. Lite visare om livet, lite mer tacksam, lite lyckligare över allt en upplevt och så småningom ännu mer hungrig på vad vår fantastiska planet och mänsklighet har att erbjuda.

Vilka ställen skulle du vilja besöka under en resa runt jorden?

Alltid när jag gör de här typen av uppradningar så känner jag att jag glömt en massa. Vart är Moçambique på listan? Vart är Brasilien, Patagonen och Antarktis? Det finns ju så oändligt många platser som jag vill besöka, som jag vill uppleva. Vilka står högst på din lista om du fick välja fritt?

Mer läsning om att resa jorden runt

Här är några inlägg som är extra relevant för den som drömmer om att resa jorden runt

Att resa jorden runt på 100 dagar – the sammanfattning

Kostnad jorden runt – vad gick kalaset på?

Jorden runt – vilket land är billigast och dyrast?

Jorden runt – att välja resrutt

Tågluff i Norge: Praktiska tips om att åka tåg i Norge

$
0
0

Att göra en tågluff i Norge, årets resmål enligt Vagabond, kan väl aldrig slå fel. Bland fjordar och dramatiska landskap. Här är mina tips om att åka tåg i Norge. 

Jag såg verkligen fram emot att åka tåg i Norge och jag vill gärna göra en tågluff i landet där jag blir glad varje gång någon norsk öppnar munnen och naturen och trähusen är vackert så det förslår varje gång ögat öppnas. Finns mycket mer att upptäcka i vårt grannland.

tågluf norge
Först i kön för att få bästa platsen. Foto Wilda Kristiansson/Reaktionista

I det här inlägget har jag samlat de tips jag samlat på mig för att göra din tågluff eller tågresa i Norge så smidig och optimal som möjligt.

Fakta om att åka tåg i Norge

Vy (tidigare NSB) är motsvarande SJ

Den huvudsakliga leverantören av tåg i Norge är Vy som nyligen bytt namn, tidigare hette de NSB. Namnbytet till Vy inkluderar även förbättra möjligheter att kombinera tåg med Nettbuss och bildelningstjänsten Din Bybil. Målbilden är att möjliggöra resor dörr till dörr och minskad klimatpåverkan.

tågluff åka tåg i Norge
Tydligt budskap, se Norge, ta tåget. Här i Bergen.
tågluff åka tåg i norge
Det känns ju ändå bra att kliva av tåget och se den här symbolen. Att åka tåg är ett bra miljöval!

Järnväg i Norge

Något förenklat består Norges verksamma järnvägsnät av följande inklusive ungefärliga restider. Nattågen tar ca en timme längre/sträcka.

  • Sørlandsbanan: Oslo – Stavanger, 8 timmar
  • Bergensbanen: Oslo – Bergen, 6,5 timmar
  • Dovrebanen: Oslo – Trondheim (västra sidan), 7 timmar
  • Rørosbanen: Oslo – Trondheim (östra sidan), 7 timmar
  • Nordlandsbanen: Trondheim – Bodø, 10 timmar

Det går att åka nattåg från Oslo till Stavanger, Bergen, Trondheim och Bodø. Sørlandsbanan, Bergensbanan och Dovrebanan är elektrifierade.

Åka tåg i Norge
Järnvägsnät i Norge, bild från Wikipedia. Rött är elektrifierade järnvägar till Stavanger, Bergen och Trondheim. Svart är icke-elektrifierade järnvägar och blå är järnväg som en är i bruk.

Övrigt som är bra att veta om att åka tåg i Norge

  • Toaletterna är i regel fräscha
  • Det finns wifi på de större tågsträckorna
  • Restaurangvagn finns med hyfsat utbud men till smått orimliga priser, t.ex. kaffe och bulle för 56 NOK
  • I Oslo finns en bra centralstation med bagageförvaring
  • I korridorerna på nattågen finns sittplatser längs väggen och utfällbart bord – mycket smidigt.
tågluff i norge
Sovvagnskorridoren med bänkar och bord
tågluff åka tåg i norge
Fräscha toaletter, så fräscha som det går på ett tåg..

Tips om Tågluff i Norge

Interrailkort Norge

Det går att åka på tågluff i Norge med Interrailkort. Nattågen kräver i regel platsreservation. I appen Rail planner finns generell information att åka tåg i Norge samt info om vilka sträckor som kräver platsreservation och vilka som inte gör det. Flåmsbanan och Flytåget till Oslo Airport ingår inte i interrailpasset.

Att åka tåg i Norge går utmärkt, inte minst för att själva tågsträckorna i sig är så vackra.Däremot ger inte Norge som land med dess fjordar och väldiga avlånghet som land optimala förutsättningar för att bygga upp ett finmaskigt järnvägsnät där en kan åka kors och tvärs.

tågluff åka tåg i norge
Wilda är redo för att upptäcka Bergen

Sova på nattåg i Norge

Sova på nattåg i Norge är ganska likt nattågen i Sverige men det finns ett antal saker som skiljer sig åt. Nattåg i Sverige har jag åkt otaliga gånger och i Norge bara en gång så med reservation för att det kanske inte alltid ser lika dant ut konstaterar jag att

  • Nyckelkortet till sovkupén hämtas i restaurangvagnen där även biljetter visas upp.
  • Tåget stod inne i Oslo nästan en timme innan avgång och vi fick sova kvar i kupén 40 minuter efter att tåget kommit fram till Bergen. Bra för den som vill förlänga natten något.
  • Sovvagnarna i med Vy/NSB består av två sängar istället för tre som det är med SJ:s. Grundpriset på ett nattåg är sittplatsbiljetten och sedan läggs kupén till på en av biljetterna medan den andra bara betalar sittplatspriset. Vet inte om det går att boka singelbädd eller hur det blir om det är tre som reser.

tågluff åka tåg i norge
Ett försök att fånga hela sovkupén på en bild
tågluff norge
Fördel norskt nattåg: Det ingår öronproppar och choklad
åka tåg norge
sov gott gjorde jag också

Boka biljetter med Vy/NSB

Min upplevelse var att det var väldigt lätt att boka resor. Tydliga avgångar, möjlighet att se mellanstationer, två olika prisnivåer (standard och med tillägg) samt digitala biljetter så inga utskrifter behövs. Som med de flesta system är det bra att boka biljetterna tidigt för att hålla nere priserna. Trots att jag var där under lågsäsong så blev det dyrt nära inpå avgång.

Flåmsbanan och sitta på rätt sida

En av de “viktigaste” besluten du ska ta när du bokar tåg i Norge är att sitta på rätt sida. Detta då en del tåg går i naturliga dalar och därmed har mer av bergvägg åt ena hållet och mer av utsikter åt det andra. Jag har själv bara erfarenhet av sträckan Bergen-Oslo med där har jag desto mer tips om på vilken sidan du ska sitta på varenda snutt av vägen.

Noway in a Nutshell: Tips för att optimera en resa Bergen-Oslo

tågluff norge
Wilda har valt rätt sida på Flåmsbanan
åka tåg norge
Stiliga konduktörer på Flåmsbanan
tågluf norge åka tåg i norge
Flåmsbanans inredning är gammaldags vilket skapar extra mycket känsla

Tips på destinationer du når med tåg i Norge

Många av vandringarna och naturupplevelserna i Norge kräver ett annat transportmedel än tåg sista biten. Här har jag samlat tips och inspiration för olika destinationer.

Bergen. Dag- eller nattåg från Oslo. Inspiration om Bergen hos Reaktionista

Lofoten. Tåg till Bodø och sedan båt ut till Lofotens spets eller tåg till Narvik från Sverige och sedan bil/buss till Lofoten. Bildinspiration och tips hos Discovering the Planet

Oslo. Dagtåg från Göteborg eller Stockholm. Tips om Oslo signerat Resa medvetet

Røros. Dagtåg från Oslo/Trondheim. Res tillbaka i tiden med Norge-bloggaren Glimt av Verden

Stavanger. Dag- eller nattåg från Oslo. Reseguide till Stavanger hos Fantasy dining

Trolltunga. Tåg till Voss och sedan buss till Odda eller buss till Odda från Oslo eller Bergen. Mer info hos Visit Norway

Hur ser dina erfarenheter av att åka tåg i Norge ut?

Min personliga tågerfarenhet i Norge består av ett antal resor till och från Oslo och en tur och retur-resa Oslo – Bergen inkl flertalet stopp med både dag- och nattåg. Utöver detta har jag gjort research och läst på inför att kunna skriva detta inlägg. Här finns alla inlägg jag skrivit om Norge

Spaning: Vad händer bortom flygskam?

$
0
0

Vad händer när flygskam går in i nästa fas? Vilka är de nya begreppen och hur tar det sig i uttryck i våra liv? Jag spanar om Flygskam 2.0.

Flygskam tog svenskarna med storm 2018 och fanns med på det årets nyordslista utsedd av Svenska språkrådet. Om vi låter flygskamskurvan fortsätta (alltså lika hård press) men ta sig i uttryck på nya sätt tror jag att det är några av de saker vi har framför oss. Några vilda spaningar och sianden om framtiden som kan vara mitt i prick eller djupt ned i diket.

Spaningar om Flygskam 2.0

1. Smygflygande

Flygskammen får oss att smyga med vårt flygande.Vi fortsätter resa men skryter ogärna om det och antalet lounge-bilder, bilder ovan molnen och FB-incheckningar på flygplatser minskar drastiskt. Några resor/år kan vi stå för och en del bilder från destinationer vill vi fortsatt visa upp men inrikesflyg blir ett no-go.

2. Tågskryt

Varenda tågresa vi gör ska visas upp. Även om det inte är fler än föregående år. Vi vill känna oss duktiga, vara en av de som fattat. Gör vi en tågresa i Europa i sommar ska hela världen få veta vår förträfflighet i val av semesterform.

flygskam
Typisk tågskrytsbild

3. (Skön)hållbarhetstävling

Flygbolagen och resebolagen har fattat att svenskar gillar hållbarhet och långloppet har börjat. Den som tydligast och genuinast kan erbjuda sina kunder mest hållbarhet vinner. Tror vi, jag tror fortsatt att pris styr i väldigt stor grad. Miljöcertifierade hotell, klimatsmarta flygplatser, och klimatkompenserande utsläpp i alla lägen. Det blir lite som en skönhetstävling med lite goda ambitioner hos fröken Sverige.

flygskam
Ett av många exempel på att tävlingen har börjat

4. Staycation/hemester

Inget nytt ord men däremot även detta något vi gärna lyfter fram. Att nyttja det nära, skapa vardagslyx, välja hemma före borta ger pluspoäng.

5. Fokus på görvärdhet

Istället för att resa kors och tvärs för att checka av sevärdheter blir fokus på görvärdhet. Att skapa värde i det vi gör, oavsett vart och hur det görs. Med fördel i närheten utan att det kräver flyg. Kanske dags att skriva ett blogginlägg som heter 10 görvärdheter i bla bla bla?

6. Svemester

Det byggs ett nytt självförtroende i Sverige som en hållbar destination och stoltheten över Sverige växer. Nu blir det creddigare att ha gått Kungsleden än en pilgrimsvandring i Spanien. Att hylla det egna, ta del av det vi själva byggt upp och visa att en fattat att Sverige är det nya svarta är trendig.

flygskam
Nyköping kan jag varmt rekommendera som en del av en svemester

7. Förnybara drivmedelsambitioner

Det investeras, det forskas och det tänks. Vi prövar oss fram och alla företag vill vara den som löser flygets-drivmedels-gåta på ett ekonomiskt gångbart sätt. Ära och berömmelse till den som lyckas driva våra efterlängtade flyg på sol eller annan oändlig källa.

8. Res till Balkonien, Altanien och Terrassistan

Känslan av ledighet och semester sitter inte i havstemperaturen utan i glassigheten. Vi skapar våra egna små paradis på balkongen, altanen eller terrassen-i-stan. Lyxsmoothies, sololja, jordgubbar och så en het svensk sommar på det. Den som skapar sin egen känsla av run-away utan att slita på jorden idoliseras.

flygskam
Sommaren 2018 sov vi några nätter på balkongen, hur mysigt som helst!

9. Tågifierat Europa

Back to basic. Då på den tiden då det var häftigt, tillgängligt och fräscht att resa runt i Europa med tåg. Möjligheter som trasats sönder efter att flygmarknaden blev mer eller mindre oreglerad. Fler tåglinjer återöppnas efter ökad efterfrågan. Svenska politiker ser till att tågtrafik till kontinenten upphandlas och vi ser återigen fler verksamma tåglinjer i Europa.

flygskam
Får börja samla på tågkurvs-bilder istället för flygplansutsiktsbilder

10. Bedragen av flygskam

Den ensamma kallduschen, en spräckt bubbla och den hårda insikten om att Sverige är en ö. Nej, hela omvärlden har inte samma flygdebatt som vi har i Sverige. Det bubblar på fler ställen men inte som här. Omställningen har börjat hos fler än oss nordbor men det blir ett hård slag i ansiktet och utmaning att hålla motivationen uppe när vi allt tydligare inser att Flygfritt 2020 har noll och ingen klimatpåverkan på global nivå.

Vad tror du om flygskam och framtiden?

Vilka av dessa spaningar om flygskam tror du är rena nonsens och vilka skulle du satsa pengar på?

Att höja sig själv till skyarna kanske inte är det sexigaste men jag måste ändå säga att jag är mycket nöjd med sista ordet på nr åtta. 

Tio tankar om EU-valet och den europeiska gemenskapen

$
0
0

Idag är det 10 dagar kvar till EU-valet. Mina tankar kretsar bland annat kring flyttkarusellen, mänskliga rättigheter vs överstatlighet, klimatfrågan och tågen i Europa. 

Ännu en gång har vi medborgare chans att säga vår sak om hur vi vill att EU ska styras. I mitt huvud har det precis börjat formats en hel del tankar kring detta, varav en av dessa är vad och vem jag ska rösta på. Ännu ej bestämt mig, men rösta det ska jag!

Mina tankar om EU-valet

1. Serbien vs Polen och Ungern

I P1:s podd Det politiska spelet intervjuas alla toppkandidater och Alice Bah Kunke från Miljöpartiet berättade att hon besökt Serbien för att prata om mänskliga rättigheter. Serbien vill komma med i EU men eftersom de inte ställer upp på EU:s krav på mänskliga rättigheter så är de ännu inte välkomna. Ansvarig minister för mänskliga rättigheter i Serbien sa vid ett möte med Alice: “Varför vill ni ställa så högra krav på mänskliga rättigheter på oss när ni inte ens håller standarden för mänskliga rättigheter med befintliga medlemsländer?”. Rimlig fråga. Nog är det tragiskt att både Polen och Ungern får vara med år efter år trots att det är välkänt (och en fråga på dagordningen) att de bryter mot mänskliga rättigheter. Här behövs lite handlingskraft!

EU-valet
Nej, helt bra kändes det inte att gå förbi det ungerska parlamentet med tanke på att motsvarande Sverigedemokraterna styr där inne.

2. Den orimliga flyttkarusellen

En vecka i månaden åker alla 720 parlamentariker till Strasbourg. Det beräknas kosta ungefär 1,8 miljarder kronor och motsvara 4,900 tur och retur-flighter över Atlanten. 317 dagar om året står byggnaderna i Strasbourg tomma, uppvärmda och med air-condition. Rimligt? Nej! Anna Maria Corazza Bildt (EU-parlamentariker för Moderaterna fram till valet då hon avgår) är ordförande i kampanjen Singel Seat som jobbar för att denna så kallade flyttkarusell ska upphöra.

Side note: Förutom det orimliga resursslöseriet är det den här typen av information som gör mig löjligt omotiverad att minska mitt eget flygande.

3. Greklandskrisen och EU:s sparpaket

Jag lyssnade på P3 Dokumentär om Greklandskrisen och Gyllene gryning och fick en ny bild av Greklands kris runt 2010-talet. Om medias bild av lata greker och hårda åtstramningar och sparpaket. Om rika tyska banker som vinnare och grekerna som förlorare. Finns många nyanser i den där historien. Värt att lyssna på.

4. Klimatfrågan högst för nästan alla

Nästan varenda parti sätter klimatfrågan som topp tre. Det är bra, uppenbarligen spelar opinionens tryck roll. På samma sätt som att alla hade större ambitioner om jämställdhet när Fi var nära att komma in i riksdagen 2014. Partierna har vetat om klimatkrisen och ojämställdheten hur länge som helst. Nu när svenska folket fattat galoppen så flyttas positionerna fram. Vad vi som opinion tycker spelar roll och vi måste göra våra röster hörda. Oavsett opinion så önskar jag mig alltid lite mer modiga politiker.

5. Politisk makt över tågen

Det är ju långt ifrån EU:s största och viktigaste fråga. Men jag hoppas verkligen att det väljs in tillräckligt många parlamentariker som vill arbeta för bättre förutsättningar för ett ökat tågresande. En som jag vet kommer driva detta är Jakop Dalunde från Miljöpartiet efter att ha hört honom på ett av Tågsemesters seminarium tidigare i år.

EU-valet
En gång när jag var i Bryssel på ett seminarium som Linnea Engström från Miljöpartiet höll i så passade jag på att ta denna bild.

6. Statskassan inte måste gå till krig

Jag var inget fan av EU när jag under mina tonår blev politiskt medveten och inte vet jag om det går att tacka EU för att medlemsländerna inte är i krig med varandra. Men nu, utifrån hur världen ser ut blir baksidorna med EU, överstatlighet, kostnaderna och mindre makt till det egna landet på något sätt underordnat. Vad kan vara viktigare än att hålla fred mellan länder? Att kunna leva i säkerhet. Smärtsamt medveten om hur många länder och territorium som är i konflikt med varandra runt om i världen. EU är ingen universallösning, och vissa dagar är jag rädd för det hot som makt hos nazistiska och rasistiska partier innebär för demokrati och mänskliga rättigheter men jag vill ändå tro att EU hanterar de frågorna utan krigföring även framöver.

7. Överstatlighet och självbestämmande

En av de trixigare frågorna kring EU enligt mig är mänskliga rättigheter vs överstatlighet. Vill ha det första men inte det sista. Men om vi ska få till bättre mänskliga rättigheter runt om i Europa så kanske det är överstatlighet som är svaret. Nu ligger ju just Sverige långt fram kring just detta så frågan blir mer intressant principiellt. Ska EU kunna styra eller ha inflytande över abortlagar i Irland, HBTQ-frågor i Ungern och arbetstagares minimilöner i Italien?

EU-valet
Lill-killen, en av Bryssels mest kända symboler, är betydligt mindre än vad man tror, och EU är ju också så mycket större än vad som är greppart. På den här bilden är det alltså jag som är EU…

8. Euro är smidigt och ocharmigt

Jag är så tacksam för att Sverige inte har euro som valuta och tycker att det är enormt smidigt att många länder i Europa har det. Men visst är det också väldigt ocharmigt? Som att en del av landets själ försvinner. Inga gubbar att läsa om på sedlarna, inga vackra byggnader avbildade och ingen känsla för vad 10 eller 100 pengar är värda. Tänk kaoset om euron faller sönder och alla ska återgå till sina gamla valutor. Inte nice.

9. Den bortkollrade väljaren

Ett stort problem med EU-valet är hur oinsatta många svenskar är, jag själv är inte särskilt märkvärdig i det. Jag kan återigen tacka för den kunskap jag får av podden Det politiska spelet som i avsnittet 25 april och 2 maj granskade partiernas förslag och löften. Då lärde jag mig att flera av partierna driver frågor som EU inte ens beslutar om.

Moderaterna vill att Sverige ansluter till den Europeisk åklagarmyndighet, men inte för att jobba med förskingring och korruption som den syftar till. Moderaterna vill att den ska hantera terrormål, en fråga som inte ens finns på dagordningen de närmaste åren. En chefsåklagare är inte ens tillsatt. Andra exempel är Liberalerna som går till val på att EU ska ha en koldioxidskatt eller Vänsterpartiet och Miljöpartiet som vill ha en europeisk flygskatt. Detta trots att EU bara beslutar om skatter som alla medlemsländer håller med, vilket resulterar i en miniminivå. Flera av den svenska partierna är för ett förbud av subventioner på fossila bränslen. Men subventioner är ju skattelättnader och det beslutas inte av EU. Lätt är det inte, hur ska en veta när det låter så bra?

10. Vilka ska du få med dig att rösta?

I valet 2014 var det drygt 50 procent av de svenska medborgarna som röstade, i år spås vi närma oss 55-gränsen. Tänk ändå att nästan varannan svensk inte röstar! Här har vi alla ett jobb att göra med att motivera fler i vår omgivning. SVT:s valkompass är ett bra hjälpmedel. Lista fem pers du är osäker på om de kommer rösta och gör en insats.

EU-valet
Jag ska rösta, frågan är bara på vad och vem

I vilka tankar går du kring EU-valet? Är det på din dagordning eller är det mest något som passerar? 

Headerbild hämtad från pixabay

Bilsemester på Gotland – tips område för område runt hela öjn

$
0
0

En bilsemester på Gotland ger dig en stor variation av upplevelser i form av mat, butiker, bad, natur och kultur. Gotland har lite av allt. Här är några tips längs vägen. 

Jag har varit för lite på Gotland för att lyckas hitta några områden som jag gillar mer än andra. Ärligt talat så har jag i princip gillat varenda plats jag kommit till. När den ena kusten har de vackraste stränderna, har en annan fantastiska solnedgångar. När en plats är fylld av stillhet och ro är en annan fylld av en myllrande stad. Allt med så korta avstånd att en bilsemester på Gotland kan gå lite kors och tvärs. Det ena behöver inte utesluta det andra.

Göra en bilsemester på Gotland

Nästan varje gång som jag är på Gotland funderar jag på varför vår egen paradisö inte är mer hajpad. Jag skulle säga att ön har det mesta som de flesta söker under en semester. Avkopplade känsla, god mat, intressant historia, levande stad, egna traditioner, glass i stora lass, småskalighet, riktigt bra bad, solnedgångar i världsklass, känslan av att vara någon annanstans och mycket mer. Ta färjan över och ha en trivsam och skön bilsemester på Gotland.

Förra sommaren gjorde jag och Erik en bilsemester på Gotland och under de dagarna skapade vi flera väldigt starka minnen. Karga landskap fyllda med blomster, stenar i alla dess former, från finkornig sand till klappersten, raukar och klippor. En ö med tusen möjligheter för den som är bil- eller cykelburen och är redo att låta sig översköljas av öns skönhet.

Bila på Norra Gotland

Norra Gotland är det område som jag spenderat minst tid och som därmed står på min lista för nästa resa. Desto mer har Sofia/Fantasiresor varit där så där finns inspiration i mängder.

Fårö

Det är något speciellt med Fårösund och Fårö. En känsla av ännu mer avskildhet samtidigt som det är väldigt många semesterivrare som spenderar sin tid där. Stränder med vitaste sanden som kan jämföras med vilken tropisk strand som helst. På Fårö finns Gotlands mest kända rauk i naturreservatet Gamla hamn. Betydligt mindre och längre ut än vad jag hade förväntat mig, men ändå, en riktigt cool formation på en rauk. Utanför Fårösund finns Bungenäs som ska vara trevligt enligt utsago.

Visby med omnejd

Centrala Visby

Visby är en stad jag gärna besöker om och om igen under olika delar av året då upplevelsen skiftar beroende på låg-, hög- och extremsäsong (Almedalen, medeltidsvecka etc) råder. Det är något väldigt speciellt med kullerstensgator, ringmuren, ruinerna, rosenbuskarna längs stenhusen och den högklassiga mat som serveras. Ett besök på de stora glasställena är närmaste obligatoriskt.

Söder om Visby

Lite söder om Visby finns bland annat Leva Kungslador som kändes som ett litet paradis av hängmattor, växthus, hantverk, grillkvällar och aktiviteter för både stora och små. En av Gotlands godaste måltider intogs på Lilla Bjers Gårdskrog i ett inglasat rum med exotiska träd och mat till stor del gjord på råvaror från gård eller närliggande marker.

Bilsemester på Gotland – Östra sidan

Östergarn och Ljugarn är nästa obligatoriska stopp under en bilsemester på Gotland. Det är något med spontanbaden längs stränderna, det unika landskapet och fisken som skapar den där gotländska känslan.

Roma

I Roma duggar kyrkorna tätt och här finns kända Roma Kloster med ruiner, historiska vibrationer, sommarteater, ett litet café och sommarteater. Vackert område som enligt mig kräver lite extra intresse för att göra intryck.

Östergarn

Den som besöker Östergarn kommer uppleva en udde full av liv. Här finns fisk på lösvikt att äta under en picknick hos Sysne Fisk och restaurangen Rökeriet vid Kattmarsvik. Verksamma fiskeläger, bryggor att bada ifrån och en otroligt vacker omgivning att cykla i.

Ljugarn

Ljugarn erbjuder en av Gotlands längsta stränder och ett litet samhälle med ett omtalat och traditionellt konditori med hembakat. Espegards Café är namnet och där åt jag bland annat en riktigt god cheesecake.

Bilsemester på Gotland – Västra sidan

Kanske ändå att jag inser att västra sidan innehåller några av de bästa stoppen för en bilsemester på Gotland. Här finns några av mina favoriter, det måste jag erkänna.

Tofta

I ett gammalt stall finns Hembutiken med ett riktigt mysigt och fräscht café ihop med en butik med prylar av olika slag. Här åt jag den klassiska saffranspannkakan och njöt av rosenbuskar. Funkar lika bra att besöka i strålande sol som i ösregn.

Klintehamn

Utanför Klimtehamn hade jag en av mina bästa Gotlands-upplevelser. Vi sov i en el-fri timmerstuga mitt ute i skogen i total tystnad och full närvaro. Middag intog vi på Ekens Restaurang precis i närheten omgiven av riktigt fina hästar och en känsla av att vara på landet.

Ekstakusten

Ekstakusten är bland annat känt för sina solnedgångar som en fin kväll är i världsklass när solen går ned i havet. Här finns långa promenadområden och möjlighet att åka båt ut till de kända Stora och Lilla Karlsö med naturreservat med fokus på fåglar. Längs väg 140 finns min favorit av alla gårdsbutiker jag besökte, nämligen Lyckliga gården med sitt lilla husvagnscafé, småskaliga odling och loppis. Ekstakusten är ett populärt område och det går fint att vandra, cykla, tälta och campa. Finn lugnet!

Semester med bil på södra Gotland

Även om södra Gotland ligger lite avsides tar det inte mer än en dryg timme att köra hela vägen från Visby. Att semestra med bil på Gotland är verkligen ett sätt att maximera tillgängligheten av vad öjn har att erbjuda.

När

En av Gotlands allra vackraste fyrar finns på Närsholmen. Fyren är vacker i sig men framför allt är placeringen och själva naturen runt omkring en stor bidragande orsak till att jag gillade Närs fyr. Vi var där i kvällssol som gav en riktigt fin setting av hela upplevelsen.

Hablingbo

I Hablingbo finns ett populärt Crêperie som jag själv aldrig kunde besöka pga ej tajmade öppettider. Här finns också Margus, en av Gotlands mest etablerade gårdsbutiker. Storskalig verksamhet som trots detta inte tappat sin charm eller känsla. Här finns hantverk, odlade råvaror och fika till försäljning.

Burgsvik

Södra Gotlands “sista” tätort heter Burgsvik. Här finns ett av Gotlands mest rofyllda områden som kallas Holm hällar. Perfekt för den som vill gå en lång promenad, kolla på en ovanlig liggande rauk och bara vara bland tallar och sten. Den konstintresserade kan med fördel stanna förbi på Körsbärsgården där både lunch, fika, konstgalleri och skulpturpark finns för den som vill betala en slant i inträde.

Det var mina tips för att bila på Gotland

Det var mina tips på tätorter och guldklimpar att besöka under en bilsemester på Gotland. Givetvis går det att ta sig runt på fler sätt, inte minst cykel och en del ställen går självklart att åka buss till. Flexibiliteten blir dock maximal med bil och det är något jag uppskattar väldigt mycket.

Har du några tips på stopp under en bilsemester på Gotland som du vill tipsa om?

Läsa mer om Gotland

Det börjar bli några inlägg om Gotland vid det här laget och alla ställen ovan finns lite mer beskrivna i inlägg nedan.

⇒ Varför åka utomlands när Gotland finns?

⇒ 10 saker att göra i Visby på Gotland

⇒ Att göra på södra Gotland

Äta på Gotland – restauranger för alla smaker

⇒ Gårdsbutiker på Gotland

⇒ Annorlunda boende på Gotland: Timmerstuga utan el och vatten

Mod att resa – fria reflektioner om vad det är att vara modig

$
0
0

Ser du dig själv som en modig person? Har du mod att resa på det sättet du själv önskar? Några situationer senaste dagarna har fått mig att reflektera över vad mod egentligen är, inte minst när det kommer till resor. 

Här om dagen hade jag den stora äran att bli möhippad av mina fantastiska vänner. En av dem kallade mig en “resande äventyrare och modiga vän” och förutom att jag blev superglad för de orden började jag fundera på mod. Är jag en modig person? Har jag mod när jag reser?

Jag har en annan vän och om jag skulle beskriva hen med några ord skulle välja andra ord än modig, för hen är inte en “typisk modig person” (vad nu det är). Å andra sidan, jag har stått i kön till en berg- och dalbana med hen och jag har sett det mod som krävdes av personen för att fullfölja detta. Det var en bragd och väldigt modigt!

För mig handlar mod om att utifrån sig själv göra saker som en själv inte riktigt vågar. Som kräver en ansträngning och försätter personen utanför sin trygghetszon.

modig
Det var i kön till berg- och dalbanan till vänster som vi köade

Resa med mod och vara modig på resa

Jag tror det finns en del som skulle kalla mig modig när det kommer till att resa. Främst tror jag det baseras på att jag har rest en del själv. I de sammanhangen vill jag alltid påminna om att det tog mig 31 år att våga resa själv så jag har inte alltid varit modig. Jag kommer så väl ihåg de första gångerna och visst, jag kände mig modig. Inte minst när jag spenderade mina första dygn på helt egen hand på Yasuragi och Sri Lanka. För att inte tala om mina första mil i bil i Makedonien helt själv. Ghana krävde lite mod att boka men under själva resan vet jag inte om jag kände mig så modig. Och i Gambia för några månader sedan, krävdes det inget mod alls. Åtminstone så här i efterhand så som jag kommer ihåg det.

På ett sätt kanske det är det som är just mod. Att utmana sig, göra fast det är läskigt och sedan övervinna. Ibland går det så långt att jag inte ens kommer ihåg vad jag varit rädd för, kan inte förstå hur något krävde mod.

modig
En av belöningarna med att klara av att köra bil själv i Makedonien. Matka Canyon, så värt det!

Uppfattar andra mig som modig?

Oavsett hur folk uppfattar mig: Jag känner mig inte som en modig person. Däremot skulle väldigt gärna se mig så, det är något av det mest attraktiva och karaktärsstärkande jag vet. Jag ser upp till modiga personer. Personligen känns det som att jag bangar ganska ofta när mod behövs. Däremot så tror jag att det finns de som ser mig som modig, för att jag gör saker som skulle kräva mod av dem. Folk vet ju inte om alla gånger då jag inte är modig. Då jag inte vågar gå fram och be folk på stan om äktenskapsråd iklädd Bride to be. När jag hellre skickar ett mejl med mina åsikter än säger dem face to face.

Mitt eget mod och resor

Jag fick en fråga om mina tankar om att åka till Marocko på egen hand och insåg med ett att det finns en del länder jag hittills valt bort att resa själv till. Flera av dem ligger i Nordafrika. Jag har inte kategoriserat det som “länder jag inte åker till för att jag inte törs” utan mer tänkt att det kanske inte är så smart. Är det ändå bristen på mod som får mig att låta bli? Även fast jag inte känner mig rädd, eller beskriver det som orsak, kan det vara för lite mod som hindrar mig? Jag vill ju jättegärna åka dit så drivkraften finns.

Om det är för lite mod, då vill jag utmana mig. Jag vill inte begränsa mig på grund av det. När det kommer till att fråga folk på stan och ge feedback direkt till folk känner jag dock inte alls samma sak. Antar att belöningen, kicken efteråt är för liten av det medan den med resor alltid är stor. Kanske borde jag addera en belöning för att komma över tröskeln. Den största belöningen skulle ju vara att inte känna att det finns något som hindrar mig från att varken gå fram till folk och fråga om äktenskapliga råd eller ge feedback utan skärmen som skydd. Belöningen när det inte längre kräver mod av mig skulle ju vara värt allt. Jag får nog sätta upp detta på personlighetsutvecklingsagendan trots att jag inte har något som helst sug eller drivkraft inom mig som motiverar mig.

modig
Dricker granatäppeljuice på löpande band i Marocko

Reflektioner utan slutsats

En del inlägg som jag skriver har inga färdiga poänger eller slutsatser. De är just fria tankar där jag reflekterar högt. Ganska ofta får jag då kloka kommentarer eller inspel från er som läser som ger mig ytterligare en dimension. Som ger mig ännu ett lager av löken att bygga kring. Nu när du läst detta, vad har du då för tankar som du vill dela med dig av? Är du modig nä du reser?

Fotocredd för headerbild till Wilda Kristiansson/Reaktionista


När bloggorken saknas och inte vara en maskin

$
0
0

Ibland är inte bloggorken på topp även om det finns bloggpepp där i bakgrunden. Tråkigt att behöva möta insikten att jag inte är en maskin…

Nu blir det ett lite tänkande in-the-moment-inlägg.

När andra bara skulle låta bli att publicera något alls och skita i att det blir en liten lucka sitter jag och vet varken ut eller in. Så det blir ett annat typ av inlägg den här gången och så får det vara. Lyssnar lite på Maria Menas I’m only human och påminner mig om att den här delen av mig också finns även fast jag sällan ger sken av det. Mår absolut inte dåligt, bara inte lika mycket på topp vad gäller bloggork, det är allt. Och det är väl då en världslig sak. Om jag tänker efter lite.

Önskan om att vilja fylla livet med ännu mer

Jag går omkring med en konstig känsla av att jag konstant vill fylla livet med mer än vad jag får plats med. Vill träna mer. Träffa fler vänner. Vara mer med Erik. Vill slappna av mer. Säga ja till mer. Lära mig spela piano ordentligt. Inte känna att blogginlägg skrivs kvällen innan de ska publiceras utan framförhållning eller tanke på vad jag egentligen ska skriva om. Inte vara lite allmänt trött och undra vafasiken jag är snuvig/rinnig/kliig nu, det är alldeles för tidigt jämfört med hur det brukar vara.

Bröllopet tar en del tid såklart, och kanske ligger det lite som en latent stress över allt jag borde ta tag i. Det känns så långt bort på något sätt, som att duracellen i mig inte kickat in. Jag är inte stressad och kanske är det det som stör mig lite, att jag går omkring i någon sorts föreställning om allt jag ska lösa sen, snart, nån gång. Normalt för många, ovnaligt för mig. Samtidigt är jag lite nedstämd av att all väntan och förväntan snart är över. Det här som jag sett fram emot så himla mycket. Vet att jag skrev i min dagbok tre veckor efter att jag och Erik träffats “Bröllop alltså, att jag ens tänker på det”. Så kommer dagen och sen är jag gift och kommer med den största sannolikheten aldrig mer planera ett bröllop. Å andra sidan, då kommer jag ha minnen att njuta av som jag just nu bara kan drömma om.

Den lika tunga insikten varje gång: Jag är ingen maskin

Jag är ju ofta lite av en maskin. Jag skriver på beställning och levererar mina tre blogginlägg i veckan och njuter både av att få skriva och själva producerandet. Men sista tiden har det känts väldigt trögt. Som att jag måste kräma inlägg ur mig. Det flyger inte av sig själv. Det är egentligen inte brist på inspiration, det finns en lång lista med inlägg jag skulle kunna skriva. Det är bara det att varje inlägg känns lite som ett oöverstigligt berg. När jag sitter där kvällen innan, utan framförhållning, då hinner jag inte skriva hela inlägget på en kväll och måste istället få ur mig något annat. Som att jag hela tiden ligger i bakvatten. Steget efter.

På ett sätt älskar jag att skriva den här typen av inlägg. De rinner ur fingrarna på mig. Tar en halvtimme istället för tre timmar som de flesta inlägg tar. Samtidigt känns de så malplacerade. De har ju inget med resor att göra. Men det är ju en personlig reseblogg jag driver där jag inte kan låta mitt övriga liv gå obemärkt förbi. Jag är ju ingen maskin när allt kommer omkring. Lika hård insikt varje gång samtidigt lite skönt att känna mig som

Jag har bloggpepp, jag har pepp till väldigt mycket här i livet men jag tycks inte helt ha orken.

Acceptera. Gå vidare. Kom igen.

Fløyen i Bergen – Mycket mer än en utkiksplats fylld med turister

$
0
0

I Bergen finns Fløyen dit det går att åka den populära Flöibanan. Med utsikt över hela den lilla staden Bergen och fjordarna är det en given utflykt i Bergen. 

Att åka Flöibanan upp till Fløyen lär vara Bergens mest populära så kallade sevärdhet. Av en anledning. Det är lätt att ta sig dit. Det ger en utsikt som en solig dag lätt klarar gränsen för att benämnas som magiskt. Det är anpassat för turister och trots mycket folk kändes det inte överfullt.

Visst är det häftigt att efter några minuters bergbana med Flöibanan komma upp höjden, kliva ut på det glasavgränsade trädäcket och spana ut över fjorden. Det gav mig en wow- och finally-here-känsla. Den största behållningen för min del var dock när vi gav oss iväg på upptäcktsfärd bortom det mest uppenbara turistmyllret.

Mina höjdpunkter på Fløyfjället

Vår lilla rutt som vi gick med de ställen jag skriver om nedan utmärkta på kartan. Den som vill lägga större områden under sig har mycket mer att välja mellan i de nästan oändliga vidderna. Vi var där i april så grönskan var långt ifrån i full gång men det finns något vackert i alla årstider, framför allt att gå med ljusare tider tycker jag.

Getterna

Vi hann inte gå långt och plötsligt fanns de bara där. Getterna. Bräkande, poserande, lekandes, stångandes. Hur ett knippe getter kan stå för en sådan underhållning vet jag inte. Så udda är de inte för en person uppväxt på landet som jobbat med getter (alltså jag själv). Men alldeles oavsett detta så var det just överraskande och underhållande att stanna till och kolla på. För egen del hittade jag geten Elvis om genast blev min favorit.

Skogen och sjön

Vi vandrar vidare. In i skogen och möter vårens vitsippor, grönskande mäktig skog och lövsprickning som står på glänt. Promenad längs fina vägar och plötsligt kommer vi fram till en vacker liten sjö. Där och då börjar jag inser vilket friluftsparadis och motionsmöjligheter som Fløyenfjället har att erbjuda. Jag förstår att lokalbor åker hit.

En egen utkiksplats

Lite för ofta söker jag efter något på google maps, stjärnmarkerar och utgår utan närmare efterforskning att just precis där jag satt min stjärna finns själva höjdpunkten. I just den korsningen, på just den stenen, där finns det jag söker. Ibland slutar det med överraskning, ibland med besvikelse. Den här gången slutade sökningen på Fløyenfjället till en utkiksplats vi var helt ensamma om. En stig som få hittat ledde oss upp till ett skjul som skulle behövt en del omsorg och sedan uppenbarar sig en utsikt. Ett antal snäpp bättre än den som ges vid bergbanans topp. Omgiven av vinden. Vi var ensamma där och då och för mig ger det alltid en extra dimension att känna att jag upplever något som alla andra inte tagit del av.

Lekpark av större slag

När vi nästan var tillbaka där vi började kommer vi till ett lekparksområde som inte tycks ta slut. Klätterställningar för alla storlekar och olika mängd våghalsighet, mysiga rastplatser att fika på och ett och annat troll att hälsa på. Hade jag varit åtta år hade jag ä l s k a t detta ställe. Femåringars spring i benen fick sitt utlopp och även den lite äldre och tuffare hade sina chanser att utmana sig. Om vi var ensamma på utkiksplatsen så var det motsatt situation på lekplatsen.

Praktisk info om att ta sig till Fløyen

Upp till Fl∅yen går det att gå för den hurtiga i slingriga hårnålskurvor anpassade för fotgängare. Den mer bekväma kan ta bergbanan upp till toppen som varit verksam sedan 1918. 850 meter lång med en stigning på 300 meter så känns det nästan mer som en hiss än ett tåg. Flöibanan går varje kvart men under dagens populärare timmar ringlar sig kön lång så ett hett tips är att försöka ta sig i väg relativt tidigt. 2019 kostade en biljett 95 kr för en tur och returbiljett under lågsäsong och 125 kr under högsäsong, halva priset för barn. Öppettider från 8 till 23. Exakta tider och priser finns här.

Här finns alla mina inlägg från Norge

Resa medvetet i (rese)vardagen: Tema Transporter

$
0
0

Det går att resa medvetet i det lilla och vardagliga även på resande fot. Här belyser jag hur vi kan resa mer medvetet på temat transporter i vår rese(vardag). 

Att resa medvetet kan göras på många olika sätt och det finns miljarders sätt att resa lite mer medvetet på nästa resa än den förra. Små steg är också steg och ingen behöver eftersträva att resa übergenomtänkt under hela resan.

Resa medvetet i resevardagen

Få orkar vara medvetna, analyserande och reflekterande hela tiden men alla som vill kan göra det under delar av resan. Ett sätt att resa mer medvetet är att bestämma sig för ett tema som en fokuserar på lite mer. För att det ska funka tror jag det behöver vara väl avgränsat så att det blir uppenbart för en själv att “själva temat sker”. Två exempel som jag hittills identifierat är mat och transporter. Jag vill hålla fokus på resevardagen, alltså inte de stora aktiviteterna som ska jag simma med delfiner eller inte utan det som vi alla gör på alla resor.

resevardag transporter
Välja cykel som transportmedel när en reser är en av många medvetna beslut en kan ta

Det här inlägget blir därför det första i vad jag hoppas på är en mini-serie om olika teman där en kan bli lite mer medveten i sitt resande. Om det känns för ansträngande att ha temat närvarande hela resan kan varannan dag eller annat intervall vara ett sätt. Det viktiga är att komma igång och starta reflektionshjärnan. Min övertygelse är nämligen att det inte är så energikrävande när en fått upp rutinen eller tankesättet. Då går reflektionerna av bara farten.

Eftersom grunden i att resa medvetet är reflektion så innehåller det här inlägget en herrans massa frågeställningar. Jag har inte svaren på vad som är rätt och fel eller hur du vill resa medvetet. Lite som i Jeopardy fast motsatt, jag ställer frågorna, du vet svaren.

Väldigt många av de här frågorna syftar till att få igång tankar, och förhoppningsvis samtal, om kön, klass, hudfärg, ålder osv. Ser du något mönster i ditt/ert sätt att resonera eller resa efter att ha läst igenom?

Tema: Transporter i resevardagen

Vilket transportmedel till destinationen?

En klassiker att börja med, ett undantag från de mindre vardagliga besluten detta inlägg ska fokusera på. Tar du flyget av bara farten eller kollar du upp alternativen? Går det att undvika mellanlandning genom att exempelvis ta tåget vidare efter första landningen? Finns det du vill uppleva på närmare avstånd så att lång resa kan undvikas.

Sedan slutet av 2018 är dessa frågeställningar vardagsmat för mig, det går inte en resa utan att jag tänker över mina beslut ifrån dessa frågeställningar.

resevardag transport
SJ försöker få oss att känna oss ännu lite bättre när vi väljer tåg som transportmedel

Vem ger du sittplats åt och vem släpper du före i kön?

Reser du dig för rörelsenedsatta och gravida? Försvinner du bort i din egen värld eller är du vaksam inför de som kliver på och deras behov? Agerar du olika i Sverige och i andra länder? Gör du olika beroende på hur gammal personen du förhåller dig till är? Om du står i kö, skulle du släppa fram en person av annan hudfärg än dig som är 15 år yngre än dig om ni kom till dörren samtidigt? Även om du inte var före i kön, skulle du då släppa förbi folk så de kan gå före dig, gör du skillnad på folk och folk och i så fall varför?

En del saker här kan ses som självklara. Personligen tycker jag frågan om åldershierarki och hudfärg är mest intressant. Inte minst här om dagen när en äldre kvinna hade väldiga problem med att jag inte vejjade för henne när jag försökte komma av tunnelbanan.

resevardag transport
Skulle du ge företräde åt den här lilla krabaten även om du väntat längre och var på plats före?

Vem löser hyrbilskontraktet?

Om ni är flera som ska köra, vem är det då som tar ansvar för att både boka bilen och hämta ut den? Hjälps ni åt eller är det en som har koll och den andra mest hänger med. Om det är så, varför har ni delat upp det på det sättet och är det något båda är nöjda med? Väljer ni en miljöklassad bil eller struntar ni i vilket?

Jag gör det alldeles för ofta bekvämt för mig själv här och när jag reser själv vill jag inte verka dum. Försöker verkligen trotsa mina egna tankar och tänka att jag handlar i systerskapet och självständighetens namn när jag tvingar mig att förstå hyreskontrakt och försäkringsfrågor.

Vem kör och vem tankar?

Att roadtrippa eller bilsemestra är en vanligt förekommande reseform så här finns det många medvetna val att göra. Är det samma person som kör hela tiden eller växlar ni mellan olika? Är den/de som kör företrädesvis en man, kvinna eller icke-binär? När det ska tankas, vem är det som går in och köper snacks med eventuella barn och vem stannar ute och ser om bilen?

Jag sitter helst bredvid så är det bara men jag försöker att varje gång jag reser med någon köra minst en sträcka för att hålla lågan uppe.

resevardag transport
Ljuvliga roadtrip, kör du själv eller lämnar du över det till någon annan?

Val av transportmedel på plats?

När ni ska resa inom landet. Tar ni taxi, lokalbuss, cykel eller kanske något helt annat? Vad ser ni för för- respektive nackdelar med de olika transportsättet och vad är det ni värderar högst som avgör ert beslut? Hur kommer bilden av dig som resenär eller turist förändras utifrån vilket transportmedel du väljer?

Jag skulle önska att jag valde lokalbuss/motsvarande nästan vart jag än ska. Det berikar att vara en del av vardagen, det är kostnadseffektivt och tar en ofta lite på extra äventyr. Ibland är jag dock för lat eller för trygghetssökande så jag väljer något bekvämare. Den här delen av att resa medvetet vill jag verkligen utveckla.

resevardag transport
I Gambia är att åka taxi nästan lika mycket upplevelse som att åka lokalbuss

Hur ser din resevardag ut?

Kommer det medvetna av sig själv eller kan du ha nytta av någon alla frågor jag pumpat ur mig i detta inlägg? Kom ihåg, du behöver inte göra allt varje resa. Bestäm dig för en resa du har framför dig och välj ett tema att djupdyka lite i, släpp resten.

Här finns fler inlägg om att resa medvetet

 

Staden Bergen i Norge: Utsikter, fjordar och trähus

$
0
0

Bergen, en stad placerad i en fjord uppbyggd av kullersten och trähus, kan det bli bättre? I Bergen bjuds vi på färgstarka vyer och en stad som sjuder av liv. 

Norges näst största stad heter Bergen och ligger helt fantastiskt vid fjordarna. Härifrån utgår många fjordturer och lite mer omfattande aktiviteter om landskapet och människorna erbjuder. Det här inlägget handlar om Bergen i det lilla, det som finns att göra med själva city som utgångspunkt.

Jag och min vän Wilda/Reaktionista var i Bergen över påsk och landskapet höll precis på att löspricka och slå ut i blom. Vi hade några fantastiska dagar i Norge, varav två av dem i Bergen.

Några I like i Bergen city

Streetart och trähus i Bergen

Bergen visade sig ha otroligt många fina trähus utöver de karaktäristiska Bryggen-husen. Vi gick från Mariakirken och lite olika slingriga smågator ovanför Øvregaten hela vägen till Bergen Domkirka på Lille øvregaten. Här fick vi se de smalaste gränderna, mest välmålade panelerna, street art och andra kreativa uttryck. Detta var en av höjdpunkterna under våra dagar i Bergen, så mysigt, charmigt och intimt.

Delikatesser på Fiskmarknad

Den med större plånbok som älskar fisk kan med fördel både handla och äta fisk från fiskmarknaden som både finns permanent i ett hus och som marknadsstånd på gatan vid kajen. Vi andra får nöja oss med att titta. Själv fick jag ärligt talat lite dålig känsla i magen av att se de levande jättehumrarna med igensurrade klor trängas i ett akvarium. Jag vet inte om de lider men naturligt är det.

Utsikt från Fløyen

Bergens mest givna aktivitet är bergbanan (eller promenaden) upp till berget Fløyen med den otroligt vackra utsikten över Bergen som stad och dess inramning av fjordar. På bilden nedan syns toppstationen på bergbanan som tar en upp till Fløyenfjellet.

⇒ Läs mer om Fløyen

Världsarvet Bryggen

Ett av de tydligaste landmärkena i Norge är de färgstarka trähusen i Bergen som fotovänligt står uppradade längs kajen. Nedanför ligger uteserveringarna kloss i kloss vilket uppenbarligen fångar mångas intresse. Den största behållningen för min del var att gå in i gränderna. Där fanns både norskt hantverk och huskroppar som åtminstone tog mig tillbaka 100 år i tiden och hur det hade kunnat se ut där då.

Skippa Bergenhus fästning

Bergenhus fästning imponerade minst på mig av allt vi gjorde i Bergen. Kanske gör en guidad tur byggnaderna mer rättvisa men att bara glida dit och titta lite var inget att hänga i julgranen.

Här finns alla mina inlägg om Norge

Stories maj 2019

$
0
0

Maj 2019 har fått mig att öva på nya strategier, det känns som att tempot gått i ett samtidigt som jag känt mig lugn. Ett bloggrekord har det blivit och självklart nedräkning till JA-dagen. 

Just nu känns det som att maj handlat om två saker. Förbereda sommarens stora jobbuppdrag och sätta det praktiska inför vårt bröllop. Mycket roliga grejer men jag ser fram emot lite mer variation i livet.

Stories från maj 2019

Majresan

Maj har varit en hemmamånad med två jobbutflykter till Falun och Katrineholm. Det är allt.

Majs favoritinlägg

Alla! Alla inlägg som jag någonsin skrivit har tillsammans bidragit till att jag under maj månad hade 10 000 unika besökare, rekord! Jag har skrivit ett gäng inlägg till Norge som jag hoppas att många så småningom hittar till. Min lista om Europa blev mer uppmärksammad än jag väntat mig och det inlägg jag själv gillar bäst är spaningen om nästa steg på temat Flygskam.

Majs babes

Nya vänskaper. Sedan december är vi ett litet bloggäng som ses någon gång i kvartalet och det förtroende vi hunnit bygga upp på bara några timmars umgänge är väldigt fint att se. Olika personligheter som utmanar och berikar. Så glad för Malin/onespoonhappiness, Wilda/Nilssoniskogen, Jeanette/Jeanetteseflin och Nathalie/Attlevasindröm.

Majs lärdom

Trust the process. Det här är mitt mantra just nu. Jag övar på att applicera det på bröllopsfixandet, på alla trådar på jobbet som inte knutits ihop, på saker inför sommaren som inte är varit bestämda. Jag vill ju helst planera och kontrollera så mycket som möjligt men just nu försöker jag välja andra strategier. Bra övning för mig.

Majminne

I maj har jag tänkt tillbaka mycket på alla de resor jag och Erik gjort. Fyra år, sex världsdelar och ett gäng roadtrips i Sverige och utomlands. Från den första resan när jag hälsade på i USA till Gotland förra sommaren som var en riktig höjdpunkt.

maj 2019
Första bilden på mig och Eriks som jag taggade oss i. Facebook påminde mig på fyraårsdagen.

Maj och privatlivet

Maj har varit en fin månad men jag har som bekant varit lite bloggtrött. Det inlägget var skönt att skriva och jag fick så mycket fin respons att det genast kändes lite lättare. Tack kära ni! Fullt fokus ägnas åt det kommande bröllopet och en helg blev jag till slut bortrövad av mina kära vänner för en möhippa med 90-talstema med bland annat streetdance och musikquiz.

maj 2019
Jag är taggad till tusen

Majkänslan

Lugn. Det kanske är en konstig känsla att sätta på den här månaden men trots allt så känner jag mig rätt lugn och har gjort det hela månaden. Kanske framför allt mer lugn än vad jag själv hade föreställt mig att jag skulle vara denna månad. Känslor är ju som sagt relativt.

Majs reseplanerande

Jag har inte hunnit tänka så mycket på kommande resor. Vår bilresa i Europa i sommar får vi ta tag i när bröllopet är genomfört. Jag har bokat en kul liten resa i augusti men vart den går kommer jag avslöja i ett kommande inlägg om mina sommarplaner.

Majlänkar

Så många kloka och intressanta inlägg jag fått möjlighet att läsa under maj

  • Lisa/Letsgoexplore har skrivit om hennes moraliska kompass, intressant för alla att fundera över sin egen.
  • Veera Bianca har skrivit faktaspäckat och gett perspektiv på flygutsläpp och framtiden
  • Annie/Vegokäk har skrivit en mastodontotågguide i Europa om att boka platsreservationer

Här finns alla månadslistor med stories från respektive månad

Viewing all 419 articles
Browse latest View live